Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης σε κράτος μέλος της Ε.Ε. θα έχει πανευρωπαϊκή ισχύ

Επιπλέον έρχεται διεύρυνση του καταλόγου παραβάσεων που θα οδηγούν σε διασυνοριακές κυρώσεις
Τέλος στη διασυνοριακή ατιμωρησία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/11/2023

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολούνται με τις μεταφορές θέλουν τις αποφάσεις για στέρηση της άδειας οδήγησης σε μία χώρα να έχει ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και ταυτόχρονα περισσότερες παραβάσεις να οδηγούν σε διασυνοριακή έρευνα με τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε το προσχέδιο της ΕΕ για τον τερματισμό της διασυνοριακής ατιμωρησίας των οδηγών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, εάν ένας οδηγός διαπράξει αδίκημα σε χώρα διαφορετική από εκείνη που του χορήγησε την άδεια οδήγησης και τη χάσει, η κύρωση θα ισχύει τις περισσότερες φορές ΜΟΝΟ στη χώρα όπου διαπράχθηκε το αδίκημα και δεν συνεπάγεται περιορισμούς στην υπόλοιπη ΕΕ.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους νέους κανόνες, οι αποφάσεις σχετικά με την αναστολή, τον περιορισμό ή την αφαίρεση της άδειας οδήγησης ενός μη κατοίκου θα πρέπει να διαβιβάζονται στη χώρα της ΕΕ που εξέδωσε την άδεια οδήγησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι η απόφαση στέρησης της άδειας οδήγησης θα εφαρμόζεται ΣΕ ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη διεύρυνση του καταλόγου των σοβαρών τροχαίων παραβάσεων που θα ενεργοποιούν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αφαίρεση άδειας οδήγησης. Εκτός από την πρόταση της Επιτροπής να συμπεριληφθούν η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και οι τροχαίες παραβάσεις που προκαλούν θάνατο ή σοβαρές σωματικές βλάβες, οι ευρωβουλευτές προσθέτουν το αδίκημα της οδήγησης χωρίς έγκυρη άδεια οδήγησης. "Ελπίζω ότι η στέρηση της άδειας οδήγησης σε ολόκληρη την ΕΕ θα μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Ένωση, επιτρέποντας την τιμωρία της αλόγιστης οδήγησης στο εξωτερικό, και θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών. Καθώς εργαζόμαστε για το Όραμα Μηδέν (σσ. μηδενικοί θάνατοι από τροχαία ατυχήματα), πρέπει επίσης να δώσουμε το μήνυμα ότι η οδήγηση έχει ως προαπαιτούμενο την ασφάλεια όλων στο δρόμο", δήλωσε ο εισηγητής Petar Vitanov (S&D, BG).

Οι ευρωβουλευτές του τομέα μεταφορών αναθεώρησαν επίσης το σχέδιο κανόνων της ΕΕ για τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τροχαίες παραβάσεις, ώστε να εξορθολογιστεί η συνδρομή μεταξύ των κρατών μελών. Η επιτροπή υποστήριξε τη διεύρυνση του καταλόγου των τροχαίων παραβάσεων που θα προκαλούσαν διασυνοριακή έρευνα, ώστε να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικίνδυνη στάθμευση, την επικίνδυνη προσπέραση, και την εγκατάλειψη του τόπου ατυχήματος. Δεδομένου ότι περίπου το 40% των διασυνοριακών παραβάσεων μένει ατιμώρητο, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν πιο ισχυρές διαδικασίες συνδρομής μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών σημείων επαφής στις διασυνοριακές έρευνες, την παροχή πρόσβασης σε διάφορα εθνικά μητρώα και τη δημιουργία μιας ψηφιακής πύλης για την ανταλλαγή πληροφοριών. "Οι φιλόδοξοι στόχοι του Vision Zero δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων για τροχαίες παραβάσεις που διαπράττονται από αλλοδαπούς οδηγούς. Τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν τα εργαλεία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τον αποτελεσματικό εντοπισμό των παραβατών της οδικής κυκλοφορίας. Η οδήγηση στο εξωτερικό δεν πρέπει να σημαίνει ατιμωρησία για τους οδηγούς τρίτων χωρών", πρόσθεσε ο εισηγητής του ΕΚ Kosma Złotowski (ECR, PL).

Το σχέδιο κανόνων για την στέρηση άδειας οδήγησης εγκρίθηκε με 37 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, ενώ η πρόταση για τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών εγκρίθηκε με 37 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες με τα κράτη μέλη σχετικά με την τελική μορφή των δύο κειμένων (35 ψήφοι έναντι έξι για την αφαίρεση άδειας οδήγησης, 34 ψήφοι έναντι μίας και τέσσερις αποχές για τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών), μόλις η ολομέλεια δώσει το πράσινο φως κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Δεκεμβρίου 2023. Και οι δύο προτάσεις αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλεια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023 για τη βελτίωση της ασφάλειας για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, τη διευκόλυνση της διασυνοριακής επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις άδειες οδήγησης.

Με πληροφορίες της FEMA

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.