Honda - Εξελίσσει αερόσακο δικύκλου που θα αποκολλάται και θα τυλίγει τον αναβάτη

Ιδέα με αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αερόσακο του Goldwing αλλά και των jacket
Honda airbag
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/3/2023

Οι αερόσακοι μπορεί να είναι στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα πλέον, όμως στα δίκυκλα μόνο το Goldwing έχει, ενώ οι αναβάτες έχουμε τη δυνατότητα χρήσης jacket με αερόσακο. Τώρα, η Honda, που για την ώρα είναι η μόνη που ερευνά και εφαρμόζει τη χρήση αερόσακων σε δίκυκλα, κατέθεσε πατέντες για έναν αερόσακο που ναι μεν θα βρίσκεται στο δίκυκλο, όμως κατά το ατύχημα θα αποκολλάται και θα τυλίγει τον αναβάτη προστατεύοντας τον!

Ο αερόσακος του Goldwing βρίσκεται τοποθετημένος μπροστά από τον αναβάτη, και έτσι τον προστατεύει αρκετά καλά σε μετωπικές συγκρούσεις με χαμηλές ταχύτητες. Αν όμως μιλάμε για πλαϊνή σύγκρουση, ή σύγκρουση από πίσω, ή μετωπική σύγκρουση με πολλά όπου ο αναβάτης θα φύγει πάνω από τη μοτοσυκλέτα, τότε ο αερόσακος αυτός δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο.

Παράλληλα, τα airbag jacket έχουν περιορισμούς όσον αφορά στο μέγεθος του αερόσακου, καθώς εκείνος πρέπει να χωρέσει στο ρούχο.

Honda airbag

Για μια πιο ολοκληρωμένη λύση, η Honda εξελίσσει ένα νέο σύστημα, με τον αερόσακο να βρίσκεται στη σέλα της μοτοσυκλέτας, όπου σε περίπτωση ατυχήματος θα αποκολλάται από τη μοτοσυκλέτα τυλίγοντας τον αναβάτη, ώστε να τον προστατεύει και στην μετέπειτα πορεία του, δίχως να τον περιορίζει.

Honda airbag

Η Honda κατέθεσε διάφορες πατέντες για την παραπάνω ιδέα, σε κάποιες από τις οποίες ο αερόσακος βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της σέλας και βγαίνει κάτω από τα πόδια του αναβάτη στο ατύχημα, ενώ σε κάποιες άλλες βρίσκεται στο κέντρο της σέλας και τυλίγει τον αναβάτη από πίσω. Επιπλέον στις πατέντες βλέπουμε διαφορετικά σχήματα για τον αερόσακο, όμως η ιδέα είναι παντού ίδια.

Honda airbag

Στις πατέντες εξηγείται και ο τρόπος με τον οποίο ο αποκολλημένος αερόσακος θα έχει κλείσει (θερμαίνοντας και λιώνοντας το μέρος από το οποίο θα εισέρχεται ο αέρας), ενώ όπως σε όλους τους κλασικούς αερόσακους έτσι κι εδώ θα υπάρχει βαλβίδα που θα απελευθερώνει σταδιακά τον αέρα, επιτρέποντας παράλληλα την απορρόφηση κρούσεων.

Honda airbag

Όπως φαίνεται, ασχέτως αν η συγκεκριμένη ιδέα φτάσει στην παραγωγή, η Honda συνεχίζει να ερευνά τρόπους να κάνει ασφαλέστερα τα δίκυκλα της, στον δρόμο που η ίδια χάραξε, με στόχο να μηδενίσει τις απώλειες ζωής αναβατών των δικύκλων της από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2050

Ετικέτες

Kawasaki Ninja 1000 SX “GPZ900R Replica” - Ευσεβείς πόθοι, με άρωμα Top Gun

Ένα CGI για την επέτειο των 40 χρόνων του ονόματος Ninja
Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun
Από το

motomag

29/9/2023

Το ιαπωνικό site μοτοσυκλέτας “Webike Japan”, δημιούργησε ένα CGI, στο οποίο απεικονίζεται το γνωστό τουριστικό μοντέλο της Kawasaki, Ninja 1000 SX, στα χρώματα του GPZ900R Ninja του 1984, για την επέτειο των 40 χρόνων του ονόματος Ninja, το 2024.

Όπως ήδη σας έχουμε πει, η επιστροφή του “Καρχαρία”, όπως έγινε γνωστό το GPZ900R Ninja χάρη στο φαίρινγκ του, αποτελεί ευσεβή πόθο των Ιαπώνων που εντάθηκε περισσότερο με την έλευση του Z900RS. Το GPZ900R αποτέλεσε άλλωστε ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα στην γκάμα των “πράσινων”, ενώ πίσω στο 1984, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, είχε ταράξει τα νερά της εποχής, με την απόδοση του κινητήρα του. Ο τετράχρονος, υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο των 908 κυβικών είχε απόδοση 113,4 ίππων στις 9.500 στροφές, με την τελική του να ξεπερνά τα 240 χ.α.ω.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Τώρα, το Webike Japan, δημιούργησε ένα CGI, στο οποίο απεικονίζεται ένα Ninja 1000 SX στα χρώματα του πρώτου “Καρχαρία”, το μαύρο-κόκκινο που χρησιμοποιήθηκε και στην πρώτη ταινία Top Gun, του 1986, όπου ο Tom Cruise αναμετρήθηκε στη σέλα του GPZ900R με ένα μαχητικό αεροσκάφος, ενώ η μοτοσυκλέτα έκανε ξανά την εμφάνισή της στο remake της ταινίας, το 2022.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Η έμπνευση της δημιουργίας του Webike βασίστηκε στην κίνηση που έκανε η Kawasaki τον Οκτώβριο του 2021, για την επέτειο των 125 χρόνων της Kawasaki Heavy Industries, την εποχή που το τμήμα της μοτοσυκλέτας διαχωρίστηκε επίσημα από το υπόλοιπο βιομηχανικό κομμάτι. Τότε, οι Ιάπωνες είχαν βάψει την αγωνιστική ZX10RR του Jonathan Rea στα χρώματα του ZXR750, ενώ αυτή του Alex Lowes στο μαύρο-κόκκινο του GPZ900R Ninja, με τη διαφημιστική καμπάνια να αναγράφει “Love at First Sight Again”, ήτοι έρωτας με την πρώτη ματιά…ξανά. Αργότερα, ο χρωματισμός που χρησιμοποίησε ο Rea, έγινε διαθέσιμος στο ευρύ κοινό, για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Η επιλογή του Ninja 1000 SX κρίνεται πιο ολοκληρωμένη, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Αυτό, γιατί την εποχή που παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο με την ονομασία αυτή, δεν θεωρούνταν ακόμα μία Superbike μοτοσυκλέτα, αλλά περισσότερο ένα sport-touring μοντέλο. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2003, η μεγάλη κατηγορία των WSBK, τα οποία ξεκίνησαν να υπάρχουν 4 χρόνια μετά την εμφάνιση του GPRZ900R, επέτρεπε να αγωνιστούν τετρακύλινδρα μέχρι τα 750 κυβικά.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Πιθανολογούμε ότι η Kawasaki έχει ήδη κάτι στα σκαριά της για το 2024 και τα 40 χρόνια Ninja. Δεν γνωρίζουμε όμως αν οι συντάκτες του Webike έχουν κάποιες πηγές εκ των έσω, και το συγκεκριμένο CGI θα βγει στην παραγωγή, ή αν θα παραμείνει ένας ευσεβής πόθος. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο χρωματικός αυτός συνδυασμός πάει πολύ στο Ninja 1000 SX.

Ετικέτες