KymiRing: Από πίστα για MotoGP στο πρόγραμμα του... MXGP

Προσπαθεί να ορθοποδήσει η πίστα της Φινλανδίας
KymiRing Πίστα MXGP 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/3/2025

Υπό νέα διοίκηση από το 2024 η προδιαγραφών MotoGP-F1 πίστα KimyRing στη Φινλανδία προσπαθεί να δείξει ότι είναι ακόμη ζωντανή κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το KymiRing ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016 με τις καλύτερες προοπτικές ως η μοναδική πίστα στη Βόρεια Ευρώπη σχεδιασμένη βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών των FIM-FIA για τη διοργάνωση αγώνων MotoGP και Formula 1. 

Ωστόσο η εξέλιξη για την φινλανδική πίστα δεν ήταν η προσδοκόμενη λόγω και συγκυριών. Το 2020, πριν από πέντε χρόνια υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε τον πρώτο της αγώνα MotoGP. Αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω κορονοϊού και παρά τις MotoGP δοκιμές που έγιναν εκεί το 2019 και την 5ετή συμφωνία που έκανε η πίστα με την Dorna το 2017 για τη διοργάνωση του Φινλανδικού GP. 

KymiRing Πίστα MXGP 2025

Η πίστα παρέμεινε αρχικά στο πρόγραμμα του MotoGP για το 2021 αλλά έπειτα αναβλήθηκε για το 2022 όταν και ανακοινώθηκε ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί αγώνας ούτε τότε. Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι παρά τις υποσχέσεις εκείνων που είχαν αναλάβει την κατασκευή του KymiRing, οι εγκαταστάσεις της πίστας απείχαν πολύ από το να θεωρηθούν ολοκληρωμένες και το 2023 η KymiRing Oy που είχε αναλάβει το έργο χρεοκόπησε.

Το KymiRing έχει πλέον νέους ιδιοκτήτες, την Finland Motorsport Circuit Holding Oy, η οποία προσπαθεί εκ νέου να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την πίστα και να δείξει ότι μπορεί να διοργανώσει αγώνες υψηλού επιπέδου. Ο πρώτος από αυτούς είναι ο γύρος του MXGP στη Φινλανδία, στις 12-13 Ιουλίου, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η πίστα το 2022.

KymiRing Πίστα MXGP 2025

Στην πίστα έχει γίνει πρόβλεψη για να φιλοξενήσει και άλλου είδους αγώνες εκτός από ασφάλτινους, ενώ έχει και το δικό της κέντρο εκπαίδευσης. Πάντως αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που βλέπετε και έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της στο Facebook έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να φιλοξενήσει αγώνα MotoGP.

Νέα μείωση 10 σεντς στο ντίζελ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Οι ανατιμήσεις την έχουν ήδη καταπιεί

Είκοσι μέρες μετά την εξαγγελία για προσωρινές μειώσεις τιμών σε βενζίνη και ντίζελ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έρχεται επέκταση του μέτρου για το πετρέλαιο κίνησης
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/7/2026

Στις 7 Ιουλίου 2026 ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει μειώσεις 10 σεντς στις λιανικές τιμές της βενζίνης και 5 στο ντίζελ κίνησης για όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού, με τα χρήματα να προκύπτουν χάρη στη χρηματοδοτική συμβολή των διυλιστηρίων.

Στο μεταξύ όμως ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η τιμή του πετρελαίου έχει ξαναπάρει τον ανήφορο κι έτσι, μετά το “ευχάριστο” διάλειμμα που έριξε τις τιμές στα ελληνικά πρατήρια στα επίπεδα των 1,80+ ευρώ, η βενζίνη έχει ξανανέβει στα 2 ευρώ παρά τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Έτσι την Κυριακή 26 Ιουλίου στην τακτική του ενημέρωση ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση 10 σεντς, αυτή τη φορά αποκλειστικά στο ντίζελ και όχι και στη βενζίνη, εμφανώς στοχεύοντας κυρίως στον επαγγελματικό κλάδο, με το συνολικό όφελος να διαμορφώνεται στα 15 σεντς ανά λίτρο ντίζελ.

Το πρόβλημα είναι πως αυτό το όφελος έχει ήδη εξανεμιστεί, καθώς η μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ κίνησης είχε φορτωθεί με επιπλέον 17,5 σεντς από τις 10 ως τις 23 Ιουλίου χάρη στη νέα αναζωπύρωση στο μέτωπο Ιράν-ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με τη βενζίνη, καθώς η αύξηση της χονδρικής τιμής σε αυτό το διάστημα όχι απλώς εξαφάνισε τα 10 σεντς, αλλά εν τέλει η τιμή στην αντλία αυξήθηκε προς 2,4 σεντς ανά λίτρο κατά μέσο όρο.

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πως οι προσωρινές αυτές μειώσεις στα καύσιμα κίνησης μοιάζουν τόσο αποτελεσματικές ως θεραπεία στην ακρίβεια όσο ένα τσιρότο σε σπασμένο κόκκαλο, ωστόσο υπάρχει πάντα ο αντίλογος πως χωρίς αυτές τα 2 ευρώ ανά λίτρο της βενζίνης θα ήταν 2,10.

Από την άλλη έχουμε θίξει τόσες και τόσες φορές το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και γενικά η υπερφορολόγηση των καυσίμων η οποία, όχι μόνο αναλογεί σε πάνω από το 60% της τιμής στην αντλία, αλλά επιπλέον λειτουργεί και ως αντικίνητρο στη μείωση τιμών για να μην χάσει το κράτος τα αντίστοιχα αυξημένα έσοδα.

Σε έναν ιδανικό κόσμο η πολιτική εξουσία θα έπρεπε να βοηθήσει τους πολίτες της λαμβάνοντας μέτρα με ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως έκαναν τόσες και τόσες κυβερνήσεις άλλων χωρών στην Ευρώπη που έβαλαν χέρι σε φόρους και ΦΠΑ για να διατηρήσουν τις τιμές σε βιώσιμα επίπεδα και μάλιστα όχι μόνο για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά όσο διαρκεί ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις που αναπόφευκτα δημιουργεί. Αυτά βέβαια αν στο τέλος της ημέρας θες να κάνεις πραγματικό έργο, ειδάλλως αρκούν οι εξαγγελίες που γράφουν όμορφα στο γυαλί και τίποτα περισσότερο.