Η KTM επενδύει σε HUD!

Εξαγοράζει αμερικάνικη start-up
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/2/2017

Η μητρική εταιρία των KTM, Husgvarna WP κ.α., η Pierer Industrie AG επένδυσε σε μία μικρή, αλλά απόλυτα εξειδικευμένη start-up εταιρία που έχει αναπτύξει σύστημα HUD για κράνη. Με την επένδυση αυτή, η KTM αποκτά ποσοστό στην Nuviz (το όνομα προκύπτει από το New Vision) και χρηματοδοτεί την εξέλιξη του HUD που η εταιρία έχει ήδη εξελίξει.

Πρόκειται για ένα HUD που η Nuviz οραματιζόταν να είναι εύκολο να τοποθετηθεί πάνω σε οποιοδήποτε κράνος, πράγμα που σημαίνει ότι θα άνοιγε την αγορά της και θα ήταν ανεξάρτητη από εταιρίες κατασκευής κρανών. Η Nuviz απαρτίζεται από μία σειρά επαγγελματιών σε οπτικά συστήματα και μάλιστα στην Intermot έχουμε δοκιμάσει ένα πολύ αντίστοιχο σύστημα με εξωτερική τοποθέτηση, που ένας από τους Φινλανδούς συνεργάτες της Nuviz εξέλισσε πριν χρόνια σε διαφορετική start-up.

Η τεχνολογία είναι έτοιμη για την εφαρμογή στις μοτοσυκλέτες, και τα HUD σε πολιτική χρήση έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία. Το ζήτημα ήταν να γίνουν όλα αυτά μικρότερα σε μέγεθος και κυρίως πολύ-πολύ πιο ελαφριά, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κράνος.

Το σύστημα που είχαμε δοκιμάσει εμείς σε εξομοιωτή, αν και εντυπωσιακό, δεν θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις απροβλημάτιστο ή έτοιμο για μαζική παραγωγή. Γιατί αν δεν εστίαζες σωστά, οι πληροφορίες χανόντουσαν ή θόλωναν μέρος του οπτικού σου πεδίου, κι όλα αυτά στο ιδανικό περιβάλλον του εξομοιωτή. Κάτω από τον δυνατό ήλιο, που δημιουργεί αντανακλάσεις ή σε κρύο καιρό που δεν είναι απίθανο να θολώνει κάποια από τις επιφάνειες, το HUD μπορεί να προβληματίζει. Οι ίδιοι μας είχαν πει τότε ότι επεξεργάζονται τρόπους να αποφύγουν τα παραπάνω.

Με την τεχνολογία να προχωρά παρακάτω, όχι τόσο σε μέθοδο προβολής και γενικότερης λειτουργίας, αλλά περισσότερο σε ως τεχνολογία υλικών, τα HUD είναι ολοένα και πιθανότερο να γίνουν μέρος της ζωής μας. Αυτό που είχαμε δοκιμάσει εμείς σε εξομοιωτή, απαιτούσε να το αντιμετωπίσεις με ένα βαθμό υπομονής ως προς την προσαρμογή, όμως η Nuviz φτιάχτηκε για να τα εξαλείψει αυτά, και τώρα με την KTM τα πράγματα μπορεί να πάρουν τελείως διαφορετική τροπή.

Συνεργασία με κατασκευαστή, σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί πλέον να είναι μέρος της μοτοσυκλέτας, εκπέμποντας στην ζελατίνα, όπως περίπου είδαμε πέρσι στο πρωτότυπο της Yamaha. Αυτό λύνει πολλά πρακτικά προβλήματα.

Μετά από τις τεράστιες, έγχρωμες οθόνες των νέων Adventure, ίσως στο σύντομο μέλλον αρχίσουμε να βλέπουμε τις πληροφορίες απευθείας στην ζελατίνα της μοτοσυκλέτας.

Συνδέοντας κινητό και ECU, θα μπορούμε να έχουμε ενσωματωμένες μπροστά μας όλες τις πληροφορίες, από την πορεία που χαράζει το GPS, μέχρι το ποιος καλεί κτλ…

Με σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας, το HUD μπορεί να γίνει πραγματικά χρήσιμο. Το απαραίτητο είναι φυσικά τελείως διαφορετική κουβέντα… 

 

Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+

Από πέρσι και ζωντανή κάλυψη του αγώνα από δική τους υπηρεσία
Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+
Από το

motomag

5/5/2025

Οι αγώνες Isle of Man TT έχουν προσφέρει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές, καθηλωτικές στιγμές στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και μαζί μία μόνιμη αντιπαράθεση για το αν ανήκουν στο παρελθόν της ανθρωπότητας κάθε φορά που υπάρχει θανατηφόρο ατύχημα. Για πρώτη φορά πέρσι δεν είχαμε θάνατο αναβάτη, ελπίζοντας όλοι μας να ξεκινήσουμε ένα νέο ρεκόρ.

Την πορεία αυτή του θρυλικού αγώνα μπορεί κανείς τώρα να ζήσει ξανά ή να γνωρίσει εκ νέου καθώς τα 30 χρόνια εμβληματικών στιγμών του TT είναι πλέον διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ στο TT+.

Από τις τολμηρές εμφανίσεις των Joey Dunlop και David Jefferies, μέχρι τον φίλο του περιοδικού MOTO, John McGuinness, ή από τον πρώτο γύρο με ταχύτητες άνω των 130 μιλίων/ώρα, έως τις νίκες ρεκόρ του Michael Dunlop. Κάθε εποχή, κάθε ήρωας, κάθε αξέχαστη στιγμή των τελευταίων 30 χρόνων, βρίσκεται πλέον ένα κλικ μακριά.

Με πάνω από 100 ώρες αρχειακού υλικού και πάνω από 200 αγώνες να προσφέρονται δωρεάν.

Για πρώτη φορά στο TT+, μπορείτε να επιστρέψετε στη χρυσή εποχή των τέλη '90s και αρχών 2000s, μια περίοδο γεμάτη αγωνιστική μαγεία και σκληρές μονομαχίες.

Δείτε ξανά όλους τους αγώνες του 1995, της χρονιάς που θα μείνει αξέχαστη για την κυριαρχία της ονειρικής ομάδας της Castrol Honda, και των αναβατών με Ducati που προσπάθησαν να ανατρέψουν την ιαπωνική κυριαρχία.

Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+

Ξαναζήστε την κυριαρχία του Phillip McCallen και της απίστευτης τετράδας νικών του το 1996, ένα κατόρθωμα που καθόρισε το μέτρο της επιτυχίας στο TT για χρόνια.

Ζήστε την έναρξη μιας νέας δυναστείας. Ο David Jefferies επέστρεψε δυναμικά στο TT το 1999 και από το 2000 και μετά ξεκίνησε μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας με 9 νίκες σε μόλις τέσσερα χρόνια, θέτοντας νέα στάνταρ ταχύτητας στη ορεινή διαδρομή.

Και φυσικά, ξαναδείτε τη τελευταία νίκη του Joey Dunlop το 2000, με μια εμφάνιση που εδραίωσε τη θέση του ως θρύλο, όχι μόνο στο Isle of Man αλλά και στις καρδιές των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο. Σε ηλικία 48 ετών, ο Joey κατέκτησε τρεις νίκες, συμπεριλαμβανομένης της Formula One με τη Honda VTR SP-1, αποδεικνύοντας την απαράμιλλη ικανότητα και αποφασιστικότητά του.

Ξαναζήστε τη στιγμή που ο John McGuinness έσπασε το φράγμα των 130mph το 2007, με έναν γύρο-ορόσημο επάνω στην HM Plant Honda, που κατέγραψε 130.354mph στον δεύτερο γύρο του.

Ξαναδείτε τον Ian Hutchinson και τις πέντε νίκες του σε μία εβδομάδα το 2010, μια ιστορική επίδοση γεμάτη πάθος, επιμονή και καθαρό ταλέντο, που παραμένει ακατάρριπτο έως σήμερα.

Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+

Ανατρέξτε στην εκρηκτική πορεία του Michael Dunlop, καθώς κατέγραφε τη μία νίκη μετά την άλλη, αλλά και στον Peter Hickman με τον τρομερό γύρο των 135mph στο Senior TT του 2018, ένα επίτευγμα που έσπρωξε τα όρια ανθρώπου και μηχανής.

Μέσα από εκατοντάδες αγώνες, συνεντεύξεις και αξέχαστες μονομαχίες, θα ανακαλύψετε τις ιστορίες, τις αντιπαλότητες και τις στιγμές που διαμόρφωσαν το TT τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφείτε δωρεάν στο TT+.

Χωρίς συνδρομή ή χρέωση, εγγραφείτε και ξεκινήστε να παρακολουθείτε το TT Rewind:

ttplus.iomttraces.com

Ετικέτες