Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα

Η Yamaha αντικαθιστά την Jianshe με την CFMOTO
Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/9/2023

Η Yamaha αποφάσισε να αντικαταστήσει τον στρατηγικό επενδυτή της στην Κίνα, με τον οποίο κατασκευάζει μοτοσυκλέτες για την κινέζικη αγορά και να προχωρήσει με την CFMOTO, που αποτελεί την πιο σημαντική εταιρεία μοτοσυκλέτας στην αχανή αυτή χώρα των 20 εκατομμυρίων νέων δικύκλων κάθε χρόνο.

Η Yamaha όπως και όλοι οι Ιάπωνες και Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν συνάψει συμφωνίες με κινέζικα εργοστάσια για να μπορούν να πωλούν στην αγορά της Κίνας που όπως όλες οι Ασιατικές χώρες, εφαρμόζει υψηλότερη φορολογία για τις εισαγόμενες μοτοσυκλέτες.

Η Yamaha έχει μακρά παρουσία στην αγορά της Κίνας που πλέον χρειάζεται να την εξελίξει παράλληλα με την πορεία της τοπικής αγοράς που αλλάζει, χτίζει μοτοσυκλετιστική κουλτούρα και ξεκινά να ζητά μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια. Από αυτή την οπτική η συνεργασία με μία αμιγώς μοτοσυκλετιστική εταιρεία, όπως η CFMOTO που αντίθετα με άλλους κινέζικους κολοσσούς, έχει επικεντρωθεί μόνο στις μεγάλες μοτοσυκλέτες και τα ATV, μοιάζει μία λογική απόφαση.

Από την πλευρά της η CFMOTO προμηθεύει άλλες εταιρείες με κινητήρες εδώ και πολύ καιρό, η MOTO MORINI είναι μία από τις πιο νέες συνεργασίες τους και όπως και η Bajaj με την Triumph, έτσι και η CFMOTO θέλει να ασκεί πίεση σε έναν βασικό στρατηγικό συνεργάτη της, το Group KTM.

Από πλευράς επιλογών λοιπόν, όλες οι πλευρές έχουν παραπάνω από έναν λόγους να θέλουν να συνεργαστούν και αυτό το επισημοποιήσαν σήμερα ανακοινώνοντας την νέα κοινοπραξία τους.

Σε αυτή η CFMOTO θα έχει το 50%, η Yamaha Motor το 44.23% και η TAIR YEA LIMITED το 5.77%. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται ZCYM ένα όνομα που προκύπτει από το ZHUZHOU CF YAMAHA MOTOR CO., LTD.  Στην προηγούμενη μορφή της παρουσίας της Yamaha στην Κίνα, η κοινοπραξία της με την Chongqing Jianshe Mechanical and Electric Co., Ltd ήταν αντίστοιχων ποσοστών, ενώ η νέα εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο 2023.

Αυτή την στιγμή στο εργοστάσιο της CFMOTO που αποκλειστικά επισκέφτηκε το ΜΟΤΟ πριν λίγες ημέρες, γίνονται εργασίες ανέγερσης κτηρίων, που ίσως να συνδέονται με την νέα συνεργασία.

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
φωτογραφία τραβηγμένη από το ΜΟΤΟ πριν λίγες ημέρες. Από κάτω το νέο εργοστάσιο της CFMOTO, αριστερά το κεντρικό κτήριο γραφείων και υποδοχής και αριστερά και στο βάθος τα νέα κτήρια που χτίζουν αυτή την στιγμή

Σε πρώτο βήμα οι μοτοσυκλέτες Yamaha που θα κατασκευάζει η CFMOTO θα αφορούν την Κινέζικη αγορά, αλλά στο μέλλον όλα αυτά μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν, ακριβώς όπως έγινε και με την KTM που αρχικά το 790 ήταν να κυκλοφορήσει μόνο στην τοπική αγορά αλλά πλέον τόσο το Duke, όσο και το Adventure έρχονται στην Ευρώπη.

Τα γραφεία της νέας κοινοπραξίας τοποθετούνται μάλιστα στην πόλη Zhuzhou όπου διοργανώθηκαν τα CFMOTO DAYS πριν από λίγο καιρό, όπου επίσης παρακολουθήσαμε από κοντά! Στην μικρή αυτή πόλη, δίπλα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν που μόνης της η πόλη είναι μία Ελλάδα σε πληθυσμό, έχει δημιουργηθεί επίσης και μία νέα πίστα.

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα
CFMOTO DAY στην πίστα της Zhuzhou!

Η Yamaha έχει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκευαστών στην Ασία όπου προμηθεύει την Ευρωπαϊκή αγορά, για παράδειγμα Tenere, MT-07 και αρκετοί ακόμη κινητήρες τους, παράγονται στην Ινδονησία και έπειτα οι μοτοσυκλέτες συναρμολογούνται στην Γαλλία ή σε άλλες χώρες της Ασίας για τις τοπικές αγορές. Οπότε μπορεί κάλλιστα η αλλαγή αυτή για την Yamaha, να γίνεται με στόχο να μπορούν να προχωρήσουν και σε εξαγωγή, που ο προηγούμενος εταίρος τους στην Κίνα δεν είχε την τεχνογνωσία να πετύχει…

Κοινοπραξία Yamaha & CFMOTO για κατασκευή μοτοσυκλετών στην Κίνα

Ετικέτες

Fantic Days 2024 - Η Fantic αποκτά κι αυτή τη γιορτή της, στις 21-22 Σεπτεμβρίου

Στο SalviniLand - Monterenzio στην επαρχία της Μπολόνια
Fantic Days 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Η Fantic Motor ανακοινώνει την πρώτη έκδοση των Fantic Days, ένα Σαββατοκύριακο ανοιχτό στο κοινό με test-rides, πολλή οδήγηση MX, Enduro και e-bikes, εκθεσιακά περίπτερα, ζωντανή μουσική και φαγητό. Μια συγκέντρωση για όλους τους ιδιοκτήτες της Fantic στο SalviniLand - Monterenzio στην επαρχία της Μπολόνια.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να οδηγήσουν σε πίστες Motocross, Enduro και e-bike τις μοτοσυκλέτες τους αλλά και τα νέα μοντέλα της Fantic, ενώ θα υπάρχουν και περιηγήσεις με τα Caballero. Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών και οι αγωνιζόμενοι της Fantic Racing, τους οποίους θα μπορούν να συναντήσουν από κοντά οι φίλοι της εταιρείας.

Το πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια των Fantic Days, όλοι οι παρευρισκόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά συναρπαστικών δραστηριοτήτων:

- Ξεναγήσεις: εξερευνήστε τοπία που κόβουν την ανάσα και διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των ποδηλάτων και των μοτοσυκλετών της Fantic.

- Test-Rides: ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα των μοτοσικλετών MX και Enduro της Fantic, καθώς και τις μοτοσικλέτες Caballero και e-bikes σε διάφορες πίστες.

- Ζωντανή μουσική: συναυλίες και ζωντανές παραστάσεις θα εξασφαλίσουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

- Εκθεσιακά περίπτερα: ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα, τους συνεργάτες και τα αξεσουάρ της Fantic.

- Φαγητό και ποτά: απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από γαστρονομικές απολαύσεις και ποτά στα περίπτερα φαγητού.

- Συγκεντρώσεις: λάβετε μέρος σε συγκεντρώσεις για να γιορτάσετε την κοινότητα Fantic, να συναντήσετε άλλους λάτρεις των δύο τροχών και να μοιραστείτε εμπειρίες.

- Ειδικοί προσκεκλημένοι και πρεσβευτές: Γνωρίστε μερικά από τα γνωστά πρόσωπα της οικογένειας Fantic - αναβάτες, πρωταθλητές και Fantic Racing Ambassadors που θα μοιραστούν τις ιστορίες και το πάθος τους.

Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει επίσης το τελικό στάδιο του The Long Way 2024, της περιοδείας που οδήγησε την κοινότητα των ιδιοκτητών Caballero, τη μακροβιότερη και πιο ιστορική μέσα στην οικογένεια Fantic, στον γύρο της Ιταλίας.