Η Apple προειδοποιεί για βλάβη των iPhone στα τιμόνια των μοτοσυκλετών

Επηρεάζονται οι φακοί των καμερών από τους κραδασμούς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/9/2021

Τεχνική οδηγία της Apple μετά από μία σειρά αναφορών για κάμερες iPhone τηλεφώνων που δεν λειτουργούσαν σωστά αφότου τοποθετήθηκαν σε βάσεις πάνω σε τιμόνια διαφόρων μοτοσυκλετών. Η οδηγία λέει πως πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση σε κραδασμούς όπως εκείνοι που προέρχονται από τους κινητήρες των μοτοσυκλετών ακόμη κι όταν γίνεται χρήση ελαστικής βάσης που απορροφά μεγάλο μέρος των δονήσεων και των κραδασμών.

Η οδηγία αναρτήθηκε πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την παρουσίαση νεότερου μοντέλου και αφορά όλα τα iPhone από το 6 και μετά, μέχρι και το νεότερο.

Η ευαισθησία εντοπίζεται στην οπτική σταθεροποίηση της εικόνας είτε αυτή γίνεται με σύστημα OIS όπου γυροσκοπικοί αισθητήρες αντιλαμβάνονται την κίνηση του τηλεφώνου και κινούν αντίστοιχα τους φακούς, είτε είναι το νεότερο σύστημα εστίασης όπου μαγνητικοί αισθητήρες στον σένσορα κάθε κάμερας προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κίνηση του τηλεφώνου.

Η Apple κάνει λόγο για πρόβλημα που εντοπίζεται σε συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων όπως αυτό που παράγουν οι κινητήρες μεγάλων μοτοσυκλετών, χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο συνιστά προσοχή ακόμη και στην τοποθέτηση των iPhone πάνω σε σκούτερ και μοτοσυκλέτες με κινητήρες μικρού κυβισμού, ακόμη και ηλεκτρικών σκούτερ. Συνιστά να τοποθετούνται ελαστικές βάσεις και ακόμη και τότε η περίοδος έκθεσης να είναι μικρής διάρκειας.

Το ρεπορτάζ δείχνει το αναμενόμενο, οι περισσότερες αναφορές για το θέμα αυτό ήταν από ιδιοκτήτες H-D που είχαν τοποθετήσει το κινητό τους τηλέφωνο στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας και πλέον δεν τραβούν μονάχα θολές φωτογραφίες, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και ορισμένοι με τελείως διαφορετική κατηγορία μοτοσυκλετών.

Προφανώς και το πρόβλημα που περιγράφει η Apple αφορά κάθε κινητό αλλά και κάθε κάμερα με οπτική σταθεροποίηση εκτός των “action – camera” που έχουν φτιαχτεί για τον σκοπό αυτό.

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/6/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 91 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.