Όμιλος Kawasaki: Ανεξάρτητες πλέον οι μοτοσυκλέτες

Χωρίζουν οι δρόμοι με τη μητρική εταιρεία
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/11/2020

Η είδηση πως η KHI (Kawasaki Heavy Industries) αποφάσισε να “σπάσει” σε μικρότερα κομμάτια τις εταιρείες του ομίλου, ανεξαρτητοποιώντας τις μοτοσυκλέτες, έχει πολλές αναγνώσεις και μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις. Τεχνικά η διαδικασία αποκαλείται (spin-off) και στην πράξη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “αποκοπή” μιας εταιρείας ή μιας δραστηριότητας ενός ομίλου εταιρειών σε επίπεδο μετοχικής σύνθεσης και όχι απλά σε επίπεδο διοίκησης.

Οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, μπορεί να είναι πάρα πολλοί, όμως ο πιο συνηθισμένος είναι η επίτευξη υψηλότερης τιμής σε μια διαδικασία πώλησης. Έτσι, οι κουβέντες πως η μητρική KHI αποφάσισε να πουλήσει τον κλάδο μοτοσυκλετών έχουν αρχίσει να φουντώνουν μετά την επίσημη ανακοίνωση πως την 1η Οκτώβρη του 2021, το τμήμα μοτοσυκλετών και κινητήρων θα αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία.

Αυτό ανάγκασε τον πρόεδρο της Kawasaki USA να στείλει επιστολή στον Τύπο των ΗΠΑ, λέγοντας πως η κίνηση αυτή στοχεύει στην μεγαλύτερη ευελιξία του τμήματος μοτοσυκλετών και είναι απλώς μέρος της αναδιάρθρωσης του ομίλου. Πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις, το γεγονός πως μια εταιρεία είναι υπό την κηδεμονία ενός μεγάλου ομίλου, δημιουργεί προβλήματα, τα οποία δεν θα είχε αν ήταν ανεξάρτητη. Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως όταν μια εταιρεία-δραστηριότητα έχει “ωριμάσει” και δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον αν διατηρήσει την παρούσα μορφή και το υπάρχον επιχειρηματικό πλάνο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την υπόθεση πώλησης Ducati.

Στην δική μας περίπτωση, είναι σαφές πως ο κλάδος της βιομηχανίας οχημάτων θα αλλάξει ριζικά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη ή για την απόλυτη… καταστροφή, διότι κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να παρθούν πολλές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί η εταιρεία στα νέα δεδομένα και οι μεγάλοι όμιλοι δεν φημίζονται για την ταχύτητα και την τόλμη στη λήψη αποφάσεων. Υπό αυτή την έννοια, η ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των μοτοσυκλετών είναι καλό νέο.

Suzuki – Δύο αγγλικά body kits για τα GSX-S1000 και GSX-8S

Προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς για τις δύο γυμνές Suzuki από την αγγλική αντιπροσωπεία
suzuki gsx-s1000 k gsx-8s body kits
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Χωρίς να αλλάζουν το παραμικρό στην τεχνική βάση των δύο μοντέλων της Suzuki, αυτά τα κιτ γραφικών εμπλουτίζουν την εμφάνισή τους προσφέροντας μιαν αύρα εργοστασιακών αγωνιστικών.

suzuki gsx-s1000

Τα αυτοκόλλητα παίζουν κυρίως με τρία χρώματα – μαύρο, κόκκινο και ασημί – με το GSX-S1000 να ξεχωρίζει από τη μεγάλη αναγραφή Suzuki στις δύο του πλευρές, ενώ το GSX-8S έχει πιο διακριτικά γραφικά με μεγάλα 8S στα πλευρικά πλαστικά του ψυγείου.

suzuki gsx-8s

Τα κιτ γι’ αμφότερες τις μοτοσυκλέτες είναι διαθέσιμα στο δίκτυο καταστημάτων της Suzuki στην Αγγλία, με λιανικές τιμές 160 λιρών για το GSX-8S και 250 για το GSX-S1000 – ήτοι περίπου €185 και €290 αντιστοίχως, με την ισοτιμία της 19/3/2026 – χωρίς φυσικά το κόστος τοποθέτησης.

Ετικέτες