Shane Byrne - Κέρδισε το δικαστήριο για τον σοβαρό τραυματισμό του σε πίστα το 2018

Δικαιώθηκε ο πολυπρωταθλητής BSB με πρωτοφανή απόφαση
Shane Byrne κέρδισε δικαστήριο 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/12/2024

Κερδισμένος βγήκε ο Shane Byrne από την δικαστική του διαμάχη με τους διοργανωτές του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbike λόγω του σοβαρού τραυματισμού του σε αγώνα το 2018 που έληξε την καριέρα του.

Ο 47χρονος σήμερα Shane "Shakey" Byrne είναι ο άνθρωπος που έχει κερδίσει έξι φορές το Βρετανικό Πρωτάθλημα Superbike, περισσότερες από κάθε άλλο αναβάτη στην ιστορία του θεσμού.

Η πλούσια σε επιτυχίες αγωνιστική καριέρα του Byrne, αν και έφτανε ούτως ή άλλως στο τέλος της, έληξε άδοξα τον Μάιο του 2018 όταν ο Λονδρέζος, έχοντας στεφθεί πρωταθλητής την προηγούμενη χρονιά, έπεσε σε δοκιμές που πραγματοποιούσε στην πίστα Snetterton, στο Norfolk της Αγγλίας.

Shane Byrne κέρδισε δικαστήριο 2024

Στον δεύτερο γύρο του ο Byrne κατάλαβε ότι πηγαίνει για πτώση στη στροφή Palmer της πίστας και πήδηξε από τη μοτοσυκλέτα με περίπου 100 χλμ./ώρα. Αφού γλίστρησε πάνω στο γρασίδι χτύπησε πάνω σε κολλημένα μεταξύ τους λάστιχα που είχαν τοποθετηθεί ως τελευταία προστασία και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. 

Από τη σύγκρουσή του με τα λάστιχα ο Byrne υπέστη πολλαπλά τραύματα στον κορμό του, εκ των οποίων τέσσερα ήταν κατάγματα στη σπονδυλική του στήλη, δύο στον λαιμό του, ενώ έσπασε επίσης μία κλείδα και μερικά πλευρά. Μάλιστα για μήνες μετά το συμβάν αναγκάστηκε να φορά έναν κλωβό που συγκρατούσε το κεφάλι στο σώμα του, μέχρι να αναπτυχθούν ξανά τα σπασμένα κόκκαλα.

Μετά τον τραυματισμό του ο Byrne σταμάτησε να αγωνίζεται καθώς οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως αν πέσει ξανά με τη μοτοσυκλέτα του υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παράλυσης. 

Ο Βρετανός μήνυσε τους διοργανωτές του Βρετανικού Πρωταθλήματος και την εταιρεία που διαχειρίζεται την πίστα Snetterton θεωρώντας τους υπεύθυνους για τους τραυματισμούς του. Ισχυρίστηκε ότι το προστατευτικό φράγμα με τα λάστιχα που είχε τοποθετηθεί, το οποίο και του προκάλεσε τους τραυματισμούς, δεν ήταν το σωστό σε εκείνο το σημείο. Εκεί σύμφωνα με τον Byrne θα έπρεπε να υπάρχει αεροφράκτης, δηλαδή ειδικά "μπαλόνια" με αέρα που απορροφούν πολλή περισσότερη ενέργεια κατά τη σύγκρουση και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού. 

Shane Byrne κέρδισε δικαστήριο 2024

Τελικά το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Βρετανού πολυπρωταθλητή. Θεώρησε ότι ήταν αμέλεια από τους διοργανωτές και την εταιρεία που διαχειρίζεται την πίστα να μην υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο αεροφράχτης και τους θεώρησε υπεύθυνους για τους τραυματισμούς του Byrne. 

Παράλληλα, ο δικαστής θεώρησε την ενέργεια του Βρετανού να πηδήξει από τη μοτοσυκλέτα λίγο πριν βγει εκτός πίστας ως ένα "προβλέψιμο αγωνιστικό περιστατικό" και αποφάσισε ότι οι τραυματισμοί δεν έγιναν από λάθος ή αμέλεια του αναβάτη, ενώ παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι αν υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο αεροφράκτης ο Byrne δεν θα είχε υποστεί κανέναν από τους σοβαρούς τραυματισμούς του.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές ακόμη και στον τρόπο που διεξάγονται track days στη Μ.Βρετανία, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που μπορεί να θεωρούνταν χαμένες έως τώρα. Δείτε στο video που ακολουθεί πώς ακριβώς προστατεύει τον αναβάτη ο αεροφράχτης.

 

Δήμος Σουλίου: Καινοτομεί επενδύοντας στον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα ορεινά πάσα
souli moto tourism
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/5/2026

O Δήμος Σουλίου ανακοίνωσε μια δράση που επικεντρώνει στην ανάπτυξη του μοτο-τουρισμού, με προφανή στόχο να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν της περιοχής εκμεταλλευόμενος το μοναδικό του φυσικό τοπίο και το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Η δημιουργία τριών προτεινόμενων μοτοσυκλετιστικών διαδρομών πατά πάνω στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο του Δήμου και στην ουσία πρόκειται για τρία ορεινά περάσματα (pass) της Πίνδου:

  • Πάσο Πλακωτής (Plakoti Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Πολύδροσο – Βροσίνα, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων,
  • Πάσο Παραμυθιάς (Paramythia Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Παραμυθιά – Γλυκή, επί της Εθνικής Οδού 19,
  • Πάσο Σουλίου (Souli Pass): Διαδρομή Γλυκή – Σούλι (Κάστρο Κιάφας), επί της Επαρχιακής Οδού.
souli moto tourism

Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Θεσπρωτίας (ΜΟ.ΛΕ.ΘΕ.) και την Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε.), στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων στις προτεινόμενες διαδρομές προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών:

  • Τοποθέτηση πινακίδων αρχής και τέλους κάθε διαδρομής, καθώς και ενημερωτικών πινακίδων με στοιχεία για το πάσο και τα σημεία ενδιαφέροντος,
  • Δημιουργία περιπτέρου (κιόσκι) θέασης, ενημέρωσης και ανάπαυσης, από ένα σε κάθε διαδρομή,
  • Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και εγκατάσταση μικρών πομπών Bluetooth σε σημεία στάσης και μνημεία, για την αυτόματη ενεργοποίηση ψηφιακού περιεχομένου (βίντεο, κείμενα, αφηγήσεις),
  • Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και στοχευμένη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
souli moto tourism

Το γεγονός πως ο Δήμος Σουλίου είναι ο πρώτος που ασχολείται θεσμικά και οργανωμένα με τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό στη χώρα μας εν έτει 2026 είναι μεν σπουδαίο νέο, είναι όμως και ενδεικτικό του πόσο πίσω βρισκόμαστε στο θέμα της εγχώριας τουριστικής ανάπτυξης, η οποία ακόμη πασχίζει να απογαλακτιστεί από στερεότυπα δεκαετιών – συρτάκι, κίονες και παραλίες – και να προσελκύσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι η μοτοσυκλέτα, εκμεταλλευόμενη τα φυσικά προσόντα που χαρακτηρίζουν κάθε γωνιά της χώρας μας και όχι μόνο τα παραθαλάσσια.

Τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μοτοσυκλετιστικού τουρισμού στη χώρα μας – κυρίως σε εκτός δρόμου διαδρομές που στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς ελεύθερες σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη – γνωρίζουν μεγάλη άνοδο. Η εμπλοκή επίσημων φορέων όπως ένας Δήμος μόνο καλό μπορεί να κάνει, προσθέτοντας οργάνωση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπηρεσιών και γιατί όχι, μελλοντικές βελτιώσεις σε ζητήματα υποδομών, όπως η ποιότητα των δρόμων.

Μπορούμε πάντα να ονειρευόμαστε όταν κάποιοι, έστω και λίγοι, στην Ελλάδα βλέπουν λίγο πιο πέρα από τα τετριμμένα αναζητώντας πώς θα αναπτύξουν το τουριστικό προϊόν, αντί απλώς να το αρμέξουν.

Ετικέτες