Συμφωνία Ε.Ε. - Γερμανίας: τα συνθετικά καύσιμα σωσίβιο για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης

Έσπασε το απόλυτο της ηλεκτροκίνησης ως της μόνης λύσης για τα αυτοκίνητα και τα βαν το 2035
E-Fuels
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/3/2023

Ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφιστεί η “πράσινη συμφωνία” για την απαγόρευση πωλήσεων καινούργιων ΙΧ με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 με αποκλειστική λύση τα αμιγώς ηλεκτρικά, στη συνέχεια η αντίδραση κάποιων χωρών να ψηφίσουν τη συμφωνία προκάλεσε πανικό στην Ένωση. Τελικά οι Βρυξέλλες ήρθαν σε συμφωνία με το Βερολίνο -που ως γίγας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιδρούσε σθεναρά στην προηγούμενη μορφή του Grean Deal- ώστε να διασωθεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης μέσω των συνθετικών καυσίμων.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας ανακοινώθηκε το Σάββατο 25/3 το πρωί, μέσω ενός tweet του υπεύθυνου της Grean Deal Frans Timmermans. (https://twitter.com/TimmermansEU/status/1639553948179742720?s=20)

Κάπως έτσι, η Ε.Ε. δεν θα “σκοτώσει” τον κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 -τουλάχιστον για τα αυτοκίνητα και τα βαν, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη / ανακοίνωση για τις μοτοσυκλέτες-, εντάσσοντας τα συνθετικά καύσιμα στην Πράσινη Συμφωνία, μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί το πώς ακριβώς θα ενταχθούν τα e-fuels στην Πράσινη Συμφωνία, με την Ε.Ε. να ανακοινώνει πως θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία στις Euro προδιαγραφές, που θα μπορούν να λειτουργήσουν με συνθετικά καύσιμα.

Τα συνθετικά καύσιμα παράγονται με τρόπο που τα καθιστά ελαφρώς πιο φιλικά στο περιβάλλον, αν και συνεχίζουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, και με την προηγούμενη Πράσινη Συμφωνία δεν θα μπορούσαν να πάρουν το “οκ” για το 2035. Όμως η βιομηχανία αυτοκινήτου της Γερμανίας πίεσε την Επιτροπή να αναθεωρήσει, κάτι που από την άλλη δεν είδαν με καλό μάτι όσοι επιθυμούσαν πιο δραστικά μέτρα κατά των ρυπογόνων οχημάτων.

“Ο δρόμος είναι καθαρός” δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing. “Εξασφαλίσαμε ευκαιρίες για την Ευρώπη διατηρώντας σημαντικές επιλογές ανοιχτές για κλιματικά ουδέτερη και οικονομικά προσιτή κινητικότητα”.

Εντωμεταξύ η συμφωνία της Γερμανίας με την Ε.Ε. “αδειάζει” την Ιταλία που επιθυμούσε να μπουν και τα βιοκαύσιμα στην Πράσινη Συμφωνία, διαλύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό μια γενικευμένη αντίδραση από κάποια κράτη-μέλη που απειλούσε να ανατρέψει το Green Deal.

Αναμένουμε νεότερες λεπτομέρειες για τη νέα Πράσινη Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Ατύχημα με μοτοσυκλέτα είχε ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel

Λάτρης των δυο τροχών, ο Pavel έπεσε την ώρα που οδηγούσε στην πίστα
Petr Pavel
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/5/2024

Ο 62χρονος Petr Pavel, ο 4ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας και φανατικός αναβάτης μοτοσυκλέτας, είχε ένα μικροατύχημα οδηγώντας μοτοσυκλέτα με χαμηλή ταχύτητα σε ασφάλτινη πίστα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της χώρας του, όπου και παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μέσα στην Παρασκευή οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο.

Πρόσφατα έχουμε δει τον Pavel να δίνει το παρών τόσο σε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello Del Lario, όπου οδήγησε το νέο Stelvio, αλλά και στη διοργάνωση της Harley-Davidson στην Πράγα. Ο Pavel έχει για προσωπική μοτοσυκλέτα μια BMW R 1250 GS, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε στην πίστα και το πώς και πού χτύπησε.

Ο Pavel δεν παρέμεινε για πολύ στο νοσοκομείο, ενώ το γραφείο τύπου του Τσέχου Προέδρου ανακοίνωσε πως ο πρώην αρχηγός του στρατού της Τσεχίας θα επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του.

Ετικέτες