Νέα μόδα στα Superbike: Φτερά για όλους!

Εσείς προβολάκια, εμείς φτεράκια
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/4/2021

Οι σχεδιαστές των φαίρινγκ στα MotoGP περνούν ατελείωτες ώρες στα σχεδιαστήρια και στις αεροδυναμικές σήραγγες για να καταλήξουν στο ιδανικό σχήμα που πρέπει να έχουν τα φτερά των μοτοσυκλετών και μετά οι 22 καλύτεροι αναβάτες του κόσμου τα δοκιμάζουν και δίνουν την τελική έγκρισή τους ή τα στέλνουν στα σκουπίδια…

Το ίδιο ισχύει και για τα  φτεράκια των καινούριων superbike, που διαφέρουν αρκετά σε σχήμα και μέγεθος σε σύγκριση με εκείνα των MotoGP.

Τώρα όμως έρχονται μερικές after market εταιρείες αξεσουάρ και λένε πως μπορείς να βάλεις τα φτεράκια που σχεδίασαν και σε φαίρινγκ μοτοσυκλετών που δεν έχουν. Μία από αυτές, η γερμανική Puig, υπόσχεται έως 3,5 κιλά κάθετης δύναμης στα 200km/h και έως 8,3 κιλά στα  300km/h.

Επίσης λέει πως η σχεδίασή τους έχει γίνει με την χρήση προγραμμάτων εξομοίωσης και δεν είναι τυχαία. Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών που προορίζονται να μπουν μπορούν να αντέξουν τα 4,15kg που προσφέρει το κάθε φτερό στα 300Km/h.

Σίγουρα οι σχεδιαστές των φαίρινγκ των R1, GSX-R και CBR δεν έχουν σκεφτεί πως κάποιος θα κάνει τρύπες και θα στηρίξει εκεί φτερά που θα ασκούν τέτοιες δυνάμεις. Οπότε ακόμα κι αν είναι σωστά μελετημένα από αεροδυναμικής άποψης και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, επιτρέψτε μας να κρατήσουμε μια επιφύλαξη ως προς την αντοχή τους. Άλλο πράγματα να βάζεις after market προβολάκια σε ένα on-off που δεν έχει, κι άλλο πράγμα να μεταβάλεις την αεροδυναμική συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας που μπορεί να πιάσει τα 300km/h.

Εγκληματίες τοποθετούν καμουφλαρισμένα σουβλιά σε εντουροδιαδρομές [VIDEO]

Ένα βίντεο ομάδας μοτοσυκλετιστών από τον Λαγκαδά προκαλεί τρόμο
enduroxoriates
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/3/2026

Η παρέα μοτοσυκλετιστών ENDUROxoriates ανέβασε ένα ανατριχιαστικό βίντεο στην πλατφόρμα Tik Tok, στο οποίο βλέπουμε μια σειρά από αιχμηρά μεγάλα καρφιά να έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος σε χωματόδρομο με τη σουβλερή άκρη προς τα πάνω, επιμελώς καλυμμένα από ξερόχορτα ώστε να μη γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Η μόνη εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει είναι η χρήση τους ως παγίδες για επερχόμενα οχήματα, καθώς με τον τρόπο που ήταν σφηνωμένα στο έδαφος οπωσδήποτε το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να καταστρέψουν το ελαστικό που θα τα πατήσει.

Αν κι αυτό είναι από μόνο του επιλήψιμο και φυσικά παράνομο, τα σουβλιά αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό τραυματισμό, έως και θανατηφόρο αν κάποιος πέσει πάνω τους με το σώμα με αποτέλεσμα να καρφωθεί.

Όποιος τα τοποθέτησε εκεί πρέπει να είναι τουλάχιστον κοινωνιοπαθής, αλλά πιθανότατα και περιορισμένης ευφυίας δεδομένου ότι συνιστούν τεράστιο κίνδυνο και για άλλους χρήστες του χωματόδρομου, όπως οι πεζοί. Φανταστείτε να πατήσει κανείς ένα τέτοιο αντικείμενο περπατώντας ή τρέχοντας, όταν έχει αρκετό εκτεθειμένο μήκος να διαπεράσει εντελώς το πόδι.

Η δε σπουδή του εγκληματία που τα τοποθέτησε ήταν μεγάλη, καθώς μιλάμε για τροχισμένες ακμές και κάθετα κολλημένα μέταλλα για καλή στήριξη στο έδαφος.

 

@enduroxoriatis.savager Πρέπει να είσαι άρρωστος πολυ να το κάνεις αυτό... #motocross #adventure #enduro ♬ πρωτότυπος ήχος - Λουκάς Κωτσούλας Tiger's..

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτόκλητους εκδικητές να προσπαθούν να παγιδέψουν αναβάτες και οδηγούς που κινούνται εκτός δρόμου με αυτοσχέδιες παγίδες. Επανειλημμένα έχουμε δει (σε Ελλάδα και εξωτερικό) παγίδες με μεταλλικά σύρματα δεμένα μεταξύ δύο δέντρων να απειλούν να αποκεφαλίσουν μοτοσυκλετιστές, αλλά αυτός εδώ το πάει σε άλλο επίπεδο, απειλώντας ό,τι έμβιο τολμήσει να διασχίσει τον χωματόδρομο αυτόν.

Για την ιστορία, οι μοτοσυκλετιστές που ανέβασαν το βίντεο αυτό εξηγούν στα σχόλια πως η διαδρομή αυτή είναι στην ευρύτερη επαρχιακή περιοχή πέριξ της Θεσσαλονίκης και πως οι ίδιοι επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό φροντίζοντας πάντα να μην κινούνται κοντά σε μαντριά ή άλλες εγκαταστάσεις με ζώα, καθώς και οι ίδιοι προέρχονται από αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες. Η συγκεκριμένη διαδρομή, κατά τα λεγόμενά τους, απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τέτοιες εγκαταστάσεις, ακριβώς για να μην τις διαταράξουν με την εντουροβόλτα τους.

Παρόλα αυτά, κάποιος που δεν του αξίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα σε ανθρώπους αποφάσισε πως ο χωματόδρομος είναι αποκλειστικής δικής του χρήσης και έστησε μια παγίδα που θα μπορούσε να κοστίσει τη σωματική ακεραιότητα ή ακόμη και τη ζωή σε όποιον είχε την ατυχία να βολτάρει εκεί, ακόμη και με τα πόδια.

Ακόμη κι αν αυτή ήταν ιδιωτική έκταση, κάτι που δεν προκύπτει από τα λεγόμενα αυτών που δημιούργησαν το βίντεο, κανένας νόμος στην Ελλάδα δεν επιτρέπει την τοποθέτηση θανάσιμων παγίδων.

Οι αρχές οφείλουν να επιληφθούν αυτεπάγγελτα του θέματος, καθώς είναι πολύ σοβαρό απειλώντας πολύ κόσμο και δη δίπλα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ο “άνθρωπος” αυτός που τοποθέτησε τα σουβλιά στον χωματόδρομο οφείλει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη, καθώς στα μάτια μας είναι πολύ επικίνδυνος για να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Ετικέτες