Shane Byrne - Κέρδισε το δικαστήριο για τον σοβαρό τραυματισμό του σε πίστα το 2018

Δικαιώθηκε ο πολυπρωταθλητής BSB με πρωτοφανή απόφαση
Shane Byrne κέρδισε δικαστήριο 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/12/2024

Κερδισμένος βγήκε ο Shane Byrne από την δικαστική του διαμάχη με τους διοργανωτές του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbike λόγω του σοβαρού τραυματισμού του σε αγώνα το 2018 που έληξε την καριέρα του.

Ο 47χρονος σήμερα Shane "Shakey" Byrne είναι ο άνθρωπος που έχει κερδίσει έξι φορές το Βρετανικό Πρωτάθλημα Superbike, περισσότερες από κάθε άλλο αναβάτη στην ιστορία του θεσμού.

Η πλούσια σε επιτυχίες αγωνιστική καριέρα του Byrne, αν και έφτανε ούτως ή άλλως στο τέλος της, έληξε άδοξα τον Μάιο του 2018 όταν ο Λονδρέζος, έχοντας στεφθεί πρωταθλητής την προηγούμενη χρονιά, έπεσε σε δοκιμές που πραγματοποιούσε στην πίστα Snetterton, στο Norfolk της Αγγλίας.

Shane Byrne κέρδισε δικαστήριο 2024

Στον δεύτερο γύρο του ο Byrne κατάλαβε ότι πηγαίνει για πτώση στη στροφή Palmer της πίστας και πήδηξε από τη μοτοσυκλέτα με περίπου 100 χλμ./ώρα. Αφού γλίστρησε πάνω στο γρασίδι χτύπησε πάνω σε κολλημένα μεταξύ τους λάστιχα που είχαν τοποθετηθεί ως τελευταία προστασία και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. 

Από τη σύγκρουσή του με τα λάστιχα ο Byrne υπέστη πολλαπλά τραύματα στον κορμό του, εκ των οποίων τέσσερα ήταν κατάγματα στη σπονδυλική του στήλη, δύο στον λαιμό του, ενώ έσπασε επίσης μία κλείδα και μερικά πλευρά. Μάλιστα για μήνες μετά το συμβάν αναγκάστηκε να φορά έναν κλωβό που συγκρατούσε το κεφάλι στο σώμα του, μέχρι να αναπτυχθούν ξανά τα σπασμένα κόκκαλα.

Μετά τον τραυματισμό του ο Byrne σταμάτησε να αγωνίζεται καθώς οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως αν πέσει ξανά με τη μοτοσυκλέτα του υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παράλυσης. 

Ο Βρετανός μήνυσε τους διοργανωτές του Βρετανικού Πρωταθλήματος και την εταιρεία που διαχειρίζεται την πίστα Snetterton θεωρώντας τους υπεύθυνους για τους τραυματισμούς του. Ισχυρίστηκε ότι το προστατευτικό φράγμα με τα λάστιχα που είχε τοποθετηθεί, το οποίο και του προκάλεσε τους τραυματισμούς, δεν ήταν το σωστό σε εκείνο το σημείο. Εκεί σύμφωνα με τον Byrne θα έπρεπε να υπάρχει αεροφράκτης, δηλαδή ειδικά "μπαλόνια" με αέρα που απορροφούν πολλή περισσότερη ενέργεια κατά τη σύγκρουση και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού. 

Shane Byrne κέρδισε δικαστήριο 2024

Τελικά το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Βρετανού πολυπρωταθλητή. Θεώρησε ότι ήταν αμέλεια από τους διοργανωτές και την εταιρεία που διαχειρίζεται την πίστα να μην υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο αεροφράχτης και τους θεώρησε υπεύθυνους για τους τραυματισμούς του Byrne. 

Παράλληλα, ο δικαστής θεώρησε την ενέργεια του Βρετανού να πηδήξει από τη μοτοσυκλέτα λίγο πριν βγει εκτός πίστας ως ένα "προβλέψιμο αγωνιστικό περιστατικό" και αποφάσισε ότι οι τραυματισμοί δεν έγιναν από λάθος ή αμέλεια του αναβάτη, ενώ παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι αν υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο αεροφράκτης ο Byrne δεν θα είχε υποστεί κανέναν από τους σοβαρούς τραυματισμούς του.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές ακόμη και στον τρόπο που διεξάγονται track days στη Μ.Βρετανία, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που μπορεί να θεωρούνταν χαμένες έως τώρα. Δείτε στο video που ακολουθεί πώς ακριβώς προστατεύει τον αναβάτη ο αεροφράχτης.

 

Έξυπνες κάμερες – Νέος διαγωνισμός με μικρότερο προϋπολογισμό, σιγή ιχθύος για λάθος ενδείξεις στην πιλοτική φάση

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκήρυξε νέο διαγωνισμό μετά την ακύρωση του πρώτου λόγω προσφυγών
camera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Ο νέος διαγωνισμός γίνεται “για τη σύναψη μεικτής σύμβασης προμήθειας και παροχής υπηρεσιών για την Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.” και έχει συνολικό προϋπολογισμό 44.055.805 ευρώ, ενώ το κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Το αντικείμενό του τώρα αφορά μόνο τις 1.000 σταθερές κάμερες που πρόκειται να αναπτυχθούν σε σταθερά σημεία ανά τη χώρα και όλα τα συμπαραμαρτυρούντα τους: βάσεις στήριξης, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, δικτύωση, συντήρηση, εκπαίδευση αστυνομικών στη χρήση τους. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή τις κινητές κάμερες που θα μπουν σε λεωφορεία, οι οποίες πιθανότατα θα ανατεθούν σε διαφορετικό διαγωνισμό.

Ο νέος διαγωνισμός θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 27η Ιουλίου 2026 και την ηλεκτρονική τους αποσφράγιση την 28η Ιουλίου, ωστόσο προβλέπει σχεδόν το μισό κόστος από πριν και η αιτία είναι η αφαίρεση του όρου προαίρεσης, δηλαδή της δυνατότητας επέκτασης της παραγγελίας σε μετέπειτα χρόνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο λόγος που δεν ενσωματώθηκε ξανά η προαίρεση είναι πως δεν μπορούν να είναι γνωστές εκ των προτέρων οι τεχνικές προδιαγραφές που θα ισχύουν σε μερικά χρόνια, έτσι η κυβέρνηση δεν ήθελε να δεσμευτεί με ένα πακέτο συγκεκριμένων προδιαγραφών που ενδεχομένως να έχει ξεπεραστεί ή βελτιωθεί ως την επόμενη προμήθεια.

Θυμίζουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί ματαιώθηκε στα τέλη Μαΐου μετά από αρκετές προσφυγές εταιρειών που επικαλούνταν είτε ασαφείς τεχνικές προδιαγραφές ή υπονοούσαν φωτογραφικό διαγωνισμό που πρακτικά περιέγραφε τα προϊόντα ενός συγκεκριμένου κατασκευαστή.

Στο μεταξύ η επικαιρότητα έχει γεμίσει από δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο που μιλούν για τεράστιο ποσοστό λανθασμένων καταγραφών από τις “έξυπνες” κάμερες. Με εκτιμήσεις για αστοχία σε πάνω από 90% των βεβαιωμένων παραβάσεων, τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνται αστυνομικές πηγές, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ανησυχητικό το όλο ζήτημα καθώς, από τη στιγμή που οι κάμερες θα έχουν δικτυωθεί ως προβλέπεται, θα λειτουργούν αυτόνομα. Αυτό σημαίνει πως όποιοι δεχτούν κλήση για παράβαση που κρίνουν πως ήταν λανθασμένη, θα πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο και να προσφύγουν κατά της καταγραφής, γεγονός που μπορεί να πλημμυρίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην παρούσα φάση, οι λιγοστές κάμερες που έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά δεν υποστηρίζονται από σέρβερς τεχνητής νοημοσύνης, αλλά τα ευρήματά τους περνούν από την κλασική μέθοδο, έλεγχο από αστυνομικό. Προφανέστατα όμως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί να τσεκάρουν τι κατέγραψε κάθε μια από τις κάμερες που διαφημίζονται πως θα πιάνουν χιλιάδες παραβάτες κάθε μέρα.