KymiRing: Από πίστα για MotoGP στο πρόγραμμα του... MXGP

Προσπαθεί να ορθοποδήσει η πίστα της Φινλανδίας
KymiRing Πίστα MXGP 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/3/2025

Υπό νέα διοίκηση από το 2024 η προδιαγραφών MotoGP-F1 πίστα KimyRing στη Φινλανδία προσπαθεί να δείξει ότι είναι ακόμη ζωντανή κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το KymiRing ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016 με τις καλύτερες προοπτικές ως η μοναδική πίστα στη Βόρεια Ευρώπη σχεδιασμένη βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών των FIM-FIA για τη διοργάνωση αγώνων MotoGP και Formula 1. 

Ωστόσο η εξέλιξη για την φινλανδική πίστα δεν ήταν η προσδοκόμενη λόγω και συγκυριών. Το 2020, πριν από πέντε χρόνια υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε τον πρώτο της αγώνα MotoGP. Αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω κορονοϊού και παρά τις MotoGP δοκιμές που έγιναν εκεί το 2019 και την 5ετή συμφωνία που έκανε η πίστα με την Dorna το 2017 για τη διοργάνωση του Φινλανδικού GP. 

KymiRing Πίστα MXGP 2025

Η πίστα παρέμεινε αρχικά στο πρόγραμμα του MotoGP για το 2021 αλλά έπειτα αναβλήθηκε για το 2022 όταν και ανακοινώθηκε ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί αγώνας ούτε τότε. Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι παρά τις υποσχέσεις εκείνων που είχαν αναλάβει την κατασκευή του KymiRing, οι εγκαταστάσεις της πίστας απείχαν πολύ από το να θεωρηθούν ολοκληρωμένες και το 2023 η KymiRing Oy που είχε αναλάβει το έργο χρεοκόπησε.

Το KymiRing έχει πλέον νέους ιδιοκτήτες, την Finland Motorsport Circuit Holding Oy, η οποία προσπαθεί εκ νέου να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την πίστα και να δείξει ότι μπορεί να διοργανώσει αγώνες υψηλού επιπέδου. Ο πρώτος από αυτούς είναι ο γύρος του MXGP στη Φινλανδία, στις 12-13 Ιουλίου, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η πίστα το 2022.

KymiRing Πίστα MXGP 2025

Στην πίστα έχει γίνει πρόβλεψη για να φιλοξενήσει και άλλου είδους αγώνες εκτός από ασφάλτινους, ενώ έχει και το δικό της κέντρο εκπαίδευσης. Πάντως αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που βλέπετε και έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της στο Facebook έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να φιλοξενήσει αγώνα MotoGP.

Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ

Εξαιρετικά χαμηλά το όριο με τον νέο ΚΟΚ
Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ
Από το

motomag

12/12/2025

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα όρια πλέον με τον νέο ΚΟΚ και με τον σχολαστικό έλεγχο που γίνεται τώρα στην αρχή -με την εμπειρία να μας λέει πως μετά από κάθε αλλαγή έτσι κάνουν για λίγο καιρό- περισσότερες ειδήσεις θα έρχονται για επώνυμους που οδηγούν δίκυκλα.

Αυτή τη φορά ήταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ξημερώματα σήμερα της έγινε έλεγχος σε μπλόκο της Σταδίου και στην μέτρηση φάνηκε 0,15mg/l ποσότητα αλκοόλ. Στην επανάληψη λίγη ώρα αργότερα το όργανο μέτρησης έδειξε 0,10mg/l που είναι ακριβώς το όριο στα δίκυκλα, ισοδυναμώντας με ένα μικρό ποτήρι μπύρας και για αυτό της αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 350 Ευρώ και ακινητοποίηση της Vespa.

Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ο νέος ΚΟΚ καθιστά μηδενική την ανοχή στο αλκοόλ για τις μοτοσυκλέτες.

Ένα μέτρο ιδιαίτερα αυστηρό.