Νέος Κ.Ο.Κ: 312 κλήσεις για κράνος μόνο στο Ιόνιο

312 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την έβδομη εβδομάδα της εκστρατείας “Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους”, στα νησιά του Ιονίου
Traffic Police fines helmet
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/8/2025

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικά Τμήματα και τις Ομάδες Ελέγχων και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Κατά την 7η εβδομάδα εφαρμογής της δράσης, από 11 έως και 17 Αυγούστου 2025, πραγματοποιήθηκαν 1.072 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 312 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους (167 στη Κέρκυρα, 76 στη Ζάκυνθο, 35 στην Κεφαλονιά και 34 στη Λευκάδα).

Οι παραπάνω παραβάσεις αφορούσαν 263 οδηγούς (εκ των οποίων 185 σε δίκυκλα, 33 σε οχήματα ATV «γουρούνες», 26 εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής, 13 σε ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα, 6 σε τρίκυκλα και 49 επιβάτες.

Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:

  • 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
  • 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
  • 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.

Οι υπηρεσίες αστυνόμευσης δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Ενεργοποιήθηκαν 41 κάμερες σε 17 δήμους της Αττικής: Τι σημαίνουν για τους μοτοσυκλετιστές

Οι παραβάσεις που “γράφονται” αυτόματα - 500 στο σύνολο έως 2026
First 41 cameras of Attica
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/10/2025

Σε λειτουργία τέθηκε η πρώτη φάση του νέου δικτύου καμερών ελέγχου κυκλοφορίας στην Αττική, με 41 σημεία σε 17 δήμους, με τους μοτοσυκλετιστές να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένα νέο πλαίσιο ελέγχου, το οποίο καταγράφει αυτόματα βασικές παραβάσεις

Τι καταγράφουν οι κάμερες

Με αισθητήρες εικόνας και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, οι συσκευές “πιάνουν”:

  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
  • Χρήση κινητού τηλεφώνου
  • Μη χρήση ζώνης (για οδηγούς Ι.Χ.)
  • Μη χρήση κράνους (για δίκυκλα)

Για τους μοτοσυκλετιστές, το σημαντικότερο σκέλος του αμφιλεγόμενου νέου Κ.Ο.Κ., λόγω της αυστηρότητας του, είναι το αυτόματο “γράψιμο” σε περίπτωση μη χρήσης κράνους, ενώ παραμένει ο κλασικός έλεγχος για ταχύτητα και παραβίαση κόκκινου.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Οι νέες κάμερες καταγράφουν 24/7 φωτογραφίες και βίντεο. Το υλικό αποστέλλεται στο Κέντρο Διαχείρισης, όπου ελέγχεται και βεβαιώνεται η παράβαση. Το πρόστιμο φτάνει είτε ταχυδρομικά είτε μέσω gov.gr, ενώ σύντομα αναμένεται και ενημέρωση με SMS. Αν το όχημα οδηγούσε άλλο πρόσωπο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να το δηλώσει ηλεκτρονικά.

Σημεία τοποθέτησης – Πρώτη φάση

Η πρώτη φάση καλύπτει κομβικές αρτηρίες υψηλής επικινδυνότητας, όπως:

  • Λ. ΝΑΤΟ & Μεγαρίδος (Δυτική Αττική)
  • Πειραιώς & Χαμοστέρνας (Μοσχάτο)
  • Π. Ράλλη & Αγ. Άννης
  • Λ. Σχιστού & Γρ. Λαμπράκη (Δραπετσώνα)
  • Λ. Κηφισού & Κωνσταντινουπόλεως (Περιστέρι)
  • Λ. Αθηνών & Γ. Παπανδρέου (Χαϊδάρι)
  • Θησέως & Δαβάκη (Καλλιθέα)
  • Λ. Κηφισίας & Πεντέλης (Μαρούσι)
  • Κατεχάκη & Πίνδου (Παπάγου)

Το νέο σύστημα σημαίνει αυστηρότερο έλεγχο στις καθημερινές μετακινήσεις. Για τους μοτοσυκλετιστές αυτό μεταφράζεται σε:

  • Αυστηρή τήρηση ορίων ταχύτητας, ειδικά σε κόμβους με υψηλή κίνηση.
  • Υποχρεωτική χρήση κράνους σε κάθε διαδρομή.
  • Μεγαλύτερη προσοχή σε σηματοδότες, όπου πλέον δεν υπάρχει “περιθώριο” λαθών.

Το μέλλον του δικτύου

Μέχρι το 2026, το δίκτυο καμερών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 500 σημεία, καλύπτοντας όλες τις βασικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Για τους μοτοσυκλετιστές αυτό σημαίνει ότι η οδήγηση χωρίς κράνος ή η υπερβολική ταχύτητα θα έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα καταγραφής και επιβολής προστίμου.