Ιταλία: Σε δημόσια λίστα η θέση όλων των καμερών! Κάνουν ένσταση παραβάσεων σε όσες δεν βρίσκουν

Πρόστιμα από μη-καταγεγραμμένες κάμερες αμφισβητούνται
Italy Cameras
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/12/2025

Το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας δημοσίευσε την επίσημη λίστα εγκεκριμένων καμερών ταχύτητας, επιτρέποντας στους οδηγούς να ελέγχουν την εγκυρότητα των προστίμων.

Είναι ένα όμορφο παράδειγμα αυτό στην Ιταλία, όπου η Πολιτεία δίνει στην δημοσιότητα λίστα με τις αλλαγές θέσεων στις κάμερες ελέγχου και πλέον στο  Velox.mit.gov.it ανέβασαν την επικειρωμένη.

Το ζήτημα των καμερών κοχλάζει και στην Ελλάδα με διάφορες όψεις του ζητήματος να απασχολούν, από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι και το από ποιόν εισπράττονται τα πρόστιμα. Στα τέλη του Νοεμβρίου, το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη λίστα με πάνω από 3.600 εγκεκριμένες κάμερες ταχύτητας, που έχουν καταγραφεί από τις τοπικές αρχές.

Italy Cameras

Οι δήμοι και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ήταν υποχρεωμένοι να καταχωρήσουν λεπτομερή στοιχεία για κάθε συσκευή, όπως κατασκευαστής, μοντέλο, σειριακός αριθμός και ακριβής τοποθεσία, μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου.

Η δημοσίευση αυτή έρχεται συνέχεια διοικητικών αποφάσεων στην Ιταλία που ακύρωσαν πρόστιμα που είχαν εκδοθεί από μη-καταγεγραμμένες κάμερες, δίνοντας πλέον στους οδηγούς τη δυνατότητα να ελέγχουν online την εγκυρότητα ενός προστίμου. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στις αρχές να προσθέτουν ή να αφαιρούν συσκευές, διατηρώντας τη λίστα συνεχώς επικαιροποιημένη.

Italy Cameras

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιταλία είναι στους "πρωταθλητές" της Ευρώπης σε αριθμό καμερών τροχαίας, με τις βόρειες περιοχές της Ιταλίας να υπερισχύουν, με τη Λομβαρδία να έχει 503 κάμερες, ακολουθούμενη από το Βένετο (444), την Εμίλια-Ρομάνια (420) και το Πιεμόντε (379). Στον νότο, η Πούλια διαθέτει μόνο 56 και η Καλαβρία 47, ενώ στο Λάτσιο οι κάμερες φτάνουν τις 196, με 69 μόνο στη Ρώμη.

Italy Cameras

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πρόστιμα που εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένες κάμερες μπορούν πλέον να αμφισβητηθούν. Οι οδηγοί μπορούν να επισκεφθούν την ακόλουθη ιστοσελίδα για να ελέγξουν την έγκριση της κάμερας και, αν δεν είναι καταχωρημένη, να προσβάλουν το πρόστιμο.

Italy Cameras

Σίγουρα προκαλεί εντύπωση ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να ελέγχουν οι ίδιοι την εγκυρότητα των καμερών. Θα ήταν προτιμότερο οι παλιές ή μη-εγκεκριμένες συσκευές να απενεργοποιούνται, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμφέρει τους δήμους, οι οποίοι μπορούν να συνεχίζουν να εκδίδουν παρατύπως πρόστιμα, εκ των οποίων, πιθανότατα, μόνο ένα μέρος θα αμφισβητηθεί.

Ισπανία: Προσποιήθηκαν κλοπή μοτοσυκλέτας και κατέληξαν φυλακή

Εσώκλειστοι και οι τρεις δράστες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/2/2026

Η ιδέα τριών Ισπανών φίλων ήταν να προσποιηθούν την κλοπή μιας Honda CBR1000RR-R και να μοιραστούν την αποζημίωση της ασφαλιστικής, όμως τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά.

Τον Αύγουστο του 2022, οι τρεις εμπλεκόμενοι αποφάσισαν την αγορά μιας Honda Fireblade με στόχο όμως όχι να την οδηγήσουν, αλλά να προσποιηθούν την κλοπή της. Έτσι έκαναν μία ασφάλεια κλοπής και περίμεναν λίγο καιρό μέχρι να δράσουν, για να μην καρφωθούν.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους υπέβαλαν την ψευδή καταγγελία στην Guardia Civil για κλοπή και η ασφαλιστική εταιρεία τους κατέβαλε 22.141 ευρώ ως αποζημίωση. Τα χρήματα κατέληξαν στον λογαριασμό ενός από τους τρεις φίλους και εκεί άρχισαν τα πραγματικά προβλήματα.

Ο λόγος ήταν η απληστία των τριών δραστών, που άρχισαν να μαλώνουν για το πώς θα μοιράσουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να τσακωθούν. Η διαφωνία τους μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο που ένας εκ των τριών αποφάσισε πως, αν δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε, δεν θα το έπαιρνε κανείς.

Έτσι κι έγινε, αφού ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού παρουσιάστηκε στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας για να ομολογήσει την απάτη. Κατέδωσε τους δύο συνεργούς του και εξήγησε βήμα προς βήμα πώς είχαν στήσει την απάτη από τη στιγμή της αγοράς της Honda.

Η ομολογία του επέτρεψε να γλιτώσει από μια βαρύτερη ποινή. Οι δύο φίλοι του καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση και σε πρόστιμο 2.150 ευρώ ο καθένας, ενώ ο καταδότης θα εκτίσει μόνο έξι μήνες φυλάκιση και θα πληρώσει πρόστιμο 360 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική και εκτός από τις ποινές φυλάκισης, οι τρεις καταδικασθέντες υποχρεούνται να επιστρέψουν από κοινού τα 21.141 ευρώ που τους κατέβαλε τότε η ασφαλιστική εταιρεία, απόφαση που τους αφήνει με ποινικό μητρώο και άδειες τσέπες.