Νέα μόδα στα Superbike: Φτερά για όλους!

Εσείς προβολάκια, εμείς φτεράκια
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/4/2021

Οι σχεδιαστές των φαίρινγκ στα MotoGP περνούν ατελείωτες ώρες στα σχεδιαστήρια και στις αεροδυναμικές σήραγγες για να καταλήξουν στο ιδανικό σχήμα που πρέπει να έχουν τα φτερά των μοτοσυκλετών και μετά οι 22 καλύτεροι αναβάτες του κόσμου τα δοκιμάζουν και δίνουν την τελική έγκρισή τους ή τα στέλνουν στα σκουπίδια…

Το ίδιο ισχύει και για τα  φτεράκια των καινούριων superbike, που διαφέρουν αρκετά σε σχήμα και μέγεθος σε σύγκριση με εκείνα των MotoGP.

Τώρα όμως έρχονται μερικές after market εταιρείες αξεσουάρ και λένε πως μπορείς να βάλεις τα φτεράκια που σχεδίασαν και σε φαίρινγκ μοτοσυκλετών που δεν έχουν. Μία από αυτές, η γερμανική Puig, υπόσχεται έως 3,5 κιλά κάθετης δύναμης στα 200km/h και έως 8,3 κιλά στα  300km/h.

Επίσης λέει πως η σχεδίασή τους έχει γίνει με την χρήση προγραμμάτων εξομοίωσης και δεν είναι τυχαία. Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών που προορίζονται να μπουν μπορούν να αντέξουν τα 4,15kg που προσφέρει το κάθε φτερό στα 300Km/h.

Σίγουρα οι σχεδιαστές των φαίρινγκ των R1, GSX-R και CBR δεν έχουν σκεφτεί πως κάποιος θα κάνει τρύπες και θα στηρίξει εκεί φτερά που θα ασκούν τέτοιες δυνάμεις. Οπότε ακόμα κι αν είναι σωστά μελετημένα από αεροδυναμικής άποψης και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, επιτρέψτε μας να κρατήσουμε μια επιφύλαξη ως προς την αντοχή τους. Άλλο πράγματα να βάζεις after market προβολάκια σε ένα on-off που δεν έχει, κι άλλο πράγμα να μεταβάλεις την αεροδυναμική συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας που μπορεί να πιάσει τα 300km/h.

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.