Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Η Yamaha ρευστοποιεί μετοχές της Yamaha Motor

Για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 10%

Στις 28 Νοεμβρίου, κατά το συνέδριο του Διοικητικού Συμβουλίου της Yamaha Corporation αποφασίστηκε η άμεση ρευστοποίηση 8.000.000 μετοχών της Yamaha Motor που ισοδυναμούν με 2.29% μείωση σε σχέση με το ποσοστό που ήδη κατείχε. Από σύνολο 42.642.790 μετοχών της Yamaha Motor που κατέχει η Yamaha Corporation, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου θα πέσει στα 34.642.790 που σημαίνει πως από 12.22% για πρώτη φορά το ποσοστό τους στην Yamaha Motor θα μειωθεί οριακά κάτω από το 10% και συγκεκριμένα στο 9.93% παύοντας έτσι να θεωρείται πλειοψηφών μέτοχος. Είναι η πρώτη φορά από το 1955, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η κατασκευή κινητήρων, μοτοσυκλετών κτλ, που η Yamaha Corporation παύει να είναι μέτοχος πλειοψηφίας στην Yamaha Motor.

Για την ιστορία, η Yamaha Corporation ιδρύθηκε το 1898, ως συνέχεια της εταιρίας Nippon Gakki Co., Ltd, που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε (Ιαπωνικά μουσικά όργανα) όταν ο μέρχι πρότινος ωρολογοποιός Torakusu Yamaha, άρχισε τις μαζικές εξαγωγές μουσικών οργάνων, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Όπως συνέβη με την Honda, την Ducati και τόσες ακόμη εταιρίες, η Yamaha μετά τον Β’ΠΠ αναγκάστηκε να βρει ένα αντικείμενο για να κρατήσει τα εργοστάσια ανοικτά, καθώς στην καταστραμμένη από τον πόλεμο και την κατοχή οικονομία, κανείς δεν αγόραζε μουσικά όργανα. Στράφηκε στις μοτοσυκλέτες και πολύ γρήγορα άρχισαν οι εξαγωγές στην Κίνα αλλά και η αγωνιστική ενασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο με τις εξελίξεις να είναι τόσο γρήγορες που αποφασίστηκε η Yamaha Motor να γίνει μία ξεχωριστή εταιρία.

Η Yamaha Corporation ρευστοποιούσε κατά διαστήματα μεγάλα πακέτα μετοχών της Yamaha Motor χρηματοδοτώντας την εξάπλωσή της πέρα από τα μουσικά όργανα: Είναι η εταιρία που έβγαλε πρώτη “CD Recorder”, έχει μεγάλη φήμη στα Synthesizer, στα ηλεκτρονικά, σε βιομηχανικά ρομπότ, και κατά καιρούς, ανάλογα με τις ανάγκες των στελεχών της, παρήγαγε μία σειρά από μπαστούνια του γκολφ και ρακέτες, μέχρι μπανιέρες… Έφτασε ωστόσο να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μουσικών οργάνων του κόσμου, εξαγοράζοντας ή ελέγχοντας και μία σειρά από άλλες δυνατές μάρκες, από τις οποίες οι πιο γνωστές στο ευρύτερο κοινό είναι οι Bösendorfer και Steinberg.

Εντοπίζουμε την πώληση μετοχών της Yamaha Motor, στην θέληση βασικών μετόχων της Yamaha Corporation να βρεθούν εκτός εταιρίας 

Η Yamaha Corporation σε οικονομικά στοιχεία είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη από την Yamaha Motor, απασχολώντας πέντε φορές λιγότερους υπαλλήλους. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνουν στους μετόχους, δείχνουν μία αύξηση των πωλήσεων με μείωση όμως των κερδών. Ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας και της Ευρώπης τα μουσικά όργανα γνωρίζουν τεράστια αύξηση, χωρίς όμως η αύξηση αυτή να ακολουθείται και στα κέρδη. Η Yamaha Corporation είναι ένας απόλυτα κερδοφόρος κολοσσός, φαίνεται όμως πως κάποιοι από τους βασικούς μετόχους ζήτησαν την έξοδό τους και μάλιστα με μεγαλοπρέπεια. Εκεί εντοπίζουμε αυτή την πώληση μετοχών της Yamaha Motor. Με την πώληση των μετοχών θα αντλήσει από 180 εκατομμύρια Ευρώ, έως και 200, που θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του δικού της ποσοστού μετοχών. Η Yamaha Corporation θα εξαγοράσει λοιπόν δικούς της μετόχους, και για να γίνει αυτό ρευστοποιεί μερίδιο της Yamaha Motor, σε μία εποχή που οι μετοχές αυτές ακριβαίνουν χρόνο με τον χρόνο.

Η διάθεση θα γίνει σε μορφή χρεογράφων, προς χρημαστηριακές εταιρίες που διαπραγματεύονται τέτοιου είδους επενδυτικά προϊόντα, ώστε στη συνέχεια να διατεθούν στην χρηματιστηριακή αγορά

Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει την δυναμική σχέση των δύο κολοσσιαίων εταιριών. Ο Πρόεδρος της εταιρίας, κ.Takuya Nakata σημειώνει σε ανακοίνωσή του, πως οι δύο εταιρίες έχουν υπογράψει ένα μακρύ μνημόνιο συνεργασίας, που εκτείνεται σε πολιτικές επικοινωνίας, στην χρήση του βαρύ ονόματος της Yamaha, τα λογότυπα, την εταιρική ευθύνη, μέχρι και την πολιτική διαχείρισης του προσωπικού. Το μνημόνιο αυτό δεσμεύσει τις δύο αυτές εταιρίες, ανεξάρτητα από το ποσοστό που κατέχει η μία στην άλλη.

Με την ευκαιρία ας εξηγήσουμε και τις βασικές διαφορές στα λογότυπα των δύο εταιριών, που ξεκινούν από τα χρώματα. Σημαντικότερη ίσων διαφορά, είναι οι μύτες των τριών διαπασών στο λογότυπο της Yamaha Motor που πατούν πάνω στον κύκλο, δείχνοντας πως αποτελούν το επόμενο βήμα από την Yamaha Corporation και αντιπροσωπεύοντας τους τρεις πυλώνες της εταιρίας: τεχνολογική υπεροχή, παραγωγή και εμπορική πορεία. Ταυτόχρονα το «Μ» στην Yamaha Corporation, δεν είναι στο ίδιο μήκος με τα στελέχη του, μία αλλαγή που έχει μείνει από την δεκαετία του ’20 όταν εκτός από τα διαπασών άρχισε να αναγράφεται και το Yamaha. Με διαφορετική γραμματοσειρά και πολύ μικρή λεπτομέρεια, τονίζεται η προϊστορία της Yamaha Corporation, έναντι της Yamaha Motor…