QJ DUBAI - Στόχος επετεύχθη για τον Κωνσταντίνο Μητσάκη και το QJMOTOR SRT 800X

Μέσω Ισραήλ, Ιορδανίας και Κατάρ, ο Έλληνας ταξιδιώτης έφτασε στο Dubai
motomag QJ DUBAI - Στόχος επετεύχθη για τον Μητσάκη και την SRT 800X της QJMOTOR
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/1/2024

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης με το QJMOTOR SRT 800X έφτασε με επιτυχία σε έναν ακόμη ιδιαίτερο προορισμό, ξεκινώντας από την Ελλάδα για να καταλήξει στο "Μανχάταν της ερήμου", το Dubai.

Η πρώτη χώρα που πάτησε τις ρόδες της η δικύλινδρη Adventure μοτοσυκλέτα της QJMOTOR ήταν το Ισραήλ, με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή να δυσχεραίνει αρκετά τις διαδικασίες εκτελωνισμού και εισόδου στα σύνορά της. Η SRT 800X διένυσε μόλις 60 χιλιόμετρα στο ισραηλινό έδαφος, πριν αφήσει πίσω της τον πόλεμο και τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί μαζί με τον αναβάτη της στη χώρα λόγω της μεγάλης πιθανότητας να κλείσουν τα σύνορα ανά πάσα στιγμή, για να βρεθεί στην Ιορδανία. Η πρωτεύουσα, το Αμμάν, με τα πολύβουα αραβικά παζάρια και τις γεμάτες αρώματα ανατολίτικες γειτονιές της, έδιωξε όλο το άγχος και την πίεση των προηγούμενων ημερών, δίνοντας μια μικρή πρόγευση για τη συνέχεια της διαδρομής στα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας.

QJ DUBAI - Στόχος επετεύχθη για τον Μητσάκη και την SRT 800X της QJMOTOR

Η χώρα στην οποία εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ο πιο σκληρός αγώνας ραλλύ του παγκόσμιου πρωταθλήματος, το Dakar Rally, αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της SRT 800X. Από την πόλη Tabuk, o Μητσάκης κατευθύνθηκε στη δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Μεδίνα, καθώς πλέον μετά από πολλούς αιώνες απαγορεύσεων δόθηκε η δυνατότητα να την επισκέπτονται και μη Μουσουλμάνοι, για να δουν από κοντά το χώρο που είναι θαμμένος ο προφήτης Μωάμεθ και οι δύο πρώτοι Χαλίφες του Ισλάμ.

Επόμενος προορισμός ήταν το εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Αράβων, Ευρωπαίων, Ινδών και Αφρικανών εμπόρων, η Τζέντα, που βρέχεται από τα ζεστά νερά της Ερυθράς Θάλασσας. Η βόλτα στη φημισμένη παραλιακή λεωφόρο Cornice ήταν επιβεβλημένη, όπως και στο θεματικό πάρκο Little Asia. Από εκεί, και μετά από μια διαδρομή 1.535 χιλιομέτρων, η SRT 800X πάτησε τις ρόδες της στις ακτές του Περσικού Κόλπου και συγκεκριμένα στη Ντόχα την πρωτεύουσα του Κατάρ. Η αύρα της πολυτέλειας και της άφθονης ροής του χρήματος είναι διάχυτη σε ολόκληρη την πόλη, με τους πανύψηλους ουρανοξύστες, τα υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα και τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία. Μέσα σε ένα μικρό σχετικό διάστημα, η εισροή κερδών από τις εξαγωγές πετρελαίου έχει μεταμορφώσει το μικρό εμιράτο του Κατάρ σ’ ένα πλούσιο και σύγχρονο κράτος, που τηρεί όμως απόλυτο σεβασμό στην ισλαμική παράδοση.

QJ DUBAI - Στόχος επετεύχθη για τον Μητσάκη και την SRT 800X της QJMOTOR

Ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού ήταν και ο τελικός προορισμός: το φουτουριστικό και κοσμοπολίτικο Dubai. Οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν το επίπεδο της χλιδής που παντρεύεται με την αιχμή της τεχνολογίας και το άφταστο επίπεδο των υπηρεσιών. Μοναδικά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, έντονη νυχτερινή ζωή, κατάμεστες παραλίες και η παροιμιώδης αραβική φιλοξενία, συνθέτουν τον χαρακτήρα αυτής της μοναδικής χώρας. Εκεί, στο "Μανχάταν της ερήμου" βρίσκεται και το ψηλότερο κτίριο του κόσμου (Burj Khalifa / 825 μέτρα), με την SRT 800X να ποζάρει παρκαρισμένη στην είσοδό του.

QJ DUBAI - Στόχος επετεύχθη για τον Μητσάκη και την SRT 800X της QJMOTOR

Το ταξίδι της επιστροφής προβλέπει μια διαδρομή μέσω Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ, Ιράκ και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας γρήγορης στάσης στο Abu Dhabi για επίσκεψη στο τζαμί Sheikh Zayed Grand Mosque, που συνδυάζει άψογα την αραβική και την μαυριτανική αρχιτεκτονική και φιλοξενεί μέχρι 40.000 προσκυνητές, αποτελώντας ένα υπέροχο θρησκευτικό αρχιτεκτόνημα. Αυτή την στιγμή, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης με την SRT 800X βρίσκονται στο Κουβέιτ, σχεδιάζοντας τη διαδρομή για τη διάσχιση του Ιράκ και εν συνεχεία μέσω Τουρκίας να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

Μείνετε συντονισμένοι για την ολοκλήρωση του ταξιδιού και περισσότερες εικόνες από την μοναδική εμπειρία του ταξιδιού "QJ DUBAI"!

QJ DUBAI - Στόχος επετεύχθη για τον Μητσάκη και την SRT 800X της QJMOTORQJ DUBAI - Στόχος επετεύχθη για τον Μητσάκη και την SRT 800X της QJMOTOR

1.000 παραβιάσεις για κινητό σε 4 μέρες από μία μόνο κάμερα ΑΙ: 500 με κόκκινο σε κεντρική διασταύρωση

Οι πρώτες κάμερες ΑΙ ξεκίνησαν πιλοτικά και ήδη καταγράφουν μαζικές παραβιάσεις του ΚΟΚ
1.000 παραβιάσεις για κινητό σε 4 μέρες από μία μόνο κάμερα ΑΙ: 500 με κόκκινο σε κεντρική διασταύρωση
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/12/2025

Παρότι βρίσκονται ακόμη σε φάση “εκπαίδευσης”, οι νέες κάμερες με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αττική κατέγραψαν χιλιάδες παραβάσεις σε ελάχιστες ημέρες, αποτυπώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα της επόμενης ημέρας.

Kάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης τοποθετήθηκαν πιλοτικά σε κομβικά σημεία της Αττικής, το σύστημα βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο λειτουργίας, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη “εκπαίδευσή” του, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν καταιγισμό παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι πρώτες οκτώ κάμερες ΑΙ εγκαταστάθηκαν σε σημεία που υπέδειξε η Ελληνική Αστυνομία όντας χαρακτηρισμένα ως υψηλής επικινδυνότητας, για τροχαία ατυχήματα. Το επόμενο διάστημα θα διασυνδεθούν πλήρως με το υφιστάμενο σύστημα της Τροχαίας, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η εγκατάσταση των καμερών της Περιφέρειας Αττικής: 388 συνολικά συσκευές υψηλής τεχνολογίας (όχι ΑΙ οι συγκεκριμένες), οι οποίες θα ενταχθούν στο ίδιο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

AI Cameras

Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία 2.500 καμερών σε οδικούς άξονες και μέσα μαζικής μεταφοράς, εκ των οποίων οι 500 θα τοποθετηθούν σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ, με βασικό στόχο, τουλάχιστον αρχικά, την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Αγίας Φωτεινής (Νέα Σμύρνη - Καλλιθέα), όπου η κάμερα ΑΙ τέθηκε σε λειτουργία την περασμένη Τρίτη. Από το πρωί της πρώτης ημέρας έως το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκαν περίπου 2.000 παραβάσεις.

Περισσότεροι από 1.000 οδηγοί εντοπίστηκαν είτε να μην φορούν ζώνη ασφαλείας είτε να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, ενώ πάνω από 800 οδηγοί ξεπέρασαν το όριο ταχύτητας των 90 χλμ./ώρα στο συγκεκριμένο σημείο.

AI Cameras

Αντίστοιχα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και από άλλους κόμβους. Στη διασταύρωση Μεσογείων – Χαλανδρίου, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, η κάμερα ΑΙ κατέγραψε 480 διελεύσεις με κόκκινο φανάρι, ενώ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης – Τήνου καταγράφηκαν άλλες 285 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη.

Οι ΑΙ κάμερες είναι “εκπαιδευμένες” όχι μόνο να καταγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας, αλλά και να αναγνωρίζουν μάρκα, μοντέλο και χρώμα οχήματος. Ζουμάρουν αυτόματα στον οδηγό και, με τη βοήθεια λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούν να διαπιστώσουν αν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, αν φορά ζώνη ασφαλείας ή κράνος, καθώς και αν παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη ή το όριο ταχύτητας.

AI Cameras

Οι παραβάσεις κατηγοριοποιούνται και καταχωρούνται στο κεντρικό σύστημα, ενώ τα δεδομένα (εικόνες, βίντεο, χρονικά και γεωγραφικά δεδομένα) διαβιβάζονται κρυπτογραφημένα στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής και Διαχείρισης Παραβάσεων (ΕΗΣ).

Παρόν στην εγκατάσταση των πρώτων καμερών ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι οι κάμερες δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα.

AI Cameras

"Οι κάμερες είναι εμφανείς και λειτουργούν με στόχο να αποτρέψουν την παράβαση. Δεν υιοθετούμε μια λογική τιμωρίας", έχει δηλώσει, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα θα θεωρηθεί επιτυχημένο όχι αν κόβονται πολλές κλήσεις, αλλά αν μηδενιστούν τα ατυχήματα στα συγκεκριμένα σημεία.

Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, στοχεύοντας στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Οι κάμερες αποτελούν το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχου, βεβαίωσης και επίδοσης των παραβάσεων μέσω του gov.gr, με ταχύτητα και κυρίως διαφάνεια.

Οι κάμερες του πιλοτικού συστήματος λειτουργούν ήδη σε οκτώ σημεία υψηλής επικινδυνότητας

  1. Δήμος Αθηναίων – Πανεπιστήμιο και Λ. Βασ. Σοφίας
  2. Δήμος Αγίας Παρασκευής – Λ. Μεσογείων και Λ. Χαλανδρίου
  3. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου – Λ. Μαραθώνος και Φλέμινγκ
  4. Δήμος Καλλιθέας – Λ. Συγγρού και Αγίας Φωτεινής
  5. Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης – Λ. Ποσειδώνος και Ερμού
  6. Δήμος Αλίμου – Λ. Ποσειδώνος και Λ. Αλίμου
  7. Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης – Λ. Βουλιαγμένης και Τήνου
  8. Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού – Λ. Κηφισίας και Εθν. ΑντιστάσεωςAI Cameras

     

Η πλήρης ανάπτυξη και διασύνδεση του συστήματος σε όλη τη χώρα να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2026 με τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία των καμερών ΑΙ να λειτουργούν ήδη ως ηχηρό καμπανάκι για την οδηγική κουλτούρα στους δρόμους της Αττικής.