Η στιγμή του ατυχήματος στον North West 200 - video

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/5/2016

Ο πιο γρήγορος αγώνας ταχύτητας σε δρόμο, κι ένας από τους πιο γρήγορους αγώνες του κόσμου, διακόπηκε εχθές μετά από ατύχημα δύο αναβατών που καταγράφηκε από ελικόπτερο. Η ζωή των δύο αναβατών, Ryan Farquhar και Dan Cooper δεν κινδυνεύει, ωστόσο ο σαραντάχρονος Farquhar, είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση με τραύμα στους πνεύμονες, ανάμεσα στους υπόλοιπους τραυματισμούς. Η διαδρομή του αγώνα, ενός από τους παλιότερους με ιστορία από το ’29, έχει το σχήμα ενός ανάποδου τριγώνου, και το ατύχημα συνέβη στην βάση του, πριν το σημείο εκκίνησης. Ο Farquhar είναι πολύ γνωστός στην Ιρλανδία και σε όσους παρακολουθούν αγώνες road racing και το ατύχημά του φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για μόνιμη αερομεταφορά στην Β. Ιρλανδία. Ο Farquhar που είχε σταματήσει τους αγώνες το ’12 όταν έχασε τον θείο του από ατύχημα στο Isle of Man, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της αστυνομίας στο νοσοκομείο, και το παράδειγμά του τόνισε ακόμα περισσότερο τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα του αγώνα, που είναι να μαζευτούν χρήματα για να καλυφθεί η αερομεταφορά.

Ο North West 200 είναι από τους πιο επικίνδυνους αγώνες, έχοντας κοστίσει την ζωή σε πάρα πολλούς αναβάτες…

 

 

 

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025