Νεκρός μοτοσυκλετιστής από κεραυνό!

Τον χτύπησε την ώρα που οδηγούσε
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/6/2019

Πόσες φορές σας έχει τύχει να οδηγείτε την μοτοσυκλέτα σας κατά τη διάρκεια μιας δυνατής νεροποντής; Σίγουρα, κανείς μας δεν έχει σταματήσει στην άκρη από τις πρώτες σταγόνες που τρώει το κράνος του και με ένα καλό σετ από αδιάβροχα, οι πιο σκληροπυρηνικοί αναβάτες δεν θα κατέβουν από τη σέλα τους, παρά μόνο αν πέσουν στο μάτι μιας καταιγίδας με θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδη βροχή.
Παρ' όλα αυτά, είναι ελάχιστοι αυτοί που θα αναλογιστούν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο εξαιτίας των κεραυνών, καθώς οι περισσότεροι θα θεωρήσουν ότι επειδή είμαστε σε κίνηση την ώρα που οδηγούμε, είμαστε προστατευμένοι. Όπως όμως έχουμε τονίσει κι εμείς στο παρελθόν, αυτή είναι μια πλάνη στην  οποία δεν πρέπει να υποπέσουμε. Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στην Florida, με έναν μοτοσυκλετιστή που χτυπήθηκε από τα στοιχεία της φύσης, μας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Ο άτυχος αναβάτης κινούνταν σε μια μεγάλη διαπολιτειακή λεωφόρο το απόγευμα της Κυριακής, όταν τον χτύπησε κεραυνός, όπως κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τον έλεγχο και να βγει από την πορεία του, ενώ φωτογραφίες από την σκηνή του δυστυχήματος, δείχνουν την μοτοσυκλέτα πεσμένη στο πλάι στην νησίδα. Δυστυχώς, ο αναβάτης δεν κατάφερε να επιβιώσει

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για θάνατο από την πτώση, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται αν οφείλεται στην σύγκρουση με τις προστατευτικές μπαριέρες ή αν ο θάνατός του προήλθε από το ακαριαίο χτύπημα των 10 δισεκατομμυρίων Watt ηλεκτρισμού, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Η Τροχαία της περιοχής έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από το κράνος του άτυχου αναβάτη, στις οποίες είναι εμφανέστατες δύο μεγάλες τρύπες πάνω στο κέλυφος.

Για εμάς τέτοια περιστατικά είναι πρακτικά ανήκουστα. Αποτελούν σπάνιο φαινόμενο ακόμη και για τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ όπου συχνά εκδίδονται τέτοιες προειδοποιήσεις για ηλεκτρικά φορτισμένες καταιγίδες, πέραν κάποιου ορίου, κατά τις οποίες συνιστούν να μην οδηγούν σε συγκεκριμένους δρόμους. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι προστατευμένοι σε περίπτωση που τους χτυπήσει κεραυνός και έχει αποδειχτεί πως τα αυτοκίνητα θα αφήσουν αλώβητους τους επιβάτες τους. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις μοτοσυκλέτες. Οι Αμερικάνικες αρχές προσπαθούν να ενημερώσουν τους μοτοσυκλετιστές πως δεν πρέπει να αγνοούν συγκεκριμένες οδηγίες κι αυτή την στιγμή ο θάνατος του άτυχου 45χρουνου λειτουργεί ως παράδειγμα. Αν θέλουμε να αντλήσουμε κάτι θετικό από αυτό περιστατικό, είναι ότι θα πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να αντιληφθούμε τους πραγματικούς κινδύνους. Όταν οδηγούμε σε εθνικές οδούς με αγρούς και χωράφια εκατέρωθεν του δρόμου, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι το κράνος μας είναι ένα από τα υψηλότερα σημεία της περιοχής, σε μια ακτίνα 70-80 μέτρα, την περιοχή δηλαδή που μπορεί να χτυπήσει ένας κεραυνός. Στις ΗΠΑ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, και πλέον -δυστυχώς- αποδεδειγμένος. Στην Ελλάδα δεν περιμένουμε να δούμε κάτι τέτοιο, ούτε θα σταματήσουμε να οδηγούμε στην βροχή, μιας και περηφανευόμαστε πως κυκλοφορούμε πάντα και παντού με μοτοσυκλέτα, όχι όμως πως μπορεί κανείς να αποκλείσει μία τέτοια περίπτωση, ιδιαίτερα συνυπολογίζοντας το γεγονός πως πλέον οι καταιγίδες έχουν ενταθεί. Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά αν κάποιος αισθανθεί πως μπορεί να κινδυνεύει από κάτι τέτοιο, όταν οδηγεί σε μία τοποθεσία όπως η παραπώ μπορεί να αναζητήσει ένα μέρος να προφυλαχθεί εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες να κάτι αντίστοιχο. Και φυσικά εννοείται ότι ένα τέτοιο μέρος δεν είναι κάτω από ένα ψηλό δέντρο

Ηγέτες ευρωπαϊκών πόλεων ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζητούν να ορίζουν οι ίδιοι τα όρια ταχύτητας

Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι σε Βέλγιο, Αγγλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία σε κοινό μέτωπο
motomag Ηγέτες ευρωπαϊκών πόλεων ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζητούν να ορίζουν οι ίδιοι τα όρια ταχύτητας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/4/2024

Εδώ και αρκετό διάστημα έχουν τεθεί σε ισχύ από κάποιες χώρες μέτρα για τη ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, όπως θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές ωστόσο αυτή η νομοθεσία δεν έχει καθολική ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα κάποιες χώρες έχουν δώσει το δικαίωμα οι δήμοι να επιβάλλουν οι ίδιοι τα όρια ταχύτητας στους δήμους αρμοδιότητας τους.

Σε μία νέα επιστολή η οποία δημοσιεύθηκε στους Financial Times δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι πόλεων από όλη την Ευρώπη -Βέλγιο, Αγγλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία- υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των τοπικών αρχών να ορίζουν οι ίδιοι τα κατάλληλα όρια ταχύτητας σε δήμους στους οποίους έχουν αρμοδιότητα.

Η επιστολή ακολουθεί πρωτοβουλίες όπως αυτές της Αυστρίας όπου δόθηκε η δυνατότητα οι δήμοι να ορίζουν τα δικά τους όρια ταχύτητας και να εκτελούν επιχειρήσεις επιβολής της νομοθεσίας. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, περισσότερες από 1.000 πόλεις ζητούν το δικαίωμα να ορίζουν τοπικά όρια ταχύτητας, μια πολιτική που σήμερα περιορίζεται σημαντικά από τους εθνικούς κανόνες και επιτρέπεται μόνο κατά περίπτωση για μεμονωμένους δρόμους.

Ο Antonio Avenoso, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, σχολίασε: “Τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας στις πόλεις και τις κωμοπόλεις είναι μια κίνηση χαμηλού κόστους για τη βελτίωση της ασφάλειας, τη μείωση του θορύβου και την ενθάρρυνση του περπατήματος και της ποδηλασίας.  Δεν υπάρχει απολύτως κανένας καλός λόγος να περιοριστεί η ελευθερία των τοπικών αρχών να λαμβάνουν τέτοια μέτρα”.

Ο André Sobczak, Γενικός Γραμματέας του Eurocities (δίκτυο με περισσότερες από 200 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες) ανέφερε: “Οι πόλεις είναι σε μοναδική θέση να καθορίζουν τα όρια ταχύτητας και τα μέτρα κυκλοφορίας που απαιτούνται για να διατηρήσουν τους δρόμους τους ασφαλείς. Ο περιορισμός της ικανότητάς τους να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα θέτει τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων σε υψηλότερο κίνδυνο. Καλούμε τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τους αυτή την έκκληση των τοπικών ηγετών και να τους δώσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κρίσιμες παρεμβάσεις για να κάνουν τους δρόμους τους ασφαλέστερους”.

Οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι οι οποίοι υπέγραψαν την επιστολή είναι:

  • Philippe Close, Δήμαρχος της πόλης των Βρυξελλών, Βέλγιο
  • Mathias De Clerq, Δήμαρχος Γάνδης, Βέλγιο
  • Filip Watteeuw, Αντιδήμαρχος, Γάνδη, Βέλγιο
  • Alison Lowe OBE, Αντιδήμαρχος, West Yorkshire, Αγγλία
  • Juhana Vartiainen, Δήμαρχος Ελσίνκι, Φινλανδία
  • Thomas Dienberg, Αντιδήμαρχος, Λειψία
  • Frauke Burgdorff, Επικεφαλής Σχεδιασμού, Άαχεν, Γερμανία

Ενώ συν-εισηγητές για την εκστρατεία "Ζωντανές πόλεις μέσω κατάλληλων ταχυτήτων" είναι:

  • Matteo Lepore, Δήμαρχος, Μπολόνια, Ιταλία
  • Dario Nardella, Δήμαρχος, Φλωρεντία, Ιταλία
  • Arianna Censi, Αντιδήμαρχος, Μιλάνο, Ιταλία
  • Melanie Van der Horst, Αντιδήμαρχος, Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες
  • Vincent Karremans, Αντιδήμαρχος, Ρότερνταμ, Κάτω Χώρες
  • Karin Pleijel, Αντιδήμαρχος, Γκέτεμποργκ, Σουηδία
  • Andréas Schönström, Αντιδήμαρχος, Μάλμε, Σουηδία