Νέα μόδα στα Superbike: Φτερά για όλους!

Εσείς προβολάκια, εμείς φτεράκια
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/4/2021

Οι σχεδιαστές των φαίρινγκ στα MotoGP περνούν ατελείωτες ώρες στα σχεδιαστήρια και στις αεροδυναμικές σήραγγες για να καταλήξουν στο ιδανικό σχήμα που πρέπει να έχουν τα φτερά των μοτοσυκλετών και μετά οι 22 καλύτεροι αναβάτες του κόσμου τα δοκιμάζουν και δίνουν την τελική έγκρισή τους ή τα στέλνουν στα σκουπίδια…

Το ίδιο ισχύει και για τα  φτεράκια των καινούριων superbike, που διαφέρουν αρκετά σε σχήμα και μέγεθος σε σύγκριση με εκείνα των MotoGP.

Τώρα όμως έρχονται μερικές after market εταιρείες αξεσουάρ και λένε πως μπορείς να βάλεις τα φτεράκια που σχεδίασαν και σε φαίρινγκ μοτοσυκλετών που δεν έχουν. Μία από αυτές, η γερμανική Puig, υπόσχεται έως 3,5 κιλά κάθετης δύναμης στα 200km/h και έως 8,3 κιλά στα  300km/h.

Επίσης λέει πως η σχεδίασή τους έχει γίνει με την χρήση προγραμμάτων εξομοίωσης και δεν είναι τυχαία. Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών που προορίζονται να μπουν μπορούν να αντέξουν τα 4,15kg που προσφέρει το κάθε φτερό στα 300Km/h.

Σίγουρα οι σχεδιαστές των φαίρινγκ των R1, GSX-R και CBR δεν έχουν σκεφτεί πως κάποιος θα κάνει τρύπες και θα στηρίξει εκεί φτερά που θα ασκούν τέτοιες δυνάμεις. Οπότε ακόμα κι αν είναι σωστά μελετημένα από αεροδυναμικής άποψης και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, επιτρέψτε μας να κρατήσουμε μια επιφύλαξη ως προς την αντοχή τους. Άλλο πράγματα να βάζεις after market προβολάκια σε ένα on-off που δεν έχει, κι άλλο πράγμα να μεταβάλεις την αεροδυναμική συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας που μπορεί να πιάσει τα 300km/h.

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες