Ducati: Ξανά στο τραπέζι η πώλησή της

Πληρώνει τα υπαρξιακά προβλήματα της VW
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/10/2020

Η συνέντευξη του νυν CEO του ομίλου VW στο πρακτορείο Reuters της Γερμανίας άνοιξε ξανά την κουβέντα για πώληση της Ducati. Όχι πως η κουβέντα είχε σταματήσει ποτέ μετά την αποχώρηση του οραματιστή και ιδιοφυούς Ferdinan Piech από την καρέκλα του CEO της VW.

Η Ducati είχε χαρακτηριστεί από τα αντίπαλα μέλη της οικογένεια Porsche που κατέχει δεσπόζουσα μετοχική θέση στον όμιλο VW (μέλος της οικογένειας Porsche ήταν και ο Piech) ως το προσωπικό παιχνίδι του και χρησιμοποίησαν αρκετές φορές αυτό το επιχείρημα στη διαμάχη μεταξύ τους για την αποκαθήλωση του Ferdinand Piech από την κορυφή της ηγεσίας. Καθόλου τυχαία, μετά το σκάνδαλο του Diesel Gate, το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει οριστικά και δημιούργησε τεράστια οικονομική τρύπα στον όμιλο, διαρκώς επαναλαμβάνονται τα σενάρια πώλησης της Ducati, της Lamborgini και της Bugatti, δηλαδή των εταιρειών που αγόρασε ο Ferdinand Piech σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Η νέα ηγεσία της VW απαντά γενικόλογα πως πάντα είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συνεργασίες, χωρίς φυσικά να σβήνει τη φωτιά, ούτε όμως και να την πυροδοτεί παραπάνω. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι τελευταίες δηλώσεις του γενικού διευθυντή Herbert Diess, όταν παρουσίασε το νέο μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου που θα βασίζεται στην ηλεκτροκίνηση και τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες γύρω από την αυτόνομη οδήγηση. Ουσιαστικά είπε πως πάντα επανεξετάζουν τη θέση κάθε εταιρείας που έχουν κάτω από την ομπρέλα του ομίλου και το ίδιο θα κάνουν για τη Ducati.

Ο διευθυντής του ομίλου για τα τμήματα R&D κύριος Markus Duesmann ήταν πιο συγκεκριμένος και είπε πως δεν θα αργήσουμε να δούμε την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Ducati. Αυτό σημαίνει πως μέσα στο γενικό πλάνο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης έχουν κρατήσει κεφάλαια και για την Ducati, χωρίς φυσικά να αποκλείει την πώλησή της πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και εξέλιξη της ηλεκτρικής γκάμας. Ευθεία ερώτηση για την πώληση των Hi-performance εταιρειών του ομίλου (Bugatti, Lamborgini, Ducati) δέχτηκε ο οικονομικός διευθυντής Frank Witter αλλά είπε πως δεν απαντά σε φήμες…

Το θέμα όμως είναι τί λένε οι μέτοχοι που κοιτάνε πρώτα την τσέπη τους πριν από κάθε απόφαση. Αν μιλάγαμε για ιαπωνική εταιρεία που κάνει πλάνα τουλάχιστον δεκαετίας, να είστε σίγουροι πως δεν θα υπήρχε στο τραπέζι θέμα πώλησης της Ducati. Όταν όμως μιλάς για αμερικάνικες και γερμανικές εταιρείες που διοικούνται με χρονοδιάγραμμα ημέρας (βλ. Harley Davidson) τότε τίποτα δεν είναι έκπληξη.

Η χρηματιστηριακή αξία της VW έχει πέσει στα 80δις, όταν η αντίστοιχη της Toyota είναι στα 187δις και στους μετόχους δεν αρέσει αυτό. Βέβαια η χρηματιστηριακή αξία της Tesla με μόλις δύο εργοστάσια παραγωγής είναι μεγαλύτερη της Toyota αυτή τη στιγμή, δείχνοντας πόσο φούσκα και τζόγος έχει γίνει η βιομηχανία οχημάτων, με αποτέλεσμα να μην διοικούνται πλέον από οραματιστές αλλά από χρηματιστές, που συχνά πυκνά περνάνε από τα δικαστήρια (βλ. υπόθεση Nissan-Renault).

Η πραγματικότητα είναι μία. Όταν παλεύουν τα βουβάλια στη όχθη της λίμνης, τη νύφη την πληρώνουν τα βατράχια. Η Ducati κάθε χρόνο πάει όλο και καλύτερα σε πωλήσεις και μερίδια αγοράς και αυτή τη στιγμή έχει μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα ενός V4 κινητήρα που τις ανοίγει διάπλατα το δρόμο για το μέλλον. Η διεθνής αγορά των δικύκλων πάει εξίσου εντυπωσιακά καλά χάρη στις αγορές της Ινδίας, της Ασίας και της Κίνας που διψούν όλο και περισσότερο για μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες μοτοσυκλέτες με ισχυρό brand name. Την ίδια ώρα όμως η αγορά αυτοκινήτου έχει τα χάλια της παντού, λόγω της έντονης αστικοποίησης που έχει κάνει την χρήση τους μαρτύριο. Έχοντας για αφεντικό μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που επηρεάζεται άμεσα από το διεθνές περιβάλλον, η Ducati θα είναι αναγκασμένη να έχει πάνω από το κεφάλι της την ταμπέλα “ΠΩΛΕΙΤΑΙ”.

Ίσως ήρθε η ώρα της ανεξαρτητοποίησης, διότι η φημολογία της πώλησης κάνει ζημιά που δεν αξίζει αυτή τη στιγμή στην ιταλική εταιρεία.    

Ετικέτες

Zontes 703T: Στην Ελλάδα η τρικύλινδρη sport touring με σούπερ τιμή

Η διάθεση της νέας Zontes 703T στην ελληνική αγορά ξεκίνησε, με τις πρώτες μοτοσυκλέτες να παραδίδονται ήδη στους ιδιοκτήτες τους.
ZONTES_703T
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/9/2026

Δίπλα στην 703F, η Zontes παρουσίασε στην περσινή έκθεση EICMA την ασφάλτινη εκδοχή 703T, με 17άρες ζάντες και εξοπλισμό που αναβαθμίζει το πλουσιότατο πακέτο της F σε πολλά σημεία και τώρα είναι επιτέλους διαθέσιμη στην ελληνική αγορά.

Η τρικύλινδρη Sport Touring με την όρθια θέση οδήγησης χτίζεται γύρω από τον τρικύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα των 699 cc που αποδίδει 95,2 ίππους στις 11.200 σ.α.λ. και 7,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 8.500 σ.α.λ. με σχέση συμπίεσης 13.0:1, φορώντας σφυρήλατα πιστόνια και κυλίνδρους με ειδική κεραμική επίστρωση που περιορίζει τις τριβές και ενισχύει την αντοχή.

Διαθέτοντας πλέον κεντρική μονάδα IMU 6 αξόνων και ηλεκτρονικό γκάζι ETC, η 703Τ υποστηρίζει Cornering ABS και ρυθμιζόμενο Cornering TCS, διαθέτει 4 Riding Modes (Road, Sport, Rain και Rider), ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα (Engine Brake), το Cruise Control που έλειπε από την 703F και quickshifter διπλής κατεύθυνσης (ανέβασμα και κατέβασμα σχέσης).

ZONTES_703T

Η Zontes 703T χτίζεται γύρω από ένα περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, τύπου διαμάντι, με το κύριο πλαίσιο να ζυγίζει μόλις 12,5 kg και το υποπλαίσιο 2,7 kg, καθώς και χυτό ψαλίδι αλουμινίου.

Στον τομέα των αναρτήσεων εξοπλίζεται με πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 43 mm, με διαδρομή 155 mm. Πίσω, η προοδευτική ανάρτηση με μοχλικό διαθέτει υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης και ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς.

Η πέδηση υποστηρίζεται εμπρός από δύο ημίπλευστους δίσκους 300 mm με ακτινικές δαγκάνες και ακτινική τρόμπα φρένων της Nissin, ενώ πίσω χρησιμοποιείται δίσκος 240 mm.

Η Zontes έχει εξοπλίσει την 703Τ με έγχρωμη TFT οθόνη 8” που διαθέτει 4 διαφορετικές επιλογές εμφάνισης, συνδεσιμότητα με smartphone και πλοήγηση μέσω mirroring.

Η 703T διαθέτει επίσης Keyless σύστημα 3ης γενιάς, εμπρός και πίσω κάμερα καταγραφής με ποιότητα Full HD 1080P, υπερευρυγώνιο φακό 140° και διάφραγμα F2.0, καθώς και ενσωματωμένη μνήμη 128 GB.

Στον touring εξοπλισμό περιλαμβάνονται ρεζερβουάρ 20 λίτρων με ηλεκτρονικό κλείδωμα, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα αναβάτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα μεγάλης επιφάνειας, διπλή θύρα USB-A και USB-C ταχείας φόρτισης έως 30W, κεντρική σχάρα αποσκευών αλουμινίου, σχάρες πλαϊνών βαλιτσών, ανοξείδωτα προστατευτικά κάγκελα και ρυθμιζόμενος λεβιές πίσω φρένου.

ZONTES_703T

Τιμή και Διαθεσιμότητα

Όπως είχαμε ενημερώσει ήδη από την Άνοιξη, όταν υποδεχτήκαμε στα γραφεία του ΜΟΤΟ την πρώτη μοτοσυκλέτα που πάτησε τους τροχούς της στην Ευρώπη, η νέα Zontes 703T διατίθεται σε αποχρώσεις Special Black και Silver, ενώ η τιμή της έχει οριστεί στο ανταγωνιστικότατο επίπεδο των 7.295€.

Το νέο ZONTES 703T με μια ματιά

✓ Τρικύλινδρος Κινητήρας

✓ 95,2 PS Ισχύς και 74,5 Nm Ροπής στον στρόφαλο

✓ Ηλεκτρονικό Γκάζι – ETC

✓ Cruise Control

✓ Quickshifter Διπλής Κατεύθυνσης

✓ Ram Air Σύστημα Εισαγωγής

✓ 4 Riding Modes ROAD / SPORT / RAIN / RIDER

✓ Ρυθμιζόμενο Engine Brake

✓ Αλουμινένιο Πλαίσιο και Ψαλίδι

✓ Marzocchi USD Πλήρως Ρυθμιζόμενο Πιρούνι

✓ Marzocchi  Πίσω Ανάρτηση με Μοχλικό, Υδραυλική Ρύθμιση Προφόρτισης & Ρύθμιση Απόσβεσης Επαναφοράς

✓ MICHELIN ROAD 6 Ελαστικά

✓ Σύστημα Ελέγχου Πίεσης Ελαστικών TPMS

✓ Nissin Τετραπίστονες Ακτινικές Δαγκάνες

✓ Nissin Ακτινική Τρόμπα Φρένου

✓ IMU 6 Αξόνων

✓ Cornering ABS

✓ Ρυθμιζόμενο TCS

✓ 8” TFT Έγχρωμη Οθόνη

✓ Bluetooth και Wi-Fi Συνδεσιμότητα

✓ Keyless Σύστημα 3ης Γενιάς

✓ 2 Κάμερες Καταγραφής

✓ 20 L Ρεζερβουάρ με Ηλεκτρονικό Κλείδωμα

✓ Ηλεκτρικά Ρυθμιζόμενη Ζελατίνα

✓ Full LED Φωτισμός

✓ Φώτα Ομίχλης

✓ Φωτιζόμενοι Διακόπτες

✓ Θερμαινόμενα Γκριπ και Σέλα Αναβάτη

✓ Χούφτες με Ενσωματωμένα Φλας

✓ Ανοξείδωτα Προστατευτικά Κάγκελα

✓ Σχάρα Αποσκευών

✓ Σχάρες Πλαϊνών Βαλιτσών

✓ Διπλή Θύρα USB A/C Ταχείας Φόρτισης έως 30W

ZONTES_703T

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

703T ETC

Κινητήρας

Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, 699cc

Κύλινδροι/Βαλβίδες

3 εν σειρά – DOHC / 12

Σχέση Συμπίεσης

13.0:01

Διάμετρος x Διαδρομή

70.0 x 60.6

Τροφοδοσία

EFI MARELLI

Σύστημα Λίπανσης

Υγρό κάρτερ

Τύπος Συμπλέκτη

Υγρός, Πολύδισκος

Κιβώτιο

6 Ταχύτητες

Ισχύς

95 ps /11.200 rpm
στον στρόφαλο.

Ροπή

74,5 Nm / 8.500 rpm

Κατανάλωση

4,3 L / 100km (WMTC3)

Ρεζερβουάρ

20 L

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

2.130 x 880 x 1.400/1.460 mm

Μεταξόνιο

1.480 mm

Ύψος Σέλας

840 mm

Απόσταση Από Έδαφος

160 mm

Βάρος (πλήρες υγρών)

216 kg (Με σχάρες και κάγκελα)

Φρένα Εμπρός

2 Ημίπλευστοι Δίσκοι 300mm
Ακτινικές Δαγκάνες Nissin
& Ακτινική Τρόμπα Φρένων Nissin

Φρένα Πίσω

Δίσκος 240mm
Mε Δαγκάνα J.Juan

ABS

Cornering ABS

Ανάρτηση Εμπρός

Marzocchi Πλήρως Ρυθμιζόμενο Ανεστραμμένο Πιρούνι

Ανάρτηση Πίσω

Προοδευτική Ανάρτηση με Μοχλικό
με Υδραυλική Ρύθμιση Προφόρτισης και Ρύθμιση Απόσβεσης Επαναφοράς

Εμπρός Ελαστικό

120/70 ZR17
MICHELIN ROAD 6

Πίσω Ελαστικό

180/55 ZR17
MICHELIN ROAD 6

 

Ετικέτες