QJ-Benelli: Νέος 800cc κινητήρας με έντονο άρωμα KTM!

Ανταγωνιστής ή συνεργάτης;
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/1/2022

Τα σχέδια ενός νέου δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα 800 κυβικών της QJ (μητρικής της Benelli) ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα και άναψαν φωτιές στο σενάριο “κρυφής” συνεργασίας της KTM με την QJ. Οι βασικότεροι λόγοι που πυροδότησαν αυτές τις φήμες ή αν θέλετε, αυτές τις “υποψίες”, είναι η εξωτερική εμφάνιση του κινητήρα, όπου έως τα κάρτερ μοιάζει σχεδόν ίδιο με τον κινητήρα των πρώτα 790 Duke / 790 Adventure και η ονομασία του QJ288MWμ όπου το 2 είναι για τους κυλίνδρους και το 88 για τη διάμετρο των εμβόλων, που είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του 790 της KTM.

Επίσης το γεγονός πως η QJ παρουσίασε πρόσφατα ένα δικό της δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα για τα TRK 800 / Leoncino 800 κάνει ακόμα πιο “παράξενη” την απόφασή της να ετοιμάσει και δεύτερο ίδιας κατηγορίας κινητήρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Το σενάριο της πιθανής μυστικής συνεργασίας με την ΚΤΜ, σκοντάφτει στο γεγονός πως η αυστριακή εταιρεία έχει ήδη έναν ισχυρό συνεργάτη στην Κίνα, την CF MOTO, όπου της έχει παραχωρήσει το δικαίωμα κατασκευής του κινητήρα των Duke 790 και την υποστηρίζει στην επέκτασή της στις παγκόσμιες αγορές, μέσω της συμμετοχής της στην κατηγορία της Moto3 με μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ…

Μόνο που και εδώ υπάρχει αντίλογος, διότι ακριβώς το ίδιο κάνει η KTM με την QJ, όπου επίσης θα έχει παρουσία στη Moto3 με μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ!

Επίσης στην έκθεση της EICMA οι άνθρωποι της ΚΤΜ έλεγαν πως δεν έχουν ιδέα για τον δικύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών της CFMOTO που είχε η πρωτότυπη supersport μοτοσυκλέτα που παρουσίασαν.

Το είπαν γιατί είναι ο ίδιος κινητήρας που θα έχουν και τα δικύλινδρα Duke/Adventure 490 και δεν ήθελαν να το αποκαλύψουν; Ποιος ξέρει… Αν όντως δεν ξέρουν τίποτα, τότε το σενάριο “αντίποινων” στην CFMOTO μέσω της QJ μπορεί να μην είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Από την άλλη μεριά βέβαια, μπορεί απλώς η QJ να “γοητεύτηκε” από το σχεδιασμό του κινητήρα των 790 Duke και να τον χρησιμοποίησε για “έμπνευση” κατά τον σχεδιασμό του δικού της… Συνηθίζεται στην Κίνα αυτή η τακτική.  


 

Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής
Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2023

Γεμάτο το κάμπινγκ στην παραλία Δρέπανος στην Ηγουμενίτσα όπως και τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή όλες αυτές τις ημέρες καθώς κορυφώθηκε εχθές η άφιξη των μοτοσυκλετών Harley Davidson για την Πανευρωπαϊκή τους Συγκέντρωση.

Είναι η τρίτη φορά που επιλέγεται η Ελλάδα για την συνάντηση των Harley Davidson και η δεύτερη για την Ηγουμενίτσα. Η πρώτη ήταν  το 2001 πάλι στο Δρέπανο, ακολούθησε η Πάτρα το 2010 και φέτος συγκεντρώνονται ξανά στο αγαπημένο τους μέρος, πάντα με την συνδρομή της ελληνικής λέσχης που επί πολλούς μήνες προετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες.

Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Στο ενδιάμεσο έχει γίνει και άλλη συγκέντρωση με H-D αλλά από συγκεκριμένο club, επίσης στην Ηγουμενίτσα με τεράστια συμμετοχή, ωστόσο εδώ μιλάμε για ανοικτή και κεντρική διοργάνωση πολλών διαφορετικών λεσχών και μεμονωμένων ιδιοκτητών από ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής έχουν κυλίσει ομαλά οι αφίξεις και η παραμονή αυτού του τεράστιου πλήθους από H-D με τους κατοίκους να είναι ενήμεροι εδώ και καιρό.

Μέσα στο χώρο του κάμπινγκ υπάρχει και χώρος που λειτουργεί σαν μουσείο με σπάνιες μοτοσυκλέτες, έκθεση με custom και φυσικά κάθε χώρος πάρκινγκ είναι ταυτόχρονα και μία μίνι έκθεση H-D.