Η Apple προειδοποιεί για βλάβη των iPhone στα τιμόνια των μοτοσυκλετών

Επηρεάζονται οι φακοί των καμερών από τους κραδασμούς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/9/2021

Τεχνική οδηγία της Apple μετά από μία σειρά αναφορών για κάμερες iPhone τηλεφώνων που δεν λειτουργούσαν σωστά αφότου τοποθετήθηκαν σε βάσεις πάνω σε τιμόνια διαφόρων μοτοσυκλετών. Η οδηγία λέει πως πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση σε κραδασμούς όπως εκείνοι που προέρχονται από τους κινητήρες των μοτοσυκλετών ακόμη κι όταν γίνεται χρήση ελαστικής βάσης που απορροφά μεγάλο μέρος των δονήσεων και των κραδασμών.

Η οδηγία αναρτήθηκε πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την παρουσίαση νεότερου μοντέλου και αφορά όλα τα iPhone από το 6 και μετά, μέχρι και το νεότερο.

Η ευαισθησία εντοπίζεται στην οπτική σταθεροποίηση της εικόνας είτε αυτή γίνεται με σύστημα OIS όπου γυροσκοπικοί αισθητήρες αντιλαμβάνονται την κίνηση του τηλεφώνου και κινούν αντίστοιχα τους φακούς, είτε είναι το νεότερο σύστημα εστίασης όπου μαγνητικοί αισθητήρες στον σένσορα κάθε κάμερας προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κίνηση του τηλεφώνου.

Η Apple κάνει λόγο για πρόβλημα που εντοπίζεται σε συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων όπως αυτό που παράγουν οι κινητήρες μεγάλων μοτοσυκλετών, χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο συνιστά προσοχή ακόμη και στην τοποθέτηση των iPhone πάνω σε σκούτερ και μοτοσυκλέτες με κινητήρες μικρού κυβισμού, ακόμη και ηλεκτρικών σκούτερ. Συνιστά να τοποθετούνται ελαστικές βάσεις και ακόμη και τότε η περίοδος έκθεσης να είναι μικρής διάρκειας.

Το ρεπορτάζ δείχνει το αναμενόμενο, οι περισσότερες αναφορές για το θέμα αυτό ήταν από ιδιοκτήτες H-D που είχαν τοποθετήσει το κινητό τους τηλέφωνο στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας και πλέον δεν τραβούν μονάχα θολές φωτογραφίες, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και ορισμένοι με τελείως διαφορετική κατηγορία μοτοσυκλετών.

Προφανώς και το πρόβλημα που περιγράφει η Apple αφορά κάθε κινητό αλλά και κάθε κάμερα με οπτική σταθεροποίηση εκτός των “action – camera” που έχουν φτιαχτεί για τον σκοπό αυτό.

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες