Meta System - Κινδυνεύει με κλείσιμο!

Domino κρίσης σε Varese και Reggio Emilia στην Ιταλία: Beko Europe, MV Agusta, Meta System…
Meta System - Κινδυνεύει με κλείσιμο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/12/2024

Το Βαρέζε στην Ιταλία μετράει τις πληγές του, καθώς μετά την ανακοίνωση της τουρκικής βιομηχανίας Beko για περικοπή θέσεων στο εργοστάσιο της ιταλικής πόλης, και μετά την ανακοίνωση της KTM πως “δεν θεωρεί πλέον στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της” την MV Agusta, έρχεται μεγάλη κρίση στη Meta System, γνωστή σε εμάς από τους συναγερμούς μοτοσυκλετών.

Στις εγκαταστάσεις της Meta System στο Mornago του Βαρέζε, οι 133 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Πέρα από τους 133 εργαζόμενους όμως στο Mornago, απειλούνται και 450 θέσεις στα κεντρικά της εταιρείας στη Reggio Emilia, όπου και ιδρύθηκε η Meta το 1973, αλλά και αλλού, με τον συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο να φτάνουν τις 700. Σημειώστε πως όλοι οι εργαζόμενοι της Meta συμμετέχουν σε απεργία, παραμένοντας στους χώρους εργασίας τους, την πρώτη στην ιστορία της εταιρείας, καθώς φοβούνται πως αν αποχωρήσουν, η Meta θα βάλει λουκέτο και δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χρέος που ξεπερνά τα 230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε συνάντηση που είχαν στις 11/12 με τη διοίκηση και τους δικηγόρους της, δεν προέκυψαν χειροπιαστές αποδείξεις πως οι συνεργάτες της Meta θα την υποστηρίξουν -όπως ανακοινώνει η διοίκηση της εταιρείας.

Μέχρι το 2015 το 51% της -κάποτε ιταλικής- Meta ανήκε στην κινέζικη εταιρεία Deren Shenzhen Electronics. Το 2019 εμφανίσθηκε νέος συνεργάτης, η επίσης κινέζικη Sichuan Gloport Investment Group, και πλέον την ιδιοκτησία της εταιρείας μοιράζονται τέσσερις μέτοχοι: Deren Shenzen Electronics 35.09% , Sichuan Gloport Investment 34.5% , CMAF 17.83% και China Alliance 12.58% .

Είναι λογικό το ότι οι τοπικές αρχές έχουν θορυβηθεί με όλα τα παραπάνω, και προσπαθούν να μεταφέρουν το θέμα τόσο στα αρμόδια όργανα της ιταλικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας επειγόντως βοήθεια και λύσεις.

-------------------

UPDATE:
 

Λάβαμε σήμερα 17.12.2024 την από 13.12.2024 εξώδικη δήλωση της εταιρειας με την επωνυμία «CORSA-SCORPIOS ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αναφορικά με το από 12.12.2024 δημοσίευμα στην ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα «MOTOMAG.GR» υπό τον τίτλο «Meta System-Κινδυνεύει με κλείσιμο! Domino κρίσης σε Varese και Regio Emilia στην Ιταλία: Beko Europe, MV Augusta, Meta System».

Στην εν λόγω εξώδικη δήλωση το προαναφερόμενο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ασαφώς και εντελώς αυθαίρετα ως «..άκρως αισχρό και συκοφαντικό..», χωρίς να αναφέρεται ποιες είναι οι φράσεις ή πληροφορίες που οδηγούν την εξωδίκως δηλούσα εταιρεία σε αυτά τα συμπεράσματα.

Το εν λόγω δημοσίευμα βασίζεται σε δημοσιογραφική έρευνα, καθώς και την αξιολόγηση και επεξεργασία σωρείας άρθρων στον ιταλικό τύπο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ένα εκ των οποίων φέρει και σημερινή ημερομηνία.

Η ιστοσελίδα μας είναι έγκυρη, αξιόπιστη και έχει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο. Η πληροφόρηση του κοινού δια του τύπου, ειδικά για ζητήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινωνικού συνόλου, όπως αυτό που θίγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, συνιστούν εκδήλωση η οποία γίνεται από δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

---------------
Εικόνα από τον Ιταλικό Τύπο, σήμερα 17/12/2024:
(oι εργαζόμενοι σε απεργία από τις 9 Δεκεμβρίου, δείτε τι γράφει μέσο της νομαρχίας)
https://www.stampareggiana.it/2024/12/17/reggio-emilia-il-consiglio-comunale-approva-odg-urgente-a-sostegno-dei-lavoratori-della-meta-system/

Άρθρο μεταγενέστερο του δικού μας, στις 15 Δεκεμβρίου 2024, από τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Lorenzo Bagnoli μέλος της IRPI (Investigative Reporting Project Italy) με τίτλο αντίστοιχο του δικού μας:
https://auto.everyeye.it/notizie/meta-system-mornago-reggio-emilia-rischio-chiusura-lavora-bmw-stellantis-po-764753.html

Ετικέτες

Κάμερες τροχαίας στην Αττική: Ψαλιδίστηκαν 21.000 καταγραφές πριν βεβαιωθεί πρόστιμο

Το νέο σύστημα ελέγχου καταγράφει παραβάσεις, αλλά κάθε υπόθεση εξετάζεται πριν εκδοθεί κλήση
Καμερες
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/8/2026

Περισσότερες από 21.000 καταγραφές παραβάσεων που εντόπισαν οι νέες κάμερες κυκλοφορίας στην Αττική απορρίφθηκαν έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ή δεν επρόκειτο για πραγματικές παραβάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έως τις 22 Ιουλίου 2026 ακυρώθηκαν συνολικά 21.073 καταγραφές από το νέο σύστημα αυτόματης επιτήρησης της κυκλοφορίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κάμερες δεν εκδίδουν αυτόματα πρόστιμα, αλλά κάθε περίπτωση ελέγχεται πριν βεβαιωθεί παράβαση.

Ο συχνότερος λόγος απόρριψης ήταν η λανθασμένη αναγνώριση οχημάτων που κινούνταν πολύ κοντά στη διαγράμμιση, χωρίς όμως να την παραβιάζουν. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν 7.039 καταγραφές (33,4%).

Ακολούθησαν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και κρατικά οχήματα, με 6.051 ακυρώσεις (28,7%), καθώς διαθέτουν ειδικό καθεστώς κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.

Σε 4.732 περιπτώσεις (22,5%) η ποιότητα της εικόνας δεν επέτρεπε την ασφαλή αναγνώριση του οχήματος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Επιπλέον, 1.958 καταγραφές (9,3%) ακυρώθηκαν επειδή η κυκλοφορία ρυθμιζόταν εκείνη τη στιγμή από τροχονόμο ή υπήρχε νόμιμη εξαίρεση για οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ.

Μικρότερο ποσοστό αφορούσε περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν περισσότερα από ένα οχήματα στο ίδιο πλάνο (440 περιπτώσεις), ξένες ή μη καταχωρημένες πινακίδες (171), σφάλματα στην αυτόματη αναγνώριση πινακίδων (107), μη ευδιάκριτες πινακίδες λόγω φθοράς ή λάσπης (71) και ελιγμούς που πραγματοποιήθηκαν για αποφυγή ατυχήματος (28). Άλλες 476 καταγραφές χαρακτηρίστηκαν ως “λοιποί λόγοι”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί με ανθρώπινο έλεγχο πριν από την επιβολή προστίμου, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες χρεώσεις. Παράλληλα, αναδεικνύουν τα σημεία όπου το σύστημα εμφανώς πάσχει, όπως η ακρίβεια των αλγορίθμων αναγνώρισης, η απόδοση των καμερών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η καλύτερη αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας.