Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα

Η Yamaha αντικαθιστά την Jianshe με την CFMOTO
Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/9/2023

Η Yamaha αποφάσισε να αντικαταστήσει τον στρατηγικό επενδυτή της στην Κίνα, με τον οποίο κατασκευάζει μοτοσυκλέτες για την κινέζικη αγορά και να προχωρήσει με την CFMOTO, που αποτελεί την πιο σημαντική εταιρεία μοτοσυκλέτας στην αχανή αυτή χώρα των 20 εκατομμυρίων νέων δικύκλων κάθε χρόνο.

Η Yamaha όπως και όλοι οι Ιάπωνες και Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν συνάψει συμφωνίες με κινέζικα εργοστάσια για να μπορούν να πωλούν στην αγορά της Κίνας που όπως όλες οι Ασιατικές χώρες, εφαρμόζει υψηλότερη φορολογία για τις εισαγόμενες μοτοσυκλέτες.

Η Yamaha έχει μακρά παρουσία στην αγορά της Κίνας που πλέον χρειάζεται να την εξελίξει παράλληλα με την πορεία της τοπικής αγοράς που αλλάζει, χτίζει μοτοσυκλετιστική κουλτούρα και ξεκινά να ζητά μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια. Από αυτή την οπτική η συνεργασία με μία αμιγώς μοτοσυκλετιστική εταιρεία, όπως η CFMOTO που αντίθετα με άλλους κινέζικους κολοσσούς, έχει επικεντρωθεί μόνο στις μεγάλες μοτοσυκλέτες και τα ATV, μοιάζει μία λογική απόφαση.

Από την πλευρά της η CFMOTO προμηθεύει άλλες εταιρείες με κινητήρες εδώ και πολύ καιρό, η MOTO MORINI είναι μία από τις πιο νέες συνεργασίες τους και όπως και η Bajaj με την Triumph, έτσι και η CFMOTO θέλει να ασκεί πίεση σε έναν βασικό στρατηγικό συνεργάτη της, το Group KTM.

Από πλευράς επιλογών λοιπόν, όλες οι πλευρές έχουν παραπάνω από έναν λόγους να θέλουν να συνεργαστούν και αυτό το επισημοποιήσαν σήμερα ανακοινώνοντας την νέα κοινοπραξία τους.

Σε αυτή η CFMOTO θα έχει το 50%, η Yamaha Motor το 44.23% και η TAIR YEA LIMITED το 5.77%. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται ZCYM ένα όνομα που προκύπτει από το ZHUZHOU CF YAMAHA MOTOR CO., LTD.  Στην προηγούμενη μορφή της παρουσίας της Yamaha στην Κίνα, η κοινοπραξία της με την Chongqing Jianshe Mechanical and Electric Co., Ltd ήταν αντίστοιχων ποσοστών, ενώ η νέα εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο 2023.

Αυτή την στιγμή στο εργοστάσιο της CFMOTO που αποκλειστικά επισκέφτηκε το ΜΟΤΟ πριν λίγες ημέρες, γίνονται εργασίες ανέγερσης κτηρίων, που ίσως να συνδέονται με την νέα συνεργασία.

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
φωτογραφία τραβηγμένη από το ΜΟΤΟ πριν λίγες ημέρες. Από κάτω το νέο εργοστάσιο της CFMOTO, αριστερά το κεντρικό κτήριο γραφείων και υποδοχής και αριστερά και στο βάθος τα νέα κτήρια που χτίζουν αυτή την στιγμή

Σε πρώτο βήμα οι μοτοσυκλέτες Yamaha που θα κατασκευάζει η CFMOTO θα αφορούν την Κινέζικη αγορά, αλλά στο μέλλον όλα αυτά μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν, ακριβώς όπως έγινε και με την KTM που αρχικά το 790 ήταν να κυκλοφορήσει μόνο στην τοπική αγορά αλλά πλέον τόσο το Duke, όσο και το Adventure έρχονται στην Ευρώπη.

Τα γραφεία της νέας κοινοπραξίας τοποθετούνται μάλιστα στην πόλη Zhuzhou όπου διοργανώθηκαν τα CFMOTO DAYS πριν από λίγο καιρό, όπου επίσης παρακολουθήσαμε από κοντά! Στην μικρή αυτή πόλη, δίπλα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν που μόνης της η πόλη είναι μία Ελλάδα σε πληθυσμό, έχει δημιουργηθεί επίσης και μία νέα πίστα.

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
CFMOTO DAY στην πίστα της Zhuzhou!

Η Yamaha έχει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκευαστών στην Ασία όπου προμηθεύει την Ευρωπαϊκή αγορά, για παράδειγμα Tenere, MT-07 και αρκετοί ακόμη κινητήρες τους, παράγονται στην Ινδονησία και έπειτα οι μοτοσυκλέτες συναρμολογούνται στην Γαλλία ή σε άλλες χώρες της Ασίας για τις τοπικές αγορές. Οπότε μπορεί κάλλιστα η αλλαγή αυτή για την Yamaha, να γίνεται με στόχο να μπορούν να προχωρήσουν και σε εξαγωγή, που ο προηγούμενος εταίρος τους στην Κίνα δεν είχε την τεχνογνωσία να πετύχει…

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα

Ετικέτες

Με κάθε αγορά Yamaha Tenere 700, δώρο αξεσουάρ αξίας 540 ευρώ!

Για τον εορτασμό των 40 χρόνων Tenere
Με κάθε αγορά μιας Yamaha Tenere, δώρο αξεσουάρ αξίας 540 ευρώ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/10/2023

Για τον εορτασμό των 40 χρόνων του ονόματος Tenere στα μοντέλα Off-Road περιπέτειας της Yamaha, η ιαπωνική εταιρεία προσφέρει ως δώρο με κάθε αγορά Tenere 700, αξεσουάρ αξίας 540 ευρώ!

Η προσφορά αφορά σε γνήσια Αξεσουάρ Yamaha αξίας 540 ευρώ, με την αγορά κάθε νέου μοντέλου Tenere, ανεξαρτήτως έκδοσης, ενώ ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων -εξαιρούνται προϊόντα Akrapovic και Öhlins.

Περισσότερες πληροφορίες για την εορταστική προσφορά θα βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες