Η νέα μέθοδος εξελασμένων αλουμινένιων τροχών της Yamaha

Τεχνολογία που θα δούμε σε πολλά νέα μοντέλα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

3/12/2021

Εξελιγμένη για το καινούργιο MT-09 του 2021, η μέθοδος για τους εξελασμένους τροχούς της Yamaha, αποτελεί μια καινοτομία στην προσπάθεια μείωσης του βάρους κατά την διάρκεια της κατασκευής. Ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην εξέλιξη και την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου για πρώτη φορά στον κόσμο σε μαζικής παραγωγής μοτοσυκέτα, ήταν η δημιουργία ενός ειδικού κράματος αλουμινίου ειδικά για αυτή την μέθοδο, από το τμήμα έρευνας υλικών του εργοστασίου.

Ένα μέλος του τμήματος με εξειδίκευση στο αλουμίνιο, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην εξέλιξη και την δημιουργία των πανάλαφρων τροχών του ΜΤ-09, είναι η Kahori Oshima, η οποία εξηγεί και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην όλη διαδικασία.

"Η αλλαγή μερικών μόνων παραμέτρων μπορεί να μεταβάλλει εντελώς το πώς αντιδρά το αλουμίνιο ή την "προσωπικότητά" του", λέει η Oshima, η οποία μιλάει προσδίδοντας μια ανθρώπινη προσωπικότητα στο υλικό. "Μπορεί μερικές φορές να είναι ευαίσθητο χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για μετατροπές". Παρά όμως αυτήν την ιδιαίτερη "προσωπικότητα", το αλουμίνιο είναι ένα από τα βασικά υλικά στην κατασκευή μοτοσυκλετών, και όχι μόνο.

Γι' αυτό το λόγο η Oshima αποτελεί ένα "κεφάλαιο" για την Yamaha, με τον Υπεύθυνο του τμήματος να την παρομοιάζει σαν μία "μπάργουμαν για αλουμίνια", με την Yamaha να εξυμνεί την ικανότητά της να φτιάχνει τέτοιου είδους κοκτέιλ.

Πέρα από αυτό όμως, ενώ αναφερόμαστε στο υλικό γενικά ως αλουμίνιο, οι απαιτήσεις που υπάρχουν από το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ, ανάλογα με το προϊόν, το πού θα χρησιμοποιηθεί το κάθε εξάρτημα, αλλά και την μέθοδο μηχανουργικής κατεργασίας που χρησιμοποιείται. Η Yamaha έχει έναν μεγάλο… τσελεμεντέ με ανάλογες "συνταγές" που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το αντίστοιχο τμήμα του εργοστασίου και πάνω σε αυτό χτίζονται και οι νέες.

Όπως αναφέρει η Oshima στις δηλώσεις της, η Yamaha έχει ως αρχή της να είναι πάντα πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά το αλουμίνιο και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλες οι εξιλάσεις γίνονται μέσα στο εργοστάσιο από την απαρχή της δημιουργίας του.

Για να "δουλευτεί" το αλουμίνιο απαιτούνται ο εξαιρετικά προσεκτικός έλεγχος της θερμοκρασίας του λιωμένου υλικού, η μίξη του "μυστικού" χαρμανιού από επιπλέον στοιχεία και η θερμική κατεργασία του διαμορφωμένου κομματιού για το φινίρισμα. Ο ρόλος της Oshima ως ερευνήτρια, είναι να ανατρέξει στην εμπειρία και τις γνώσεις της για να προτείνει νέες ιδέες που θα αφορούν την ισορροπία ανάμεσα στην ακαμψία και τις ελαστικότητες, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με την συνολική αντοχή, αλλά και την ωραία εξωτερική εμφάνιση…

Οι νέοι αλουμινένιοι τροχοί που έχουν τοποθετηθεί στο πιο πρόσφατο ΜΤ-09, έχουν κατασκευαστεί με την μέθοδο που αποτελεί την τελευταία ανακάλυψη της Oshima. Ένας από τους στόχους που έθεσαν στην Yamaha κατά την διάρκεια εξέλιξης του μοντέλου, ήταν η θεαματική μείωση του βάρους, βασιζόμενοι στην ιδέα πως αν αυξήσεις τα βασικά χαρακτηριστικά του αλουμινίου, θα προκύψουν νέες καινοτομίες.

Το τμήμα των μηχανολόγων και το τμήμα κατασκευής συμμετείχαν ενεργά στο project και δημιούργησαν ένα ειδικό κράμα αλουμινίου και μια ειδική διαδικασία θερμικής επεξεργασίας. Αυτός ο συνδυασμός έδωσε την δυνατότητα στο εργοστάσιο να προσφέρει τους πρώτους τροχούς μοτοσυκλέτας μαζικής παραγωγής με την μέθοδο της εξέλασης με ροή. Η Yamaha τους ονόμασε SinForged Wheels, όπου το πάχος της ζάντας είναι μόλις στα 2mm (σε σχέση με τα 3,5mm του προηγούμενου μοντέλου), ενώ η μείωση του βάρους και από τους δύο τροχούς (εμπρός-πίσω) είναι 700 γραμμάρια.

Για να δώσουμε μια εικόνα πως λειτουργεί η μέθοδος αυτή, φανταστείτε πως ξεκινάμε αρχικά από ένα χυτό κομμάτι που έχει τα βασικά χαρακτηριστικά (σχήμα και μπράτσα.) Στη συνέχεια το κομμάτι τοποθετείται πάνω σε έναν επίπεδο τροχό που γυρίζει πολύ γρήγορα, σαν να ήταν τόρνος. Όσο γυρίζει, μια πολύ δυνατή φλόγα ζεσταίνει το υλικό για να αποκτήσει ευκαμψία και ένας τύπου ρουλεμάν που βρίσκεται στο εσωτερικό του τροχού παίζει το ρόλο που θα έπαιζε το χέρι ενός αγγειοπλάστη στο κομμάτι του πηλού που περιστρέφεται, για να του δώσει το τελικό σχήμα. Αυτή η διαδικασία συμπιέζει και την δομή του υλικού για να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή. Στο τέλος γίνεται το φινίρισμα και η τελική επεξεργασία, αλλά με πολύ λιγότερη πολυπλοκότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους εξελασμένους τροχούς.

"Η πιο μεγάλη δυσκολία ήταν ότι δεν είχαμε σημείο αναφοράς για να συνεχίσουμε από εκεί. Χωρίς αυτό, δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε τον στόχο μας, οπότε ήταν δύσκολο να φτιάξουμε ένα υλικό και παράλληλα να δημιουργήσουμε την κατάλληλη μέθοδο αξιολόγησης", λέει η Oshima. "Για παράδειγμα, αν λάβουμε υπόψιν μας μόνο την αντοχή, το αλουμίνιο δεν μπορεί να νικήσει το σίδερο. Αλλά από την άλλη, το αλουμίνιο έχει πλεονεκτήματα όπως το χαμηλότερο βάρος, δεν σκουριάζει, είναι εύκολη η κατεργασία του και είναι πιο όμορφο. Ακόμη και το "Monozukuri" μας (σ.σ. η ιαπωνική λέξη για την παραγωγή και τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα) αλλάξει στο μέλλον, το αλουμίνιο θα παραμείνει μέσα στις επιλογές μας."

Το βέβαιο είναι πως η αρχή που έγινε με το ΜΤ-09 θα έχει και συνέχεια και σε άλλα μοντέλα της Yamaha. Τα οφέλη από το μικρότερο μη αναρτώμενο βάρος στην δημιουργία του γυροσκοπικού φαινομένου και κατ' επέκταση στην συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, αλλά και στην διατήρηση του κόστους χαμηλά καθώς είναι μια πιο φτηνή παραγωγική διαδικασία, αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για την Yamaha.

H Yamaha έχει μεγάλη παράδοση στην χύτευση, από τα πλαίσια των πιάνων της Nippon Gakki Co. Ltd (η σημερινή Yamaha Corporation). Σε εκείνες τις τεχνικές βασίστηκε για να φτιάξει εξαρτήματα και τον κινητήρα για την πρώτη μοτοσυκλέτα της η Yamaha το 1955, το ΥΑ-1. Από τότε, η Yamaha έχει προχωρήσει με την χύτευση πάρα πολλών εξαρτημάτων, όχι μόνο για κινητήρες, αλλά για πλαίσια, για προϊόντα θαλάσσης, κινητήρες αυτοκινήτων κ.α. Είναι μάλιστα από τους λίγους κατασκευαστές μοτοσυκλετών στον κόσμο που κάνουν χύτευση μεγάλων και μικρών εξαρτημάτων μέσα στο ίδιο το εργοστάσιο.

Πέρα από την χύτευση αλουμινένιων τροχών σε κενό αέρα, η Yamaha έχει καταφέρει την χύτευση τροχών από μαγνήσιο σε μαζική παραγωγή για το YZF-R1 το 2015. Η διαδικασία της εξέλασης με ροή για την δημιουργία των SpinForged τροχών, χρησιμοποιείται ήδη στην κατασκευή τροχών για αυτοκίνητα, αλλά οι τροχοί των μοτοσυκλετών απαιτούν μια ωραία εμφάνιση και από τις δύο όψεις τους, γι' αυτό και η χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου είχε αρκετά μεγάλες δυσκολίες.

Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτές, η Yamaha επέλεξε με προσοχή το είδος του αλουμινίου, έκανε διαρκείς δοκιμές με διαφορετικούς συνδυασμούς κραμάτων, έτσι ώστε να πετύχει την σωστή αντοχή, ενώ μεγάλη μελέτη έγινε και για την θερμική κατεργασία.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του εργοστασίου της Yamaha έχει φέρει πολλές πρωτιές και καινοτομίες στην μοτοσυκλέτα, όπως η ελεγχόμενης πλήρωσης χύτευση (CF die-casting), μια τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα μαζικής παραγωγής εξαρτημάτων με μεγάλο μέγεθος και λεπτού πάχους, όπως στους DiASil κυλίνδρους της εταιρείας.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Μέσω του προγράμματος Ducati Unica, ο Massimo Bottura αυξάνει τους κατοίκους του γκαράζ του
motomagDucati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

14/5/2024

Μία Multistrada V4 Pikes Peak επέλεξε ως βάση ο Massimo Bottura, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ostera Francescana, που έχει βρεθεί δύο φορές στα “50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου”, για να φέρει στα μέτρα του μέσω του προγράμματος Ducati Unica, χαρίζοντας της μοναδικά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από μακριά και προσθέτοντας ένα ακόμα “παιχνίδι” στο γκαράζ του, το Multistrada V4 Pikes Peak Desert.

Το πρόγραμμα Ducati Unica, ξεκίνησε την πορεία του τον Ιανουάριο του 2022, προσφέροντας σε όλους του Ducatisti την ευκαιρία να δημιουργήσουν την μοτοσυκλέτα των ονείρων τους. Κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνεί απευθείας με τους σχεδιαστές του Centro Stile Ducati, έχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε κορυφαία υλικά, αποκλειστικά φινιρίσματα και ξεχωριστές χρωματικές επιλογές. H Multisrada V4 Pikes Peak Desert είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της συνεργασίας της καλλιτεχνικής ματιάς του δημιουργικού σεφ, Massimo Bottura και της προσοχής στην λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει το σχεδιαστικό τμήμα της Ducati.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Η βαφή που επιλέχθηκε είχε ως στόχο να κάνει την μοτοσυκλέτα να μοιάζει λες και μόλις επέστρεψε από μία περιπετειώδη ταξιδιωτική εμπειρία στις αχανείς αμμώδης εκτάσεις της αφρικανικής ηπείρου. Για ακόμα πιο ρεαλιστική απεικόνιση, διάφορα μέρη της μοτοσυκλέτας, όπως τα φτερά, οι χούφτες, η ποδιά και οι τροχοί, έχουν δεχτεί “sand effect” φινίρισμα. Άλλα στοιχεία που έχουν δεχτεί την φροντίδα του Centro Stile της Ducati είναι η σέλα με κάλυμμα Alcantara, η οποία ακολουθεί το χρωματικό μοτίβο της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας, το αμορτισέρ πίσω. Η εξάτμιση έχει τελικό της Akrapovic, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο, προκειμένου να ταιριάζει εμφανισιακά με το υπόλοιπο σύνολο.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Οι χούφτες και οι χειρολαβές της Multistrada V4 Pikes Peak Desert έρχονται από το εξωτικό Multistrada V4 RS. Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά, βρίσκουμε πάνω στην μοτοσυκλέτα μερικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στην καριέρα του διάσημου σεφ, όπως η υπογραφή του Bottura στην σέλα και τα τρία, διάσημα στην γαστρονομία, αστέρια Michelin, τα οποία από το 2011 συντροφεύουν το όνομα Osteria Franscescana. Μαζί τους, υπάρχει και το “Πράσινο Αστέρι”, με το οποίο επιβραβεύονται τα εστιατόρια που ασχολούνται με την ολιστική προσέγγιση της κουζίνας, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της εκάστοτε πρώτης ύλης.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Η φράση “Υπάρχουν οι μοτοσυκλέτες, και μετά υπάρχει και η Ducati” στο πιο πρόσφατο βιβλίο του “Slow Food, Fast Cars”, που έγραψε μαζί με την σύζυγό του, Lara Gilmore, είναι χαρακτηριστική της αφοσίωσης του Bottura στο εργοστάσιο της Bologna. Αυτό το πάθος του Ιταλού σεφ ήταν η αιτία να γίνει πρεσβευτής του ονόματος Ducati, με την επιτυχημένη συνεργασία να εμπλουτίζεται τώρα με ένα νέο κεφάλαιο, εμπνευσμένο από τις ερήμους. Το όνομα αυτού, Mutlistrada V4 Pikes Peak Desert.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Τώρα βέβαια η συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι και εκείνη που θα επέλεγε κανείς για οποιοδήποτε αμμώδες έδαφος, ενώ όλη αυτή η διαδικασία των "πρεσβευτών" και της ακριβής εξιδείκευσης δεν ταιριάζει με την πλειοψηφία γενικά στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι μία καλή ευκαιρία να μάθει κανείς πως υπάρχει το πρόγραμμα Ducati Unica, ενώ δεν παύει να είναι μία πηγή έμπνευσης για οποιαδήποτε μετατροπή, σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα.

Ετικέτες