QJ-Benelli: Νέος 800cc κινητήρας με έντονο άρωμα KTM!

Ανταγωνιστής ή συνεργάτης;
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/1/2022

Τα σχέδια ενός νέου δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα 800 κυβικών της QJ (μητρικής της Benelli) ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα και άναψαν φωτιές στο σενάριο “κρυφής” συνεργασίας της KTM με την QJ. Οι βασικότεροι λόγοι που πυροδότησαν αυτές τις φήμες ή αν θέλετε, αυτές τις “υποψίες”, είναι η εξωτερική εμφάνιση του κινητήρα, όπου έως τα κάρτερ μοιάζει σχεδόν ίδιο με τον κινητήρα των πρώτα 790 Duke / 790 Adventure και η ονομασία του QJ288MWμ όπου το 2 είναι για τους κυλίνδρους και το 88 για τη διάμετρο των εμβόλων, που είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του 790 της KTM.

Επίσης το γεγονός πως η QJ παρουσίασε πρόσφατα ένα δικό της δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα για τα TRK 800 / Leoncino 800 κάνει ακόμα πιο “παράξενη” την απόφασή της να ετοιμάσει και δεύτερο ίδιας κατηγορίας κινητήρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Το σενάριο της πιθανής μυστικής συνεργασίας με την ΚΤΜ, σκοντάφτει στο γεγονός πως η αυστριακή εταιρεία έχει ήδη έναν ισχυρό συνεργάτη στην Κίνα, την CF MOTO, όπου της έχει παραχωρήσει το δικαίωμα κατασκευής του κινητήρα των Duke 790 και την υποστηρίζει στην επέκτασή της στις παγκόσμιες αγορές, μέσω της συμμετοχής της στην κατηγορία της Moto3 με μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ…

Μόνο που και εδώ υπάρχει αντίλογος, διότι ακριβώς το ίδιο κάνει η KTM με την QJ, όπου επίσης θα έχει παρουσία στη Moto3 με μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ!

Επίσης στην έκθεση της EICMA οι άνθρωποι της ΚΤΜ έλεγαν πως δεν έχουν ιδέα για τον δικύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών της CFMOTO που είχε η πρωτότυπη supersport μοτοσυκλέτα που παρουσίασαν.

Το είπαν γιατί είναι ο ίδιος κινητήρας που θα έχουν και τα δικύλινδρα Duke/Adventure 490 και δεν ήθελαν να το αποκαλύψουν; Ποιος ξέρει… Αν όντως δεν ξέρουν τίποτα, τότε το σενάριο “αντίποινων” στην CFMOTO μέσω της QJ μπορεί να μην είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Από την άλλη μεριά βέβαια, μπορεί απλώς η QJ να “γοητεύτηκε” από το σχεδιασμό του κινητήρα των 790 Duke και να τον χρησιμοποίησε για “έμπνευση” κατά τον σχεδιασμό του δικού της… Συνηθίζεται στην Κίνα αυτή η τακτική.  


 

Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ

Εξαιρετικά χαμηλά το όριο με τον νέο ΚΟΚ
Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ
Από το

motomag

12/12/2025

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα όρια πλέον με τον νέο ΚΟΚ και με τον σχολαστικό έλεγχο που γίνεται τώρα στην αρχή -με την εμπειρία να μας λέει πως μετά από κάθε αλλαγή έτσι κάνουν για λίγο καιρό- περισσότερες ειδήσεις θα έρχονται για επώνυμους που οδηγούν δίκυκλα.

Αυτή τη φορά ήταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ξημερώματα σήμερα της έγινε έλεγχος σε μπλόκο της Σταδίου και στην μέτρηση φάνηκε 0,15mg/l ποσότητα αλκοόλ. Στην επανάληψη λίγη ώρα αργότερα το όργανο μέτρησης έδειξε 0,10mg/l που είναι ακριβώς το όριο στα δίκυκλα, ισοδυναμώντας με ένα μικρό ποτήρι μπύρας και για αυτό της αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 350 Ευρώ και ακινητοποίηση της Vespa.

Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ο νέος ΚΟΚ καθιστά μηδενική την ανοχή στο αλκοόλ για τις μοτοσυκλέτες.

Ένα μέτρο ιδιαίτερα αυστηρό.