Motoroil - Φέρεται να παρεμπόδισε αιφνιδιαστικό έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εγκαταστάσεις της

Στα πλαίσια έρευνας για το αν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών
Motor Oil
Από το

motomag

30/3/2023

Στις 31 Μαίου του 2023 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει τη συμπεριφορά της εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, με τις κατηγορίες για παρεμπόδιση - δυσχέρανση έρευνας σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της.

Θυμίζουμε πως στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε προαναγγείλει κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο πετρελαιοειδών, με έναρξη έρευνας για το αν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

"Εισήγηση επί της διερεύνησης πιθανής παρεμπόδισης - δυσχέρανσης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εφεξής και «EA») θα συνεδριάσει στις 31 Μαΐου 2023 για να εξεταστεί η Έκθεση του Εισηγητή Π. Φώτη, η οποία αφορά, κατ’ άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011, τη συμπεριφορά της εταιρίας «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» (εφεξής και «Εταιρία») και φυσικού προσώπου (εφεξής και «φ.π.»), κατά τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας, ο οποίος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (εφεξής και «ΓΔΑ») σε κάθε ένα από τα στάδια διύλισης, χονδρικής και λιανικής πώλησης στην αγορά της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, για τη διερεύνηση τυχόν παράβασης των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 ή/και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ΣΛΕΕ»).

Στην Έκθεση του Εισηγητή προτείνεται, κατά το σκεπτικό αυτής, να διαπιστωθεί ότι η ανωτέρω Εταιρία και το φ.π. παραβίασαν το άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011 και να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Η Έκθεση του Εισηγητή δεν αφορά στη διερεύνηση τυχόν παράβασης των διατάξεων των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 ή/και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, αλλά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση της διάταξης του άρθρου 39  παρ. 5 του Ν. 3959/2011 περί δυσχέρανσης – παρεμπόδισης της έρευνας με βάση τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου στην Εταιρία.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Έκθεση του Εισηγητή δεν είναι δεσμευτική για την ΕΑ, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών."

Ιταλία: Σε δημόσια λίστα η θέση όλων των καμερών! Κάνουν ένσταση παραβάσεων σε όσες δεν βρίσκουν

Πρόστιμα από μη-καταγεγραμμένες κάμερες αμφισβητούνται
Italy Cameras
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/12/2025

Το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας δημοσίευσε την επίσημη λίστα εγκεκριμένων καμερών ταχύτητας, επιτρέποντας στους οδηγούς να ελέγχουν την εγκυρότητα των προστίμων.

Είναι ένα όμορφο παράδειγμα αυτό στην Ιταλία, όπου η Πολιτεία δίνει στην δημοσιότητα λίστα με τις αλλαγές θέσεων στις κάμερες ελέγχου και πλέον στο  Velox.mit.gov.it ανέβασαν την επικειρωμένη.

Το ζήτημα των καμερών κοχλάζει και στην Ελλάδα με διάφορες όψεις του ζητήματος να απασχολούν, από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι και το από ποιόν εισπράττονται τα πρόστιμα. Στα τέλη του Νοεμβρίου, το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη λίστα με πάνω από 3.600 εγκεκριμένες κάμερες ταχύτητας, που έχουν καταγραφεί από τις τοπικές αρχές.

Italy Cameras

Οι δήμοι και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ήταν υποχρεωμένοι να καταχωρήσουν λεπτομερή στοιχεία για κάθε συσκευή, όπως κατασκευαστής, μοντέλο, σειριακός αριθμός και ακριβής τοποθεσία, μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου.

Η δημοσίευση αυτή έρχεται συνέχεια διοικητικών αποφάσεων στην Ιταλία που ακύρωσαν πρόστιμα που είχαν εκδοθεί από μη-καταγεγραμμένες κάμερες, δίνοντας πλέον στους οδηγούς τη δυνατότητα να ελέγχουν online την εγκυρότητα ενός προστίμου. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στις αρχές να προσθέτουν ή να αφαιρούν συσκευές, διατηρώντας τη λίστα συνεχώς επικαιροποιημένη.

Italy Cameras

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιταλία είναι στους "πρωταθλητές" της Ευρώπης σε αριθμό καμερών τροχαίας, με τις βόρειες περιοχές της Ιταλίας να υπερισχύουν, με τη Λομβαρδία να έχει 503 κάμερες, ακολουθούμενη από το Βένετο (444), την Εμίλια-Ρομάνια (420) και το Πιεμόντε (379). Στον νότο, η Πούλια διαθέτει μόνο 56 και η Καλαβρία 47, ενώ στο Λάτσιο οι κάμερες φτάνουν τις 196, με 69 μόνο στη Ρώμη.

Italy Cameras

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πρόστιμα που εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένες κάμερες μπορούν πλέον να αμφισβητηθούν. Οι οδηγοί μπορούν να επισκεφθούν την ακόλουθη ιστοσελίδα για να ελέγξουν την έγκριση της κάμερας και, αν δεν είναι καταχωρημένη, να προσβάλουν το πρόστιμο.

Italy Cameras

Σίγουρα προκαλεί εντύπωση ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να ελέγχουν οι ίδιοι την εγκυρότητα των καμερών. Θα ήταν προτιμότερο οι παλιές ή μη-εγκεκριμένες συσκευές να απενεργοποιούνται, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμφέρει τους δήμους, οι οποίοι μπορούν να συνεχίζουν να εκδίδουν παρατύπως πρόστιμα, εκ των οποίων, πιθανότατα, μόνο ένα μέρος θα αμφισβητηθεί.