Κατασκοπία: Τα νέα Bridgestone AT41!

Νέο adventure ελαστικό για το 2022
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/5/2021

Κατά την διάρκεια της συμμετοχής μας στην παρουσίαση των νέων Bridgestone T32/GT, που έγινε με την μορφή ενός road trip τύπου σκυταλοδρομίας με τις μοτοσυκλέτες να ξεκινούν από τη Σικελία για να καταλήξουν στην Τοσκάνη, υπήρχαν και δύο μοτοσυκλέτες που συνόδευαν το κομβόι αλλά δεν φορούσαν τα Battlax Τ32. Και οι δύο μοτοσυκλέτες, ένα Honda Africa Twin και ένα BMW R1250GS, είχαν ένα ελαστικό, που δεν είχαμε ξαναδεί από το ιαπωνικό εργοστάσιο και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία για να το φωτογραφίσουμε σε παγκόσμια πρώτη!

Οι άνθρωποι της Bridgestone ήθελαν να κρατήσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο προφίλ για την συγκεκριμένη περίπτωση, ελπίζοντας ότι κανείς δεν θα έδινε σημασία στις δύο μοτοσυκλέτες που ήταν παρκαρισμένες στο τέλος του στόλου της παρουσίασης, αλλά υπολόγισαν χωρίς το ΜΟΤΟ…

Μετά από έντονες πιέσεις και έχοντας αποταθεί σε όλα τα στελέχη της εταιρείας που ήταν μαζί μας, μέχρι να βρεθεί ο πιο "αδύναμος κρίκος" που θα μας έδινε λίγες παραπάνω πληροφορίες, μάθαμε ότι πρόκειται για το νέο Battlax AT41 Adventure Trail, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της εξέλιξης και θα παρουσιαστεί του χρόνου. Θα ανήκει σε μια υποκατηγορία των adventure ελαστικών ανάμεσα στο Α41 και το ΑΧ41. Η χάραξη του μπροστινού μοιάζει υπερβολικά με αυτή του AX41S, ενώ η χάραξη του πίσω θύμιζε μια λιγότερο "άγρια" εκδοχή του Pirelli Scorpion Rally.

Όπως μάθαμε επίσης, δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένη η τελική του μορφή, αλλά ήδη έχουν γράψει αρκετές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε δοκιμές, ενώ αποφάσισαν να αδράξουν την ευκαιρία της συγκεκριμένης παρουσίασης για να προσθέσουν άλλα 3.500 χιλιόμετρα, αλλά με λίγο διαφορετικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, γι' αυτό το σκοπό έδωσαν τις μοτοσυκλέτες σε δύο αναβάτες που ούτε είναι πολύ γρήγοροι, ούτε πιέζουν στο όριο (δύο μέσους αναβάτες δηλαδή) προκειμένου να πάρουν feedback για την αίσθηση και μόνο. Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει στην παρουσίαση των Τ32, οι συνθήκες που επικράτησαν, ειδικά τις δύο τελευταίες μέρες, ήταν ένα… "ποτ-πουρί" πιθανών συνδυασμών που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα ταξίδι.

Αναμένουμε λοιπόν την επίσημη παρουσίαση του ΑΤ41 –που όπως αναφέρουμε και παραπάνω θα γίνει του χρόνου- για να μάθουμε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του νέου αυτού ελαστικού της Bridgestone.

Ετικέτες

ΚΤΜ: Πατέντες για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Αφορά αρχικά τη σειρά 1290
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Από το

motomag

26/5/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη

Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Honda με DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.

Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (Smart Clutch System) που χρησιμοποιεί η MV Agusta στο Turismo Veloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 Africa Twin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MV Agusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.

Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MV Agusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifter up/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα Super Adventure S / R και 1290 Super Duke R / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.

Ετικέτες