Nέο ρεκόρ ταχύτητας Guinness για σούζα με τα πόδια πάνω από το τιμόνι [Video]

Από τον Magnus Carlsson - Ο πρώτος που ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα
Ταχύτερη σούζα με τα πόδια πάνω από το τιμόνι 2025 ρεκόρ Guinness
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/3/2025

Ο Σουηδός επαγγελματίας κασκαντέρ Magnus Carlsson όχι μόνο διατηρεί τα σκήπτρα της ταχύτερης σούζας στον κόσμο, καθισμένος στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας, αλλά με την τελευταία του προσπάθεια έβαλε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο -τουλάχιστον επίσημα- κατάφερε να σουζάρει ο Magnus Carlsson καθισμένος στο ρεζερβουάρ ενός KTM 1290 Super Duke καθώς έφτασε έως και τα 202,67 χλμ./ώρα για να πετύχει νέο ρεκόρ σούζας Guinness με τα πόδια πάνω από το τιμόνι. 

Ο Σουηδός ξεκίνησε ως επαγγελματίας κασκαντέρ στα 19 του χρόνια τέτοιου είδους σούζες πριν από 33 χρόνια έκανε την πρώτη του "handlebar wheelie", ενώ τον Ιούνιο του 2023, στο αεροδρόμιο Skovde της Σουηδίας κατάφερε να διαλύσει στην κυριολεξία το προηγούμενο ρεκόρ των 175,785 χλμ./ώρα που είχε κάνει ο ίδιος το 2020.

Ταχύτερη σούζα με τα πόδια πάνω από το τιμόνι 2025 ρεκόρ Guinness

Ο Carlsson αναφέρει ότι αυτό είναι το αγαπημένο του ακροβατικό, το οποίο βλέπει και σαν πρόκληση λόγω των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σε αυτά τα χιλιόμετρα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ισορροπία του καθισμένος στο ρεζερβουάρ με τον εμπρός τροχό στον αέρα όσο η ταχύτητα αυξάνεται, ενώ η τεράστια αεροδυναμική αντίσταση κάνει πολύ δύσκολη την επίτευξη μιας ταχύτητας πάνω από τα 200 χλμ./ώρα.

Αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ Guinness που έχει στο όνομά του ο Carlsson. Τον Σεπτέμβριο του 2023 στο αεροδρόμιο Ballefors της Σουηδίας πέτυχε ένα ακόμη καθώς κατάφερε να διανύσει απόσταση 306 χιλιομέτρων με ένα Duke 390 καθισμένος ανάποδα (!), 104 χιλιόμετρα περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο των 202 χλμ. που είχε γίνει το 2014. Δείτε την απόπειρα και για τα δύο ρεκόρ στο video που ακολουθεί, το οποίο δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα στην ιστοσελίδα και το κανάλι της Guinness World Records παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος από τότε.

 

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.