Το KSR Group ανέλαβε την εισαγωγή QJMotor και Segway Powersports για βασικές αγορές της Ευρώπης!

Μαζί τους και η Access Motor ενώ σύντομα αναμένονται και άλλα βήματα
Το KSR Group ανέλαβε την εισαγωγή QJMotor και Segway Powersports για βασικές αγορές της Ευρώπης!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/8/2024

Μετά την επιτυχημένη αναδιάρθρωση το KSR Group που είχε φτάσει να έχει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής στην Ευρώπη, με τα περισσότερα καταστήματα λιανικής, υπέγραψε δύο πολύ σημαντικά συμβόλαια που στο μέλλον θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα το KSR Group έχει παρουσία με την KSR Hellas υπεύθυνος της οποίας αλλά και βασικός μέτοχος, είναι ο κος Άκης Στυλιανίδης. Υπήρξε επί δεκαετίες ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας που εισήγαγε την Kawasaki στην Ελλάδα και αποχώρησε μόνο μετά από διαφωνία για την διαχείριση της με τον Όμιλο, που τότε αντιμετώπιζε οικονομικά ζητήματα. Εν τη απουσία του η Kawasaki είχε αυτομάτως πτωτική πορεία, με τους Ιάπωνες να εξαντλούν κάθε περιθώριο πριν στραφούν στον κο Στυλιανίδη για να την αναλάβει ο ίδιος, ξεκινώντας έτσι μία νέα εποχή για την Kawasaki στην Ελλάδα την οποία και διανύουμε. Στο μεσοδιάστημα όμως ο κος Στυλιανίδης είχε ήδη φύγει εκτός Ελλάδας με ταχεία άνοδο σε θέση συμβούλου μέσα στο KSR Group, οπότε η πρόταση των Ιαπώνων συνέπεσε με την προτροπή των Αυστριακών ιδρυτών, Michael και Christian Kirschenhofer, Managing Directors του KSR Group για την δημιουργία μίας εταιρείας στην ελληνική αγορά, ώστε ο κος Στυλιανίδης να έχει το έναυσμα να παραμείνει ταυτόχρονα και στους κόλπους του αυστριακού γκρουπ.

Αυτή η ανεξαρτησία της KSR Hellas από το KSR Group ήταν και ο λόγος που δεν κλυδωνίστηκε στο παραμικρό από την πρόσφατη περιπέτεια του ομίλου που με τη νέα συμφωνία περνά και επίσημα στο παρελθόν. Τα προβλήματα για τους Αυστριακούς που εκτός των άλλων είχαν αναλάβει την διακίνηση της CFMOTO σε βασικές αγορές της Ευρώπης, ξεκίνησαν με την άσκηση πίεσης από την πλευρά της KTM, να αναλάβει εκείνη την διακίνηση σε ορισμένες αγορές της Ευρώπης ως ασφαλές αντίβαρο καθώς στην πολύ σημαντική (πλέον τώρα) αγορά της Κίνας, οι KTM μοτοσυκλέτες διακινούνται από την CFMOTO. Το KSR Group έχασε έτσι έναν βασικό προμηθευτή αλλά κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης και περνώντας το σκόπελο θα καλύψει πλέον το κενό με τις νέες σημαντικές συνεργασίες, που μάλιστα αναμένεται να συνεχίσουν να επεκτείνονται.

Το KSR Group ανέλαβε την εισαγωγή QJMotor και Segway Powersports για βασικές αγορές της Ευρώπης!
Ο Michael και ο Christian Kirschenhofer, από αριστερά προς τα δεξιά, Managing Directors του KSR Group

Το KSR Group αναλαμβάνει άμεσα την εισαγωγή και διάθεση των μοτοσυκλετών και ATV/UTV της QJ Motor σε Γερμανία και Αυστρία που έως τώρα γινόταν από την εταιρεία Hans Leeb GmbH. Το πλάνο για την πρώτη τριετία της συνεργασίας τους, είναι να εισάγουν μία γκάμα 25 νέων μοντέλων διατηρώντας πλήρη υποστήριξη ανταλλακτικών με υψηλή διαθεσιμότητα. Η QJMotor αναγνωρίζει στο KSR Group την δομή και τις προηγμένες εγκαταστάσεις που διαθέτουν, επιλέγοντας τους αυστριακούς για την διείσδυσή τους σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αγορές της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα με την QJMotor το KSR Group αναλαμβάνει την εισαγωγή και διάθεση των μοντέλων της Segway που έως τώρα είχε για Γερμανία και Αυστρία, η Herkules Motor GmbH & Co. Το αρχικό πλάνο για την Segway αφορά τρία μοντέλα, δύο UTV και ένα SSV από 500 έως 1.000 κυβικά. Στις αρχές του 2025, πέντε ακόμη νέα μοντέλα της Segway θα εισαχθούν από το KSR Group, που μέσα στον Ιούλιο ξεκίνησε την διάθεση και των ATV της Access Motor σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ουγγαρία, με 6 διαφορετικά μοντέλα.

Michael (left) and Christian Kirschenhofer, Managing Directors of the KSR Group,

Μέσα στο Σεπτέμβριο το KSR Group θα ξεκινήσει μία περιοδεία με μοντέλα test ride στα καταστήματα του δικτύου του ενώ ήδη ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η πλήρωση του κέντρου Logistics με ανταλλακτικά. Θυμίζουμε, από την τελευταία επίσκεψη στις εγκαταστάσεις τους, πως έχουν ένα υπερσύχρονο ρομποτικό κέντρο αποθήκευσης με ταχεία αποστολή προς τα καταστήματά τους.

Οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν φυσικά τις αντιπροσωπείες στην Ελλάδα που λειτουργούν αυτόνομα, έχοντας το προνόμιο της απευθείας συνεργασίας με τα εργοστάσια, ούτε όμως και η KSR Hellas έχει την διάθεση οποιασδήποτε ανάμειξης στις συγκεκριμένες συνεργασίες του Group, θέλοντας να επικεντρώσει της δυνάμεις της στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της Kawasaki στην Ελλάδα, τιμώντας και την επιλογή των Ιαπώνων με την απευθείας ανάθεση της αντιπροσώπευσης.

Η ενδυνάμωση ωστόσο του KSR Group και η σταδιακή επάνοδός του στο πρότερο επίπεδο ευρωστίας είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθεί κανείς, καθώς είναι σε θέση να επηρεάσουν την αγορά της Ευρώπης συνολικά, ενώ αποτελούν και πύλη εισόδου στην Γηραιά ήπειρο, για πολλές ασιατικές μάρκες. Επίσης το KSR Group συνεχίζει την ανάπτυξη της γκάμας της Malaguti και Brixton όπου είναι οι βασικοί ιδιοκτήτες τους. Αρχές του 2025 θα παρουσιαστούν στην ευρωπαϊκή αγορά, το νέο μεσαίο Adventure της Brixton το Storr 500 που έχουμε ήδη δει από κοντά στην EICMA, ενώ τέσσερα νέα μοντέλα σκούτερ έρχονται και από την Malaguti. Οπότε γίνεται κατανοητό πως οι εξελίξεις του KSR Group είναι ιδιαίτερα σημαντικές και για την ελληνική αγορά.

MotoCAP: Βήματα πίσω κάνει ο προστατευτικός ρουχισμός αναβάτη - Τι δείχνουν οι δοκιμές ασφάλειας

Μειώνεται αντί να αυξάνεται η αντοχή των υλικών στην τριβή σε πολλές περιπτώσεις – Γιατί γίνεται αυτό
MotoCAP αξιολόγηση προστατευτικού εξοπλισμού αναβάτη
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/9/2026

Χωρίς να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης προστατευτικού ρουχισμού μοτοσυκλέτας MotoCAP από την Αυστραλία αναφέρει ότι πληθαίνουν τα παραδείγματα προϊόντων που προσφέρουν λιγότερη προστασία στις νεότερες εκδόσεις τους από εκείνη που είχαν όταν παρουσιάστηκαν αρχικά.

Ο MotoCAP (Motorcycle Clothing Assessment Program), είναι ο πρώτος ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης προστατευτικού ρουχισμού μοτοσυκλέτας στον κόσμο, αναφορικά με τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης που παρέχουν. Δημιουργήθηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από μια κοινοπραξία κυβερνητικών φορέων, λεσχών μοτοσικλέτας και οργανισμών οδικής ασφάλειας και είναι αναγνωρισμένο και από τη FIM, ενώ έχει δοκιμάσει περισσότερα από 1.000 προϊόντα από το 2019 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Μαζί με τον MotoCAP είναι και ο Consumer Rating & Assessment of Safety Helmets (CRASH), ο οποίος αξιολογεί την προστασία που προσφέρουν τα κράνη. 

Από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας EN17092 το 2020, ο ανεξάρτητος οργανισμός έχει παρατηρήσει στις δοκιμές του ότι πολλά από τα προϊόντα έχουν πλέον χαμηλότερη αντίσταση στην τριβή σε σχέση με εκείνη που είχαν όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν προσφέροντας έτσι χαμηλότερο επίπεδο προστασίας. Αυτό γιατί ίδιοι οι κατασκευαστές έχουν επανασχεδιάσει κάποια από τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας ελαφρύτερα και πιο λεπτά υλικά ώστε να προσφέρουν περισσότερη άνεση στον αναβάτη, η οποία είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλειά του αφού έλλειψη άνεσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια συγκέντρωσης κατά την οδήγηση και κατά συνέπεια αυτό να αυξήσει την πιθανότητα εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα. Η επανασχεδίαση γίνεται βέβαια και για μείωση του κόστους αφού λιγότερα υλικά (ελαφρύτερα υφάσματα για παράδειγμα σε μπουφάν και παντελόνια) σημαίνει αυτόματα και μικρότερο κόστος για τους κατασκευαστές.

Τα εν λόγω προϊόντα εξακολουθούν να υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού EN17092, ωστόσο τα δεδομένα από τις δοκιμές ασφάλειας φέρνουν τα αποτελέσματα πιο κοντά στο επιτρεπτό όριο σε σχέση με πριν και αυτό δείχνει ότι σε περίπτωση πτώσης αυτά τα προϊόντα δεν είναι το ίδιο ανθεκτικά όπως ήταν πριν από λίγα μόλις χρόνια.

MotoCAP αξιολόγηση εξοπλισμού αναβάτη

Χαρακτηριστικό είναι το γράφημα που ακολουθεί και δείχνει την... οπισθοδρόμηση σε επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει ο προστατευτικός ρουχισμός μέσα στα χρόνια. Δείτε πόσες σκουρόχρωμες καφέ τελείες (δοκιμές 2026) βρίσκονται κοντά στη βάση των δύο αξόνων και πόσες στην κορυφή. Τελείες που τοποθετούνται με βάση την αντοχή στην τριβή ενός υλικού σε διάρκεια χρόνου, με τον οριζόντιο άξονα να δείχνει και τη συνολική βαθμολογία και τον κάθετο τη διάρκεια αντοχής του υλικού στην τριβή σε ζώνες υψηλού ρίσκου, όπως είναι για παράδειγμα τα γόνατα, οι παλάμες, οι ώμοι και οι γοφοί (δείτε τη σχετική εικόνα πάνω). 

MotoCAP αξιολόγηση εξοπλισμού

Τα πράγματα είναι ίσως πιο ξεκάθαρα στη δεύτερη στήλη που σχηματίζεται, αξιολόγησης "ΑΑ", όπου τα περισσότερα νέα προϊόντα (δοκιμές 2026) βρίσκονται κοντά στη βάση, ενώ στη μέση της στήλης έχουμε περισσότερα προϊόντα που δοκιμάστηκαν από το 2019 έως το 2024. Και στις δύο αυτές στήλες τα περισσότερα προϊόντα αντέχουν στην τριβή λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν τρυπήσουν με τον οργανισμό να θεωρεί αποδεκτή μια τιμή κοντά στα τρία δευτερόλεπτα και ένα αποτέλεσμα κρίνεται "καλό" όταν η αντοχή ξεπερνά τα 5,6 δευτερόλεπτα. Ως σημείο αναφοράς ο MotoCAP δίνει και την αντοχή συμβατικού παντελονιού Denim γνωστής εταιρείας, το οποίο αντέχει στην τριβή 0,4-0,6 δλ. στις δοκιμές του οργανισμού.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί και πιο απτό παράδειγμα αναφέροντας συγκεκριμένο προϊόν -χωρίς να το κατονομάζει- το οποίο είχε αντοχή στην τριβή που έφτανε τα 3,7 δευτερόλεπτα όταν παρουσιάστηκε και νεότερες εκδοχές του έριξαν αυτή την τιμή στο 1,2 δευτερόλεπτο χωρίς παράλληλα να αλλάξει η τιμή του προϊόντος στο ράφι.

Με δύο "Α" ο MotoCAP αξιολογεί τα προϊόντα που προσφέρουν επίπεδο ασφάλειας που χρειάζεται για να κινηθεί κανείς σε δρόμους εκτός πόλης όπου ο συντελεστής τριβής είναι υψηλότερος και χρειάζονται υλικά υψηλότερης αντοχής για το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας. Προϊόντα με ένα "A" είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται σε αστικό περιβάλλον όπου ο συντελεστής τριβής είναι χαμηλότερος, οπότε μικρότερη είναι και η πιθανότητα να τρυπήσει, για παράδειγμα, ένα μπουφάν που τρίβεται στην άσφαλτο. Με "ΑΑΑ" αξιολογείται ο ρουχισμός που προσφέρει ακόμη πιο υψηλό επίπεδο προστασίας στην τριβή.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι ο οργανισμός αναφέρεται συγκεκριμένα σε δρόμους που έχουν άσφαλτο (Bitumen) και πιο χοντρό χαλίκι από αυτό που χρησιμοποιείται στους ευρωπαϊκούς δρόμους (Chip Seal), οι οποίοι έχουν πιο άγρια επιφάνεια και έχουν 4,5 υψηλότερο συντελεστή τριβής από έναν συμβατικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Να σημειωθεί επίσης πως οι κατασκευαστές σαφώς και έχουν το δικαίωμα να επανασχεδιάσουν τον προστατευτικό ρουχισμό που διαθέτουν ώστε να προσφέρει αυτός χαμηλότερο επίπεδο προστασίας, κάτι που δεν είναι επιχειρηματικά μεμπτό (ηθικά όμως;) εφόσον το προϊόν εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τα όρια που έχουν τεθεί στις δοκιμές ασφάλειας.

Ο MotoCAP αναφέρει επίσης ότι οι κατασκευαστές προχωρούν σε αυτή την ενέργεια γιατί τα όρια για το EN17092 είναι χαμηλά και αυτό τους επιτρέπει να μειώσουν το κόστος για τους ίδιους αφαιρώντας επίπεδα προστασίας χωρίς να διακινδυνεύουν κακή αξιολόγηση. Από την άλλη όμως όχι μόνο δεν βελτιώνουν το επίπεδο ασφάλειας αλλά το κατεβάζουν κιόλας.