Προσοχή! Θα έχει αιθανόλη η βενζίνη από το 2019

Από 1 Ιανουαρίου αλλάζει η σύνθεση της βενζίνης
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/10/2018

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2014/94 που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με τον Ν. 4546/2018, άρθρο 29, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, η βενζίνη στα ελληνικά πρατήρια θα έχει 1% περιεκτικότητα σε βιοαιθανόλη και από την ίδια ημερομηνία το 2020 θα αυξηθεί στο 3%. Ταυτόχρονα, όλα τα πρατήρια καυσίμων θα πρέπει να έχουν στις αντλίες τους ειδική σήμανση ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής το ποσοστό βιοκαυσίμου (αιθανόλης στην περίπτωση της βενζίνης) που περιέχεται μέσα στο ορυκτό καύσιμο. Τα σήματα αυτά θα είναι ένας κύκλος με κεφαλαίο γράμμα Ε (Ethanol) και δίπλα του έναν αριθμό που θα αφορά το μέγιστο ποσοστό περιεκτικότητας, δηλαδή αν δείτε το σήμα Ε10 σημαίνει πως η βενζίνη περιέχει έως 10%. Τονίζουμε την λέξη “ΕΩΣ” διότι όπως είπαμε η βενζίνη μας θα έχει 1% φέτος και 3% από του χρόνου, όμως στα πρατήρια η αντλία θα έχει το σύμβολο Ε10.

Τι είναι η αιθανόλη  και γιατί την μισούμε;

 

Η αιθανόλη είναι ουσιαστικά το οινόπνευμα.

Παρά το γεγονός ότι δεν μειώνει τις επιδόσεις των κινητήρων (σε μερικές περιπτώσεις τις αυξάνει κιόλας!) δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κινητήρες σε μακροχρόνια χρήση.

Το οινόπνευμα καταστρέφει οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, όπως πλαστικά ρεζερβουάρ, σωληνάκια καυσίμου, τσιμουχάκια στις αντλίες βενζίνης και γενικά έχει διαβρωτικές ιδιότητες στα συνθετικά υλικά. Στις ΗΠΑ που η περιεκτικότητα της αιθανόλης ξεπερνά το 10% είχαμε μαζικές ανακλήσεις μοτοσυκλετών για αλλαγή ρεζερβουάρ ή τμημάτων τους, όπως τάπες βενζίνης κ.τ.λ. Μάλιστα η Ducati και η KTM σταμάτησαν να βάζουν πλαστικά ρεζερβουάρ στα Monster και στα Duke και τα αντικατέστησαν με μεταλλικά.

 

Γιατί είναι υποχρεωτική η βιοαιθανόλη στα καύσιμα;

 

Η προσθήκη βιοαιθανόλης ξεκίνησε από την Βραζιλία ώστε να μειώσει την ανάγκη της για εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, καθώς είχε μεγάλο αντίκτυπο στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών της.

Ακολούθησαν οι ΗΠΑ όπου το λόμπυ των παραγωγών καλαμποκιού που είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του George Bush Jr ζήτησε ως αντάλλαγμα την προσθήκη αιθανόλης από καλαμπόκι στην βενζίνη. Τότε η βενζίνη με αιθανόλη ονομάστηκε “βιοκαύσιμο” και ανέλαβαν οι οικολογικές ΜΚΟ να το πλασάρουν στην κοινωνία των ΗΠΑ ως “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ” κάτι που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια, αφού είναι η βασική αιτία της καταστροφικής για τον πλανήτη μονοκαλλιέργιας.

Στην Ευρώπη, η ιδέα για την προσθήκη αιθανόλης στα καύσιμα προωθήθηκε από την Γερμανία, καθώς είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική χώρα της Ε.Ε. και έχει ανάγκη από τεράστιες ποσότητες υγρών καυσίμων. Αυτό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη στις τιμές των ορυκτών καυσίμων που καθορίζουν οι ΗΠΑ μέσω του ΟΠΕΚ, αλλά και του φυσικού αερίου που καθορίζει η Ρωσία. Έτσι η προσθήκη αιθανόλης μειώνει έως έναν βαθμό την επιρροή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο κόστος ενέργειας που πρέπει να πληρώσει η Γερμανία και κατ’ επέκταση επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων που εξάγει. Επίσης, η Γερμανία πουλάει “Οικολογική Τεχνολογία” σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τζιράρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την διεθνή “Κομπίνα της Οικολογίας”.  

     

City's Art 2024 - Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart Μεγάρων

18 αναβάτες συμμετείχαν στο πρώτο σεμινάριο του City's Art για τη φετινή χρονιά
motomag City's Art 2024 – Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart Μεγάρων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/5/2024

Το πρώτο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης City Advance Riding Techniques για το 2024 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην πίστα kart των Μεγάρων.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της διοργάνωσης:

"Μετά από 12 χρόνια διεθνούς δραστηριότητας, το City΄s ART ξεκίνησε τα εξειδικευμένα μαθήματά του για το 2024 στην πίστα Kart των Μεγάρων την Παρασκευή 17 Μαϊου. Οι 18 μαθητευόμενοι -ανάμεσα τους και γυναίκες- ήρθαν από διάφορα σημεία της χώρας και με κάθε είδους μοτοσυκλέτα -από KTM 390 και Voge 300, μέχρι Yamaha Tracer 9GT και BMW S 1000 XR ώστε να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της σχολής. Από την πρώτη στιγμή έδειξαν τη δίψα τους για τη σωστή και ασφαλή οδήγηση μοτοσυκλέτας, κατανοώντας με ευκολία τα λόγια και τις υποδείξεις των εκπαιδευτών. Σε αυτό το πρώτο σεμινάριο έμαθαν σε θεωρία και -πολύ περισσότερο- σε πράξη τον έλεγχο του γκαζιού και συγκεκριμένα τους παράγοντες “γιατί, πόσο, πότε, και οφέλη στην οδήγηση”.

City's Art 2024 – Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart Μεγάρων

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι μαθητές ακολούθησαν κατά γράμμα το πρόγραμμα του σχολείου, και στο τέλος της ημέρας όλοι συμφώνησαν πως αυτά που έμαθαν θα τους βοηθήσουν άμεσα στον τρόπο που οδηγούν τη μοτοσυκλέτα τους. Όλοι μαζί έδωσαν ραντεβού στο επόμενο σεμινάριο εκμάθησης, στο οποίο και θα εκπαιδευτούν πάνω στον “Συγχρονισμό Ελέγχου του Γκαζιού και Αλλαγής Κατεύθυνσης”.

Για όσους δεν γνωρίζουν το City΄s Advance Rider Training είναι το νεότερο πρόγραμμα εκπαίδευσης αναβατών που δημιούργησε η ομάδα του California Superbike School, του μεγαλύτερου και πλέον καταξιωμένου σχολείου οδήγησης μοτοσυκλέτας στον πλανήτη. Παράλληλα είναι το μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας στον κόσμο που έχει καταγεγραμμένα στοιχεία απόδοσης της μείωσης των ατυχημάτων και αυτή η τεχνογνωσία έχει μεταφερθεί ακέραια στην ελληνική αγορά.

City's Art 2024 – Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart Μεγάρων

Τη διαχείριση του City's ART στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει αναλάβει η Game Face ΕΕ, στόχος της οποίας είναι η αναγνώριση και καθιέρωση της προσθετικής αξίας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρει, καλύπτοντας το κενό της εκπαίδευσης και διδάσκοντας τις σωστές τεχνικές για την ασφαλή οδήγηση scooter και μοτοσυκλέτας.

Στόχος του City's ART είναι να επισημάνει και να διορθώσει άμεσα τα συνήθη λάθη χειρισμού που κάνουν οι αναβάτες scooter και μοτοσυκλετών, καθώς και τη μετάδοση των βασικών αρχών οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας μέσω μίας απλής μεθοδολογίας και της άρτιας τεχνικής κατάρτισης των πιστοποιημένων εκπαιδευτών του. Σχεδιασμένο με πολύ απλή δομή που τονίζει τις βασικές τεχνικές οδήγησης, τις οποίες οι μαθητές καταφέρνουν να τις αφομοιώνουν άμεσα μέσω της συνεχούς επανάληψης και της άμεσης διόρθωσης.

City's Art 2024 – Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart Μεγάρων

Το City's ART  απευθύνεται σε όλους τους μοτοσυκλετιστές που θέλουν να μάθουν να κινούνται με ασφάλεια, είτε  χρησιμοποιούν τη μοτοσυκλέτα από ανάγκη, είτε λόγω ευκολίας, είτε από πάθος. Και στις τρεις περιπτώσεις, η γνώση που θα αποκομίσουν από το City's ART θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την οδηγική ικανότητά τους, με την κίνηση εντός - εκτός πόλης να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.

Η διάρκεια σεμιναρίου είναι μόλις 5,5 ώρες καθώς ο στόχος του City's ART είναι η επιδιόρθωση των λαθών που κάνουν οι αναβάτες. Το 55% του συνολικού χρόνου είναι πρακτική εφαρμογή των ασκήσεων κάτω από την επίβλεψη των πιστοποιημένων εκπαιδευτών.

City's Art 2024 – Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart Μεγάρων

Η αρχή για το 2024 έγινε και τα σεμινάρια θα συνεχιστούν στην ίδια τοποθεσία την Παρασκευή 7 Ιουνίου και την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Για να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο που σας εξυπηρετεί, απλά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://cityart.gr. Μπορείτε επίσης να στείλετε ένα email στο [email protected] ή/και να καλέσετε στο τηλ. 6945893697 απογευματινές ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της GAME FACE EE www.cityart.gr και τους λογαριασμούς του Σχολείου στα κοινωνικά δίκτυα.

City's Art 2024 – Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart ΜεγάρωνCity's Art 2024 – Ξεκίνημα με το δεξί στην πίστα kart Μεγάρων
Ετικέτες