Νέα μόδα στα Superbike: Φτερά για όλους!

Εσείς προβολάκια, εμείς φτεράκια
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/4/2021

Οι σχεδιαστές των φαίρινγκ στα MotoGP περνούν ατελείωτες ώρες στα σχεδιαστήρια και στις αεροδυναμικές σήραγγες για να καταλήξουν στο ιδανικό σχήμα που πρέπει να έχουν τα φτερά των μοτοσυκλετών και μετά οι 22 καλύτεροι αναβάτες του κόσμου τα δοκιμάζουν και δίνουν την τελική έγκρισή τους ή τα στέλνουν στα σκουπίδια…

Το ίδιο ισχύει και για τα  φτεράκια των καινούριων superbike, που διαφέρουν αρκετά σε σχήμα και μέγεθος σε σύγκριση με εκείνα των MotoGP.

Τώρα όμως έρχονται μερικές after market εταιρείες αξεσουάρ και λένε πως μπορείς να βάλεις τα φτεράκια που σχεδίασαν και σε φαίρινγκ μοτοσυκλετών που δεν έχουν. Μία από αυτές, η γερμανική Puig, υπόσχεται έως 3,5 κιλά κάθετης δύναμης στα 200km/h και έως 8,3 κιλά στα  300km/h.

Επίσης λέει πως η σχεδίασή τους έχει γίνει με την χρήση προγραμμάτων εξομοίωσης και δεν είναι τυχαία. Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών που προορίζονται να μπουν μπορούν να αντέξουν τα 4,15kg που προσφέρει το κάθε φτερό στα 300Km/h.

Σίγουρα οι σχεδιαστές των φαίρινγκ των R1, GSX-R και CBR δεν έχουν σκεφτεί πως κάποιος θα κάνει τρύπες και θα στηρίξει εκεί φτερά που θα ασκούν τέτοιες δυνάμεις. Οπότε ακόμα κι αν είναι σωστά μελετημένα από αεροδυναμικής άποψης και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, επιτρέψτε μας να κρατήσουμε μια επιφύλαξη ως προς την αντοχή τους. Άλλο πράγματα να βάζεις after market προβολάκια σε ένα on-off που δεν έχει, κι άλλο πράγμα να μεταβάλεις την αεροδυναμική συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας που μπορεί να πιάσει τα 300km/h.

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες