Honda CR500R του 2001 πωλήθηκε στην κούτα του!

24 χρόνια μετά βρήκε νέο ιδιοκτήτη - Ίσως το τελευταίο στον κόσμο
honda CR500R - δημοπρασία στις ΗΠΑ
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

23/4/2025

Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το τελευταίο ολοκαίνουργιο και αμοντάριστο Honda CR500R στον πλανήτη. Πρόσφατα πουλήθηκε για διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στο eBay.

Η μαγεία της νοσταλγίας μάλλον βρίσκεται πίσω από αυτό το Honda CR500R του 2001 που προσφέρθηκε προς πώληση από την Kaplan Cycles στο Vernon, Connecticut των ΗΠΑ. Η δίχρονη αυτή μοτοσυκλέτα δεν έχει συναρμολογηθεί ποτέ και παραμένει μέσα στην εργοστασιακή της κούτα.

Honda CR500R δημοπρασία 2025

Ο πωλητής αναφέρει ότι η μοτοσυκλέτα ήταν “στην κατοχή και επιμέλεια του για 24 χρόνια” στο σαλόνι έκθεσης, με ελεγχόμενο κλιματισμό, ενός εξουσιοδοτημένου αντιπρόσωπου Honda, την North’s Services στο Lenox, Massachusetts. Δεν πουλήθηκε ποτέ, δεν έγινε ποτέ καταχώρηση εγγύησης και δεν έχουν συμπληρωθεί τα σχετικά έγγραφα που συνοδεύουν την μοτοσυκλέτα, τα οποία παραμένουν διαθέσιμα.

Η Kaplan Cycles είχε στο παρελθόν προσπαθήσει να την αγοράσει προσφέροντας 30.000 δολ. ΗΠΑ, αλλά ο τότε ιδιοκτήτης απλώς γέλασε και δήλωσε ότι, “είναι ανεκτίμητη”. H μοτοσυκλέτα πέρασε στα χέρια του καταστήματος μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη.

Ο θρύλος και η κληρονομιά του ονόματος CR500R είναι ισχυρά και ίσως ακόμα ισχυρότερα για τα τελευταία μοντέλα του 2001. Η δημοπρασία στο eBay γρήγορα κλιμάκωσε με την μοτοσυκλέτα να πωλείται τελικά έναντι 78.100 δολαρίων μετά από 66 προσφορές. Η αρχική τιμή λιανικής της 500άρας ΜΧ το 2001 ήταν στις ΗΠΑ μόλις 5.899 δολάρια.

Honda CR500R δημοπρασία 2025

Η Kaplan Cycles αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πρόσφατες συγκρίσιμες πωλήσεις CR500R που να είναι ακόμη στην κούτα. “Τα μοντέλα που παραμένουν στην εργοστασιακή τους κούτα, αποδεικνύονται οι κορυφαίες μοτοσυκλετιστικές επενδύσεις”, λέει το κατάστημα, σημειώνοντας και την πρόσφατη πώληση ενός τρίτροχου Honda ATC250R του 1986, επίσης σε κατάσταση “κούτα” για 200.000 δολάρια από την D&A Restoration στη Louisiana!

Καλοδιατηρημένα CR500Rs προσφέρονται συχνά για 10.000 με 20.000 δολάρια, ποσά ήδη εντυπωσιακά για “ταλαιπωρημένες” motocross μοτοσυκλέτες. Αλλά έτσι είναι ο κόσμος των συλλεκτών.

Honda CR500R δημοπρασία 2025

Δεν υπάρχουν καταγραφές για πολλές αντίστοιχες μοτοσυκλέτες μετά το 2000 που να έχουν πουληθεί για τέτοια ποσά. Παλαιότερες, ειδικά συγκεκριμένες, όπως αυτές που ανήκαν στον Steve McQueen, έχουν φτάσει και τις 200.000 δολάρια, όπως η πρώτη του Husqvarna και η 400 Cross που οδήγησε στο θρυλικό ντοκιμαντέρ “On Any Sunday”.

 

Το ποσό μπορεί να μοιάζει υψηλό για “σύγχρονη” μοτοσυκλέτα άλλα η πώληση αυτή του 2001 CR500R αντικατοπτρίζει την αγάπη και την νοσταλγία για μια εποχή αφθονίας που έπλασε θρύλους και παρότι δεν είναι χρονικά τόσο μακριά, μοιάζει ανεπιστρεπτί περασμένη. Και πλέον αν το καλοσκεφτεί κανείς έχουν περάσει και 24 χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε ο συγκεκριμένος δίχρονος μπαμπούλας της ιαπωνικής εταιρείας.

Honda CR500R δημοπρασία 2025

 

 

Ε.Ε.: Χάνεται ο στόχος της οδικής ασφάλειας – Προτείνει ακόμη περισσότερους περιορισμούς και αστυνόμευση

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών καταλήγει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων – Ο καλός βορράς και ο απείθαρχος νότος
athens road
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/7/2026

Στα τέλη του Ιούνη δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ETSC, European Transport Safety Council ή Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, για τα πεπραγμένα της γηραιάς ηπείρου στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της δεκαετίας 2020-2030, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να μειωθούν στο μισό οι θάνατοι από τροχαία.

Τέσσερα χρόνια πριν φτάσουμε στο 2030, το ETSC διαπιστώνει πως ο ρυθμός μείωσης των θανάτων σε τροχαία είναι ο μισός από τον επιθυμητό, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί.

Το 2025 περίπου 19.500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε τροχαία και περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Αυτό ωστόσο συνιστά μείωση κατά 15% από τα επίπεδα προ covid, δηλαδή ως το 2019, ενώ η Ε.Ε. αναζητούσε μια μείωση της τάξης του 31% για να βγει ο στόχος του 2030.

eu road death rates
Με γαλάζιο η καμπύλη που αντιστοιχεί στην μετρήσιμη πραγματικότητα, με μπλε σκούρο η καμπύλη που στόχευε η Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει επιπλέον πως για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος αυτής της δεκαετίας η ετήσια μείωση θα πρέπει να είναι διπλάσια του τρέχοντος ρυθμού για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Η μελέτη ενσωματώνει στοιχεία από τις 31 χώρες, περιλαμβάνοντας τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. – που έχουν δεσμευτεί στον στόχο του 2030 – συν τις Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία και Σερβία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα αναδύεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις χώρες αυτές είναι πως κάποιες λίγες έχουν υπερβεί τους στόχους τους, ενώ οι περισσότερες υπολείπονται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους από τροχαία μετά το 2019 σημειώνει η Πολωνία με 43%, ενώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν στο διάστημα αυτό η Δανία (32%) και το Βέλγιο (31%).

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν εμφάνισαν ανάλογα μεγάλα ποσοστά μείωσης, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας καθώς αυτές είναι οι δύο χώρες που ήδη είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Ευρώπη, με 19 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Υπάρχει δε και το αντιπαράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία εμφάνισε αύξηση των θανάτων σε τροχαία κατά την τελευταία δεκαετία και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με επίδοση που επιδεικνύει “λάθος” πρόσημο.

Η δε Ελλάδα, κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν σταθερά μεταξύ των χειρότερων κρατών σε θανάτους από τροχαία, με πάνω από 113 ανά εκατομμύριο κατοίκων την πρώτη δεκαετία του 2000. Το 2015 η χώρα μας είχε βελτιώσει πολύ τη θέση της, αλλά παρέμενε μεταξύ των χειρότερων παραδειγμάτων με πάνω από 68 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αφήσαμε πίσω την κόκκινη αυτή ζώνη για να περάσουμε στη δεύτερη χειρότερη το τελευταίο διάστημα (2020-2025) όπου βρίσκονται χώρες με 44-55 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία. Μάλιστα το 2021 το ETSC είχε βραβεύσει την Ελλάδα για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε θανατηφόρα ατυχήματα εκείνη τη χρονιά.

eu road death rates
Η εικόνα της Ε.Ε. το 2025 (σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων)

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς το ETSC, βλέποντας πως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, στρέφει τα βέλη του προς κάθε σκέψη ή τακτική που θεωρεί πως εκτροχιάζει τον σκοπό του. Έτσι επιτίθεται εναντίον μέτρων που είχαν περισσότερο οικονομική χροιά, όπως το πάγωμα των απαιτήσεων για εξοπλισμό ασφαλείας στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για μια δεκαετία, απόφαση που είχε ληφθεί για να βοηθήσει την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης διατηρώντας το κόστος τους σε σταθερά επίπεδα.

Ζητά από την Ε.Ε. να μην κάνει καμιά υποχώρηση στα στάνταρ ασφαλείας των οχημάτων (όπως η προαναφερθείσα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ενώ προτείνει οριζόντια θέσπιση ορίων ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις, 70 km/h στους επαρχιακούς και 120 km/h στους αυτοκινητοδρόμους.

Θέλει επίσης από τα κράτη-μέλη να εντείνουν την επιβολή του νόμου – βλέπε ακόμη περισσότερα μπλόκα και τεχνικοί έλεγχοι – και να δώσουν περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια.

Αν δεν διαβάσατε πουθενά σε αυτό το κείμενο τη λέξη “παιδεία”, μην ψάχνετε, δεν σας διέφυγε, απλώς δεν υπάρχει καν. Η κλασική λύση κάθε πολιτικού φορέα είναι πάντα η ίδια: αστυνόμευση, αστυνόμευση κι άλλη αστυνόμευση. Αυτή όμως είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος και δυστυχώς η λιγότερο αποδοτική, καθώς στοχεύει στις συνέπειες του προβλήματος και όχι στις αιτίες του.

Αν θεωρείται πρόβλημα όταν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα με τη μοτοσυκλέτα μου, είναι ακόμη χειρότερο πρόβλημα να θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμά του να τρέχει. Το δε κράτος, όχι απλώς δεν φρόντισε από νωρίς να του μάθει τι σημαίνει υπευθυνότητα στην κοινωνία που όλοι μαζί ζούμε, αλλά δεν του προσφέρει και καμιά εναλλακτική για να μπορεί να ξεμπουκώσει νόμιμα.

autobahn
Το μαγικό σήμα των γερμανικών Autobahn που δηλώνει πως δεν υπάρχει όριο ταχύτητας

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας και ταυτόχρονα απολαμβάνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε οδική ασφάλεια με λιγότερους από 34 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αυτό με τη λογική του ETSC θα έπρεπε να είναι πρακτικά αδύνατον. Ίσως λοιπόν να μην είναι η ίδια η ταχύτητα το πρόβλημα, αλλά το πώς και πότε τη χρησιμοποιούμε.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με ουσιαστική αξία σε αυτήν την έκθεση, κρύβεται στις λέξεις “περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια”. Ναι, χρειάζονται πόροι, όχι όμως για νέα περιπολικά και κάμερες μόνο, αλλά για σωστούς δρόμους και για εκπαιδευτικά προγράμματα που να μαθαίνουν στα παιδιά τη σωστή κουλτούρα οδήγησης πριν πιάσουν τιμόνι, αντί για συμμόρφωση υπό τον φόβο του προστίμου.