Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Όμιλος Kawasaki: Ανεξάρτητες πλέον οι μοτοσυκλέτες

Χωρίζουν οι δρόμοι με τη μητρική εταιρεία

Η είδηση πως η KHI (Kawasaki Heavy Industries) αποφάσισε να “σπάσει” σε μικρότερα κομμάτια τις εταιρείες του ομίλου, ανεξαρτητοποιώντας τις μοτοσυκλέτες, έχει πολλές αναγνώσεις και μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις. Τεχνικά η διαδικασία αποκαλείται (spin-off) και στην πράξη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “αποκοπή” μιας εταιρείας ή μιας δραστηριότητας ενός ομίλου εταιρειών σε επίπεδο μετοχικής σύνθεσης και όχι απλά σε επίπεδο διοίκησης.

Οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, μπορεί να είναι πάρα πολλοί, όμως ο πιο συνηθισμένος είναι η επίτευξη υψηλότερης τιμής σε μια διαδικασία πώλησης. Έτσι, οι κουβέντες πως η μητρική KHI αποφάσισε να πουλήσει τον κλάδο μοτοσυκλετών έχουν αρχίσει να φουντώνουν μετά την επίσημη ανακοίνωση πως την 1η Οκτώβρη του 2021, το τμήμα μοτοσυκλετών και κινητήρων θα αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία.

Αυτό ανάγκασε τον πρόεδρο της Kawasaki USA να στείλει επιστολή στον Τύπο των ΗΠΑ, λέγοντας πως η κίνηση αυτή στοχεύει στην μεγαλύτερη ευελιξία του τμήματος μοτοσυκλετών και είναι απλώς μέρος της αναδιάρθρωσης του ομίλου. Πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις, το γεγονός πως μια εταιρεία είναι υπό την κηδεμονία ενός μεγάλου ομίλου, δημιουργεί προβλήματα, τα οποία δεν θα είχε αν ήταν ανεξάρτητη. Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως όταν μια εταιρεία-δραστηριότητα έχει “ωριμάσει” και δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον αν διατηρήσει την παρούσα μορφή και το υπάρχον επιχειρηματικό πλάνο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την υπόθεση πώλησης Ducati.

Στην δική μας περίπτωση, είναι σαφές πως ο κλάδος της βιομηχανίας οχημάτων θα αλλάξει ριζικά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη ή για την απόλυτη… καταστροφή, διότι κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να παρθούν πολλές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί η εταιρεία στα νέα δεδομένα και οι μεγάλοι όμιλοι δεν φημίζονται για την ταχύτητα και την τόλμη στη λήψη αποφάσεων. Υπό αυτή την έννοια, η ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των μοτοσυκλετών είναι καλό νέο.