Έξι χώρες μέλη της Ε.Ε. αρνούνται να υπογράψουν την απαγόρευση πωλήσεων βενζινοκίνητων οχημάτων

"Μαραίνεται" η Πράσινη Συμφωνία, με τις φωνές να πληθαίνουν για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις πέρα από την ηλεκτροκίνηση!
Μαραίνεται η πράσινη συμφωνία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/3/2023

Έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να υπογράψουν την απαγόρευση πωλήσεων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και βαν που η Επιτροπή εισηγείται να ισχύσει από το 2035, με τους αντιδρώντες να καλούν για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στην Πράσινη Συμφωνία, όπως τα συνθετικά καύσιμα, ώστε να μην πληγούν κατασκευαστές και ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σημειώστε πως η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. συνεχίζει να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στη μοτοσυκλέτα, όμως είναι 100% σίγουρο πως θα την επηρεάσει στο άμεσο μέλλον.

Θυμίζουμε πως στις 27 Οκτωβρίου του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μετάβασης από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με κομβικό σημείο την απαγόρευση πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων και βαν με θερμικό κινητήρα από το 2035.

Στη συμφωνία υπήρχε ένα μικρό παράθυρα για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, μια μη δεσμευτική ρήτρα που ζητούσε από την Επιτροπή να εξερευνήσει τις δυνατότητες για εναλλακτικές μορφές κίνησης μηδενικών ρύπων, όπως τα συνθετικά καύσιμα. Όμως την ίδια στιγμή ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) Frans Timmermans, δήλωσε ευθέως πως δεν έβλεπε μέλλον σε εναλλακτικούς δρόμους πέρα από τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία ήταν η υιοθέτηση της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί φάνηκε πως θα υπήρχαν αντιδράσεις, όμως στις 15 Φεβρουαρίου του 2023 το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τη νέα συμφωνία με 340 ψήφους υπέρ, 279 κατά και 21 αποχές. Οι κατασκευαστές οχημάτων με θερμικό κινητήρα ενώθηκαν στη συμμαχία των συνθετικών καυσίμων με την ονομασία E-Fuel Alliance και συνέχισαν να αντιδρούν μέσω διαδικτύου.

Τώρα, ούτε μια εβδομάδα πριν τα κράτη μέλη της E.E. κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία, η νέα ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα την υπογράψει, ανακοίνωση την οποία ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις από Γερμανία., Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία και Πορτογαλία. Αργότερα στους αρνητές προσχώρησε και η Αυστρία, που ανακοίνωσε πως δεν θα δεχτεί νομοθεσία που να εστιάζει μόνο σε μία εναλλακτική λύση, εξαιρώντας όλες τις υπόλοιπες. Κάπως έτσι, η υπογραφή της συμφωνίας στις 7 Μαρτίου 2023 αναβλήθηκε!

Εισερχόμαστε έτσι σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, όπου είτε θα πιεστούν οι αρνητές για να υπογράψουν τη συμφωνία που έχει ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, είτε θα πρέπει να βρεθεί (άμεσα) μια εναλλακτική, κοινά αποδεκτή λύση που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Οι αναβάτες του Motul WSBK δίνουν ραντεβού στην EICMA 2026

Σε μεγαλύτερη έκταση με 2.120 brands από 52 χώρες και φιλανθρωπικό αγώνα με θρύλους του WSBK
EICMA 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/10/2026

Από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου, η EICMA 2026 θα κορυφαία ονόματα του WorldSBK, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και αναβάτες από τις υπόλοιπες κατηγορίες του θεσμού.

Η φετινή διοργάνωση θα καταλάβει δέκα εκθεσιακά περίπτερα, με 2.120 brands από 52 χώρες, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και φιλανθρωπικός αγώνας με συμμετοχή γνωστών αναβατών και παλιών πρωταθλητών.

Ο Nicolo Bulega και οι πρωταγωνιστές του WorldSBK στο Μιλάνο

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2026, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές του WorldSBK θα βρεθούν στην ιταλική έκθεση μοτοσυκλέτας. Ανάμεσά τους θα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Nicolo Bulega και ο ομόσταυλός του στην Aruba.it Racing - Ducati, Iker Lecuona.

Στην EICMA θα δώσουν επίσης το παρών ο Yari Montella της Barni Spark Racing Team, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση, και ο ομόσταυλός του, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Alvaro Bautista.

Από τη Yamaha θα συμμετάσχει ο Andrea Locatelli, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της εταιρείας στο πρωτάθλημα, ενώ παρών θα είναι και ο Alberto Surra της Motocorsa Racing, ο κορυφαίος rookie της σεζόν.

Στη λίστα των αναβατών περιλαμβάνονται ακόμη οι Remy Gardner και Stefano Manzi της GYTR GRT Yamaha WorldSBK, καθώς και οι Lorenzo Baldassarri της Team GoEleven και Tommy Bridewell της Superbikes Advocates.

Παρουσία και από τις υπόλοιπες κατηγορίες

Η EICMA θα συγκεντρώσει και πρωταγωνιστές από τις άλλες κατηγορίες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSSP για το 2026, Albert Arenas, θα βρεθεί στην έκθεση μαζί με τον δεύτερο του πρωταθλήματος Valentin Debise και τον Federico Caricasulo, αμφότερους συνδεδεμένους με την ZXMOTO.

Από την WorldSPB θα συμμετάσχει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Xavi Artigas της MTM Kawasaki, ενώ την παρουσία της κατηγορίας WorldWCR θα εκπροσωπήσουν οι Emily Bondi της FT Racing Academy και Denise Dal Zotto της PATA AG Motorsport Italia.

Θρύλοι του WorldSBK ενώνονται για καλό σκοπό

Η παρουσία των αγωνιζομένων δεν θα περιοριστεί στους αναβάτες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα του 2026. Τρεις γνώριμες μορφές της ιστορίας του WorldSBK θα επιστρέψουν στην πίστα για τον Champions Charity Race, που θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή στον αγωνιστικό χώρο MotoLive της έκθεσης.

Ο Troy Bayliss, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK, ο Marco Melandri, νικητής 20 αγώνων του θεσμού, και ο Ruben Xaus, ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε αγώνα WorldSBK και δεύτερος στο πρωτάθλημα του 2003, θα φορέσουν ξανά τις αγωνιστικές τους φόρμες για την περίσταση.

Περισσότερα από 750 brands εκτός Ιταλίας

Η EICMA 2026 θα φιλοξενήσει συνολικά 2.120 brands από 52 χώρες, καταλαμβάνοντας δέκα εκθεσιακά περίπτερα στις εγκαταστάσεις Fiera Milano Rho. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργάνωσης, το 74% των brands που θα συμμετάσχουν προέρχεται από χώρες εκτός Ιταλίας, ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τους 754.

Ο πρόεδρος της EICMA, Pietro Meda, αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση της έκθεσης και στον ρόλο της για τον κλάδο της μοτοσυκλέτας.

"Κάθε διοργάνωση της EICMA φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά πάνω απ' όλα διατηρεί τη μοναδική ικανότητά της να προκαλεί ενθουσιασμό. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του “Always the first time” να επιστρέφεις και να αισθάνεσαι σαν να την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά.

"Τα στοιχεία της διοργάνωσης του 2026 αποτυπώνουν μια ισχυρή, διεθνή και ολοκληρωμένη έκθεση. Πίσω από αυτά, όμως, βρίσκεται μια παγκόσμια κοινότητα επιχειρήσεων, επαγγελματιών, μέσων ενημέρωσης και εκατοντάδων χιλιάδων φίλων της μοτοσυκλέτας.

"Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έναν χώρο που εκπλήσσει και προσελκύει το ενδιαφέρον, εμπνέει τις νεότερες γενιές, δημιουργεί σχέσεις, προωθεί την κουλτούρα του μοτοσυκλετισμού και προσφέρει αξία στον κλάδο, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των επισκεπτών κάθε χρόνο".

Η EICMA θα ανοίξει τις πύλες της στις 3 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2026, με την παρουσία των πρωταγωνιστών του WorldSBK να προσθέτει έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του κλάδου της μοτοσυκλέτας.