Μια κερδισμένη μάχη για την Piaggio

Υποστήριξη από την Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/5/2020

Το Piaggio Group ανακοίνωσε ότι κέρδισε την υποστήριξη της Υπηρεσίας Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην διαμάχη που είχε εναντίον της παραγωγής ενός κινεζικού –κατά πάσα πιθανότητα- αντιγράφου της Vespa Primavera.

Ο ιταλικός όμιλος αντιμάχεται εδώ και πολλά χρόνια εταιρείες που χρησιμοποιούν τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό των Vespa ως βάση για τα μοντέλα τους, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να αφορά την κινεζική αγορά. Σχετικά πρόσφατα, στην EICMA του 2018 όπως είχαμε γράψει, η Piaggio ανάγκασε μια ολόκληρη εταιρεία να αδειάσει το περίπτερό της και να απομακρύνει τα μοντέλα της, που θεωρήθηκαν αντιγραφή της Vespa. Αυτή ήταν μόνο μία από τις δεκάδες "κόντρες" που έχει ανοιχτές ο Όμιλος και πλέον με την υποστήριξη της Ε.Ε. –όπως διαβάσατε παραπάνω, έχει ένα ακόμη βέλος στην φαρέτρα της ενάντια στις προσπάθειες αντιγραφής της.

Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί τε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη νίκη της Piaggio σε νομικό επίπεδο:

 

Δελτίο τύπου

 

PIAGGIO GROUP: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ VESPA ,

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

Ο Όμιλος Piaggio συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στις αντιγραφές, έχοντας κερδίσει περισσότερες από 50 διαδικασίες εναντίωσης για την προστασία της Vespa, τα δύο τελευταία χρόνια

Ο Όμιλος Piaggio (PIA.MI) ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Ακυρώσεων του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) κήρυξε άκυρο το σχέδιο που κατέθεσε κινεζική εταιρεία, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την παραγωγή σκούτερ παρόμοιων με τη Vespa, που είχαν εκτεθεί  στη Διεθνή Έκθεση  EICMA 2019 στο Μιλάνο και απομακρύνθηκαν από τις αρχές του εκθεσιακού κέντρου κατόπιν πρωτοβουλίας της Piaggio.

Το Τμήμα Ακυρώσεων του EUIPO απέρριψε την καταχώριση, καθώς "ήταν ανίκανη να προκαλέσει μια διαφορετική γενική εντύπωση σε σχέση με το πατενταρισμένο σχέδιο" της Vespa Primavera, και επεσήμανε ότι πρόκειται για παράνομη απόπειρα αναπαραγωγής των αισθητικών στοιχείων του σκούτερ.

Η Vespa Primavera προστατεύεται από το σχέδιο που κατοχυρώθηκε από τον Όμιλο Piaggio το 2013, από το τρισδιάστατο εμπορικό σήμα του σκούτερ Vespa και από τα πνευματικά δικαιώματα που προστατεύουν την καλλιτεχνική αξία του σχήματος Vespa, ένα έμβλημα στυλ από το 1946.

Αυτές οι ακυρωτικές ενέργειες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων κατά των απομιμήσεων, που έχει αναλάβει ο Όμιλος Piaggio επί σειρά ετών, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς παρακολούθησης των βάσεων δεδομένων καταχωρισμένων σχεδίων και εμπορικών σημάτων σε διεθνές επίπεδο. Ως αποτέλεσμα της δράσης αυτής και των διαδικασιών ανακοπής της Piaggio, ακυρώθηκαν περισσότερα από 50 εμπορικά σήματα που καταχωρίστηκαν από τρίτους την τελευταία διετία.

 

 

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026: Όλα έτοιμα! Οι εταιρείες που συμμετέχουν

Η μεγαλύτερη γιορτή της μοτοσυκλέτας - ΞΕΚΙΝΑ
έκθεση μοτοσυκλέτας 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/3/2026

Όλα έτοιμα για την μεγάλη γιορτή της μοτοσυκλέτας!

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας επιστρέφει δυναμικά και φέρνει τα νέα μοντέλα του 2026, πολλά από αυτά σε πρώτη παρουσίαση στο κοινό!

Η λίστα με τους εκθέτες είναι έτοιμη, παραμονή της έναρξης, άργησε λίγο για όποιον περίμενε ίσως να δει την λίστα για να αποφασίσει την επίσκεψή του!
Ήταν όμως για καλό σκοπό καθώς πέρα των Honda και Piaggio Group και μερικών ακόμη απουσιών, υπάρχει μεγάλη πληρότητα.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση Μοτοσυκλέτας και έχουν ήδη στήσει τα περίπτερά τους είναι οι εξής: Aodes, BMW Motorrad, Benda, Bimota, Brixton, BSA, Buggy Motors, Can Am, CFMOTO, Cyclone, Ducati, Ecoshift, FB Mondial, Gemini, GPX, Harley-Davidson, Husqvarna, Hyosung, Indian Motorcycle, Italjet, Kawasaki, KTM, KYMCO, Kove, Letbe, Malaguti, Moto Morini, Motron, Phelon & Moore, QJMOTOR, Royal Alloy, Royal Enfield, Suzuki, SYM, Thrust Motor, Triumph, UM Motorcycles, Velocifero, Voge, Yadea, Yamaha, Zontes.

Απόν θα είναι η Honda και το Piaggio Group που περιλαμβάνει τις Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio και Vespa, ενώ επίσης απούσα θα είναι η Motoway Καμπράνης, μαζί με τις μάρκες που εκπροσωπεί: Asus, Benelli, Keeway, Morbidelli.

Σας περιμένουμε στο περίπτερο του MOTO!

Αναλυτικά το ωράριο της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας:

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
1-5 Απριλίου / Metropolitan Expo
Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη 1/4: 14:00-21:00
Πέμπτη 2/4: 14:00-21:00
Παρασκευή 3/4: 14:00-21:00
Σάββατο 4/4: 10:00-21:00
Κυριακή 5/4: 10:00-21:00