Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 – Άνοιξε ο νέος κύκλος του προγράμματος, με τα δίκυκλα να μην κερδίζουν ούτε ένα ευρώ από την αύξηση...

Τελικά αύξηση επιδότησης στα δίκυκλα δεν θα δούμε καθώς οι εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν για απορρόφηση των αυξημένων κονδυλίων
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 – Άνοιξε ο νέος κύκλος του προγράμματος, με τα δίκυκλα να μην κερδίζουν ούτε ένα ευρώ από την αύξηση
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/6/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως το νέο πρόγραμμα επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” βρισκόταν προ των πυλών, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να δημοσιεύει τώρα την ΚΥΑ, δίνοντας το πράσινο φως στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν το ηλεκτρικό όχημα της αρεσκείας τους.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” είναι γεγονός καθώς τα Υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησαν στις απαραίτητες υπογραφές και δημοσίευση της ΚΥΑ -όπως ορίζει η νομοθεσία- ώστε να ανακτήσουν τον χαμένο χρόνο καθώς οι αιτήσεις εδώ και κάποιο διάστημα είχαν παγώσει.

Όσον αφορά τώρα το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3”, το ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, με την ΚΥΑ να προβλέπει τη δυνατότητα αύξησης αυτού του ποσού μελλοντικά, αν χρειαστεί. Το 90% αφορά αυτοκίνητα, δίκυκλα-moto και microcars, ενώ το 10% των πόρων αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Τα χρήματα του προγράμματος προέρχονται από έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Αν χρειαστεί να προστεθούν χρήματα μελλοντικά αυτά θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, αλλά και από το περιβαλλοντικό τέλος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Ο νέος κύκλος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει όπως αναφέραμε με το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” να λήγει στις 30 Απριλίου 2025, ενώ τα χρήματα θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχος μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Πάμε τώρα να δούμε και τα ποσά της επιδότησης για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα, τα οποία όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας θα παραμείνουν τα ίδια με τον προγενέστερο κύκλο του προγράμματος σε αντίθεση με τα ποσά του αυτοκινήτου τα οποία θα αυξηθούν στον νέο κύκλο.

Α) ποσοστό 30% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., για τις κατηγορίες L1e έως και L4e με μέγιστο ποσό  τα 1.300 ευρώ

B) ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α. , για τις κατηγορίες L5e έως και L7e, με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ

Γ) Για ηλεκτρικά ποδήλατα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ

Η απόσυρση οχήματος ή δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 2.000 ευρώ και 800 ευρώ αντίστοιχα και είναι προαιρετική

Η αγορά οικιακού σημείου επαναφόρτισης Η/Ο επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή στα αυτοκίνητα θα δούμε τα ποσά να αυξάνονται και με απλά λόγια εκεί που στον προηγούμενο κύκλο η επιδότηση ήταν 8.000 ευρώ ανεβαίνει στα 9.000 ευρώ. Αν βάλουμε και την απόσυρση οχήματος το ποσό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ενώ με την έξτρα επιδότηση για wall-box -οικιακό φορτιστή- τότε το συνολικό ποσό επιδότησης φτάνει τα 11.500 ευρώ.

Aνάκληση CFMOTO 700MT 2024 στην Ελλάδα για αντικατάσταση πίσω ελαστικού

Αφορά σε 254 μοτοσυκλέτες - Οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής ή mail
Ανάκληση CFMOTO 700MT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/2/2026

H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία CFMOTO, σε συνεργασία με τους εθνικούς διανομείς κα ειδικότερα την εταιρεία τη MUVUS Α.Ε., Γενικό Αντιπρόσωπο και Εισαγωγέα των μοτοσυκλετών CFMOTO στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ασφάλειας δίκυκλων CFMOTO τύπου 700MT, με σκοπό την προληπτική αντικατάσταση του πίσω ελαστικού.

Η συγκεκριμένη καμπάνια ανάκλησης αφορά σε 254 μοτοσυκλέτες, χρονολογίας κατασκευής 2024, που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τον Επίσημο Εισαγωγέα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, υπάρχει πιθανότητα παραμόρφωσης του πίσω ελαστικού κατά την οδήγηση κάτω από δυσμενείς συνθήκες χαμηλής πίεσης ελαστικού, υπερβολικού φορτίου και κακού οδοστρώματος.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε δυσκολία στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας. Κατά συνέπεια, και σε μια τέτοια περίπτωση (αίσθησης κραδασμών), συστήνεται/προτείνεται η ακινητοποίηση της μοτοσυκλέτας για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη ως ενέργεια βελτίωσης η προληπτική αντικατάσταση πίσω ελαστικού.

Οι ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων μοτοσυκλετών θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής ή /και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να προσέλθουν, ύστερα από διακανονισμένο τηλεφωνικό ραντεβού, στον πλησιέστερο Συνεργάτη του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών MUVUS AE ανά την Ελλάδα, προκειμένου και χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση, να αντικατασταθεί το πίσω ελαστικό της μοτοσυκλέτας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών / Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας MUVUS Α.Ε. στο τηλέφωνο 2299069930 (αρμόδιοι: Ν. Λάριος εσωτ. 46, Δ. Αλαφούζος εσωτ. - 32), ώρες λειτουργίας 09.00 - 17.00 καθημερινά ή/και στο email: [email protected]

Ετικέτες