Σεισμός στην Ιαπωνία

Από το

Μαύρο Σκύλο

5/4/2011

Το μέγεθος των καταστροφών που άρχισε με τον σεισμό στις 11 Μαρτίου, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται ακόμη. Μετά τα καταστροφικά 9 ρίχτερ ακολούθησε τσουνάμι σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, καταστρέφοντας υποδομές, σοδειές και καλλιεργήσιμα εδάφη. Ακολουθούν τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες με έκλυση ραδιενέργειας και μόλυνση από αυτήν σε ανθρώπους και τρόφιμα. Το τελευταίο από τα απανωτά καταστροφικά γεγονότα, αυτό που έχει σχέση με τα πυρηνικά, δεν έχει τελειώσει ακόμη και η διάστασή του είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά παρουσιάστηκε από την ιδιωτική εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία τους κατέχει. Ήδη η εταιρία έχει κατηγορηθεί ότι καθυστέρησε να δώσει τις πληροφορίες για το μέγεθος των ζημιών στις εγκαταστάσεις της.
Το μέγεθος των καταστροφών ανεβαίνει σε μια πρωτόγνωρη κλίμακα και δεν μπόρεσε να τις αντιμετωπίσει ούτε η ιαπωνική τεχνολογία ούτε η γνώση τους από τη διαβίωσή τους στη σεισμογενή χώρα τους. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστών (Honda, Yamaha, Suzuki, Kawasaki) δεν ήταν μεγάλες αφού απέχουν από τη περιοχή που πλήγηκε, και είναι μικρότερες από αυτές που έγιναν το 1995 στον σεισμό του Kobe. Tότε το μέγεθος του σεισμού έφθασε τα 6,8 ρίχτερ, πολύ χαμηλότερα από τον πρόσφατο σεισμό. Ζημιές είχε υποστεί ιδιαίτερα η Kawasaki, αφού έτοιμες προς αποστολή μοτοσυκλέτες που ήταν σε αποθήκες καταστράφηκαν. Από τον πρόσφατο σεισμό, σε μια από τις εγκαταστάσεις της Honda και συγκεκριμένα στο τμήμα R&D του Tochigi, υπήρξαν τριάντα τραυματίες και ένας νεκρός από την πτώση ενός τοίχου, ενώ η παραγωγή σταμάτησε για δυο ημέρες. Η εταιρεία ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων στις πόλεις, Tochigi, Suzuka, Saitama και Hamamatsu. Η συνδρομή της σε βοήθεια άρχισε με την προσφορά ποσού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και χιλίων γεννητριών ρεύματος μαζί με τα καύσιμα για τη λειτουργία τους. Η Yamaha ανακοίνωσε έναν τραυματία υπάλληλό της από τον σεισμό και προσέφερε άμεσα νερό, κουβέρτες, φορητές τουαλέτες, 500 γεννήτριες ενώ θα διαθέσει και 139 ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση για τις πληγείσες περιοχές όπου η έλλειψη καυσίμων είναι πραγματικότητα. Επίσης διέκοψε για δυο ημέρες τη λειτουργία πέντε εργοστασίων της διατηρώντας μόνο σε μερική λειτουργία τη παραγωγή γεννητριών. Στις εγκαταστάσεις της Suzuki δεν υπήρξαν ζημιές αλλά τα εργοστάσια έκλεισαν για δυο ημέρες για να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας. Αυτό άλλωστε ήταν και κυβερνητική οδηγία. Ούτε και στις εγκαταστάσεις της Kawasaki υπήρξαν θύματα ή ζημιές. O Yasushi Kawakami, γενικός διευθυντής της Kawasaki Europe, που ήταν στην Ιαπωνία όταν έγινε ο σεισμός, δήλωσε: “Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και ότι ο ανεφοδιασμός των αγορών με μοτοσυκλέτες και ανταλλακτικά θα παραμείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστος από τις προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας των γραμμών παραγωγής”. Οι Ιάπωνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτές τις πρωτόγνωρου μεγέθους καταστροφές, όχι μόνο οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών αλλά ολόκληρη η χώρα με τον μεγάλο πολιτισμό και την ηγετική θέση που έχει στην παγκόσμια οικονομία και τη τεχνολογία. Είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί η παραγωγή τους από τις κατεστραμμένες υποδομές, την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και την αδυναμία τροφοδοσίας από όλους τους προμηθευτές των εργοστασίων. Με αυτή την απαράμιλλη πειθαρχία τους, την εκπαίδευσή και την ευγένειά τους θα το ξεπεράσουν όπως έκαναν και στις καταστροφές που έχουν προηγηθεί. Και σίγουρα θα βγούνε σοφότεροι.

Continental: Aumovio θα λέγεται το τμήμα Automotive που γίνεται ανεξάρτητη εταιρεία

Εισαγωγή και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο
Continental Aumovio νέα εταιρεία 2025
Από το

motomag

30/4/2025

Η Continental ανακοίνωσε στη διεθνή έκθεση Auto Shanghai 2025 τη μετονομασία του τομέα Automotive σε Aumovio, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την εταιρεία. 

Σας είχαμε ενημερώσει σχετικά για την πρόθεση της Continental να μετατρέψει τον τομέα Automotive σε νέα και ανεξάρτητη εταιρεία στα τέλη του 2024 (διαβάστε περισσότερα εδώ) και τώρα έρχεται ο γερμανικός κολοσσός να ανακοινώσει το “Aumovio” ως το νέο όνομα της ανεξάρτητης εταιρείας.

Η Aumovio θα συνχίσει να εστιάζει, να εξελίσσει και να δημιουργεί λύσεις software για οχήματα, αυτόνομη οδήγηση, αισθητήρες νέας γενιάς, “έξυπνα” φρένα και ψηφιακά cockpit. Ως τμήμα της Continental το 2024 απασχολούσε περίπου 92.000 εργαζόμενους ενώ ο τζίρος του έφτασε τα 19,4 δισ. ευρώ.

Aumovio

Ο Philipp von Hirschheydt, CEO της Continental Automotive και μέλος του Δ.Σ. της Continental, δήλωσε σχετικά: “Η Aumovio συμβολίζει την προσαρμοστικότητα, την ταχύτητα και την τεχνολογική υπεροχή. Είναι η απάντησή μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής στην αυτοκίνηση”.

Η επιλογή του εδάφους της ανακοίνωσης δεν είναι τυχαία καθώς η Κίνα παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Continental. Με πάνω από 10.000 εργαζομένους και το 14% των παγκόσμιων πωλήσεων να προέρχεται από την ασιατική χώρα, η Aumovio δίνει έμφαση στη λογική "in the market for the market", παράγοντας και αναπτύσσοντας τεχνολογίες τοπικά. Στην Auto Shanghai, παρουσιάστηκαν νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως τα Luna και Astra, ειδικά σχεδιασμένα για την κινεζική αγορά.

Η εισαγωγή της Aumovio στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αναμένεται τον Σεπτέμβριο 2025.