Νέο κάθετο κατάστημα KTM – HUSQVARNA – GASGAS: Στις εγκαταστάσεις της νέας αντιπροσωπείας

Ενισχύεται το δίκτυο της KTM!
Νέο κάθετο κατάστημα KTM – HUSQVARNA – GASGAS: Στις εγκαταστάσεις της νέας αντιπροσωπείας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/12/2023

Εγκαινιάστηκε το νέο κεντρικό κατάστημα της KTM της Husqvarna και της GASGAS στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ιερά Οδό 104, Αθήνα 104 47, όπου βρίσκονται και οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος που έχει αναλάβει την αντιπροσώπευσή της εδώ και λίγους μήνες.

Θυμίζουμε πως η ανάληψη της αντιπροσωπείας έγινε μόλις ένα μήνα πριν από την προηγούμενη Έκθεση Μοτοσυκλέτας στην οποία πρόλαβε μάλιστα η νέα ομάδα να συμμετάσχει, έχοντας πλήρη γκάμα και μαζί αγωνιστικές MotoGP και Rally μοτοσυκλέτες, ένα σπάνιο θέαμα για τα ελληνικά δεδομένα.

Αυτό έδειξε από την πρώτη στιγμή πως οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα από τον τεράστιο Όμιλο που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις στον ελληνικό χώρο. Πράγματι πριν τελειώσει ο χρόνος το νέο flagstore άνοιξε τις πόρτες του που με την σειρά του σημαίνει πως έχουν ήδη γίνει εκ νέου όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και υπάρχουν ήδη συνεργασίες και δίκτυο καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Από την εισαγωγή ανταλλακτικών, την έλευση των νέων μοντέλων και την διάθεσή τους σε υπάρχον και νέο δίκτυο συνεργατών, τα πράγματα για την KTM έχουν οδηγηθεί αρκετά γρήγορα για όποιον γνωρίζει τους χρόνους απόκρισης των υπηρεσιών και των νομικών διαδικασιών που απαιτούνται ξεκινώντας ουσιαστικά από την αρχή, την νέα αντιπροσωπεία. Η σύνθεση της ομάδας με στελέχη από την προηγούμενη αντιπροσωπεία και με έμπειρους ανθρώπους μέσα από τον Όμιλο, βοήθησε να ξεκινήσουν άμεσα οι παραδόσεις των νέων μοτοσυκλετών σε μία δύσκολη περίοδο με γενικότερες ελλείψεις.

Στο κέντρο του νέου καταστήματος δέσποζε το 1390 Super Duke R που μόλις παρουσιάστηκε, γεγονός που δείχνει πως δεν χάθηκε χρόνος για το νέο κατάστημα που διέθετε το σύνολο της γκάμας και από τις τρεις μάρκες και μαζί και τον μακρύ κατάλογο των Power Parts.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο κος Μιχάλης Η. Οικονομάκης, εκτελεστικός πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ καθώς και ο κος Θεόδωρος Β. Αναγνωστόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, αμφότεροι απευθυνόμενοι με σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, γεγονός που δείχνει πως παρότι ο τομέας της μοτοσυκλέτας είναι ένας από τους μικρότερους που απασχολείται ο Όμιλος, εντούτοις η προσοχή με την οποία τον αγκαλιάζουν φανερώνει πως ξεκίνησαν με ενθουσιασμό για την είσοδο στον χώρο της μοτοσυκλέτας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για την ανάληψη κάποιας αντιπροσωπείας μοτοσυκλέτας και η δυναμική εκκίνηση της KTM δείχνει πως ήταν έτοιμος για το βήμα, στον ιδιαίτερο αυτό χώρο.

Το νέο κατάστημα στήθηκε εκεί που έως τώρα βρισκόντουσαν τα επαγγελματικά αυτοκίνητα της Isuzu, που είναι μόλις μία από τις μάρκες αυτοκινήτων που εισάγουν και δίπλα στα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας, ώστε η επαφή με το κοινό να είναι άμεση. Η απευθείας λιανική πώληση όχι απλά οχημάτων αλλά και εξοπλισμού, δεν ήταν έως και σήμερα, κάτι που επιδίωκε ο Όμιλος να αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό με την μοτοσυκλέτα να σηματοδοτεί και μία νέα περίοδο εξωστρέφειας που στην μακρά του ιστορία δεν είχε αντίστοιχη ευκαιρία.

Στημένο με βάση τις τελευταίες προδιαγραφές των Αυστριακών και με όλο τον μακρύ κατάλογο της γκάμας κάθε μάρκας σε περίοπτη θέση, το νέο FLAGSTORE των KTM, Husqvarna και GASGAS, αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι ήδη έτοιμο να υποδεχτεί κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Ετικέτες

Απαγόρευση πατινιών για ανήλικους εξετάζει η κυβέρνηση – Αλλάζει τον νέο ΚΟΚ πριν καν κλείσει χρόνο

Πέρυσι παρουσίασαν μετά βαΐων και κλάδων τον ΚΟΚ, φέτος σχεδιάζουν να τον αλλάξουν γιατί αποδεικνύεται προβληματικός
patini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/5/2026

Την 13η Ιουνίου 2025 ο νέος πολυδιαφημισμένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με πρωταγωνιστές τα πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και ρυθμίζοντας για πρώτη φορά μερικά θέματα που ως τώρα συνιστούσαν γκρίζες ζώνες, όπως η διήθηση των δικύκλων και η χρήση των λεγόμενων ΕΠΗΟ, των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Δεν πρόλαβε όμως να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος του νέου ΚΟΚ και σήμερα βρισκόμαστε προ επείγουσας τροποποίησής του, επειδή τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν δύο σοβαρά ατυχήματα με μικρά παιδιά σε ηλεκτρικά πατίνια, το ένα (στην Ηλεία) δυστυχώς θανατηφόρο.

Κάπως έτσι το τελευταίο διάστημα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης.

Το μέτρο που φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η καθολική απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους, ζήτημα που ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε ως “ιδιαίτερο και δύσκολο” καθώς έριχνε στο τραπέζι και άλλη μια διάσταση του θέματος: “αν σήμερα σε χτυπήσει ένα πατίνι ποιος θα σε αποζημιώσει; Χρειάζεται υποχρεωτική ασφάλιση”.

Το ερώτημα είναι το εξής: όταν η ίδια ακριβώς κυβέρνηση επεξεργαζόταν τον νέο ΚΟΚ πριν έναν χρόνο, δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με το να κυκλοφορούν στους δρόμους 12χρονοι με ηλεκτρικά πατίνια;

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Όταν ένας γονιός επιτρέπει στο παιδί του να βγαίνει μόνο του στους δρόμους με πατίνι, η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και καθόλου τον ΚΟΚ, ο οποίος αναφέρει καθαρά πως τα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να τα οδηγήσει νόμιμα οποιοσδήποτε έχει κλείσει τα 12 έτη (ΚΟΚ, άρθρο 44, παράγραφος 10).

Διότι κατά τον καινούργιο Κώδικα είναι νόμιμο, άρα θεμιτό να κυκλοφορήσει στους δρόμους ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο με αναβάτη που δεδομένα δεν έχει την παραμικρή ιδέα από τους κανόνες τους δρόμου, τα σήματα, τις προτεραιότητες κλπ.

Να όμως που αυτά που ήταν ψιλά γράμματα ως τη δημοσίευση του ΚΟΚ, τώρα έγιναν γιγάντιοι δυσάρεστοι τίτλοι.

Κατά τον νέο ΚΟΚ, εφόσον το πατίνι έχει τελική ταχύτητα έως 25 km/h, τότε λογίζεται ως ποδήλατο (άρθρο 4, παρ. 17) και εμπίπτει στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, ήτοι ένα παιδί που έχει κλείσει τα 12 χρόνια του μπορεί νόμιμα να το βγάλει στον δρόμο χωρίς επιτήρηση μεγαλύτερου (άρθρο 44, παρ. 11) και με μόνη υποχρέωση να φορά κράνος (άρθρο 44, παρ. 12).

Μάλιστα η μόνη περίπτωση που απαγορεύεται να κινείται στον δρόμο είναι όταν υπάρχει διαθέσιμος ποδηλατόδρομος, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το πατίνι μπορεί νόμιμα να κινηθεί στο οδόστρωμα μαζί με τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα οχήματα, αρκεί στον συγκεκριμένο δρόμο το όριο ταχύτητας να μην υπερβαίνει τα 50 km/h.

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές πως η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που η ίδια προώθησε πέρυσι και φαίνεται τώρα να προετοιμάζει (ή  μήπως τρομάζει;) το κοινό για απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους. Αυτό που προλογίζουν στελέχη της κυβέρνησης σε τακτικότατη βάση στην τηλεόραση και άλλα ΜΜΕ είναι επί της ουσίας τροποποίηση του νέου ΚΟΚ, αυτού που διαφημίστηκε πως ήρθε, μεταξύ άλλων, για να ρυθμίσει και τη ζούγκλα των ΕΠΗΟ.

Το ερώτημα φυσικά είναι απλούστατο: Κανείς από το επιτελείο που επεξεργάστηκε τον ΚΟΚ δεν είχε σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες του να επιτρέπεις σε μικρά παιδιά να βγαίνουν σε δημόσιους δρόμους με μηχανοκίνητα οχήματα; Δηλαδή το ίδιο κράτος που θεωρεί τον Έλληνα 14χρονο ακατάλληλο να χειριστεί μοτοποδήλατο (ΑΜ) και τον 16χρονο ακατάλληλο να χειριστεί δίκυκλο Α1 - σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους συνομήλικούς του που έχουν αυτό το δικαίωμα στις χώρες τους - θεωρεί τον 12χρονο ικανό και έτοιμο να πάρει τους δρόμους με ΕΠΗΟ που πιάνουν 25 km/h χωρίς να έχει περάσει από την παραμικρή εκπαίδευση...

Προφανέστατα ισχύει ένα από τα δύο: είτε δεν το σκέφτηκαν ή το αγνόησαν. Γι’ αυτό τρέχουν σήμερα να μαζέψουν τα αμάζευτα μετά τα απανωτά τροχαία ατυχήματα, καθώς το κυρίαρχο κριτήριο για μια φορά ακόμη φαίνεται να είναι η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης στα δελτία ειδήσεων.

Ας μην παραβλέπουμε πως ό,τι λέμε για τα πατίνια ισχύει και για τα ποδήλατα αφού οσαύτως λογίζονται τα ΕΠΗΟ με μέγιστη ταχύτητα από 6 ως 25 km/h κατά τον ΚΟΚ. Αν τα ατυχήματα είχαν γίνει με ποδήλατα αντί ηλεκτρικών πατινιών, θα γινόταν αυτή η συζήτηση άραγε;

Επιπλέον, οι δηλώσεις περί ασφάλισης των πατινιών ακούγονται τόσο ουτοπικές, όσο και προβληματικές. Από τη μια μιλάμε για ένα βαρύτατο πλήγμα στη σχετική αγορά (την οποία ωραιότατα τάισε η νομιμοποίηση χρήσης από μικρά παιδιά), αφετέρου έχει ενδιαφέρον να δούμε αν γίνεται νομικώς να υποχρεώνεις σε ασφάλιση οχήματα που δεν ταξινομούνται. Κι αν ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, μετά τι; Θα ασφαλίσουμε και τα ποδήλατα, τα rollers και τα skateboards; Και πού θα μπει το όριο; Να ασφαλίζουμε και τα κουζινομάχαιρα αν είναι έτσι, όλο και κάποιος κινδυνεύει να κοπεί ετοιμάζοντας τη σαλάτα του.

Όσο για το ζήτημα του παρκαρίσματος των ηλεκτρικών πατινιών, ή μάλλον το πώς βρίσκονται πεταμένα παντού και όπως να ‘ναι, ζήτημα που επίσης φαίνεται να απασχολεί τα μάλα την κυβέρνηση, η λύση είναι απλή και δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική πράξη. Ας κάνει η αστυνομία, ΕΛΑΣ και Δημοτική, τη δουλειά της: μάζεμα και πρόστιμα στις εταιρείες που να νοικιάζουν ή στους χρήστες που τα παρατούν.

Ο τελευταίος χρήστης είναι έτσι κι αλλιώς καταγεγραμμένος κανονικότατα μέσω της εφαρμογής με την οποία το νοίκιασε, δεν είναι κάποιος ανώνυμος τυχαίος, έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνη για το πού και πώς το άφησε. Αν από την άλλη είναι ιδιωτικό το πατίνι, στο σπανιότατο ενδεχόμενο να βρεθεί πεταμένο σε πεζοδρόμιο η κατάσχεσή του είναι ήδη αρκετή ως τιμωρία.

Να γίνει δηλαδή ό,τι ακριβώς ξέρουν μια χαρά να κάνουν οι αρχές κάθε φορά που βγαίνουν παγανιά για μηχανές παρκαρισμένες στα πεζοδρόμια. Στα πατίνια κολλάμε τώρα;