Προσωρινή διακοπή παραγωγής για την Honda

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/4/2016

Έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Ιαπωνία, μία σειρά από μεγάλα εργοστάσια έχουν διακόψει την λειτουργία τους. Σήμερα, Δευτέρα, το εργοστάσιο της Honda στο Kumamoto θα παραμείνει κλειστό για τρίτη συνεχή ημέρα και πιθανότατα να μην ανοίξει ούτε αύριο. Το Kumamoto είναι από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Ιαπωνίας και μαζί με το εργοστάσιο μοτοσυκλετών της Honda, κλειστές είναι και οι γραμμές παραγωγής της Toyota, Nissan και Mitsubishi, όπως και της Sony. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Toyota που αναμένει να συνεχίσει την παραγωγή μετά τις 23 Απριλίου, καθώς αδυνατεί να εφοδιαστεί από τους προμηθευτές που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Η Toyota, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων, είναι ο εισηγητής ενός συστήματος ελέγχου των προμηθευτών που του δάνεισε και το όνομα: TPS – Toyota Production System, και βασίζεται σε δύο άλλες έννοιες: "Just-In-Time" και "Jidoka", που συνοπτικά σημαίνει ότι οι προμηθευτές εφοδιάζουν απευθείας τις γραμμές παραγωγής, αναλαμβάνοντας και τον αρχικό ποιοτικό έλεγχο. Με ένα βασικό προμηθευτή της Toyota, το εργοστάσιο Aisin Seiki που κατασκευάζει αμαξώματα, να έχει πληγεί από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ και τους μεγάλους μετασεισμούς, η Toyota έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Το εργοστάσιο μοτοσυκλετών της Honda, με ετήσια παραγωγή τις 250.000 μονάδες, αντιμετωπίζει μικρό πρόβλημα και έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών. Ωστόσο η αρχική εκτίμηση ότι θα ανοίξει την Τρίτη, έχει αρχίσει να απομακρύνεται και είναι πιθανό να παραμείνει κλειστό, με τους υπευθύνους να δηλώνουν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος στο χρόνο παραγωγής.

 

Το εργοστάσιο στο Kumamoto είναι από τα πλέον σύγχρονα της Honda, έχοντας ξεκινήσει την παραγωγή στις 14 Απριλίου του 2008. Ήταν λοιπόν στα γενέθλιά του, που αναγκάστηκε να σταματήσει εξαιτίας του σεισμού που δυστυχώς είχε και θύματα στην Ιαπωνία, πέρα από τις υλικές ζημιές…

 

Η Polaris πατεντάρει κράνος που διαγιγνώσκει πότε είσαι κουρασμένος

Μένει να δούμε αν θα πάρει τον δρόμο προς την παραγωγή
polaris
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/6/2026

Η τελευταία πατέντα της Polaris υποδηλώνει ότι το μελλοντικό σου κράνος θα μπορεί να παρακολουθεί την κόπωσή σου, να ελέγχει το όχημά σου και να αποφασίζει πότε πρέπει να σταματήσεις την οδήγηση.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Polaris περιγράφει ένα modular έξυπνο κράνος εξοπλισμένο με GPS, βιομετρικούς αισθητήρες, εξοπλισμό επικοινωνίας, φώτα και αφαιρούμενες ηλεκτρονικές μονάδες. Οι μοτοσυκλετιστές θα μπορούν να επικοινωνούν μέσω δικτύων, να συντονίζουν ομαδικές βόλτες και να χειρίζονται ορισμένες λειτουργίες του οχήματος απευθείας από κουμπιά τοποθετημένα στο κράνος. Όλα αυτά είναι αρκετά λογικά. Οι μοτοσυκλετιστές χρησιμοποιούν ήδη συσκευές επικοινωνίας Bluetooth, κάμερες, συστήματα πλοήγησης και εφαρμογές. Ο συνδυασμός ορισμένων από αυτές τις λειτουργίες σε μια ενιαία πλατφόρμα δεν λογίζεται ως αρνητικό.

Polaris

Βέβαια, η τεχνολογία του συγκεκριμένου κράνους δεν σταματά εκεί, αφού ένα σύστημα παρακολούθησης της κόπωσης που καταγράφει τις κινήσεις του κεφαλιού, την επιτάχυνση, τα βιομετρικά στοιχεία του αναβάτη και τη δραστηριότητα των αναρτήσεων του οχήματος θα υπολογίσει αυτό που η Polaris ονομάζει “Συνολική Μεταδιδόμενη Ενέργεια” (Total Energy Imparted). Η ιδέα είναι να προσδιοριστεί πόσο σωματικά καταπονημένος έχει γίνει ο αναβάτης με την πάροδο του χρόνου. Αν συγκεντρωθούν αρκετοί “πόντοι” κόπωσης, το σύστημα αρχίζει να εκπέμπει προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το κράνος θα μπορούσε να ζητήσει επιβεβαίωση ότι ο αναβάτης είναι σε εγρήγορση και προσέχει. Εάν ο αναβάτης δεν απαντήσει εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, το σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του οχήματος, περιορίζοντας την απόδοση ή μειώνοντας την ταχύτητα.

Polaris

Πολλοί έμπειροι αναβάτες θα θεωρήσουν πως δεν πρέπει και δεν χρειάζεται ένα κράνος να πάρει μία τέτοια απόφαση, όμως είναι από τις περιπτώσεις που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ του ανθρώπου και να προλάβει δύσκολες καταστάσεις.

Μία άλλη λειτουργία της Polaris περιγράφει συστήματα σύνδεσης για ομαδικές βόλτες που μπορούν να παρακολουθούν πόσο μακριά απομακρύνονται οι αναβάτες από έναν καθορισμένο αναβάτη και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν οι αναβάτες απομακρύνονται υπερβολικά.

Βέβαια, μένει να δούμε αν οι παραπάνω λειτουργίες θα πάρουν τον δρόμο προς την παραγωγή, καθώς πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν μείνει στα συρτάρια και οι ιδέες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σημαντικό πάντως είναι να αναφέρουμε πως η η Polaris δεν είναι απλώς ένας κατασκευαστής οχημάτων, αλλά κατέχει επίσης την Klim, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα του εξοπλισμού για μοτοσυκλέτες και μηχανοκίνητα σπορ.

Ετικέτες