Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Πατέντα της Honda που σε κάνει Marc Marquez!

Σώζει τα γλιστρήματα του μπροστινού

Μια νέα πατέντα της Honda υπόσχεται πως θα μας κάνει όλους να σώζουμε τα γλιστρήματα του μπροστινού σαν τον Marc Marquez. Το σύστημα βασίζεται στις δυνατότητες των νέων μονάδων IMU όπου χάρη στους αισθητήρες G-force μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση και την θέση της μοτοσυκλέτα στον χώρο. Προς το παρόν, αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την λειτουργία των traction control, των Wheelie control και φυσικά των cornering ABS. Τώρα η Honda θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την τεχνολογία για να κάνει διορθωτικές κινήσεις στο τιμόνι σε περίπτωση που ο εμπρός τροχός χάσει στιγμιαία την πρόσφυσή του.

Πρακτικά υπάρχει ένας τρόπος για να “σώσεις” το γλίστρημα του εμπρός τροχού. Τον χρησιμοποίησε πρώτη φορά ο Freddie Spencer και είναι το στιγμιαίο άνοιγμα του γκαζιού και ταυτόχρονα το γυροσκοπικό φαινόμενο και counter-steering τη στιγμή που νοιώσεις πως ο εμπρός τροχός αρχίζει να γλιστρά. Πρόκειται για μια τεχνική που ξεκίνησε από τους αγώνες flat-track και οι Αμερικάνοι αναβάτες, όπως ο Freddie Spencer και ο Kenny Robert έφεραν στα GP.

Το σύστημα της Honda, που στα σχέδια φαίνεται να εφαρμόζεται σε μία Goldwing, χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα και αρθρώσεις. Όταν η IMU αντιληφθεί πως ο εμπρός τροχός ξαφνικά γλιστρά, τότε αυτομάτως ο ηλεκτροκινητήρας σπρώχνει το τιμόνι και το εμποδίζει αρχικά να κλείσει υπερβολικά προς τα μέσα και συνεχίζει τις διορθωτικές κινήσεις εκμεταλλευόμενο το γυροσκοπικό φαινόμενο. Δεν είναι σαφές αν ταυτόχρονα επεμβαίνει και στον ride by wire ψεκασμό, αλλά δεν θα ήταν δύσκολο να το κάνει και αυτό.

Ήδη η Honda έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης μοτοσυκλετών (Honda Riding Assist / Auto Balancing) οπότε το λογισμικό και το hardware μπορούμε να πούμε πως είναι έτοιμα. Η μόνη ανησυχία μας είναι πως τα ηλεκτρονικά δεν σε προειδοποιούν πως θα… χαλάσουν.