Όμιλος Kawasaki: Ανεξάρτητες πλέον οι μοτοσυκλέτες

Χωρίζουν οι δρόμοι με τη μητρική εταιρεία
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/11/2020

Η είδηση πως η KHI (Kawasaki Heavy Industries) αποφάσισε να “σπάσει” σε μικρότερα κομμάτια τις εταιρείες του ομίλου, ανεξαρτητοποιώντας τις μοτοσυκλέτες, έχει πολλές αναγνώσεις και μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις. Τεχνικά η διαδικασία αποκαλείται (spin-off) και στην πράξη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “αποκοπή” μιας εταιρείας ή μιας δραστηριότητας ενός ομίλου εταιρειών σε επίπεδο μετοχικής σύνθεσης και όχι απλά σε επίπεδο διοίκησης.

Οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, μπορεί να είναι πάρα πολλοί, όμως ο πιο συνηθισμένος είναι η επίτευξη υψηλότερης τιμής σε μια διαδικασία πώλησης. Έτσι, οι κουβέντες πως η μητρική KHI αποφάσισε να πουλήσει τον κλάδο μοτοσυκλετών έχουν αρχίσει να φουντώνουν μετά την επίσημη ανακοίνωση πως την 1η Οκτώβρη του 2021, το τμήμα μοτοσυκλετών και κινητήρων θα αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία.

Αυτό ανάγκασε τον πρόεδρο της Kawasaki USA να στείλει επιστολή στον Τύπο των ΗΠΑ, λέγοντας πως η κίνηση αυτή στοχεύει στην μεγαλύτερη ευελιξία του τμήματος μοτοσυκλετών και είναι απλώς μέρος της αναδιάρθρωσης του ομίλου. Πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις, το γεγονός πως μια εταιρεία είναι υπό την κηδεμονία ενός μεγάλου ομίλου, δημιουργεί προβλήματα, τα οποία δεν θα είχε αν ήταν ανεξάρτητη. Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως όταν μια εταιρεία-δραστηριότητα έχει “ωριμάσει” και δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον αν διατηρήσει την παρούσα μορφή και το υπάρχον επιχειρηματικό πλάνο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την υπόθεση πώλησης Ducati.

Στην δική μας περίπτωση, είναι σαφές πως ο κλάδος της βιομηχανίας οχημάτων θα αλλάξει ριζικά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη ή για την απόλυτη… καταστροφή, διότι κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να παρθούν πολλές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί η εταιρεία στα νέα δεδομένα και οι μεγάλοι όμιλοι δεν φημίζονται για την ταχύτητα και την τόλμη στη λήψη αποφάσεων. Υπό αυτή την έννοια, η ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των μοτοσυκλετών είναι καλό νέο.

Τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Βουλή – Αστυνομικός παραβίασε κόκκινο και κινούταν στο αντίθετο ρεύμα

Αύριο αναμένεται η απολογία του αστυνομικού
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/3/2026

Το τροχαίο δυστύχημα έγινε μετά τις 5:30 το πρωί στις 12/3, καθώς αστυνομικός φέρεται να παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη και να κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα, ο αστυνομικός με την υπηρεσιακή του μοτοσυκλέτα βρισκόταν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στη συνέχεια παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 63χρονος άνδρας, ο οποίος κινούταν κανονικά στο ρεύμα του.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, ο 63χρονος αναβάτης δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματά του. Υλικό από κάμερες ασφαλείας δείχνουν τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έγιναν από τη μεριά του αστυνομικού. Η οικογένεια του 63χρονου θύματος, ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Όπως επισημαίνει, βασικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημά της είναι η απονομή δικαιοσύνης.

Ο αστυνομικός έχει ήδη συλληφθεί και αναμένεται να απολογηθεί αύριο, Τρίτη 17 Μαρτίου. Να σημειωθεί πως σχεδόν στο ίδιο περίπου σημείο είχε γίνει και άλλο θανατηφόρο τροχαίο πριν από πέντε χρόνια, όταν στις 12 Μαρτίου 2021, αστυνομικός που οδηγούσε του υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη επιχείρησε παρανόμως να εισέλθει στη Βουλή και συγκρούστηκε με τη μοτοσυκλέτα του Ιάσωνα Λαλαούνη, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 23χρονου φοιτητή.

Τότε ο αστυνομικός που ως οδηγός προκάλεσε το ατύχημα είχε δικαστεί και η ετυμηγορία του δικαστηρίου είχε προκαλέσει αρνητικότατη αίσθηση στην κοινή γνώμη καθώς, όχι απλώς έπεσε στα μαλακά, μα παρά την καταδίκη του για ανθρωποκτονίας εξ αμελείας χωρίς ελαφρυντικά, δεν του είχε καν αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης!