Έξι χώρες μέλη της Ε.Ε. αρνούνται να υπογράψουν την απαγόρευση πωλήσεων βενζινοκίνητων οχημάτων
"Μαραίνεται" η Πράσινη Συμφωνία, με τις φωνές να πληθαίνουν για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις πέρα από την ηλεκτροκίνηση!
Από τον
Κώστα Γκαζή
20/3/2023
Έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να υπογράψουν την απαγόρευση πωλήσεων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και βαν που η Επιτροπή εισηγείται να ισχύσει από το 2035, με τους αντιδρώντες να καλούν για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στην Πράσινη Συμφωνία, όπως τα συνθετικά καύσιμα, ώστε να μην πληγούν κατασκευαστές και ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Σημειώστε πως η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. συνεχίζει να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στη μοτοσυκλέτα, όμως είναι 100% σίγουρο πως θα την επηρεάσει στο άμεσο μέλλον.
Θυμίζουμε πως στις 27 Οκτωβρίου του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μετάβασης από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με κομβικό σημείο την απαγόρευση πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων και βαν με θερμικό κινητήρα από το 2035.
Στη συμφωνία υπήρχε ένα μικρό παράθυρα για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, μια μη δεσμευτική ρήτρα που ζητούσε από την Επιτροπή να εξερευνήσει τις δυνατότητες για εναλλακτικές μορφές κίνησης μηδενικών ρύπων, όπως τα συνθετικά καύσιμα. Όμως την ίδια στιγμή ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) Frans Timmermans, δήλωσε ευθέως πως δεν έβλεπε μέλλον σε εναλλακτικούς δρόμους πέρα από τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία ήταν η υιοθέτηση της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί φάνηκε πως θα υπήρχαν αντιδράσεις, όμως στις 15 Φεβρουαρίου του 2023 το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τη νέα συμφωνία με 340 ψήφους υπέρ, 279 κατά και 21 αποχές. Οι κατασκευαστές οχημάτων με θερμικό κινητήρα ενώθηκαν στη συμμαχία των συνθετικών καυσίμων με την ονομασία E-Fuel Alliance και συνέχισαν να αντιδρούν μέσω διαδικτύου.
Τώρα, ούτε μια εβδομάδα πριν τα κράτη μέλη της E.E. κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία, η νέα ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα την υπογράψει, ανακοίνωση την οποία ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις από Γερμανία., Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία και Πορτογαλία. Αργότερα στους αρνητές προσχώρησε και η Αυστρία, που ανακοίνωσε πως δεν θα δεχτεί νομοθεσία που να εστιάζει μόνο σε μία εναλλακτική λύση, εξαιρώντας όλες τις υπόλοιπες. Κάπως έτσι, η υπογραφή της συμφωνίας στις 7 Μαρτίου 2023 αναβλήθηκε!
Εισερχόμαστε έτσι σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, όπου είτε θα πιεστούν οι αρνητές για να υπογράψουν τη συμφωνία που έχει ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, είτε θα πρέπει να βρεθεί (άμεσα) μια εναλλακτική, κοινά αποδεκτή λύση που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Πατέντα Kawasaki για τροφοδοσία με υγροποιημένο υδρογόνο - Ο πεντακύλινδρος κινητήρας του H2 HySE
Οι Ιάπωνες επιμένουν πως το υδρογόνο είναι προτιμότερη λύση από τις μπαταρίες
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
27/4/2026
Σε ένα από τα ισχυρότερα αναχώματα στην προτεινόμενη λαίλαπα της βεβιασμένης Ηλεκτροκίνησης εξελίσσεται η χρήση υδρογόνου ως καύσιμο στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι Ιάπωνες πρωτοπορούν στο θέμα αυτό, έχοντας στήσει εδώ και μερικά χρόνια την κοινοπραξία HySE με συμμετοχή των περισσότερων κατασκευαστών μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων της χώρας.
Η Kawasaki είναι μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες στον τομέα αυτόν, όσον αφορά στη Μοτοσυκλέτα τουλάχιστον, έχοντας ήδη παρουσιάσει το λειτουργικό πρωτότυπο H2 HySE που έκανε γύρους επίδειξης στις πίστες των Le Mans και Suzuka στα περιθώρια των αγώνων Endurance σε Γαλλία και Ιαπωνία πέρυσι.
Αυτό το φουτουριστικό πρωτότυπο ωστόσο επιδεικνύει με μια ματιά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία υδρογόνου: την αποθήκευσή του. Οι γιγάντιες βαλίτσες του H2 HySE είναι απαραίτητες για να φιλοξενήσουν κάμποσα κάνιστρα υδρογόνου υπό πολύ υψηλή πίεση μα, ακόμη κι έτσι, η αυτονομία της μοτοσυκλέτας αυτής φέρεται να είναι ακόμη μη ανταγωνιστική συγκριτικά με μιας βενζινοκίνητης.
Η χρήση αερίου υδρογόνου έχει τα προβλήματά της, γι’ αυτό στο Akashi εξετάζουν ως λύση το υγροποιημένο υδρογόνο, καθώς έτσι θα μπορεί να χωρέσει περισσότερο στη μοτοσυκλέτα. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της πιο πρόσφατης ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε η Kawasaki στην Ιαπωνία.
Η ευρεσιτεχνία της Kawasaki μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους κινητήρων, όπως λ.χ. σε έναν V8 που θα μοιάζει με V10
Στο σχέδιο βλέπουμε έναν κινητήρα που μοιάζει πεντακύλινδρος σε σειρά, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι τετρακύλινδρος – ως ήταν εξαρχής ο κινητήρας του H2 HySE με τον υπερσυμπιεστή. Μόνο που ο ακριανός κύλινδρος στη δεξιά πλευρά του κινητήρα δεν λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι τέσσερεις και αντί να ωθεί τον στρόφαλο, παίρνει κίνηση απ’ αυτόν για να αντλήσει καύσιμο.
Εξηγούμαι αναλυτικότερα, γιατί τα νούμερα που συνοδεύουν την πατέντα της Kawasaki έχουν ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον.
Στα χαρτιά, το υδρογόνο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τη βενζίνη ανά μονάδα μάζας. Αυτό σημαίνει πως ένα κιλό υδρογόνου έχει περίπου τριπλάσια αποθηκευμένη ενέργεια από ένα κιλό βενζίνης. Αν όμως μιλήσουμε για ενέργεια ανά μονάδα όγκου, τότε η κατάσταση αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς στον ίδιο όγκο η (υγρή) βενζίνη έχει ασύγκριτα περισσότερη ενέργεια από το (αέριο) υδρογόνο. Ενδεικτικά, αναφέρει πως ακόμη κι αν συμπιέσουμε το υδρογόνο στα 700 bar (πάνω από 10.000 psi), στο ίδιο όγκο η βενζίνη έχει εξαπλάσια ενέργεια αποθηκευμένη.
Και το πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα είναι πως ο δεσμευτικός παράγοντας δεν είναι τόσο το βάρος, όσο ο διαθέσιμος χώρος για αποθήκευση του υδρογόνου, δηλαδή ο όγκος.
Η ιδέα της Kawasaki είναι προφανέστατη: το υγροποιημένο υδρογόνο απαιτεί πολύ μικρότερο όγκο για την αποθήκευσή του, άρα θα μπορούμε να φορτώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα στη μοτοσυκλέτα χωρίς να απαιτεί βαλίτσες σε μέγεθος μικρής καλύβας. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό το θέμα.
Το υγροποιημένο υδρογόνο έχει τα δικά του προβλήματα. Πρώτον, πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία για να μην εξαερωθεί, άρα το δοχείο αποθήκευσής του θα πρέπει να είναι άριστα μονωμένο για να διατηρεί το υδρογόνο σε υγρή φάση.
Στο σχέδιο της Kawasaki το υγρό υδρογόνο ψεκάζεται μέσω δύο μπεκ τόσο απευθείας στον θάλαμο καύσης (29) όσο και στην εισαγωγή του αέρα (28)
Μετά προκύπτει ένα θέμα με την πίεση που δεν θα έχουμε πλέον στο δοχείο του. Στα 700 και 1000 bar, μόλις ανοίξει δίοδος στο κύκλωμα τροφοδοσίας το αέριο θα εκτοξευτεί με μεγάλη πίεση. Δεν θα συμβεί το ίδιο με το υγρό όμως, οπότε τώρα χρειαζόμαστε τρόμπες για να δημιουργήσουν την απαιτούμενη πίεση στη γραμμή τροφοδοσίας.
Η προτεινόμενη λύση της Kawasaki στο θέμα είναι ένα δίδυμο από αντλίες, μια παραδοσιακή σαν αυτή που έχουν οι περισσότεροι κινητήρες της αγοράς ήδη για τη βενζίνη και μια δεύτερη την οποία στα σχέδια των Ιαπώνων υποδύεται το πέμπτο πιστόνι στον τετρακύλινδρο κινητήρα. Η Kawasaki λέει πως αυτός ο έξτρα κύλινδρος μπορεί να δημιουργήσει πίεση τουλάχιστον 1500 psi για να οδηγήσει το υγρό υδρογόνο στον θάλαμο καύσης.
Τα παραπάνω προφανώς και δεν λύνουν όλα τα ζητήματα της Υδρογονοκίνησης, αλλά αν μη τι άλλο δείχνουν πως οι Ιάπωνες επιμένουν πολύ ζεστά στο θέμα. Η Kawasaki μάλιστα δείχνει πολύ πρόθυμη να αναλάβει ρόλο πρωτοπόρου, καθώς εκτός από τη μοτοσυκλέτα κι ένα UTV που θα φορέσει τον ίδιο κινητήρα, έχει αναλάβει να εξελίξει ένα πλοίο ειδικά σχεδιασμένο για τη μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου, το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026.
Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είμαστε ακόμη κοντά στο σημείο που το υδρογόνο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και τη βενζίνη στις μεταφορές, ειδικά όταν βάλουμε στην εξίσωση και όλους τους χωροταξικούς περιορισμούς που ισχύουν στα δίκυκλα. Πλησιάζουμε όμως και η δουλειά που κάνει η κοινοπραξία HySE βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τεχνολογικής καινοτομίας.
Μετά, θα απομένει το πιο δύσκολο βήμα απ’ όλα: το δίκτυο ανεφοδιασμού, το πρόβλημα που πια ξεφεύγει από τον έλεγχο των εργοστασίων και της επιστήμης για να κυλιστεί στη λάσπη πολιτικών και επιχειρηματικών λογικών.