Meta System - Κινδυνεύει με κλείσιμο!

Domino κρίσης σε Varese και Reggio Emilia στην Ιταλία: Beko Europe, MV Agusta, Meta System…
Meta System - Κινδυνεύει με κλείσιμο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/12/2024

Το Βαρέζε στην Ιταλία μετράει τις πληγές του, καθώς μετά την ανακοίνωση της τουρκικής βιομηχανίας Beko για περικοπή θέσεων στο εργοστάσιο της ιταλικής πόλης, και μετά την ανακοίνωση της KTM πως “δεν θεωρεί πλέον στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της” την MV Agusta, έρχεται μεγάλη κρίση στη Meta System, γνωστή σε εμάς από τους συναγερμούς μοτοσυκλετών.

Στις εγκαταστάσεις της Meta System στο Mornago του Βαρέζε, οι 133 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Πέρα από τους 133 εργαζόμενους όμως στο Mornago, απειλούνται και 450 θέσεις στα κεντρικά της εταιρείας στη Reggio Emilia, όπου και ιδρύθηκε η Meta το 1973, αλλά και αλλού, με τον συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο να φτάνουν τις 700. Σημειώστε πως όλοι οι εργαζόμενοι της Meta συμμετέχουν σε απεργία, παραμένοντας στους χώρους εργασίας τους, την πρώτη στην ιστορία της εταιρείας, καθώς φοβούνται πως αν αποχωρήσουν, η Meta θα βάλει λουκέτο και δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χρέος που ξεπερνά τα 230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε συνάντηση που είχαν στις 11/12 με τη διοίκηση και τους δικηγόρους της, δεν προέκυψαν χειροπιαστές αποδείξεις πως οι συνεργάτες της Meta θα την υποστηρίξουν -όπως ανακοινώνει η διοίκηση της εταιρείας.

Μέχρι το 2015 το 51% της -κάποτε ιταλικής- Meta ανήκε στην κινέζικη εταιρεία Deren Shenzhen Electronics. Το 2019 εμφανίσθηκε νέος συνεργάτης, η επίσης κινέζικη Sichuan Gloport Investment Group, και πλέον την ιδιοκτησία της εταιρείας μοιράζονται τέσσερις μέτοχοι: Deren Shenzen Electronics 35.09% , Sichuan Gloport Investment 34.5% , CMAF 17.83% και China Alliance 12.58% .

Είναι λογικό το ότι οι τοπικές αρχές έχουν θορυβηθεί με όλα τα παραπάνω, και προσπαθούν να μεταφέρουν το θέμα τόσο στα αρμόδια όργανα της ιταλικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας επειγόντως βοήθεια και λύσεις.

-------------------

UPDATE:
 

Λάβαμε σήμερα 17.12.2024 την από 13.12.2024 εξώδικη δήλωση της εταιρειας με την επωνυμία «CORSA-SCORPIOS ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αναφορικά με το από 12.12.2024 δημοσίευμα στην ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα «MOTOMAG.GR» υπό τον τίτλο «Meta System-Κινδυνεύει με κλείσιμο! Domino κρίσης σε Varese και Regio Emilia στην Ιταλία: Beko Europe, MV Augusta, Meta System».

Στην εν λόγω εξώδικη δήλωση το προαναφερόμενο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ασαφώς και εντελώς αυθαίρετα ως «..άκρως αισχρό και συκοφαντικό..», χωρίς να αναφέρεται ποιες είναι οι φράσεις ή πληροφορίες που οδηγούν την εξωδίκως δηλούσα εταιρεία σε αυτά τα συμπεράσματα.

Το εν λόγω δημοσίευμα βασίζεται σε δημοσιογραφική έρευνα, καθώς και την αξιολόγηση και επεξεργασία σωρείας άρθρων στον ιταλικό τύπο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ένα εκ των οποίων φέρει και σημερινή ημερομηνία.

Η ιστοσελίδα μας είναι έγκυρη, αξιόπιστη και έχει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο. Η πληροφόρηση του κοινού δια του τύπου, ειδικά για ζητήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινωνικού συνόλου, όπως αυτό που θίγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, συνιστούν εκδήλωση η οποία γίνεται από δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

---------------
Εικόνα από τον Ιταλικό Τύπο, σήμερα 17/12/2024:
(oι εργαζόμενοι σε απεργία από τις 9 Δεκεμβρίου, δείτε τι γράφει μέσο της νομαρχίας)
https://www.stampareggiana.it/2024/12/17/reggio-emilia-il-consiglio-comunale-approva-odg-urgente-a-sostegno-dei-lavoratori-della-meta-system/

Άρθρο μεταγενέστερο του δικού μας, στις 15 Δεκεμβρίου 2024, από τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Lorenzo Bagnoli μέλος της IRPI (Investigative Reporting Project Italy) με τίτλο αντίστοιχο του δικού μας:
https://auto.everyeye.it/notizie/meta-system-mornago-reggio-emilia-rischio-chiusura-lavora-bmw-stellantis-po-764753.html

Ετικέτες

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες