Nέο ρεκόρ ταχύτητας Guinness για σούζα με τα πόδια πάνω από το τιμόνι [Video]

Από τον Magnus Carlsson - Ο πρώτος που ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα
Ταχύτερη σούζα με τα πόδια πάνω από το τιμόνι 2025 ρεκόρ Guinness
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/3/2025

Ο Σουηδός επαγγελματίας κασκαντέρ Magnus Carlsson όχι μόνο διατηρεί τα σκήπτρα της ταχύτερης σούζας στον κόσμο, καθισμένος στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας, αλλά με την τελευταία του προσπάθεια έβαλε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο -τουλάχιστον επίσημα- κατάφερε να σουζάρει ο Magnus Carlsson καθισμένος στο ρεζερβουάρ ενός KTM 1290 Super Duke καθώς έφτασε έως και τα 202,67 χλμ./ώρα για να πετύχει νέο ρεκόρ σούζας Guinness με τα πόδια πάνω από το τιμόνι. 

Ο Σουηδός ξεκίνησε ως επαγγελματίας κασκαντέρ στα 19 του χρόνια τέτοιου είδους σούζες πριν από 33 χρόνια έκανε την πρώτη του "handlebar wheelie", ενώ τον Ιούνιο του 2023, στο αεροδρόμιο Skovde της Σουηδίας κατάφερε να διαλύσει στην κυριολεξία το προηγούμενο ρεκόρ των 175,785 χλμ./ώρα που είχε κάνει ο ίδιος το 2020.

Ταχύτερη σούζα με τα πόδια πάνω από το τιμόνι 2025 ρεκόρ Guinness

Ο Carlsson αναφέρει ότι αυτό είναι το αγαπημένο του ακροβατικό, το οποίο βλέπει και σαν πρόκληση λόγω των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σε αυτά τα χιλιόμετρα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ισορροπία του καθισμένος στο ρεζερβουάρ με τον εμπρός τροχό στον αέρα όσο η ταχύτητα αυξάνεται, ενώ η τεράστια αεροδυναμική αντίσταση κάνει πολύ δύσκολη την επίτευξη μιας ταχύτητας πάνω από τα 200 χλμ./ώρα.

Αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ Guinness που έχει στο όνομά του ο Carlsson. Τον Σεπτέμβριο του 2023 στο αεροδρόμιο Ballefors της Σουηδίας πέτυχε ένα ακόμη καθώς κατάφερε να διανύσει απόσταση 306 χιλιομέτρων με ένα Duke 390 καθισμένος ανάποδα (!), 104 χιλιόμετρα περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο των 202 χλμ. που είχε γίνει το 2014. Δείτε την απόπειρα και για τα δύο ρεκόρ στο video που ακολουθεί, το οποίο δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα στην ιστοσελίδα και το κανάλι της Guinness World Records παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος από τότε.

 

World Ducati Week: Σχεδόν 120.000 συμμετέχοντες στη γιορτή των Ιταλών - Και παρουσίαση της Desmo450 SM

Τον αγώνα Lenovo Race of Champions κέρδισε ο Nicolo Bulega
Ducati
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/7/2026

Ο κατασκευαστής από το Borgo Panigale γιόρτασε την 100ή επέτειο του με μια εκδήλωση χωρίς προηγούμενο, η οποία συγκέντρωσε, σε ένα μόνο μέρος, λάτρεις της εταιρείας, πρωταθλητές, θρύλους και τις μοτοσυκλέτες που έγραψαν – και συνεχίζουν να γράφουν – την ιστορία της Ducati. Για τρεις ημέρες, το Misano World Circuit έγινε η καρδιά της εκδήλωσης που, κάθε δύο χρόνια, συγκεντρώνει την παγκόσμια κοινότητα της Ducati.

Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε συνολικά 118.036 λάτρεις της Ducati, από 94 χώρες, πέντε ηπείρους που βρέθηκαν στο Misano για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια της εταιρείας.

Η εκδήλωση συμπεριλάμβανε και τον αγώνα Lenovo Race of Champions, όπου συμμετείχαν αναβάτες της Ducati από τα MotoGP, WorldSBK, WorldSSP και τα κορυφαία εθνικά πρωταθλήματα, όλοι τους πάνω στη σέλα των Panigale V4 Tricolore. Τη νίκη πήρε ο πρωτοπόρος του WSBK, Nicolò Bulega, ο οποίος, μετά την pole position που κατέκτησε στα προκριματικά του Σαββάτου, πραγματοποίησε έναν εξαιρετικό αγώνα, τερματίζοντας μπροστά από τον Alberto Surra και τον Lorenzo Baldassarri, ο Bagnaia τερμάτισε 5ος, ενώ ο Marc Marquez 12ος.

Ducati

Την παρουσία στην εκδήλωση έδωσαν και οι Casey Stoner, Troy Bayliss, Carl Fogarty και Loris Capirossi που στάθηκαν στην σκηνή, δίπλα στους σημερινούς πρωταγωνιστές Francesco Bagnaia, Marc Márquez, Álex Márquez, Fabio Di Giannantonio και Nicolò Bulega.

Ducati

Οι μοτοσυκλέτες της εκδήλωσης γέμισαν ολόκληρη τη διαδρομή των 18 χιλιομέτρων από το Misano World Circuit μέχρι την παραλία Samsara στο Riccione, ενώ συνολικά συμμετείχαν 275 λέσχες από όλο τον κόσμο.

Οι άνθρωποι της Ducati έδειξαν για πρώτη φορά τη νέα Desmo450 SM, της πρώτης Supermotard από τον κατασκευαστή του Borgo Panigale. Η Desmo450 SM έχει λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Marc Reiner Schmidt, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για το νέο μοντέλο.

Ducati

Η World Ducati Week 2026 σε αριθμούς: 

118.036 επισκέπτες στη διάρκεια των τριών ημερών

Συμμετέχοντες από 94 χώρες και τις 5 ηπείρους

275 επίσημοι σύλλογοι της Ducati παρευρέθηκαν

95.000 φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τους φωτογράφους της εκδήλωσης και καταγράφηκαν 105 ώρες βίντεο

37 τίτλοι Παγκόσμιου Πρωταθλήματος εκπροσωπήθηκαν από τους πρώην και νυν αναβάτες της Ducati που έλαβαν μέρος στη WDW

16 αναβάτες αγωνίστηκαν με την Panigale V4 Tricolore Lenovo Race of Champions edition

Μια παρέλαση μοτοσυκλετών Ducati μήκους 18 χλμ., που εκτεινόταν από το Misano World Circuit έως την παραλία Samsara στο Riccione, διασχίζοντας τους δρόμους της Ριβιέρας

110 ώρες ψυχαγωγίας, παρουσιάσεων, συνεντεύξεων, DJ sets και ζωντανών παραστάσεων 

240 συνεδρίες οδήγησης για παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Ducati First Experience»