Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Sena 30K: Δοκιμή long term!

Πάντα σε επαφή!

Το σύστημα 30K της Sena, είναι αυτή τη στιγμή ό,τι πιο πρόσφατο και πιο εξελιγμένο διαθέτει η εταιρεία στον τομέα της ασύρματης επικοινωνίας. Ήδη από τις αρχές του χρόνου, έχουμε στα χέρια μας (απευθείας από το εργοστάσιο) και χρησιμοποιούμε τρία σετ 30K, έχοντας καταγράψει εδώ τις πρώτες μας εντυπώσεις από το συγκεκριμένο σύστημα.
Το να είσαι συνεχώς συνδεδεμένος και να έχεις την δυνατότητα διαρκούς επικοινωνίας όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα, είναι σίγουρα μια περίεργη αίσθηση. Αυτό όμως που αρχικά σε ξενίζει, μπορούμε να σας πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι μετά από μισό χρόνο σου γίνεται απαραίτητο. Η καθημερινή συμβίωση με το 30Κ της Sena, σου αποκαλύπτει ότι πρόκειται για εκείνες τις περιπτώσεις που αποτελούν αυτό ακριβώς που ήθελες και δεν ήξερες ότι το θέλεις. Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν αρκετοί… "πολέμιοι" των ενδοσυνεννοήσεων και υπέρμαχοι της απομόνωσης που μοιραία συνοδεύει την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας, αλλά η λειτουργικότητα του συστήματος και η πληθώρα επιλογών που προσφέρει, μπορεί να αναστρέψει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί και μόνο να το δοκιμάσεις.


Σχετικά με τις λειτουργίες και τις ανεξάντλητες δυνατότητες της 30Κ, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στον παραπάνω σύνδεσμο, αλλά επιγραμματικά θα αναφέρουμε ότι ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματά της είναι η δυνατότητα του meshing, της διασύνδεσης δηλαδή θεωρητικά άπειρων μονάδων μεταξύ τους, οι οποίες δημιουργούν ένα γκρουπ επικοινωνίας. Αυτή είναι μέχρι στιγμής η μοναδική λειτουργία που δεν είχαμε δοκιμάσει ενδελεχώς και λέμε μέχρι στιγμής διότι την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, συμβαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα. Το MEGA TEST του περιοδικού βρίσκεται σε εξέλιξη και από τους 11 αναβάτες που συμμετέχουν στην υπερπαραγωγή του ΜΟΤΟ, οι πέντε διαθέτουν την μονάδα 30Κ, δοκιμάζοντας στην πράξη και σε δύσκολες μάλιστα συνθήκες την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Μόλις το μεγάλο κονβόι των mega adventures επιστρέψει στην βάση μας, θα ακολουθήσει και μια αναλυτική παρουσίαση για την συγκεκριμένη δυνατότητα που προσφέρουν τα συστήματα της Sena.
Σε ό,τι αφορά όμως τις υπόλοιπες λειτουργίες έχουμε ήδη σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη για την απόδοση της 30Κ. Ξεκινώντας από τα πρακτικά θέματα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι σημείο αναφοράς από θέμα αυτονομίας. Σε κανονική χρήση επί καθημερινής βάσης, θα περάσουν τουλάχιστον 30 μέρες έως και ένας μήνας, πριν ακούσετε την συμπαθέστατη κυρία που έχει ηχογραφήσει το μήνυμα για χαμηλή στάθμη μπαταρίας, ενώ φόρτιση γίνεται σχετικά γρήγορα (μέσα σε δύο με δυόμιση ώρες είναι πλήρως φορτισμένη).


Άψογη και όπως την υπόσχεται το εργοστάσιο, είναι και η ιδιότητα της αδιαβροχοποίησης του συστήματος. Να τονίσουμε εδώ ότι η μονάδα 30Κ εκτέθηκε στις ακραίες νεροποντές που μας ταλαιπώρησαν πριν λίγους μήνες, επιδεικνύοντας απροβλημάτιστη λειτουργία ακόμη κι όταν έτρωγε… χαλάζι! (όταν επιστρέψουν από το MEGA TEST θα μάθουμε και πώς συμπεριφέρεται… στη λάσπη). Σε ό,τι αφορά την απόδοσή του, ο ήχος από τα ηχεία είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά στη δική μας περίπτωση, που αλλάζουμε μοτοσυκλέτες συχνά κι από ένα μεγάλο on-off που η ζελατίνα του πιάνει… δύο ορόφους πολυκατοικίας μπορεί να βρεθούμε στην σέλα ενός naked, θέλει προσαρμογή της έντασης. Υπήρξαν κάνα δυο περιπτώσεις που λόγω της φασαρίας από τον αέρα δεν ακούσαμε τον ήχο κλήσης κι ήθελε γενναία αύξηση της έντασης μέσω του βολικού περιστροφικού διακόπτη.

Αντιθέτως, η ποιότητα του μικροφώνου παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, καθώς ακόμη και με σχεδόν 200Km/h στο κοντέρ σε γυμνή μοτοσυκλέτα, ο συνομιλητής δεν καταλάβαινε καν ότι ήμασταν εν κινήσει! Για τους πιο απαιτητικούς που θέλουν εκτός από την διασύνδεση θέλουν να έχουν διαρκή ενημέρωση ή ψυχαγωγία, η συνεργασία με την εφαρμογή της Sena για κινητά δουλεύει άριστα και η προ-ρύθμιση των ραδιοφωνικών σταθμών δίνει την ευκολία με το πάτημα ενός κουμπιού να ακούς αυτό που θέλεις.
Περισσότερα γι' αυτή την long term δοκιμή της Sena 30K, με άρωμα… περιπέτειας, θα διαβάσετε σε λίγες μέρες μαζί με τις μοναδικές καταγραφές από το φετινό MEGA TEST.