Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Παρίσι: Στα 30km/h το όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους

Βασικός στόχος η κατάργηση της χρήσης αυτοκινήτων

Το κέντρο της πόλης του Παρισιού είναι έναν απέραντο μποτιλιάρισμα και η δήμαρχος της πόλης κυρία Hidalgo έχει αποφασίσει να μειώσει στο ελάχιστο τη χρήση αυτοκινήτων από τους κατοίκους. Από το 2015 που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της έχει πάρει μερικές τολμηρές αλλά και παράξενες αποφάσεις, όπου όλες τους βασίζονται στη λογική πως αν γίνει κόλαση η ζωή των οδηγών, τότε θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και θα πηγαίνουν στις δουλειές τους με τα ΜΜΜ και ποδήλατα.

Μέχρι στιγμής έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων diesel Μέσα στο Παρίσι – όχι επειδή ρυπαίνουν περισσότερο από τα βενζινοκίνητα, αλλά επειδή το 90% των ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων είχαν κινητήρες diesel όταν τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση, οπότε οι κάτοικοι της πόλης έπρεπε να τα πουλήσουν και να αγοράσουν καινούρια με κινητήρες βενζίνης ή να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν για τις αστικές μετακινήσεις τους. Φυσικά οι πλούσιοι αγόρασαν αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και συνέχισαν να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης, ενώ οι φτωχοί το έριξαν στο… περπάτημα.

Κάτι σαν τα ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ στον δακτύλιο της Αθήνας που όποιος έχει λεφτά αγοράζει δύο αυτοκίνητα και μπαίνει στο κέντρο κάθε μέρα.

Το δεύτερο μέτρο που έλαβε η δήμαρχος, ήταν να καταργήσει ένα νόμο του 1967 που επέβαλε στους κατασκευαστές κατοικιών να φτιάχνουν μία κλειστή θέση στάθμευσης για κάθε διαμέρισμα που κατασκευάζουν. Το σκεπτικό της δημάρχου ήταν πως αν δεν έχεις που να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου, τότε δεν θα αγοράσεις ή τέλος πάντων δεν θα χρησιμοποιείς καθημερινά το αυτοκίνητό σου.

Μέσα σε λίγα χρόνια μόνο το 30% των κατοικιών του Παρισιού είχε μία θέση στάθμευσης για αυτοκίνητο, όταν στην υπόλοιπη Γαλλία το 80% των σπιτιών έχουν δική τους θέση στάθμευσης. Φυσικά κερδισμένοι για άλλη μια φορά από αυτό το μέτρο βγήκαν οι εργολάβοι που μπόρεσαν πλέον να κατασκευάζουν περισσότερα διαμερίσματα στο ίδιο οικόπεδο και οι ιδιοκτήτες γης, αφού οι τιμές πώλησης και ενοικίασης σπιτιών με χώρο στάθμευσης ή σκέτων χώρων στάθμευσης εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Παρά το γεγονός πως τα “πρωτοποριακά” μέτρα της δημάρχου δεν έχουν αλλάξει την συνολική εικόνα της κίνησης στο κέντρο του Παρισιού, η ίδια συνεχίζει το πλάνο της, αυτή τη φορά μειώνοντας το όριο ταχύτητας στα 30km/h από 50km/h σε όλους (σχεδόν) τους δρόμους του Παρισιού.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα μέτρα, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30km/h δεν επηρεάζει την πραγματική ζωή των κατοίκων, διότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι… ακινητοποιημένοι στο μποτιλιάρισμα! Ακόμα και τα δίκυκλα δυσκολεύονται να κινηθούν στο Παρίσι. Οπότε και στα 200km/h να έβαζε το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, πάλι με 10km/h μέση ωριαία θα κινούνται τα οχήματα…