Kawasaki Ninja ZX-10R/RR/SE 2019

Aναβαθμίσεις για όλες τις εκδόσεις
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

3/9/2018

Η Kawasaki για το 2019 αποφάσισε να προχωρήσει στην ανανέωση όλων των εκδόσεων της superbike της, θέλοντας να συνεχίσει την επιτυχής πορεία τους. Όσον αφορά τις αλλαγές, όλες οι εκδόσεις της οικογένειας των Ninja ZX-10 θα έχουν την επανασχεδιασμένη κεφαλή με το νέο σύστημα βύθισης βαλβίδων. Το σύστημα αυτό δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά, καθώς το πρώτο μοντέλο που εμφανίστηκε με αυτό ήταν το BMW S1000RR και έπειτα ακολούθησε το GSX-R 1000 της Suzuki. Ουσιαστικά μεταξύ των εκκεντροφόρων και των βαλβίδων τοποθετήθηκαν ενδιάμεσα κοκοράκια, επιτρέποντας έτσι τη χρήση πιο “ήπιων” εκκεντροφόρων με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη ακρίβεια στην κίνηση, στη μείωση του βάρους κατά 20% και στη χρήση μαλακότερων ελατηρίων καθώς πλέον δεν είναι απαραίτητα. Η μείωση του βάρους προήλθε από τη μεγέθυνση του εσωτερικού χώρου της κεφαλής, διατηρώντας όμως τις αρχικές εξωτερικές διαστάσεις.

Με αυτό τον τρόπο στις εκδόσεις ZX-10R και ZX-10R SE η Kawasaki κατάφερε να αυξήσει την ιπποδύναμη κατά 3 ίππους (χωρίς τη συμβολή του Ram-air) και ο κόφτης πλέον επεμβαίνει στις 13.500 αντί των 13.000 στροφών. Τέλος το χρώμα του καπακιού της κεφαλής είναι κόκκινο. Σε ό,τι αφορά την έκδοση ZX-10R SE, εκτός της νέας κεφαλής θα υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής του self-healing χρώματος της Kawasaki, μιας τεχνοτροπίας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Ninja H2 του 2019. Η εφαρμογή της στη Ninja ZX-10R SE δείχνει πως η εταιρεία έχει βλέψεις να την εφαρμόσει και σε άλλα μοντέλα και όχι μόνο στη ναυαρχίδα της.

Όσον αφορά την καινοτομία που φέρνει αυτή η βαφή γίνεται αντιληπτή από το όνομα της, η Kawasaki αναφέρει πως θα έχει τη δυνατότητα να “θεραπεύει” μικρές φθορές που μπορεί να προκληθούν από τη καθημερινή χρήση. Ακόμα το Ninja ZX-10R SE και ZX-10R από το 2019 θα έχουν στον στάνταρ εξοπλισμό τους το quickshifter της εταιρείας που επιτρέπει το ανέβασμα και το κατέβασμα των σχέσεων χωρίς τη χρήση συμπλέκτη. Τέλος, σύμφωνα με τη Kawasaki οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της Ninja ZX-10R SE δέχτηκαν και αυτές μια ανανέωση στο λογισμικό τους, ώστε να εναρμονίζονται καλύτερα με τις αναβαθμίσεις που έγιναν στον κινητήρα.

Την έκδοση της Ninja ZX-10RR την αφήσαμε επίτηδες για το τέλος καθώς αυτή ήταν που δέχτηκε και τις περισσότερες αλλαγές στο κινητήρα. Εκτός από την επανασχεδιασμένη κεφαλή που αναφέραμε νωρίτερα, η έκδοση θα είναι εξοπλισμένη με τις ελαφρύτερες μπιέλες τιτανίου της Prankl -για όσους δεν γνωρίζουν η Prankl δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο χώρο της μοτοσυκλέτας, των αυτοκινήτων αλλά και της αεροπορικής βιομηχανίας- χάνοντας 408 γραμμάρια συνολικά ενώ το βάρους του στροφάλου μειώθηκε και αυτό κατά 5% συγκριτικά με τον προηγούμενο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να η ZX-10RR να κερδίσει 100 στροφές παραπάνω συγκριτικά με τις άλλες δύο και ο κόφτης επεμβαίνει στις 13.600, ενώ η ιπποδύναμη ανέρχεται στους 204 ίππους (χωρίς τη συμβολή Ram-air). Όμως η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι πλέον περιορισμένης παραγωγής και για το 2019 θα παραχθούν μόλις 500 μοτοσυκλέτες για την παγκόσμια αγορά, ενώ κάθε μοντέλο θα φέρει στη τιμονόπλακά του και ένα ταμπελάκι που θα φέρει τον αριθμό του.

Με τις παραπάνω αλλαγές στις εκδόσεις της Ninja ZX-10 θα περιμέναμε και την ανανέωση της εμφάνισης και την αλλαγή των οργάνων, όμως οι αλλαγές της Kawasaki ήταν ξεκάθαρο πως εστίαζαν στους βασικότερους τομείς, όπως τα απόλυτα νούμερα στις επιδόσεις, τη μείωση του βάρους και τη καλύτερη συμπεριφορά των αναρτήσεων.

Ετικέτες

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες