Συμφωνία Ε.Ε. - Γερμανίας: τα συνθετικά καύσιμα σωσίβιο για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης

Έσπασε το απόλυτο της ηλεκτροκίνησης ως της μόνης λύσης για τα αυτοκίνητα και τα βαν το 2035
E-Fuels
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/3/2023

Ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφιστεί η “πράσινη συμφωνία” για την απαγόρευση πωλήσεων καινούργιων ΙΧ με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 με αποκλειστική λύση τα αμιγώς ηλεκτρικά, στη συνέχεια η αντίδραση κάποιων χωρών να ψηφίσουν τη συμφωνία προκάλεσε πανικό στην Ένωση. Τελικά οι Βρυξέλλες ήρθαν σε συμφωνία με το Βερολίνο -που ως γίγας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιδρούσε σθεναρά στην προηγούμενη μορφή του Grean Deal- ώστε να διασωθεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης μέσω των συνθετικών καυσίμων.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας ανακοινώθηκε το Σάββατο 25/3 το πρωί, μέσω ενός tweet του υπεύθυνου της Grean Deal Frans Timmermans. (https://twitter.com/TimmermansEU/status/1639553948179742720?s=20)

Κάπως έτσι, η Ε.Ε. δεν θα “σκοτώσει” τον κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 -τουλάχιστον για τα αυτοκίνητα και τα βαν, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη / ανακοίνωση για τις μοτοσυκλέτες-, εντάσσοντας τα συνθετικά καύσιμα στην Πράσινη Συμφωνία, μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί το πώς ακριβώς θα ενταχθούν τα e-fuels στην Πράσινη Συμφωνία, με την Ε.Ε. να ανακοινώνει πως θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία στις Euro προδιαγραφές, που θα μπορούν να λειτουργήσουν με συνθετικά καύσιμα.

Τα συνθετικά καύσιμα παράγονται με τρόπο που τα καθιστά ελαφρώς πιο φιλικά στο περιβάλλον, αν και συνεχίζουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, και με την προηγούμενη Πράσινη Συμφωνία δεν θα μπορούσαν να πάρουν το “οκ” για το 2035. Όμως η βιομηχανία αυτοκινήτου της Γερμανίας πίεσε την Επιτροπή να αναθεωρήσει, κάτι που από την άλλη δεν είδαν με καλό μάτι όσοι επιθυμούσαν πιο δραστικά μέτρα κατά των ρυπογόνων οχημάτων.

“Ο δρόμος είναι καθαρός” δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing. “Εξασφαλίσαμε ευκαιρίες για την Ευρώπη διατηρώντας σημαντικές επιλογές ανοιχτές για κλιματικά ουδέτερη και οικονομικά προσιτή κινητικότητα”.

Εντωμεταξύ η συμφωνία της Γερμανίας με την Ε.Ε. “αδειάζει” την Ιταλία που επιθυμούσε να μπουν και τα βιοκαύσιμα στην Πράσινη Συμφωνία, διαλύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό μια γενικευμένη αντίδραση από κάποια κράτη-μέλη που απειλούσε να ανατρέψει το Green Deal.

Αναμένουμε νεότερες λεπτομέρειες για τη νέα Πράσινη Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής
Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2023

Γεμάτο το κάμπινγκ στην παραλία Δρέπανος στην Ηγουμενίτσα όπως και τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή όλες αυτές τις ημέρες καθώς κορυφώθηκε εχθές η άφιξη των μοτοσυκλετών Harley Davidson για την Πανευρωπαϊκή τους Συγκέντρωση.

Είναι η τρίτη φορά που επιλέγεται η Ελλάδα για την συνάντηση των Harley Davidson και η δεύτερη για την Ηγουμενίτσα. Η πρώτη ήταν  το 2001 πάλι στο Δρέπανο, ακολούθησε η Πάτρα το 2010 και φέτος συγκεντρώνονται ξανά στο αγαπημένο τους μέρος, πάντα με την συνδρομή της ελληνικής λέσχης που επί πολλούς μήνες προετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες.

Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Στο ενδιάμεσο έχει γίνει και άλλη συγκέντρωση με H-D αλλά από συγκεκριμένο club, επίσης στην Ηγουμενίτσα με τεράστια συμμετοχή, ωστόσο εδώ μιλάμε για ανοικτή και κεντρική διοργάνωση πολλών διαφορετικών λεσχών και μεμονωμένων ιδιοκτητών από ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής έχουν κυλίσει ομαλά οι αφίξεις και η παραμονή αυτού του τεράστιου πλήθους από H-D με τους κατοίκους να είναι ενήμεροι εδώ και καιρό.

Μέσα στο χώρο του κάμπινγκ υπάρχει και χώρος που λειτουργεί σαν μουσείο με σπάνιες μοτοσυκλέτες, έκθεση με custom και φυσικά κάθε χώρος πάρκινγκ είναι ταυτόχρονα και μία μίνι έκθεση H-D.