Σεισμός στην Ιαπωνία

Από το

Μαύρο Σκύλο

5/4/2011

Το μέγεθος των καταστροφών που άρχισε με τον σεισμό στις 11 Μαρτίου, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται ακόμη. Μετά τα καταστροφικά 9 ρίχτερ ακολούθησε τσουνάμι σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, καταστρέφοντας υποδομές, σοδειές και καλλιεργήσιμα εδάφη. Ακολουθούν τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες με έκλυση ραδιενέργειας και μόλυνση από αυτήν σε ανθρώπους και τρόφιμα. Το τελευταίο από τα απανωτά καταστροφικά γεγονότα, αυτό που έχει σχέση με τα πυρηνικά, δεν έχει τελειώσει ακόμη και η διάστασή του είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά παρουσιάστηκε από την ιδιωτική εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία τους κατέχει. Ήδη η εταιρία έχει κατηγορηθεί ότι καθυστέρησε να δώσει τις πληροφορίες για το μέγεθος των ζημιών στις εγκαταστάσεις της.
Το μέγεθος των καταστροφών ανεβαίνει σε μια πρωτόγνωρη κλίμακα και δεν μπόρεσε να τις αντιμετωπίσει ούτε η ιαπωνική τεχνολογία ούτε η γνώση τους από τη διαβίωσή τους στη σεισμογενή χώρα τους. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστών (Honda, Yamaha, Suzuki, Kawasaki) δεν ήταν μεγάλες αφού απέχουν από τη περιοχή που πλήγηκε, και είναι μικρότερες από αυτές που έγιναν το 1995 στον σεισμό του Kobe. Tότε το μέγεθος του σεισμού έφθασε τα 6,8 ρίχτερ, πολύ χαμηλότερα από τον πρόσφατο σεισμό. Ζημιές είχε υποστεί ιδιαίτερα η Kawasaki, αφού έτοιμες προς αποστολή μοτοσυκλέτες που ήταν σε αποθήκες καταστράφηκαν. Από τον πρόσφατο σεισμό, σε μια από τις εγκαταστάσεις της Honda και συγκεκριμένα στο τμήμα R&D του Tochigi, υπήρξαν τριάντα τραυματίες και ένας νεκρός από την πτώση ενός τοίχου, ενώ η παραγωγή σταμάτησε για δυο ημέρες. Η εταιρεία ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων στις πόλεις, Tochigi, Suzuka, Saitama και Hamamatsu. Η συνδρομή της σε βοήθεια άρχισε με την προσφορά ποσού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και χιλίων γεννητριών ρεύματος μαζί με τα καύσιμα για τη λειτουργία τους. Η Yamaha ανακοίνωσε έναν τραυματία υπάλληλό της από τον σεισμό και προσέφερε άμεσα νερό, κουβέρτες, φορητές τουαλέτες, 500 γεννήτριες ενώ θα διαθέσει και 139 ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση για τις πληγείσες περιοχές όπου η έλλειψη καυσίμων είναι πραγματικότητα. Επίσης διέκοψε για δυο ημέρες τη λειτουργία πέντε εργοστασίων της διατηρώντας μόνο σε μερική λειτουργία τη παραγωγή γεννητριών. Στις εγκαταστάσεις της Suzuki δεν υπήρξαν ζημιές αλλά τα εργοστάσια έκλεισαν για δυο ημέρες για να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας. Αυτό άλλωστε ήταν και κυβερνητική οδηγία. Ούτε και στις εγκαταστάσεις της Kawasaki υπήρξαν θύματα ή ζημιές. O Yasushi Kawakami, γενικός διευθυντής της Kawasaki Europe, που ήταν στην Ιαπωνία όταν έγινε ο σεισμός, δήλωσε: “Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και ότι ο ανεφοδιασμός των αγορών με μοτοσυκλέτες και ανταλλακτικά θα παραμείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστος από τις προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας των γραμμών παραγωγής”. Οι Ιάπωνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτές τις πρωτόγνωρου μεγέθους καταστροφές, όχι μόνο οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών αλλά ολόκληρη η χώρα με τον μεγάλο πολιτισμό και την ηγετική θέση που έχει στην παγκόσμια οικονομία και τη τεχνολογία. Είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί η παραγωγή τους από τις κατεστραμμένες υποδομές, την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και την αδυναμία τροφοδοσίας από όλους τους προμηθευτές των εργοστασίων. Με αυτή την απαράμιλλη πειθαρχία τους, την εκπαίδευσή και την ευγένειά τους θα το ξεπεράσουν όπως έκαναν και στις καταστροφές που έχουν προηγηθεί. Και σίγουρα θα βγούνε σοφότεροι.

H TVS προσπέρασε Hero και Honda στην πρωτιά της Ινδικής αγοράς τον Ιούνιο – Άνοδος 47% στις πωλήσεις της!

Ιστορική στιγμή για την TVS Motor Company στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αυτή της πατρίδας της
tvs
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Τον περασμένο μήνα, Ιούνιο, η TVS κατάφερε 565.417 πωλήσεις, επίδοση που μεταφράζεται σε άνοδο 47% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2025. Χάρη σε αυτήν, η ινδική εταιρεία και συνεργάτιδα της BMW κατέκτησε την πρωτιά της αγοράς της Ινδίας για τον Ιούνιο, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω της δύο παραδοσιακές υπερδυνάμεις που μονίμως έχουν καπαρωμένες τις δύο πρώτες θέσεις στις ταξινομήσεις της χώρας, τις Hero (541.000 ταξινομήσεις) και Honda (528.000 ταξινομήσεις).

Καταλύτης σε αυτή τη μετεωρική άνοδο κατά τον έκτο μήνα του 2026 ήταν οι εξαγωγές 154.000 δικύκλων, τιμή που αναλογεί σε κάτι λιγότερο από το τριπλάσιο (2,9 για την ακρίβεια) του αθροίσματος των εξαγωγών των Hero και Honda!

Η TVS εμφανίζει πολύ δυνατές επιδόσεις στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στις ασιατικές αγορές, ενώ η επέκτασή της στην Ευρώπη, που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο, αναμφίβολα θα ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της. Θυμίζουμε πως φέτος η TVS εξασφάλισε πρόσβαση και στην ελληνική αγορά μέσω της Muvus (CFMOTO, Royal Enfield).

Ατμομηχανή της TVS είναι δίχως άλλο η οικογένεια μοντέλων Apache, η οποία περιλαμβάνει επτά μοτοσυκλέτες σε τρεις κατηγορίες – πέντε γυμνά RTR, τη supersport RR 310 (με τον κινητήρα των ανάλογων BMW) και την adventure RTX – καταφέρνοντας τον Ιούνιο να φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο: 7 εκατομμύρια πωλήσεις σε 90 χώρες του κόσμου από το 2005 που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά!

Η διαρκής ανάπτυξη της TVS Motor Company είχε οδηγήσει σε μια ένα πολύ σπουδαίο κατόρθωμα πριν μερικούς μήνες, όταν προσπέρασε τη Yamaha για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μοτοσυκλετών στον κόσμο το 2025!

 

Ετικέτες