Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα

Η Yamaha αντικαθιστά την Jianshe με την CFMOTO
Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/9/2023

Η Yamaha αποφάσισε να αντικαταστήσει τον στρατηγικό επενδυτή της στην Κίνα, με τον οποίο κατασκευάζει μοτοσυκλέτες για την κινέζικη αγορά και να προχωρήσει με την CFMOTO, που αποτελεί την πιο σημαντική εταιρεία μοτοσυκλέτας στην αχανή αυτή χώρα των 20 εκατομμυρίων νέων δικύκλων κάθε χρόνο.

Η Yamaha όπως και όλοι οι Ιάπωνες και Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν συνάψει συμφωνίες με κινέζικα εργοστάσια για να μπορούν να πωλούν στην αγορά της Κίνας που όπως όλες οι Ασιατικές χώρες, εφαρμόζει υψηλότερη φορολογία για τις εισαγόμενες μοτοσυκλέτες.

Η Yamaha έχει μακρά παρουσία στην αγορά της Κίνας που πλέον χρειάζεται να την εξελίξει παράλληλα με την πορεία της τοπικής αγοράς που αλλάζει, χτίζει μοτοσυκλετιστική κουλτούρα και ξεκινά να ζητά μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια. Από αυτή την οπτική η συνεργασία με μία αμιγώς μοτοσυκλετιστική εταιρεία, όπως η CFMOTO που αντίθετα με άλλους κινέζικους κολοσσούς, έχει επικεντρωθεί μόνο στις μεγάλες μοτοσυκλέτες και τα ATV, μοιάζει μία λογική απόφαση.

Από την πλευρά της η CFMOTO προμηθεύει άλλες εταιρείες με κινητήρες εδώ και πολύ καιρό, η MOTO MORINI είναι μία από τις πιο νέες συνεργασίες τους και όπως και η Bajaj με την Triumph, έτσι και η CFMOTO θέλει να ασκεί πίεση σε έναν βασικό στρατηγικό συνεργάτη της, το Group KTM.

Από πλευράς επιλογών λοιπόν, όλες οι πλευρές έχουν παραπάνω από έναν λόγους να θέλουν να συνεργαστούν και αυτό το επισημοποιήσαν σήμερα ανακοινώνοντας την νέα κοινοπραξία τους.

Σε αυτή η CFMOTO θα έχει το 50%, η Yamaha Motor το 44.23% και η TAIR YEA LIMITED το 5.77%. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται ZCYM ένα όνομα που προκύπτει από το ZHUZHOU CF YAMAHA MOTOR CO., LTD.  Στην προηγούμενη μορφή της παρουσίας της Yamaha στην Κίνα, η κοινοπραξία της με την Chongqing Jianshe Mechanical and Electric Co., Ltd ήταν αντίστοιχων ποσοστών, ενώ η νέα εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο 2023.

Αυτή την στιγμή στο εργοστάσιο της CFMOTO που αποκλειστικά επισκέφτηκε το ΜΟΤΟ πριν λίγες ημέρες, γίνονται εργασίες ανέγερσης κτηρίων, που ίσως να συνδέονται με την νέα συνεργασία.

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
φωτογραφία τραβηγμένη από το ΜΟΤΟ πριν λίγες ημέρες. Από κάτω το νέο εργοστάσιο της CFMOTO, αριστερά το κεντρικό κτήριο γραφείων και υποδοχής και αριστερά και στο βάθος τα νέα κτήρια που χτίζουν αυτή την στιγμή

Σε πρώτο βήμα οι μοτοσυκλέτες Yamaha που θα κατασκευάζει η CFMOTO θα αφορούν την Κινέζικη αγορά, αλλά στο μέλλον όλα αυτά μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν, ακριβώς όπως έγινε και με την KTM που αρχικά το 790 ήταν να κυκλοφορήσει μόνο στην τοπική αγορά αλλά πλέον τόσο το Duke, όσο και το Adventure έρχονται στην Ευρώπη.

Τα γραφεία της νέας κοινοπραξίας τοποθετούνται μάλιστα στην πόλη Zhuzhou όπου διοργανώθηκαν τα CFMOTO DAYS πριν από λίγο καιρό, όπου επίσης παρακολουθήσαμε από κοντά! Στην μικρή αυτή πόλη, δίπλα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν που μόνης της η πόλη είναι μία Ελλάδα σε πληθυσμό, έχει δημιουργηθεί επίσης και μία νέα πίστα.

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
CFMOTO DAY στην πίστα της Zhuzhou!

Η Yamaha έχει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκευαστών στην Ασία όπου προμηθεύει την Ευρωπαϊκή αγορά, για παράδειγμα Tenere, MT-07 και αρκετοί ακόμη κινητήρες τους, παράγονται στην Ινδονησία και έπειτα οι μοτοσυκλέτες συναρμολογούνται στην Γαλλία ή σε άλλες χώρες της Ασίας για τις τοπικές αγορές. Οπότε μπορεί κάλλιστα η αλλαγή αυτή για την Yamaha, να γίνεται με στόχο να μπορούν να προχωρήσουν και σε εξαγωγή, που ο προηγούμενος εταίρος τους στην Κίνα δεν είχε την τεχνογνωσία να πετύχει…

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.