Μια κερδισμένη μάχη για την Piaggio

Υποστήριξη από την Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/5/2020

Το Piaggio Group ανακοίνωσε ότι κέρδισε την υποστήριξη της Υπηρεσίας Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην διαμάχη που είχε εναντίον της παραγωγής ενός κινεζικού –κατά πάσα πιθανότητα- αντιγράφου της Vespa Primavera.

Ο ιταλικός όμιλος αντιμάχεται εδώ και πολλά χρόνια εταιρείες που χρησιμοποιούν τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό των Vespa ως βάση για τα μοντέλα τους, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να αφορά την κινεζική αγορά. Σχετικά πρόσφατα, στην EICMA του 2018 όπως είχαμε γράψει, η Piaggio ανάγκασε μια ολόκληρη εταιρεία να αδειάσει το περίπτερό της και να απομακρύνει τα μοντέλα της, που θεωρήθηκαν αντιγραφή της Vespa. Αυτή ήταν μόνο μία από τις δεκάδες "κόντρες" που έχει ανοιχτές ο Όμιλος και πλέον με την υποστήριξη της Ε.Ε. –όπως διαβάσατε παραπάνω, έχει ένα ακόμη βέλος στην φαρέτρα της ενάντια στις προσπάθειες αντιγραφής της.

Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί τε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη νίκη της Piaggio σε νομικό επίπεδο:

 

Δελτίο τύπου

 

PIAGGIO GROUP: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ VESPA ,

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

Ο Όμιλος Piaggio συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στις αντιγραφές, έχοντας κερδίσει περισσότερες από 50 διαδικασίες εναντίωσης για την προστασία της Vespa, τα δύο τελευταία χρόνια

Ο Όμιλος Piaggio (PIA.MI) ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Ακυρώσεων του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) κήρυξε άκυρο το σχέδιο που κατέθεσε κινεζική εταιρεία, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την παραγωγή σκούτερ παρόμοιων με τη Vespa, που είχαν εκτεθεί  στη Διεθνή Έκθεση  EICMA 2019 στο Μιλάνο και απομακρύνθηκαν από τις αρχές του εκθεσιακού κέντρου κατόπιν πρωτοβουλίας της Piaggio.

Το Τμήμα Ακυρώσεων του EUIPO απέρριψε την καταχώριση, καθώς "ήταν ανίκανη να προκαλέσει μια διαφορετική γενική εντύπωση σε σχέση με το πατενταρισμένο σχέδιο" της Vespa Primavera, και επεσήμανε ότι πρόκειται για παράνομη απόπειρα αναπαραγωγής των αισθητικών στοιχείων του σκούτερ.

Η Vespa Primavera προστατεύεται από το σχέδιο που κατοχυρώθηκε από τον Όμιλο Piaggio το 2013, από το τρισδιάστατο εμπορικό σήμα του σκούτερ Vespa και από τα πνευματικά δικαιώματα που προστατεύουν την καλλιτεχνική αξία του σχήματος Vespa, ένα έμβλημα στυλ από το 1946.

Αυτές οι ακυρωτικές ενέργειες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων κατά των απομιμήσεων, που έχει αναλάβει ο Όμιλος Piaggio επί σειρά ετών, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς παρακολούθησης των βάσεων δεδομένων καταχωρισμένων σχεδίων και εμπορικών σημάτων σε διεθνές επίπεδο. Ως αποτέλεσμα της δράσης αυτής και των διαδικασιών ανακοπής της Piaggio, ακυρώθηκαν περισσότερα από 50 εμπορικά σήματα που καταχωρίστηκαν από τρίτους την τελευταία διετία.

 

 

Δυστύχημα Καλλιθέας: Συλλήψεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων αστυνομικού - Διάψευση ΕΛ.ΑΣ. για καταδίωξη

Ερευνώνται αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που κατονόμασαν συγκεκριμένο αστυνομικό
kalithea_nekros_parasirsi_katadioksi
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/6/2026

Νέα επεισόδια στην επικαιρότητα γύρω από το τραγικό τροχαίο που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουνίου στη λεωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα με απολογισμό τον θάνατο του 28χρονου Παναγιώτη Βασιλόπουλου και τον τραυματισμό ηλικιωμένης γυναίκας που διέσχιζε τον δρόμο.

Τις επόμενες μέρες του συμβάντος, επιβεβαιώθηκε από βίντεο η παρουσία στο σημείο αστυνομικών οχημάτων της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, γεγονός που τροφοδότησε το σενάριο να έχει προηγηθεί καταδίωξη του εκλιπόντος μοτοσυκλετιστή.

Με δελτίο Τύπου της 8ης Ιουνίου, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) διαψεύδει κατηγορηματικά πως εκείνη τη στιγμή εκτυλισσόταν καταδίωξη στη Θησέως. Όπως αναφέρει αυτολεξεί το δελτίο:

“Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αποτελούσε αντικείμενο αναζητήσεων στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών, καθώς υπήρχαν ενδείξεις παραβάσεων του Κ.Ο.Κ., πλην όμως κατά τον χρόνο του ατυχήματος δεν βρισκόταν σε εξέλιξη οποιαδήποτε καταδίωξη ή προσπάθεια ακινητοποίησής της από αστυνομικούς.

“Ως εκ τούτου, κάθε αναφορά που συνδέει το θανατηφόρο τροχαίο με δήθεν καταδίωξη από την Ελληνική Αστυνομία είναι ανακριβής και στερείται πραγματικής βάσης.”

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 9/6, με νέο δελτίο Τύπου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει πως προέβη σε δύο συλλήψεις ημεδαπών που, “κατηγορούνται για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, απειλή, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, μέσω διαδικτύου, σε βάρος αστυνομικού”.

Είχε προηγηθεί η υποβολή έγκλησης σε βάρος πέντε χρηστών του Διαδικτύου και η αστυνομία οδηγήθηκε σε αυτά τα δύο άτομα μετά από έρευνα η οποία έγινε με αφορμή “δημοσιεύσεις μέσω των οποίων συνέδεαν ψευδώς τον ανωτέρω αστυνομικό με το περιστατικό κατονομάζοντάς τον και υποκινώντας πράξεις βίας σε βάρος του”. Οι συλληφθέντες είναι διαχειριστές των δύο από τους πέντε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους οποίους έγιναν οι εν λόγω αναρτήσεις.