Suzuki Head-Up Display

Η ζωή χωρίς καθρέπτες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/2/2017

Μετά την BMW και την Kawasaki μπαίνει και η Suzuki στο κόσμο των Head-Up Display για μοτοσυκλέτες. Στην περίπτωσή μας όμως η Suzuki πάει την ιστορία ένα βήμα παρακάτω, αφού το δικό της σύστημα, όχι μόνο θα δείχνει στον αναβάτη πληροφορίες σχετικές με το ταξίδι, την διαδρομή και την λειτουργία της μοτοσυκλέτας του, αλλά επιπλέον θα έχει μία κάμερα στο πίσω μέρος, όπου θα προβάλει εικόνα real-time. Με άλλα λόγια το σύστημα αυτό αντικαθιστά και τους καθρέπτες.

Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούρια και εμφανίστηκε πρώτη φορά σε πρωτότυπο αυτοκίνητου της General Motors τη δεκαετία του ’50, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βγει σε παραγωγή, καθώς για μία σειρά από λόγους η νομοθεσία το απαγορεύει. Βασικότερος από αυτούς τους λόγους είναι η ανοχή στις βλάβες, αλλά και η δυσκολία αυτή την στιγμή για τους οργανισμούς που καταρτίζουν τις εγκρίσεις τύπου να καταλήξουν στις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τέτοιου είδους συστήματα, ώστε να καταργηθούν οι καθρέπτες. Χρειάζεται επίσης μεγάλος χρόνος δοκιμών, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν επηρεάζει την οδήγηση.

Πάντως αν τελικά επιτραπεί η χρήση τους, θα είναι πολύ ευχάριστο νέο για εμάς τους Έλληνες μοτοσυκλετιστές. Έτσι κι αλλιώς κανείς στη χώρα αυτή δεν κοιτάει τους καθρέπτες του όταν οδηγεί, και το να γίνουν μέρος του οπτικού σου πεδίου, είναι μία λύση. Επίσης με τη νέα τεχνολογία της Suzuki δεν θα χτυπάμε τους καθρέπτες όταν οδηγάμε μέσα στην πόλη και θα καίμε λιγότερη βενζίνη στον ανοιχτό δρόμο, αφού δεν θα δημιουργούν πλέον αεροδυναμική αντίσταση. Χώρια που οι μοτοσυκλέτες θα δείχνουν και πιο όμορφες!

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.