Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 – Άνοιξε ο νέος κύκλος του προγράμματος, με τα δίκυκλα να μην κερδίζουν ούτε ένα ευρώ από την αύξηση...

Τελικά αύξηση επιδότησης στα δίκυκλα δεν θα δούμε καθώς οι εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν για απορρόφηση των αυξημένων κονδυλίων
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 – Άνοιξε ο νέος κύκλος του προγράμματος, με τα δίκυκλα να μην κερδίζουν ούτε ένα ευρώ από την αύξηση
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/6/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως το νέο πρόγραμμα επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” βρισκόταν προ των πυλών, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να δημοσιεύει τώρα την ΚΥΑ, δίνοντας το πράσινο φως στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν το ηλεκτρικό όχημα της αρεσκείας τους.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” είναι γεγονός καθώς τα Υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησαν στις απαραίτητες υπογραφές και δημοσίευση της ΚΥΑ -όπως ορίζει η νομοθεσία- ώστε να ανακτήσουν τον χαμένο χρόνο καθώς οι αιτήσεις εδώ και κάποιο διάστημα είχαν παγώσει.

Όσον αφορά τώρα το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3”, το ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, με την ΚΥΑ να προβλέπει τη δυνατότητα αύξησης αυτού του ποσού μελλοντικά, αν χρειαστεί. Το 90% αφορά αυτοκίνητα, δίκυκλα-moto και microcars, ενώ το 10% των πόρων αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Τα χρήματα του προγράμματος προέρχονται από έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Αν χρειαστεί να προστεθούν χρήματα μελλοντικά αυτά θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, αλλά και από το περιβαλλοντικό τέλος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Ο νέος κύκλος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει όπως αναφέραμε με το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” να λήγει στις 30 Απριλίου 2025, ενώ τα χρήματα θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχος μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Πάμε τώρα να δούμε και τα ποσά της επιδότησης για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα, τα οποία όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας θα παραμείνουν τα ίδια με τον προγενέστερο κύκλο του προγράμματος σε αντίθεση με τα ποσά του αυτοκινήτου τα οποία θα αυξηθούν στον νέο κύκλο.

Α) ποσοστό 30% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., για τις κατηγορίες L1e έως και L4e με μέγιστο ποσό  τα 1.300 ευρώ

B) ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α. , για τις κατηγορίες L5e έως και L7e, με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ

Γ) Για ηλεκτρικά ποδήλατα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ

Η απόσυρση οχήματος ή δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 2.000 ευρώ και 800 ευρώ αντίστοιχα και είναι προαιρετική

Η αγορά οικιακού σημείου επαναφόρτισης Η/Ο επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή στα αυτοκίνητα θα δούμε τα ποσά να αυξάνονται και με απλά λόγια εκεί που στον προηγούμενο κύκλο η επιδότηση ήταν 8.000 ευρώ ανεβαίνει στα 9.000 ευρώ. Αν βάλουμε και την απόσυρση οχήματος το ποσό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ενώ με την έξτρα επιδότηση για wall-box -οικιακό φορτιστή- τότε το συνολικό ποσό επιδότησης φτάνει τα 11.500 ευρώ.

Quin: Η κάψουλα που σώζει ζωές ανιχνεύοντας πτώσεις - Μπαίνει στο κράνος και ειδοποιεί για ατύχημα

Λειτουργεί χωρίς συνδρομή και στέλνει δεκάδες δεδομένα - Ξεκίνησε η εμπορική της εφαρμογή
Quin Pod emergency Call device for helmet 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2026

Η μικρή σε μέγεθος κάψουλα της Quin έχει την τεχνολογία που χρειάζεται για να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση ατυχήματος και η εμπορική της εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει.

Τεχνολογίες όπως αυτή της Quin αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερο στο μέλλον προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα που ακολουθεί αφού έχει γίνει ένα τροχαίο ατύχημα και ο αναβάτης δεν είναι σε θέση να ειδοποιήσει ο ίδιο τις αρχές. Πολύ χρήσιμο για όλα τα δίκυκλα που δεν έχουν ενσωματωμένο eCall και πιο χρηστικό αφού το σύστημα μεταφέρεται μαζί με το κράνος του αναβάτη και δεν μένει στη μοτοσυκλέτα.

Το Quin pod όπως ονομάζεται η μικρή κάψουλα μπορεί να ειδοποιεί τις υπηρεσίες και επαφές έκτακτης ανάγκης αν ανιχνεύσει ατύχημα -έως και τρεις επαφές στη δωρεάν λειτουργία της-, ενώ μπορεί να μοιραστεί με αυτές δεδομένα από την πτώση καθώς καταγράφει πάνω από 5.000 στοιχεία το δευτερόλεπτο. 

Quin Pod emergency Call device for helmet 2026

Η μικροσκοπική συσκευή είναι δημιούργημα του διευθύνοντος συμβούλου της Quin, Ani Surabhi, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τεχνολογία έπειτα από εμπλοκή ενός φίλου του σε ατύχημα που είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του.

Το σύστημα, που εφαρμόζεται σε κράνη που χρησιμοποιούνται και σε άλλες δραστηριότητες πέρα από τους δύο τροχούς, μεταφέρει δεδομένα στις αρμόδιες αρχές για την τοποθεσία ενός ατυχήματος, και μπορεί ακόμη και να ενημερώσει εκείνους που θα προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες με βασικές πληροφορίες για τον αναβάτη και την πρόσκρουση, εξοικονομώντας έτσι χρόνο κατά την αρχική περίθαλψη. Ο αναβάτης έχει έως και 30 δευτερόλεπτα για να ακυρώσει την εκμπομπή του σήματος αν η πτώση δεν είναι τόσο σοβαρή.

Τα Quin Pods, λειτουργούν προς το παρόν σε 31 χώρες της Ευρώπης και τοποθετούνται εσωτερικά του κράνους σε ειδικά διαμορφωμένη θέση στο στρώμα της πολυστερίνης EPS -θα πρέπει να την έχει προβλέψει ο εκάστοτε κατασκευαστές κρανών. Συγχρονίζονται με το τηλέφωνο του αναβάτη μέσω Bluetooth και της σχετικής εφαρμογής που έχει εξελίξει η εταιρεία. 

Μέσα στην μικρή κάψουλα υπάρχουν δύο επιταχυνσιόμετρα (ένα με μεγαλύτερη ευαισθησία για χαμηλότερες τιμές και ένα με μικρότερη ευαισθησία αλλά υψηλό ρυθμό ανανέωσης), ένα γυροσκόπιο και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας. Έχει επίσης μπαταρία που χρειάζεται μιάμιση περίπου ώρα για να φορτίσει πλήρως από άδεια και κρατά λίγο πάνω από δύο ημέρες.

Στον εξοπλισμό ασφάλειας για μοτοσυκλέτες αναμένεται να το δούμε αρχικά στην αγορά να ενσωματώνεται στα κράνη της Nolan και έπειτα θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

Η Quin αναφέρει ότι η ειδοπποίηση σε περίπτωση ατυχήματος είναι δωρεάν εφ' όρου ζωής και ότι έξτρα χρέωση υπάρχει αν ο αναβάτης θέλει να ενσωματώσει και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στη χώρα που ζητείται αυτό υπάρχει σχετική χρέωση από τις ίδιες τις υπηρεσίες.

Οι αναβαθμίσεις λογισμικού στη συσκευή της Quin γίνονται ασύρματα από το smartphone, ενώ οι επαφές έκτακτης ανάγκης δεν χρειάζεται να κατεβάσουν την εφαρμογή Quin, καθώς μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω sms.

Quin Pod emergency Call device for helmet 2026