Προσωρινή διακοπή παραγωγής για την Honda

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/4/2016

Έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Ιαπωνία, μία σειρά από μεγάλα εργοστάσια έχουν διακόψει την λειτουργία τους. Σήμερα, Δευτέρα, το εργοστάσιο της Honda στο Kumamoto θα παραμείνει κλειστό για τρίτη συνεχή ημέρα και πιθανότατα να μην ανοίξει ούτε αύριο. Το Kumamoto είναι από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Ιαπωνίας και μαζί με το εργοστάσιο μοτοσυκλετών της Honda, κλειστές είναι και οι γραμμές παραγωγής της Toyota, Nissan και Mitsubishi, όπως και της Sony. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Toyota που αναμένει να συνεχίσει την παραγωγή μετά τις 23 Απριλίου, καθώς αδυνατεί να εφοδιαστεί από τους προμηθευτές που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Η Toyota, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων, είναι ο εισηγητής ενός συστήματος ελέγχου των προμηθευτών που του δάνεισε και το όνομα: TPS – Toyota Production System, και βασίζεται σε δύο άλλες έννοιες: "Just-In-Time" και "Jidoka", που συνοπτικά σημαίνει ότι οι προμηθευτές εφοδιάζουν απευθείας τις γραμμές παραγωγής, αναλαμβάνοντας και τον αρχικό ποιοτικό έλεγχο. Με ένα βασικό προμηθευτή της Toyota, το εργοστάσιο Aisin Seiki που κατασκευάζει αμαξώματα, να έχει πληγεί από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ και τους μεγάλους μετασεισμούς, η Toyota έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Το εργοστάσιο μοτοσυκλετών της Honda, με ετήσια παραγωγή τις 250.000 μονάδες, αντιμετωπίζει μικρό πρόβλημα και έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών. Ωστόσο η αρχική εκτίμηση ότι θα ανοίξει την Τρίτη, έχει αρχίσει να απομακρύνεται και είναι πιθανό να παραμείνει κλειστό, με τους υπευθύνους να δηλώνουν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος στο χρόνο παραγωγής.

 

Το εργοστάσιο στο Kumamoto είναι από τα πλέον σύγχρονα της Honda, έχοντας ξεκινήσει την παραγωγή στις 14 Απριλίου του 2008. Ήταν λοιπόν στα γενέθλιά του, που αναγκάστηκε να σταματήσει εξαιτίας του σεισμού που δυστυχώς είχε και θύματα στην Ιαπωνία, πέρα από τις υλικές ζημιές…

 

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Υψηλού επιπέδου εξοπλισμός, 3 εκδόσεις

Με Start-Stop, ABS, TFT, Keyless, ακόμα και TCS στα 2 κορυφαία μοντέλα της σειράς
Thrust Motor DSR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2023

Τον Φεβρουάριο αναμένεται στη χώρα μας η νέα οικογένεια αστικών scooter DSR της Thrust Motor, σε 2 κυβισμούς (125 & 150 κ.εκ.) και σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού.

Το design των DSR είναι ιδιαίτερα σύγχρονο, ενώ οι διαστάσεις τους είναι μικρές, καθιστώντας τα ιδανικά για αστικές μετακινήσεις, καθώς δεν θα κολλήσουν ούτε στο πιο δύσκολο μποτιλιάρισμα. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και χειρολαβές. Τα DSR διαθέτουν και χαμηλή ζελατίνα που προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη. Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 μπροστά και 13 ιντσών πίσω), με διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Ίδιο είναι το ύψος σέλας στα χαμηλά 770 mm, ίδιο και το μεταξόνιο στα 1.375 κ.εκ.

Η πιο οικονομική έκδοση είναι το DSR 125 AC, με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm και 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 mm μπροστά και δισκόφρενο 220 mm πίσω, με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Η οθόνη οργάνων είναι ψηφιακή LCD.

Thrust Motor DSR

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2.

Το DSR 125 LC ανεβάζει κατακόρυφα τον εξοπλισμό σε σχέση με την AC έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop και ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Τέλος, το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της οικογένειας είναι το DSR 150 LC, με 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα 3 DSR αναμένονται στη χώρα μας τον 2ο μήνα του 2024, στις 3 προαναφερθείσες εκδόσεις και σε 3 χρώματα: Γκρι Ματ, Λευκό και Κόκκινο Ματ