Η Michelin στα MotoGP από το 2016

28/5/2014

Την απόφαση της Bridgestone να αποχωρήσει το 2016 από τα MotoGP, μια απόφαση που ταρακούνησε συθέμελα τον κόσμο των MotoGP, ακολούθησε σε πολύ μικρό διάστημα η ανακοίνωση του νέου προμηθευτή για τα ελαστικά της κορυφαίας κατηγορίας των αγώνων: από το 2016 τα ελαστικά των MotoGP θα προέρχονται από την Michelin.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι από το 2009 μέχρι και σήμερα, εφαρμόζεται ο κανονισμός των ενιαίων ελαστικών για όλες τις ομάδες των MotoGP και της Open, ο οποίος ήταν ένα επακόλουθο των εξελίξεων μέχρι εκείνη την στιγμή στην κατηγορία. Η Michelin έχει κερδίσει 26 τίτλους τα MotoGP/500 από το 1976 ως το 2006, αλλά από εκεί κι έπειτα ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία που την έκανε να χάνει έδαφος με γρήγορης ρυθμούς, με την Bridgestone αντιθέτως να κερδίζει όλο και περισσότερους αναβάτες. Η χαριστική βολή ήρθε όταν το 2007 η Bridgestone κέρδισε το πρωτάθλημα με τον Stoner, ενώ την επόμενη χρονιά το κέρδισε με τον Valentino Rossi ο οποίος  είχε μεταπηδήσει εκεί από την Michelin. Την επόμενη σεζόν ανακοινώθηκε η αλλαγή στους κανονισμούς για ενιαίο προμηθευτή ελαστικών, και τότε η Michelin είχε εκφράσει την αντίθεσή της –με αποτέλεσμα να μην διεκδικήσει την χορηγία- λέγοντας πως δεν θα υπήρχε κανένα νόημα και όφελος αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Πλέον όμως, τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αλλάξει και τίθεται εύλογα ο προβληματισμός αν όλα αυτά τα χρήματα που είχε πληρώσει η Bridgestone όλα αυτά τα χρόνια ως μοναδικός προμηθευτής των MotoGP (το ποσό που πλήρωναν κάθε χρόνο οι Ιάπωνες στην Dorna ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ), είχαν αντιστάθμισμα κερδίζοντας άλλα εφτά (συμπεριλαμβανομένου και του 2015) πρωταθλήματα χωρίς να έχει... αντίπαλο.


Ενδιαφέρον αρχικά, μετά την ανακοίνωση της Dorna, είχαν εκφράσει τρεις εταιρείες (εκτός της Michelin είχαν γίνει άτυπες συζητήσεις με Pirelli και Dunlop), σύμφωνα με τον Javier Alonso, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dorna, αλλά μόνο η Michelin τελικά κατέθεσε επίσημη πρόταση μέχρι τις 22 Μαΐου που έληγε η προθεσμία υποβολής κι αυτή η κατάληξη ήταν ένα κοινό μυστικό που όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν παραδεχόταν επίσημα. Μάλιστα, εγείρεται και το ερώτημα για το ποσό που θα πληρώνει αντίστοιχα η Michelin, τώρα που έφυγε η Bridgestone και δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από τις άλλες δύο εταιρείες, καθώς δεν αποκλείεται ελλείψει εναλλακτικών προτάσεων η Dorna να ήρθε σε συμφωνία με τους Γάλλους για ένα πολύ μικρότερο τίμημα σε σχέση με το παρελθόν.
"Το επόμενο βήμα στην διαδικασία", δήλωσε ο Alonso, "θα είναι η υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Dorna και της Michelin, καθώς η εταιρεία έχει ήδη αποδείξει τις τεχνολογικές της δυνατότητες για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος των GP".

Ducati – Δεύτερο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη ως εξαγωγικό κέντρο για την Ασία

Ενισχύει την παρουσία της στην Ταϊλάνδη η ιταλική εταιρία με νέα επένδυση 400.000 εκατ. ευρώ
motomag Ducati – Νέο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη ως εξαγωγικό κέντρο για την Ασία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/4/2024

Η Ducati η οποία ήδη έχει εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη από το 2011 και συγκεκριμένα στην πόλη Rayong, άνοιξε νέο εργοστάσιο στην ίδια πόλη το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εξαγωγικό κέντρο που θα τροφοδοτεί τις αγορές της Ασίας.

Το νέο εργοστάσιο θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 10.000 μονάδων ετησίως σε πρώτη φάση και την εποπτεία του θα έχει η Ducati Motor Thailand. Με αυτόν τον τρόπο η ιταλική εταιρεία θέλει να αυξήσει την παραγωγική διαδικασία στις αγορές της Ασίας οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο για την ίδια. Με την άνοδο του μοτοσυκλετισμού και το πέρασμα από την κατάσταση "έχω δίκυκλο γιατί δεν μπορώ να πάρω αυτοκίνητο" στο "θέλω να κινούμαι πάνω σε δύο ρόδες" που πέρασε και η πλειοψηφία της Ευρώπης πριν από δεκαετίες, οι αγορές σε πολλές χώρες της Ασίας έχουν μία τρομακτική άνοδο που όλοι οι Ευρωπαίοι καλοβλέπουν. Η Ducati που όπως είπαμε έχει παρουσία στην περιοχή πολλά χρόνια, δεν θέλει να λείπει από αυτό το γαϊτανάκι που σκαρφαλώνει το βουνό και η αύξηση της παραγωγής είναι μία σωστή απόφαση και ο μόνος τρόπος να διατηρήσει το μερίδιό της στις επιμέρους αγορές.

Ducati – Νέο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη ως εξαγωγικό κέντρο για την Ασία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati Motor Holding, Claudio Domenicali, ανέφερε για την νέα δραστηριότητα της ιταλικής εταιρίας: “Η Ταϊλάνδη είναι μια σημαντική αγορά για premium και μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες και θέλουμε να την καταστήσουμε ως εξαγωγική μας βάση. Παράγουμε όλα τα μοντέλα μοτοσυκλετών της Ducati στο εργοστάσιό μας στο Rayong.

Πέρυσι πουλήσαμε σχεδόν 58.000 μοτοσυκλέτες. Ο όγκος των πωλήσεων θα καθοριστεί από την αύξηση της ζήτησης και τις τάσεις της αγοράς”.

Ετικέτες