Νέο κάθετο κατάστημα KTM – HUSQVARNA – GASGAS: Στις εγκαταστάσεις της νέας αντιπροσωπείας

Ενισχύεται το δίκτυο της KTM!
Νέο κάθετο κατάστημα KTM – HUSQVARNA – GASGAS: Στις εγκαταστάσεις της νέας αντιπροσωπείας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/12/2023

Εγκαινιάστηκε το νέο κεντρικό κατάστημα της KTM της Husqvarna και της GASGAS στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ιερά Οδό 104, Αθήνα 104 47, όπου βρίσκονται και οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος που έχει αναλάβει την αντιπροσώπευσή της εδώ και λίγους μήνες.

Θυμίζουμε πως η ανάληψη της αντιπροσωπείας έγινε μόλις ένα μήνα πριν από την προηγούμενη Έκθεση Μοτοσυκλέτας στην οποία πρόλαβε μάλιστα η νέα ομάδα να συμμετάσχει, έχοντας πλήρη γκάμα και μαζί αγωνιστικές MotoGP και Rally μοτοσυκλέτες, ένα σπάνιο θέαμα για τα ελληνικά δεδομένα.

Αυτό έδειξε από την πρώτη στιγμή πως οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα από τον τεράστιο Όμιλο που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις στον ελληνικό χώρο. Πράγματι πριν τελειώσει ο χρόνος το νέο flagstore άνοιξε τις πόρτες του που με την σειρά του σημαίνει πως έχουν ήδη γίνει εκ νέου όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και υπάρχουν ήδη συνεργασίες και δίκτυο καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Από την εισαγωγή ανταλλακτικών, την έλευση των νέων μοντέλων και την διάθεσή τους σε υπάρχον και νέο δίκτυο συνεργατών, τα πράγματα για την KTM έχουν οδηγηθεί αρκετά γρήγορα για όποιον γνωρίζει τους χρόνους απόκρισης των υπηρεσιών και των νομικών διαδικασιών που απαιτούνται ξεκινώντας ουσιαστικά από την αρχή, την νέα αντιπροσωπεία. Η σύνθεση της ομάδας με στελέχη από την προηγούμενη αντιπροσωπεία και με έμπειρους ανθρώπους μέσα από τον Όμιλο, βοήθησε να ξεκινήσουν άμεσα οι παραδόσεις των νέων μοτοσυκλετών σε μία δύσκολη περίοδο με γενικότερες ελλείψεις.

Στο κέντρο του νέου καταστήματος δέσποζε το 1390 Super Duke R που μόλις παρουσιάστηκε, γεγονός που δείχνει πως δεν χάθηκε χρόνος για το νέο κατάστημα που διέθετε το σύνολο της γκάμας και από τις τρεις μάρκες και μαζί και τον μακρύ κατάλογο των Power Parts.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο κος Μιχάλης Η. Οικονομάκης, εκτελεστικός πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ καθώς και ο κος Θεόδωρος Β. Αναγνωστόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, αμφότεροι απευθυνόμενοι με σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, γεγονός που δείχνει πως παρότι ο τομέας της μοτοσυκλέτας είναι ένας από τους μικρότερους που απασχολείται ο Όμιλος, εντούτοις η προσοχή με την οποία τον αγκαλιάζουν φανερώνει πως ξεκίνησαν με ενθουσιασμό για την είσοδο στον χώρο της μοτοσυκλέτας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για την ανάληψη κάποιας αντιπροσωπείας μοτοσυκλέτας και η δυναμική εκκίνηση της KTM δείχνει πως ήταν έτοιμος για το βήμα, στον ιδιαίτερο αυτό χώρο.

Το νέο κατάστημα στήθηκε εκεί που έως τώρα βρισκόντουσαν τα επαγγελματικά αυτοκίνητα της Isuzu, που είναι μόλις μία από τις μάρκες αυτοκινήτων που εισάγουν και δίπλα στα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας, ώστε η επαφή με το κοινό να είναι άμεση. Η απευθείας λιανική πώληση όχι απλά οχημάτων αλλά και εξοπλισμού, δεν ήταν έως και σήμερα, κάτι που επιδίωκε ο Όμιλος να αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό με την μοτοσυκλέτα να σηματοδοτεί και μία νέα περίοδο εξωστρέφειας που στην μακρά του ιστορία δεν είχε αντίστοιχη ευκαιρία.

Στημένο με βάση τις τελευταίες προδιαγραφές των Αυστριακών και με όλο τον μακρύ κατάλογο της γκάμας κάθε μάρκας σε περίοπτη θέση, το νέο FLAGSTORE των KTM, Husqvarna και GASGAS, αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι ήδη έτοιμο να υποδεχτεί κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Ετικέτες

ΕΛΜΟΤΟ: Τέσσερα προβληματικά σημεία στον νέο ΚΟΚ

H Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία καταθέτει τη θέση της για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
elmoto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/4/2026

Τον περασμένο Ιούνιο ο Νόμος 5209/2025 μας σύστησε τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), με αρκετές αλλαγές και βασικό γνώμονα την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες.

Η Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία (ΕΛΜΟΤΟ) σε συνεργασία με τον νομικό της σύμβουλο, Θεόδωρο Γαζούλη, και τον σύμβουλό της σε θέματα οδικής ασφάλειας, Θανάση Χούντρα, παίρνει θέση με ένα δελτίο Τύπου στο οποίο σχολιάζει τα σημεία που θεωρεί προβληματικά και κάνει τις ανάλογες αντιπροτάσεις.

Προκύπτουν τέσσερα θέματα στα οποία η ΕΛΜΟΤΟ δηλώνει πως “αντιτάσσεται σθεναρά”:

1. Στις άδικες κυρώσεις του ΚΟΚ (πρόστιμο 75€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 20 ημέρες) για στάθμευση δίκυκλου σε πεζοδρόμιο, όταν εμφανώς δεν συνεπάγεται παρακώλυση των πεζών (ούτε βρίσκεται φυσικά σε διάδρομο τυφλών, ράμπα ΑΜΕΑ κλπ.).

2. Στις μη ρεαλιστικές ρυθμίσεις για την διήθηση δίκυκλων, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται πρόστιμο 30€ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες. Στην πράξη ο νέος ΚΟΚ μας κάνει παραβάτες “με το ζόρι” αγνοώντας ότι το δίκυκλο συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αποδεικνύουν σοβαρές έρευνες.

3. Στις δρακόντειες κυρώσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (το οποίο ο νέος ΚΟΚ μειώνει κατά 40% στις πόλεις) έστω και για 5 χλμ./ώρα.

4. Στην απουσία κατάλληλης δικαστικής προστασίας για τους οδηγούς και τους αναβάτες. Αναφερόμαστε στην αφαίρεση της δυνατότητας αμφισβήτησης της παράβασης σε πταισματοδικείο (δυνατότητα που υπήρχε παλαιότερα).

elmoto

ΘΕΜΑ 1 - Κυρώσεις του ΚΟΚ, άρθρο 38 που ορίζει πρόστιμο 75€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 20 ημέρες για στάθμευση δίκυκλου σε πεζοδρόμιο.

Όσον αφορά στο πρώτο σημείο, η λογική της ΕΛΜΟΤΟ είναι φυσικότατη και εκφράζει αυτό που σκεφτόμαστε όλοι οι μοτοσυκλετιστές επί του θέματος. Περιγράφει μια “άστοχη προσέγγιση” από πλευράς νομοθέτη που βάλλει επί του συνόλου με αφορμή μια μερίδα μοτοσυκλετιστών που όντως δημιουργεί πρόβλημα.

Η πρότασή της είναι προφανώς να επιτρέπεται η στάθμευση μοτοσυκλετών στα πεζοδρόμια, υπό την προϋπόθεση να μην ενοχλεί τη διέλευση πεζών και να μην κλείνει τις διαγραμμίσεις κίνησης τυφλών και τις ράμπες ΑΜΕΑ. Επιπλέον, τονίζει ένα παράδοξο που δημιουργείται, καθώς ο ίδιος ΚΟΚ επιτρέπει τη χρήση του πεζοδρομίου από ποδήλατα και Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ), παρότι αυτά είναι συγκρίσιμα με μοτοσυκλέτα σε επίπεδο όγκου που απασχολούν στο πεζοδρόμιο.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ: Χρειάζεται διαμόρφωση και διευκρίνηση ώστε να αρθούν οι προφανείς αδικίες, οπότε όλα τα δίκυκλα, ποδήλατα μοτοσυκλέτες και ΕΠΗΟ, να έχουν την ίδια δυνατότητα χρήσης των πεζοδρομίων για τη στάθμευσή τους.

Με δεδομένο πάντα ότι η στάθμευσή τους δεν συνεπάγεται παρακώλυση των πεζών (ούτε βρίσκεται φυσικά σε διάδρομο τυφλών, ράμπα ΑΜΕΑ κλπ.).

diithisi

ΘΕΜΑ 2 - Ρυθμίσεις για την διήθηση δίκυκλων, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται πρόστιμο 30€ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες.

Η κίνηση των δικύκλων μεταξύ λωρίδων (διήθηση) νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτήν την αναθεώρηση του ΚΟΚ και την επιτρέπει μόνο όταν “η κυκλοφορία είναι πυκνή, τα οχήματα καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου (πρακτικά, σε ακινητοποιημένη ή πολύ αργή κυκλοφορία)”.

Το πρώτο σημείο ασάφειας είναι ξεκάθαρο από τη διατύπωση: πόση είναι η “πολύ αργή” ταχύτητα; Στις προηγμένες χώρες που έχουν νομοθετήσει επί της διήθησης εδώ και δεκαετίες, ο ορισμός είναι σαφής και μπορεί να οριστεί αριθμητικά με σαφήνεια βάσει της ταχύτητας των αυτοκινήτων στον δρόμο.

Η ΕΛΜΟΤΟ τονίζει πως η διήθηση είναι πιο επικίνδυνη ανάμεσα σε σταματημένα οχήματα, γιατί τότε είναι που ανοίγουν πόρτες και τότε είναι που εμφανίζονται πεζοί από το πουθενά διασχίζοντας δρόμους μακριά από διαβάσεις απλά γιατί προέκυψε η ευκαιρία με όλα τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ:

Να γίνει αναδιατύπωση σχετικά με τη διήθηση στα επίμαχα θέματα, ταχύτητας και συνθηκών:

Η διήθηση επιτρέπεται μόνο όταν η κυκλοφορία είναι πυκνή, τα οχήματα καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου.

Η ταχύτητα του δικύκλου δεν υπερβαίνει τα +20 χλμ./ώρα (επιπλέον) της ταχύτητας (η οποία θα είναι μικρή, δηλαδή έως 20 χλμ./ώρα) των οχημάτων στα οποία πραγματοποιεί τη διήθηση.

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης, να παραχωρούν προτεραιότητα, να τηρούν ασφαλή πλευρική απόσταση από άλλα οχήματα, να μειώνουν ταχύτητα και να ακινητοποιούνται αν χρειάζεται για αποφυγή κινδύνου.

Συμπληρωματικά και για λόγους ασφαλείας, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και ότι:

Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να γίνεται μεταξύ στοίχου αυτοκινήτων και πεζοδρομίων για ενδεχόμενες κακοτεχνίες των δρόμων, φρεάτια κλπ.

Απαγορεύεται η διήθηση σε οδούς έξω από σχολικές μονάδες και επί σημασμένων διαβάσεων πεζών όπου οι πεζοί έχουν προτεραιότητα.

Θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με υποχρεωτική στάση (STOP) όταν διασχίζουν διασταυρώσεις οδών όπου τα ακινητοποιημένα οχήματα έχουν αφήσει χώρο ώστε να μην μπλοκάρουν τη διασταύρωση.

cameras

ΘΕΜΑ 3 - Σχετικά με τις δρακόντειες κυρώσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (το οποίο ο νέος ΚΟΚ μειώνει κατά 40% στις πόλεις) έστω και για 5 χλμ./ώρα.

Ένα από τα πιο καυτά θέματα του νέου ΚΟΚ, ειδικά σε συνδυασμό με τις νέες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Για την ΕΛΜΟΤΟ ένα πρόβλημα είναι πως η ακριβής τήρηση των ορίων ταχύτητας σημαίνει πως οι οδηγοί όλων των οχημάτων θα πρέπει να έχουν διαρκώς το βλέμμα στα όργανα – ώστε να μην εγκληματήσουν κινούμενοι με 31 km/h σε ζώνη των 30 – με αποτέλεσμα να αποσπάται συχνότερα η προσοχή τους από την οδήγηση.

Επιπλέον θέτει ένα θέμα με την ακρίβεια των οργάνων και το τι ακριβώς θα τιμωρείται, όταν συχνά το σφάλμα ενός κοντέρ ή ενός ραντάρ μπορεί να είναι μεγαλύτερο της υπέρβασης του ορίου για την οποία τιμωρείται κάποιος.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ:

Καθώς δεν ορίζεται ρητά κάποιο όριο «ανοχής» στον νέο ΚΟΚ, να αναφερθεί ότι για την επιβολή προστίμου θα υπολογίζονται οι ενδεχόμενες αποκλίσεις των οργάνων μέτρησης και άλλων συνθηκών που επηρεάζουν την ακρίβεια της μέτρησης, ΑΛΛΑ μέχρι του ποσοστού 10% ή των 1Οχλμ/ώρα, ό,τι από τα δύο είναι ευνοϊκότερο για τον οδηγό.

Αυτό «επιτρέπει» τα μικρά και ακούσια λάθη, δίνει αίσθηση δικαίου και ταυτόχρονα κάνει αποδεκτή την αυστηροποίηση των μεγαλύτερων αποκλίσεων, που το πιθανότερο να γίνονται με επίγνωση από τον οδηγό.

Υπογραμμίζουμε ότι τα όρια ταχύτητας πρέπει να είναι εύλογα.

gavel

ΘΕΜΑ 4 - Απουσία κατάλληλης δικαστικής προστασίας για τους οδηγούς και τους αναβάτες, καθώς αφαιρέθηκε η δυνατότητα αμφισβήτησης της παράβασης σε πταισματοδικείο (δυνατότητα που υπήρχε παλαιότερα).

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζουν πως δικαίωμα δικαστικής προστασίας πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση και για όλους.

Επίσης υπάρχει και το Δίκαιο της ανάγκης με βάση το οποίο όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή επιτρέπονται παραβάσεις του ΚΟΚ (υπέρβαση ορίου ταχύτητας, παράνομη στάθμευση κλπ.).

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ: Ναι στη δικαστική προστασία που υπήρχε παλαιότερα, με βελτιώσεις.

Ετικέτες