“Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ” - Πληρωμή 1.137 δικαιούχων, παράταση προθεσμίας αιτήσεων του “Φορτίζω Παντού”

Η νέα πληρωμή θα είναι η 18η πίστωση χρημάτων προς τους δικαιούχους του προγράμματος
motomag “Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ” - Πληρωμή 1.137 δικαιούχων και παράταση της προθεσμίας αιτήσεων στο “Φορτίζω Παντού”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/6/2024

Σε ακόμη μία έγκριση πίστωσης προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με 1.137 δικαιούχους του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ", να βλέπουν στους λογαριασμούς τους το συνολικό ποσό των 3.649.114,87 ευρώ.

Από το παραπάνω ποσό 1.675.463,16 ευρώ αφορά 897 φυσικά πρόσωπα και το ποσό των 1.973.651,71 ευρώ, 240 νομικά πρόσωπα. Συνολικά, θα επιδοτηθούν 1.225 ηλεκτρικά οχήματα. Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ύψους 31.567.689 ευρώ σε 9.211 δικαιούχους για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος, ενώ συνολικά από την έναρξη του Προγράμματος, τον Ιούλιο 2022, έχουν καταβληθεί 36.941.312,18 ευρώ.

Ταυτόχρονα με τη νέα έγκριση πίστωσης για το “Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ”, υπεγράφη η τροποποίηση της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και 31 Ιουλίου 2024 και η προθεσμία υλοποίησης των έργων έως και 31 Δεκεμβρίου 2025, στη δράση επιδότησης δημόσιων σταθμών φόρτισης "Φορτίζω Παντού".

Σκοπός της δράσης είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων για την προμήθεια και εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε βασικές αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες και χώρους στάθμευσης. Στόχος του “Φορτίζω Παντού” είναι η εγκατάσταση τουλάχιστον 4.500 δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ των σημείων αυτών να ανέρχεται σε 300.000 kW.

Η δράση “Φορτίζω Παντού” χρηματοδοτείται με 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης λειτουργεί επίσημη διαδικτυακή πύλη (https://fortizopantou.gov.gr).

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες