Ολλανδός μοτοσυκλετιστής που επισκέφτηκε το Λονδίνο πήρε κλήση από… το Ουζμπεκιστάν!

Για παράβαση της ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Ρύπων της αγγλικής πρωτεύουσας
ULEZ
Από το

motomag

3/7/2023

Όπως μας ενημερώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων FEMA, μία εταιρεία στο Ουζμπεκιστάν, στέλνει πρόστιμα για λογαριασμό του Οργανισμού Μεταφορών του Λονδίνου (Transport for London) -και όχι μόνο…

Μία απίστευτη ιστορία έδωσε στη δημοσιότητα η FEMA, σύμφωνα με την οποία, η εταιρεία Euro Parking Collection plc (EPC) που ενώ... δείχνει αγγλική, στην πραγματικότητα μας λέει η FEMA βασίζεται στο Ουζμπεκιστάν, και διαχειρίζεται την αποστολή προστίμων για λογαριασμό όχι μόνο του Transport of London, αλλά και για 15 ακόμα χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης!

Η αφορμή για να αποκαλυφθεί η παραπάνω ιστορία, είναι η κλήση που δέχθηκε ένας Ολλανδός αναβάτης μοτοσυκλέτας, μετά από επίσκεψη του στο Λονδίνο, για παραβίαση της ULEZ (Ultra Low Emission Zone), του δακτυλίου δηλαδή της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η οδηγία της Ε.Ε. προβλέπει τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών για την επιβολή κυρώσεων σε τουρίστες παραβάτες του νόμου από τα κράτη μέλη της, που περιλαμβάνει διατάξεις και για ορισμένους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να παραμένει ανάμεσα στις χώρες που ακολουθούν αυτή την οδηγία, ακόμα και μετά το Brexit. Ένα από τα θέματα εδώ είναι ότι η παραβίαση του βρετανικού δακτυλίου δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2015/413 της Ε.Ε.

Το γεγονός ότι η ποινή ήρθε μέσω... Ουζμπεκιστάν, φόρτωσε την άφιξη της στα χέρια του Ολλανδού αναβάτη με μεγάλη καθυστέρηση, στερώντας του έτσι το δικαίωμα να ασκήσει έφεση (είχε περάσει το χρονικό περιθώριο), αλλά και επιβαρύνοντας τον και με... προσαυξήσεις, λόγω παρέλευσης χρόνου! Κερασάκι στην τούρτα, το γεγονός πως η κλήση φαίνεται πως επιβλήθηκε άδικα στον Ολλανδό, καθώς η η μοτοσυκλέτα του πληροί τις προδιαγραφές Euro3 και κατά συνέπεια δεν παραβίασε την ULEZ...

Ο Ολλανδός επικοινώνησε με την Ολλανδική Αρχή Οχημάτων (RDW), καθώς αυτή είναι η μόνη πηγή των προσωπικών δεδομένων του μοτοσυκλετιστή. Με την ίδια αρχή επικοινώνησε και η FEMA, απ’ όπου ενημερώθηκε ότι η RDW δεν είχε καμία γνώση για το πώς δεδομένα από το ολλανδικό μητρώο οχημάτων κατέληξαν στο Ουζμπεκιστάν, και μάλιστα για παραβίαση που είχε λάβει χώρα στην Αγγλία.

Αργότερα αποδείχθηκε ότι ο εισπράκτορας οφειλών για λογαριασμό της Transport for London (TfL), η EPC, είχε ζητήσει προσωπικά δεδομένα (ονόματα και διευθύνσεις) Ολλανδών πολιτών, με βάση τις πινακίδες κυκλοφορίας. Το αίτημα αυτό έγινε... σε μία κυβερνητική υπηρεσία της Ιταλίας, η οποία δεν είχε καμία εξουσιοδότηση για να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αυτά αποκτήθηκαν παράνομα.

Τον Μάρτιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αναθεωρήσεις για τη διασυνοριακή επιβολή της οδηγίας 2015/413. Στην αναθεωρημένη πρόταση, διευρύνθηκε ο αριθμός των παραβάσεων της οδικής ασφάλειας που σχετίζονται με την οδική κυκλοφορία με οκτώ επιπλέον περιπτώσεις, και επήλθε εξορθολογισμός στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη στα οποία έχει διαπραχθεί η παράβαση, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα του παραβάτη. Για να συλλέξει τα προσωπικά δεδομένα παραβατών, το κράτος μέλος που τα θέλει, μπαίνει μέσω του συστήματος EUCARIS στην βάση δεδομένων της χώρας μόνιμης κατοικίας του αναβάτη.

Το σύστημα αυτό, έχει αρκετά κενά, καθώς το εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να συλλέξει στοιχεία και για άλλους σκοπούς, ή ενδεχομένως για κάποια κακόβουλη ενέργεια. Επομένως, υπάρχει σοβαρή έλλειψη στην ασφάλεια και κατ’ επέκταση στην προστασία των δεδομένων.

Η FEMA έχει ήδη δηλώσει τους πιθανούς κινδύνους της εκτεταμένης χρήσης του EUCARIS και έχει προβεί σε ενστάσεις, από τον Μάρτιο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, η αναθεωρημένη πρόταση για το EUCARIS στάλθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του ίδιου έτους, για να ψηφιστεί, χωρίς κάποια αλλαγή. Όπως μας ενημερώνει, η FEMA κατάφερε να επικοινωνήσει με τον κ. Kosma Zlotowski, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και εισηγητή της επιτροπής μεταφορών για το συγκεκριμένο θέμα, δουλειά του οποίου είναι να συντάξει την έρευνα και να επεξεργαστεί τις τροπολογίες των ευρωβουλευτών. Ο κ. Zlotowski δήλωσε στη FEMA ότι έχει λάβει τις ενστάσεις της Ομοσπονδίας υπ’ όψιν του, και μένει να δούμε αν θα προχωρήσει σε αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης των προσωπικών μας δεδομένων από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. - 1.238 κλήσεις για κράνος την εβδομάδα 29 Απριλίου - 5 Μαΐου 2024

Διενεργήθηκαν πανελλαδικά 121.283 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 29.304 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
Κλήσεις
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2024

Την εβδομάδα από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2024 διενεργήθηκαν 121.283 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων από την ΕΛ.ΑΣ. και βεβαιώθηκαν 29.304 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 8.130 για παράνομες σταθμεύσεις,
  • 7.389 για υπερβολική ταχύτητα,
  • 1.644 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  • 1.238 για μη χρήση κράνους,
  • 1.219 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 744 για ΚΤΕΟ,
  • 665 για μέθη και
  • 371 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.