Meta System - Κινδυνεύει με κλείσιμο!

Domino κρίσης σε Varese και Reggio Emilia στην Ιταλία: Beko Europe, MV Agusta, Meta System…
Meta System - Κινδυνεύει με κλείσιμο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/12/2024

Το Βαρέζε στην Ιταλία μετράει τις πληγές του, καθώς μετά την ανακοίνωση της τουρκικής βιομηχανίας Beko για περικοπή θέσεων στο εργοστάσιο της ιταλικής πόλης, και μετά την ανακοίνωση της KTM πως “δεν θεωρεί πλέον στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της” την MV Agusta, έρχεται μεγάλη κρίση στη Meta System, γνωστή σε εμάς από τους συναγερμούς μοτοσυκλετών.

Στις εγκαταστάσεις της Meta System στο Mornago του Βαρέζε, οι 133 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Πέρα από τους 133 εργαζόμενους όμως στο Mornago, απειλούνται και 450 θέσεις στα κεντρικά της εταιρείας στη Reggio Emilia, όπου και ιδρύθηκε η Meta το 1973, αλλά και αλλού, με τον συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο να φτάνουν τις 700. Σημειώστε πως όλοι οι εργαζόμενοι της Meta συμμετέχουν σε απεργία, παραμένοντας στους χώρους εργασίας τους, την πρώτη στην ιστορία της εταιρείας, καθώς φοβούνται πως αν αποχωρήσουν, η Meta θα βάλει λουκέτο και δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χρέος που ξεπερνά τα 230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε συνάντηση που είχαν στις 11/12 με τη διοίκηση και τους δικηγόρους της, δεν προέκυψαν χειροπιαστές αποδείξεις πως οι συνεργάτες της Meta θα την υποστηρίξουν -όπως ανακοινώνει η διοίκηση της εταιρείας.

Μέχρι το 2015 το 51% της -κάποτε ιταλικής- Meta ανήκε στην κινέζικη εταιρεία Deren Shenzhen Electronics. Το 2019 εμφανίσθηκε νέος συνεργάτης, η επίσης κινέζικη Sichuan Gloport Investment Group, και πλέον την ιδιοκτησία της εταιρείας μοιράζονται τέσσερις μέτοχοι: Deren Shenzen Electronics 35.09% , Sichuan Gloport Investment 34.5% , CMAF 17.83% και China Alliance 12.58% .

Είναι λογικό το ότι οι τοπικές αρχές έχουν θορυβηθεί με όλα τα παραπάνω, και προσπαθούν να μεταφέρουν το θέμα τόσο στα αρμόδια όργανα της ιταλικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας επειγόντως βοήθεια και λύσεις.

-------------------

UPDATE:
 

Λάβαμε σήμερα 17.12.2024 την από 13.12.2024 εξώδικη δήλωση της εταιρειας με την επωνυμία «CORSA-SCORPIOS ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αναφορικά με το από 12.12.2024 δημοσίευμα στην ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα «MOTOMAG.GR» υπό τον τίτλο «Meta System-Κινδυνεύει με κλείσιμο! Domino κρίσης σε Varese και Regio Emilia στην Ιταλία: Beko Europe, MV Augusta, Meta System».

Στην εν λόγω εξώδικη δήλωση το προαναφερόμενο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ασαφώς και εντελώς αυθαίρετα ως «..άκρως αισχρό και συκοφαντικό..», χωρίς να αναφέρεται ποιες είναι οι φράσεις ή πληροφορίες που οδηγούν την εξωδίκως δηλούσα εταιρεία σε αυτά τα συμπεράσματα.

Το εν λόγω δημοσίευμα βασίζεται σε δημοσιογραφική έρευνα, καθώς και την αξιολόγηση και επεξεργασία σωρείας άρθρων στον ιταλικό τύπο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ένα εκ των οποίων φέρει και σημερινή ημερομηνία.

Η ιστοσελίδα μας είναι έγκυρη, αξιόπιστη και έχει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο. Η πληροφόρηση του κοινού δια του τύπου, ειδικά για ζητήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινωνικού συνόλου, όπως αυτό που θίγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, συνιστούν εκδήλωση η οποία γίνεται από δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

---------------
Εικόνα από τον Ιταλικό Τύπο, σήμερα 17/12/2024:
(oι εργαζόμενοι σε απεργία από τις 9 Δεκεμβρίου, δείτε τι γράφει μέσο της νομαρχίας)
https://www.stampareggiana.it/2024/12/17/reggio-emilia-il-consiglio-comunale-approva-odg-urgente-a-sostegno-dei-lavoratori-della-meta-system/

Άρθρο μεταγενέστερο του δικού μας, στις 15 Δεκεμβρίου 2024, από τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Lorenzo Bagnoli μέλος της IRPI (Investigative Reporting Project Italy) με τίτλο αντίστοιχο του δικού μας:
https://auto.everyeye.it/notizie/meta-system-mornago-reggio-emilia-rischio-chiusura-lavora-bmw-stellantis-po-764753.html

Ετικέτες

Honda: Προσθέτει κι άλλη γραμμή παραγωγής δικύκλων στην Ινδία – Δυνατότητα επιπλέον 670.000 μονάδων ετησίως

Στοχεύουν στην παραγωγή 8 εκατομμύριων μονάδων ετησίως το 2028
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/3/2026

Η Honda Motorcycle and Scooter India Private Limited (HMSI) ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο εργοστάσιο της στην Ινδία, που θα παράγει 670.000 δίκυκλα ετησίως.

Σας είχαμε ενημερώσει πέρυσι, πως η ιαπωνική εταιρεία ετοιμαζόταν για την προσθήκη τέταρτης γραμμής παραγωγής στο πρώτο εργοστάσιο της στο Vithalapur και σήμερα η θυγατρική εταιρεία της Honda στην Ινδία ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο της εργοστάσιο στην Tapukara.

Η νέα γραμμή παραγωγής υπολογίζεται πως θα αρχίσει να λειτουργεί το 2028, με ετήσια παραγωγική δυνατότητα 670,000 μονάδων, κάτι που θα αυξήσει την συνολική ετήσια παραγωγή του εργοστασίου στα 2,01 εκατομμύρια μονάδες. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2011 με ετήσια παραγωγική ικανότητα 600.000 μονάδων, η οποία αυξήθηκε σε 1,2 εκατομμύρια μονάδες τον Μάρτιο του 2012.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για δίκυκλα στην Ινδία, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, η HMSI θα επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ένα οικόπεδο έκτασης 74.000 στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί. Η νέα γραμμή παραγωγής θα είναι ικανή να παράξει 670.000 σκούτερ και μοτοσυκλέτες 125-160 κυβικών ετησίως, κάτι που θα δημιουργήσει παράλληλα 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η HMSI σχεδιάζει την γενικότερη ανάπτυξή της παραγωγικής της ικανότητας και σκοπεύει να την αυξήσει από τα 6,25 εκατομμύρια μονάδες που είναι σήμερα σε περίπου 8 εκατομμύρια μονάδες ετησίως έως το 2028.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Tsutsumu Otani, δήλωσε: “Η αγορά δικύκλων στην Ινδία συνεχίζει να επεκτείνεται σταθερά παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη. Η Honda θα συνεχίσει να ενισχύει συνεχώς το σύστημα εφοδιασμού της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των πελατών της, τόσο στην Ινδία όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέσω της πρόσθετης επένδυσης στο δεύτερο εργοστάσιο, θα προσφέρουμε ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο την περαιτέρω αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μας.”