Παραδίδεται στην κυκλοφορία ο Αυτοκινητόδρομος Άκτιο - Αμβρακία

Αθήνα-Λευκάδα σε 3 ώρες και 20 λεπτά, με κέρδος 45 λεπτών από προηγουμένως
Αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/2/2024

Στις 31/1/2024 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του Οδικού Άξονα “Άκτιο – Αμβρακία”, παρουσία του Πρωθυπουργού, και της ηγεσίας του Υπουργείου μεταφορών, με τον αυτοκινητόδρομο να δίνεται στην κυκλοφορία έως το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου.

Ο σύγχρονος και ασφαλής οδικός άξονας Άκτιο - Αμβρακία συνδέει, απευθείας, την Ιόνια Οδό με το Αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -μέσω της οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας-, και τον κόμβο προς Λευκάδα, παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας. Θα χρειάζεται, πλέον, περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά για να ταξιδέψει οδικώς κανείς από την Αθήνα έως τη Λευκάδα, κερδίζοντας 45 λεπτά κατά τη διαδρομή.

Άκτιο-Αμβρακία

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία έως το Σαββατοκύριακο, αφού απομακρυνθούν τα βαρέα οχήματα των εργοταξίων.

Άκτιο-Αμβρακία

Σημειώνεται ότι, μέσα στο 2024 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν και οι συνδέσεις Βόνιτσα - Λευκάδα και Άκτιο - Άγιος Νικόλαος, με τις οποίες συμπληρώνεται η διαδρομή της σύνδεσης προς τη Λευκάδα, ενώ μέχρι το Πάσχα, αναμένεται η παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, συνολικού μήκους 136 χλμ. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 80% του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους 75 χλμ.

Βιετνάμ: Κεραυνός την χτύπησε στο κράνος και επέζησε [VIDEO]

Η 47χρονη αναβάτρια επέζησε με εγκαύματα σε λαιμό και χέρι
Βιετνάμ: Κεραυνός την χτύπησε στο κράνος και επέζησε [VIDEO]
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/10/2026

Ασυνήθιστο ακόμη και για την συγκεκριμένη περιοχή που δέχεται αυτή την εποχή κάθε χρόνο ισχυρές βροχοπτώσεις, ήταν ο κεραυνός που έπεσε πάνω σε αναβάτρια σκούτερ κι ενώ βρισκόταν σε κίνηση.

Κοντά της υπήρχε και ψηλό κτήριο με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο περιστατικό καθώς οι κεραυνοί σπάνια στοχεύουν με αυτό τον τρόπο.

Το περιστατικό έγινε στην παραθαλάσσια περιοχή Nghe An του Βιετνάμ πριν από λίγες ημέρες και όπως βλέπει κανείς και στο παρακάτω video η αναβάτρια λιποθύμησε αμέσως μετά το χτύπημα του κεραυνού πέφτοντας από το σκούτερ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εκεί ξανά βρήκε τις αισθήσεις της και φέρει εγκαύματα στον λαιμό, την ωμοπλάτη και στο αριστερό χέρι.

Σωτήριο αποδείχτηκε το κράνος -και- σε αυτή την περίπτωση που απορρόφησε και ανακατεύθυνε το χτύπημα του κεραυνού, όπως φαίνεται και στο video από κάμερα αυτοκινήτου που βρισκόταν πίσω από την άτυχη αναβάτρια, ταυτόχρονα όμως και τυχερή μέσα στην ατυχία της.