Στην παραγωγή το Shoei με HUD

Διαθέσιμο απ' την άνοιξη του 2020
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/2/2019

Η συνεργασία της NS West με την Shoei έχει ξεκινήσει απ’ το 2016 όταν η πρώτη έψαχνε έναν έμπειρο και έμπιστο συνεργάτη για να δημιουργήσουν μαζί ένα κράνος με Head Up Display (HUD) τεχνολογία. Έκτοτε είχαν παρουσιάσει δύο διαφορετικά πρωτότυπα, ενώ φέτος παρουσίασαν το τελευταίο όπως φαίνεται πρωτότυπο, τον περασμένο Ιανουάριο στην έκθεση CES (Consumer Electronic Show) στο Las Vegas. Το μοντέλο θα κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2020 και ανακοινώθηκαν τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός του κράνους έχει γίνει εξ ολοκλήρου απ’ την Shoei, με το πρόσθιο τμήμα του που βρίσκεται στο ύψος του σαγονιού να είναι εμφανώς μεγαλύτερο απ’ τα συνηθισμένα κράνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εκεί βρίσκεται η μονάδα ελέγχου του HUD. Επίσης διαθέτει ηχεία, μικρόφωνο και τη δυνατότητα σύνδεσης με smartphone μέσω Bluetooth. Ως εκ τούτου είναι δυνατή η αναπαραγωγή μουσικής και η απάντηση κλήσεων.

Διαθέτει δύο κουμπιά στην αριστερή πλευρά του, ένα για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του HUD συστήματος κι άλλο ένα για την αυξομείωση της έντασης των ηχείων. Παρά τις προσπάθειες της Shoei να διατηρήσει το βάρος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, χρησιμοποιώντας μια εξωτερική μπαταρία που θα συνδέεται μ’ αυτό μέσω καλωδίου ενώ θα είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του κορμού του αναβάτη, δεν κατάφερε να παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλό. Για την ακρίβεια το βάρους του ανέρχεται στα 1.800 γραμμάρια εκ των οποίων τα 260 να αναλογούν στο βάρος του HUD, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο μειονέκτημά του. Παρά το γεγονός αυτό, η NS West ανέφερε πως δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τη χρήση μιας ενσωματωμένης μπαταρίας στο κράνος, αν βρεθεί κάποια αρκετά μικρή και με μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα ώστε να έχει μεγάλη διάρκεια. Η τιμή του κράνους δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη όμως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς η Shoei υπάγεται στις premium εταιρείες της κατηγορίας.

Ετικέτες

Yamaha: Ανάκληση Υ-ΑΜΤ για βλάβη στη μετάδοση – Πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και στο long term Μ-09 μας

Ένα εξάρτημα με αντοχή μικρότερη της προβλεπόμενης μπορεί να βγάλει εκτός λειτουργίας την αυτόματη-ημιαυτόματη μετάδοση Υ-ΑΜΤ
y-amt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η ανάκληση στην οποία προέβη η Yamaha στην Ιαπωνία αφορά συνολικά 1.289 μοτοσυκλέτες ΜΤ-09 και Tracer 9 εφοδιασμένες με την καινοτόμο μετάδοση Υ-ΑΜΤ και κατασκευασμένες μεταξύ Ιουνίου 2024 και Αυγούστου 2026. Το ζήτημα εντοπίζεται στη άκρη του άξονα της μετάδοσης, όπου ένα μικρό εξάρτημα δεν έχει την αντοχή που πρέπει.

Όπως αυτολεξεί το περιγράφει η Yamaha στην ιαπωνική της ανακοίνωση: “Σε οχήματα εφοδιασμένα με Υ-ΑΜΤ η αντοχή του άξονα αλλαγής σχέσεων δεν υπολογίστηκε επαρκώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά από αλλεπάλληλες αλλαγές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της μετάδοσης, το Υ-ΑΜΤ ενδέχεται να σταματήσει, κάνοντας αδύνατες τις αλλαγές ταχυτήτων και το όχημα μη οδηγήσιμο.”

Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών που επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν από τη Yamaha στην Ιαπωνία για να προσέλθουν προκειμένου το εξάρτημα να αντικατασταθεί χωρίς καμιά χρέωση.

y-amt
Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Yamaha στην Ιαπωνία διακρίνεται το επίμαχο εξάρτημα στην άκρη του άξονα του Υ-ΑΜΤ που εμφανίζει ευπάθεια και έχει προκαλέσει την ανάκληση

Η παραπάνω ανάκληση δεν έχει ακόμη επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των θυγατρικών της Yamaha, ωστόσο στην Ευρώπη έχει ανακοινωθεί στη Φινλανδία και μόνο από την εκεί αντιπρόσωπο της Yamaha Motor Europe, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2026.

Ευρωπαϊκή διαδικασία ανάκλησης πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ως σήμερα (Δευτέρα 19/10/2026).

Σε επικοινωνία μας με τη Μοτοδυναμική, δεν προκύπτει ακόμη εμπλοκή οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας. Εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει η ελληνική Yamaha θα εκδώσει ανάλογη ανάκληση.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής είναι πως το ζήτημα που προκάλεσε την ανάκληση μοιάζει πολύ με ένα πρόβλημα που είχαμε συναντήσει μόλις παραλάβαμε τη ΜΤ-09 Υ-ΑΜΤ που έχουμε για δοκιμή μακράς διάρκειας στο ΜΟΤΟ. Το θέμα έχει περιγραφεί στην αναφορά Long Term του MT-09 Y-AMT στο τεύχος #666 του ΜΟΤΟ, Μάιο 2025. Μάλιστα τότε είχαμε επικοινωνήσει με τη Yamaha στην Ιαπωνία αναφέροντας το πρόβλημα, με τους Ιάπωνες να δηλώνουν έκπληκτοι επ’ αυτού, καθώς μας έλεγαν πως δεν είχε εμφανιστεί πουθενά αλλού.

Στο δικό μας long term MT-09 Y-AMT το πρόβλημα χρειάστηκε τρεις επισκέψεις σε συνεργείο μέχρι να βρεθεί η άκρη και έκτοτε η μοτοσυκλέτα λειτουργεί υποδειγματικά στα χέρια μας.

Εφόσον προκύψει σχετική ανάκληση που να αφορά στην ελληνική αγορά, θα ενημερώσουμε άμεσα, όπως άλλωστε θα κάνει και η Μοτοδυναμική.