Έξι χώρες μέλη της Ε.Ε. αρνούνται να υπογράψουν την απαγόρευση πωλήσεων βενζινοκίνητων οχημάτων

"Μαραίνεται" η Πράσινη Συμφωνία, με τις φωνές να πληθαίνουν για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις πέρα από την ηλεκτροκίνηση!
Μαραίνεται η πράσινη συμφωνία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/3/2023

Έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να υπογράψουν την απαγόρευση πωλήσεων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και βαν που η Επιτροπή εισηγείται να ισχύσει από το 2035, με τους αντιδρώντες να καλούν για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στην Πράσινη Συμφωνία, όπως τα συνθετικά καύσιμα, ώστε να μην πληγούν κατασκευαστές και ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σημειώστε πως η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. συνεχίζει να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στη μοτοσυκλέτα, όμως είναι 100% σίγουρο πως θα την επηρεάσει στο άμεσο μέλλον.

Θυμίζουμε πως στις 27 Οκτωβρίου του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μετάβασης από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με κομβικό σημείο την απαγόρευση πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων και βαν με θερμικό κινητήρα από το 2035.

Στη συμφωνία υπήρχε ένα μικρό παράθυρα για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, μια μη δεσμευτική ρήτρα που ζητούσε από την Επιτροπή να εξερευνήσει τις δυνατότητες για εναλλακτικές μορφές κίνησης μηδενικών ρύπων, όπως τα συνθετικά καύσιμα. Όμως την ίδια στιγμή ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) Frans Timmermans, δήλωσε ευθέως πως δεν έβλεπε μέλλον σε εναλλακτικούς δρόμους πέρα από τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία ήταν η υιοθέτηση της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί φάνηκε πως θα υπήρχαν αντιδράσεις, όμως στις 15 Φεβρουαρίου του 2023 το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τη νέα συμφωνία με 340 ψήφους υπέρ, 279 κατά και 21 αποχές. Οι κατασκευαστές οχημάτων με θερμικό κινητήρα ενώθηκαν στη συμμαχία των συνθετικών καυσίμων με την ονομασία E-Fuel Alliance και συνέχισαν να αντιδρούν μέσω διαδικτύου.

Τώρα, ούτε μια εβδομάδα πριν τα κράτη μέλη της E.E. κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία, η νέα ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα την υπογράψει, ανακοίνωση την οποία ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις από Γερμανία., Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία και Πορτογαλία. Αργότερα στους αρνητές προσχώρησε και η Αυστρία, που ανακοίνωσε πως δεν θα δεχτεί νομοθεσία που να εστιάζει μόνο σε μία εναλλακτική λύση, εξαιρώντας όλες τις υπόλοιπες. Κάπως έτσι, η υπογραφή της συμφωνίας στις 7 Μαρτίου 2023 αναβλήθηκε!

Εισερχόμαστε έτσι σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, όπου είτε θα πιεστούν οι αρνητές για να υπογράψουν τη συμφωνία που έχει ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, είτε θα πρέπει να βρεθεί (άμεσα) μια εναλλακτική, κοινά αποδεκτή λύση που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Honda Ευρώπης: Επέλεξε για 1η φορά στην ιστορία μη Ιάπωνα περιφερειακό επικεφαλή

Αλλαγές στην ανώτερη διοίκηση - Με ισχύ από την 1η Απριλίου
Honda αλλαγές στη διοίκηση 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/4/2026

Σπάζοντας για πρώτη φορά την παράδοση αναφορικά με τους επικεφαλής της, η Honda ανακοίνωσε αλλαγές στην ανώτερη διοικητική της ομάδα που επηρεάζουν και τον τομέα της μοτοσυκλέτας και αφορούν τις δραστηριότητές της σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο Hans De Jaeger αναλαμβάνει τη θέση του Operating Executive (γενικός διευθυντής) για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και του Προέδρου και Διευθυντή της Honda Motor Ευρώπης. Ο De Jaeger είναι ο πρώτος μη Ιάπωνας στην ιστορία της Honda που αναλαμβάνει ως περιφερειακός επικεφαλής, ενώ ο Katsuhisa Okuda που είχε αυτόν τον ρόλο μέχρι πρότινος συνταξιοδοτείται.

Παράλληλα  ο Jean-Marc Streng αναλαμβάνει τη θέση του ανώτερου αντιπροέδρου και θα είναι υπεύθυνος για τους τομείς Αυτοκινήτου, Μοτοσυκλέτας, Power Products και Marine, καθώς και για το Business Transformation Office.

Ο Βέλγος De Jaeger βρίσκεται περισσότερα από 30 χρόνια στη Honda. Ξεκίνησε την καριέρα του στους τομείς Ανθρώπινου Δυναμικού και Logistics και στη συνέχεια ανέλαβε ένα ευρύ φάσμα ανώτερων επιχειρησιακών και διοικητικών θέσεων, μεταξύ των οποίων πρόεδρος της Honda Motor Europe Benelux και ανώτερος αντιπρόεδρος.

"Είναι τιμή μου να αναλαμβάνω αυτή τη διευρυμένη ευθύνη, ως ο πρώτος μη Ιάπωνας περιφερειακός επικεφαλής, σε μια τόσο σημαντική περίοδο για τη Honda σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.", δήλωσε σχετικά ο De Jaeger, ο οποίος θα εστιάσει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυση, στην ενίσχυση των προϊοντικών γραμμών, στις ανάγκες των πελατών, αλλά και τη βελτίωση της κερδοφορίας. 

Ο Streng εντάχθηκε στη Honda το 2007, έπειτα από προηγούμενες θέσεις στην PricewaterhouseCoopers και στο VW Group στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της πορείας του στη Honda, έχει αναλάβει διάφορες ανώτερες διοικητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων Πρόεδρος και διευθυντής της Honda Motor Europe UK. Ο πρώτος του  διορισμός σε εκτελεστική θέση ήταν ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για το Honda Retail Group, τις Energy Services και το Business Transformation Office τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η ευρύτερη ευρωπαϊκή εκτελεστική ομάδα παραμένει αμετάβλητη.