Honda - Εξελίσσει αερόσακο δικύκλου που θα αποκολλάται και θα τυλίγει τον αναβάτη

Ιδέα με αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αερόσακο του Goldwing αλλά και των jacket
Honda airbag
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/3/2023

Οι αερόσακοι μπορεί να είναι στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα πλέον, όμως στα δίκυκλα μόνο το Goldwing έχει, ενώ οι αναβάτες έχουμε τη δυνατότητα χρήσης jacket με αερόσακο. Τώρα, η Honda, που για την ώρα είναι η μόνη που ερευνά και εφαρμόζει τη χρήση αερόσακων σε δίκυκλα, κατέθεσε πατέντες για έναν αερόσακο που ναι μεν θα βρίσκεται στο δίκυκλο, όμως κατά το ατύχημα θα αποκολλάται και θα τυλίγει τον αναβάτη προστατεύοντας τον!

Ο αερόσακος του Goldwing βρίσκεται τοποθετημένος μπροστά από τον αναβάτη, και έτσι τον προστατεύει αρκετά καλά σε μετωπικές συγκρούσεις με χαμηλές ταχύτητες. Αν όμως μιλάμε για πλαϊνή σύγκρουση, ή σύγκρουση από πίσω, ή μετωπική σύγκρουση με πολλά όπου ο αναβάτης θα φύγει πάνω από τη μοτοσυκλέτα, τότε ο αερόσακος αυτός δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο.

Παράλληλα, τα airbag jacket έχουν περιορισμούς όσον αφορά στο μέγεθος του αερόσακου, καθώς εκείνος πρέπει να χωρέσει στο ρούχο.

Honda airbag

Για μια πιο ολοκληρωμένη λύση, η Honda εξελίσσει ένα νέο σύστημα, με τον αερόσακο να βρίσκεται στη σέλα της μοτοσυκλέτας, όπου σε περίπτωση ατυχήματος θα αποκολλάται από τη μοτοσυκλέτα τυλίγοντας τον αναβάτη, ώστε να τον προστατεύει και στην μετέπειτα πορεία του, δίχως να τον περιορίζει.

Honda airbag

Η Honda κατέθεσε διάφορες πατέντες για την παραπάνω ιδέα, σε κάποιες από τις οποίες ο αερόσακος βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της σέλας και βγαίνει κάτω από τα πόδια του αναβάτη στο ατύχημα, ενώ σε κάποιες άλλες βρίσκεται στο κέντρο της σέλας και τυλίγει τον αναβάτη από πίσω. Επιπλέον στις πατέντες βλέπουμε διαφορετικά σχήματα για τον αερόσακο, όμως η ιδέα είναι παντού ίδια.

Honda airbag

Στις πατέντες εξηγείται και ο τρόπος με τον οποίο ο αποκολλημένος αερόσακος θα έχει κλείσει (θερμαίνοντας και λιώνοντας το μέρος από το οποίο θα εισέρχεται ο αέρας), ενώ όπως σε όλους τους κλασικούς αερόσακους έτσι κι εδώ θα υπάρχει βαλβίδα που θα απελευθερώνει σταδιακά τον αέρα, επιτρέποντας παράλληλα την απορρόφηση κρούσεων.

Honda airbag

Όπως φαίνεται, ασχέτως αν η συγκεκριμένη ιδέα φτάσει στην παραγωγή, η Honda συνεχίζει να ερευνά τρόπους να κάνει ασφαλέστερα τα δίκυκλα της, στον δρόμο που η ίδια χάραξε, με στόχο να μηδενίσει τις απώλειες ζωής αναβατών των δικύκλων της από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2050

Ετικέτες

KTM 890 Adventure, 890 Adventure R - Με δώρο το KTM TECH PACK

KTM 890 Adventure
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/6/2024

Με την αγορά των νέων KTM 890 ADVENTURE και KTM 890 ADVENTURE R, από σήμερα μέχρι εξαντλήσεων των αποθεμάτων, παρέχεται δώρο το KTM Tech Pack αξίας €1.013.

Σε μια ακόμη προσφορά προχωρά ο επίσημος εισαγωγέας της ΚΤΜ στη χώρα μας, αυτή τη φορά για τα 890 Adventure μοντέλα της αυστριακής εταιρείας. Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΚΤΜ.

"Οι νέες KTM 890 ADVENTURE και KTM 890 ADVENTURE R έχουν σχεδιαστεί για να κατακτήσουν κάθε διαδρομή, από τις καθημερινές μετακινήσεις έως τις πιο απαιτητικές εκτός δρόμου εξερευνήσεις. Με κορυφαία τεχνολογία και την αυθεντική αγωνιστική κληρονομιά της KTM, αυτές οι μοτοσυκλέτες απευθύνονται σε αναβάτες που αναζητούν την απόλυτη απόδοση και ευελιξία, προσφέροντας υψηλή οδηγική απόλαυση.

Εξοπλισμένες με τον κορυφαίο κινητήρα των 889cc, ο οποίος αποδίδει ισχύ 105 ίππων και ροπή 100 Nm, προσφέρει δυναμική απόδοση και εξαιρετική οικονομία καυσίμου, με σύστημα Ride-by-Wire για άμεση απόκριση στο γκάζι, προηγμένα προγράμματα οδήγησης που προσαρμόζονται σε κάθε συνθήκη και πλαίσιο κατασκευασμένο από ελαφρύ και ανθεκτικό χάλυβα για εξαιρετική ευελιξία και ακρίβεια στην οδήγηση, η KTM 890 ADVENTURE προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα και άνεση σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ η έκδοση R ενσωματώνει αναρτήσεις WP XPLOR με μεγαλύτερη διαδρομή για καλύτερη απόδοση εκτός δρόμου.

Το ηλεκτρονικό πακέτο ξεκλειδώνει μοναδικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις για βελτιωμένη οδηγική εμπειρία: Το παραμετροποιήσιμο πρόγραμμα Rally Mode, το σύστημα Quickshifter+, για αλλαγές ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη και προς τις δυο κατευθύνσεις, το σύστημα MSR (Motor Slip Regulation) που αποτρέπει την ολίσθηση του πίσω τροχού κατά την επιβράδυνση και το πάντα χρήσιμο για τουρισμό μεγάλων αποστάσεων σύστημα cruise control.

Με την αγορά των νέων KTM 890 ADVENTURE και KTM 890 ADVENTURE R, από σήμερα μέχρι εξαντλήσεων των αποθεμάτων, παρέχεται δώρο το KTM Tech Pack αξίας €1.013.

Ανακαλύψτε τις νέες, πλήρως εξοπλισμένες KTM 890 ADVENTURE και KTM 890 ADVENTURE R που πλέον διαθέτουν δωρεάν επέκταση εργοστασιακής εγγύησης έως τέσσερα έτη, δωρεάν οδική βοήθεια αλλά και δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω της Santander Consumer Finance!

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο δίκτυο συνεργατών ΚΤΜ."