Piaggio Ape - Πλέον θα παράγεται αποκλειστικά στην Ινδία

Η μικρή παραγωγή της Pontedera προοριζόταν εδώ και χρόνια μόνο για τις ασιατικές αγορές
Piaggio Ape
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/12/2024

Το τρίτροχο ελαφρύ επαγγελματικό όχημα  Piaggio Ape (με το ape να σημαίνει “μέλισσα” στα ιταλικά, και με την Piaggio να έχει εμμονή με τα έντομα -θυμίζουμε και τη σφήκα - Vespa), αρχικά κυκλοφόρησε στην αγορά ως VespaCar ή TriVespa το 1948, με την παραγωγή του στην Pontedera, σε design του Corradino D'Ascanio, σχεδιαστή υπεύθυνου και για τη Vespa.

Το Ape μπορούσε να διαμορφωθεί και να πάρει ποικίλες μορφές, εξυπηρετώντας πολλές χρηστικές λειτουργίες, από μεταφορές αντικειμένων και ανθρώπων, ως ελαφρύ φορτηγάκι, ή ως ταξί. Παράλληλα αρκετοί ήταν και οι πιτσιρικάδες που το έπαιρναν αντί για αυτοκίνητο, με κλασική περίπτωση τον Valentino Rossi να έχει επικές ιστορίες να διηγηθεί για τις κόντρες του με το “φτιαγμένο” Ape 50 του, ενάντια στα Ape των άλλων πιτσιρικάδων της Tavullia!

Το 1960 η Piaggio ξεκίνησε να εξάγει το Ape παγκοσμίως, με την Ινδία να αποτελεί τον καλύτερο πελάτη της, αφού τα τρίκυκλα ταξί και φορτηγάκια εκεί αποτελούσαν τη δημοφιλέστερη λύση για τον επαγγελματία. Στη συνέχεια, το Ape γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και σε άλλες αγορές της Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη με τα Tuk-Tuk της και η Ινδονησία.

Το 1999 σηματοδότησε την έναρξη της λειτουργίας της Piaggio Vehicles Pvt Ltd (PVPL) στην Ινδία, και την έναρξη της παραγωγής του Ape στο εργοστάσιο του Pune, με το τρίκυκλο να αποκτά ηγετική θέση στην τεράστια ινδική αγορά.

Ape Electric

Τα τελευταία χρόνια, παρόλο που μικρός αριθμός Ape παραγόταν στο εργοστάσιο της Pontedera στην Ιταλία, κανένα από αυτά δεν κατέληγε σε αγορές τις Ευρώπης, αφού εδώ και πολύ καιρό τα Ape δεν πωλούνταν στην Ευρώπη. Αιτία από τη μία οι αυστηρές Euro προδιαγραφές Euro 5, ενώ η παρουσίαση του ηλεκτρικού Ape E-City στην Ινδία το 2019 ήταν “too little, too late” για τους Ευρωπαίους, που προτιμούν πλέον το τετράτροχο ελαφρύ φορτηγάκι Porter που πλέον έχει και ηλεκτρική έκδοση -Porter NPE- η οποία παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2024.

Valentino Rossi

Τώρα, η Piaggio ανακοίνωσε πως σταματά την μικρή παραγωγή του Ape στην Pontedera, με το θρυλικό τρίκυκλο να αποχαιρετά τις γραμμές του ιταλικού εργοστασίου για τα καλά, μετά από 76 αδιάλειπτα χρόνια παραγωγής του εκεί.

Rossi Ape

Πλέον θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Ινδία -σε 12 παραλλαγές μάλιστα με κινητήρες ηλεκτρικούς, βενζίνης και diesel, δίπλα στα Porter που επίσης κατασκευάζονται και στο ινδικό εργοστάσιο-, για τις αγορές της Ασίας και της Αφρικής, ενώ το μέρος του εργοστασίου της Pontedera για το Ape θα μετατραπεί για την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού Porter.

Ετικέτες

Η Triumph διακόπτει την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα – Έρχεται ανακοίνωση για τον νέο αντιπρόσωπο

Ο επόμενος αντιπρόσωπος υπογράφει την σύμβασή του
Η Triumph διακόπτει την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα – Έρχεται ανακοίνωση για τον νέο αντιπρόσωπο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/7/2026

Και επίσημα πλέον μπορεί να ανακοινωθεί στο κοινό η πληροφόρηση που είχε ήδη το δίκτυο πωλήσεων της Triumph και τα συνεργαζόμενα καταστήματα και εταιρείες, καθώς και οι εργαζόμενοι της ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. πως η αγγλική εταιρεία διακόπτει την πολυετή συνεργασία της με τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα.

Η ΗΛΙΟΦΙΛ υπήρξε ο εισαγωγέας της Triumph για 33 χρόνια και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένας από τους πετυχημένους στον κλάδο εισαγωγέων μοτοσυκλετών έχοντας ήδη κεφαλοποιήσει τα προηγούμενα βήματά του που εκτός των άλλων συμπεριέλαβαν τότε και την αντιπροσώπευση της Yamaha, προχώρησε στη συμφωνία με το Αγγλικό εργοστάσιο σε μία ταραχώδη περίοδο που η γκάμα της δεν βρισκόταν στο σημερινό επίπεδο.

Η ΗΛΙΟΦΙΛ στήριξε για πολλά χρόνια την Αγγλική εταιρεία, ιδιαίτερα σε εκείνη την περίοδο πριν από τρεις δεκαετίες και ήλπιζε τουλάχιστον σε μία πιο ήπια μετάβαση, κι ακόμη καλύτερα, να συμπεριληφθεί στην συμφωνία της μετάβασης το στοκ της ή ακόμη και τα προσφάτως εγκαινιασμένα καταστήματα.

Δεν ήταν επίσης κάτι κρυφό στο δίκτυο πωλήσεων πως ο κος Νάσος Ηλιόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία με μεταβιβάσει την αντιπροσωπεία σε άλλη εισαγωγική εταιρεία, έχοντας πραγματοποιήσει ένα πρώτο κύκλο συναντήσεων πριν από αρκετά χρόνια. Το τελευταίο όμως διάστημα η ΗΛΙΟΦΙΛ είχε πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις στη λιανική πώληση και είχε ανοίξει και νέο κατάστημα, πλήρως εξοπλισμένο, ενώ διέθετε και αρκετά σημεία service. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο κι απολύτως λογικό από πλευράς τους πως θα συνεκτιμηθεί η αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της αγοράς επένδυση από την μητρική εταιρεία. Δυστυχώς η TRIUMPH MOTORCYCLES LTD αποφάσισε να διακόψει άμεσα την συνεργασία.

Ο νέος αντιπρόσωπος είναι επίσης γνωστός, διαθέτει μία από τις κορυφαίες σε μερίδιο πωλήσεων εταιρείες της ελληνικής αγοράς και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου όμως, σύμφωνα με πηγή από τη μεριά της Triumph, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την υπογραφή της σύμβασης με τους Άγγλους.

Δεν αναμένεται λοιπόν άμεσα μία επίσημη ανακοίνωση του ονόματος της νέας αντιπροσωπείας.

Για τους πελάτες και τους ιδιοκτήτες Triumph αυτή η μη ομαλή μετάβαση δημιουργεί κενό, αντίστοιχο με εκείνο που υπήρξε με την Kawasaki. Από αυτή τη στιγμή θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξυπηρετηθούν με ανταλλακτικά, πόσο μάλλον με νέα μοντέλα.

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί και το site της Triumph στην Ελλάδα.

Για εκείνους που είχαν παραγγείλει μοτοσυκλέτες με βάση και την πρόσφατη καλοκαιρινή προσφορά που είχαν ανακοινώσει, είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή με ποιον τρόπο θα εξυπηρετηθούν.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνεργαζόμενα καταστήματα θα βρουν σύντομα μία νέα συμφωνία να τους περιμένει με τον νέο αντιπρόσωπο και τα ιδιόκτητα καταστήματα της ΗΛΙΟΦΙΛ να κάνουν τη μετάβαση με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για το προσωπικό της εταιρείας, πολλοί από τους οποίους εργάζονται πολλά έτη στο πόστο τους.

Ελπίζουμε για τους ιδιοκτήτες της Triumph να επιτευχθεί η ταχεία εξέλιξη και να έχουμε σύντομα την υπογραφή σύμβασης, ώστε να μπορεί να ανακοινωθεί ο νέος αντιπρόσωπος.

 

Η ανακοίνωση της ΗΛΙΟΦΙΛ:

 

ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.                                                                                                                             Αθήνα 1/7/2026

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ TRIUMPH MOTORCYCLES LTD - ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.

Με το παρόν ενημερώνουμε του πελάτες και συνεργάτες μας για την διακοπή συνεργασίας με το Βρετανικό εργοστάσιο στις 30/6/2026, μετά από 33 χρόνια συνεργασίας και μάλιστα χωρίς καμία υπαιτιότητά μας.

Η αρχικά προταθείσα παράταση από το εργοστάσιο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία ομαλή μετάβαση στον νέο αντιπρόσωπο - εισαγωγέα, δεν υλοποιήθηκε καθόσον καμία από τις αυτονόητες προϋποθέσεις που ζήτησε η εταιρεία μας για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτή.

Η εταιρεία μας υπήρξε πάντοτε πελατοκεντρική με γνώμονα την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας, από την αγορά και σε όλη την διάρκεια της κατοχής της μοτοσυκλέτας και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει στο εγγύς μέλλον μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα εταιρεία αντιπροσώπευσης που θα ανακοινώσει τη συνεργασία της με το Βρετανικό εργοστάσιο επίσημα τους επόμενους μήνες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συνεργάτες και πελάτες της εταιρείας μας για την εξαιρετικά καλή σχέση που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο και να τους ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για το μέλλον με την αγαπημένη μας μάρκα.