Συνεργασία Ducati–Audi-Ford διασύνδεσης οχημάτων

Επικοινωνία μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/1/2019

Στην CES, την έκθεση τεχνολογίας που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στο Las Vegas των Η.Π.Α., η Ducati μαζί με τις Audi και Ford, παρουσίασαν ένα σύστημα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων, οδικών υποδομών και πεζών, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Αμερικάνικο κοινό.
Αυτή η επίδειξη-δοκιμή στις Η.Π.Α. έπεται της πρώτης δοκιμής του ConVeX (Connected Vehicle to Everything) που είχε προηγηθεί στην Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο. Το ConVeX αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στην γενικότερη στρατηγική της Ducati με τίτλο "Safety Road Map 2025", η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών συστημάτων ασφάλειας. Δύο από τα αρχικά στάδια αυτής της στρατηγικής, είναι η υιοθέτηση του cornering ABS σε ολόκληρη την γκάμα της Ducati, και η παρουσίαση μιας μοτοσυκλέτας που θα διαθέτει ραντάρ εμπρός και πίσω μέσα στο 2020.

Η Ducati, η Audi, η Ford και η Qualcomm Technologies (μια θυγατρική της Qualcomm Incorporated), ανακοίνωσαν από κοινού τις συντονισμένες προσπάθειες των εταιρειών τους προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εμπορική κυκλοφορία του C-V2X, του πρωτόκολλου άμεσης επικοινωνίας για την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αποτελεσματικότητα και την αυτόνομη οδήγηση. Στο CES του 2019, ένα Multistrada 1260 μαζί με αυτοκίνητα της Audi και της Ford, έκαναν επίδειξη οδηγικών συνθηκών με την χρήση του C-V2X. Όλα τα οχήματα ήταν εφοδιασμένα με την συγκεκριμένη τεχνολογία μέσω του chipset 9150 C-V2X της Qualcomm, προκειμένου να δείξουν στην πράξη πώς το C-V2X βοηθά τα οχήματα να μπουν σωστά σε μια διασταύρωση τεσσάρων κατευθύνσεων χωρίς σήμανση. Επιπλέον, τα οχήματα έκαναν επίδειξη και των συστημάτων V2V (διασύνδεση μεταξύ οχημάτων), V2P (μεταξύ οχημάτων και πεζών) και V2I (μεταξύ οχημάτων και υποδομών) σε διάφορα πιθανά σενάρια και συνθήκες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του C-V2X.

Το V2V χρησιμοποιήθηκε ως βοήθημα για την κίνηση σε διασταυρώσεις αποτελώντας ένα βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων που συμβαίνουν σε τέτοια σημεία, ενώ το V2P έκανε επίδειξη για το πώς μπορούν να προστατευθούν ευπαθείς χρήστες των δρόμων, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Το σύστημα V2I χρησιμοποιήθηκε σε ένα σενάριο προειδοποίησης έργων στο δρόμο, το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει στους οδηγούς έγκαιρες προειδοποιήσεις για τυχόν οδικά έργα που είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να τα αποφύγουν. Δοκιμαστικές αξιολογήσεις του C-V2X είχαν γίνει μέσα στο 2018 στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Κίνα, ενώ στις Η.Π.Α. στην προκειμένη περίπτωση, ήταν η πρώτη φορά που το σύστημα δοκιμάστηκε ταυτόχρονα σε μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο και οδικές υποδομές.
H Ducati, η Audi και η Ford συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις πολλές βιομηχανίες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που έχουν δοκιμάσει και αξιολογήσει το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο είναι αυτή την στιγμή και η μοναδική εναλλακτική λύση που συνεισφέρει στην εξέλιξη του δικτύου 5G, ενώ είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει αξιόπιστη και συνεχόμενη πληροφόρηση σε πραγματικά οδηγικά σενάρια. Το ότι το C-V2X μπορεί πολύ εύκολα να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε ασύρματο modem προσφέροντας ασύρματη επικοινωνία, η εγκατάστασή του έχει πολύ μικρό κόστος, ειδικά στην σύγχρονη εποχή που όλο και περισσότερα οχήματα διαθέτουν ασύρματα συστήματα επικοινωνίας.

 

Ετικέτες

Η Auto Motor House στη Νάξο - Εγκαίνια για το κατάστημα που δίνει λύση στις Κυκλάδες

Στις 25-26 Απριλίου - Με test rides και αποκάλυψη special μοντέλου
Auto Motor House Νάξος 2026 κατάστημα
Από το

motomag

24/4/2026

Τα σημαντικότερα εγκαίνια φέτος για τους δύο τροχούς στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, 25-26 Απριλίου στη Νάξο με τον Auto Motor House να έχει πλέον παρουσία και εκεί.

Από τις λίγες φορές που τα εγκαίνια ενός καταστήματος αποτελούν ευχάριστη είδηση για μια γεωγραφική περιοχή σημαντικά μεγαλύτερη από την ίδια τη Νάξο, εκεί που η Auto Motor House θα εγκαινιάσει και επίσημα το νέο της κατάστημα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Λέμε ότι αποτελεί είδηση γιατί το κατάστημα της Auto Motor House θα αποτελέσει την αξιόπιστη λύση για εύρεση ανταλλακτικών για μοτοσυκλέτα αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικύκλου όχι μόνο για τη Νάξο αλλά και για τα γύρω νησιά, τα συνεργεία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχουν την εξυπηρέτηση που απαιτείται. 

Μέσα από την παρουσία στο νησί, η εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει παράλληλα στο δίτροχο κοινό της Νάξου και των γύρω νησιών σύγχρονες λύσεις μετακίνησης και ολοκληρωμένες υπηρεσίες πώλησης και υποστήριξης ενώ έχει αναλάβει την επίσημη αντιπροσώπευση και διάθεση στη Νάξο των CFMOTO, Royal Enfield και Letbe.

Στο διήμερο που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, οι επισκέπτες του καταστήματος θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε test rides με επιλεγμένα μοντέλα των CFMOTO και Royal Enfield, αλλά και να δουν από κοντά μοντέλα και των Moto Morini, Italjet, Malaguti, Polaris και Letbe, ενώ θα αποκαλυφθεί και ένα σπέσιαλ μοντέλο.

Η Auto Motor House συστεγάζεται με την I’M Inter Motors, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το κατάστημα της Auto Motor House στην Νάξο θα το βρείτε στην Οδό Χώρας Εγγαρών (Γρόττα, Τ.Κ. 84300). Τηλέφωνο: 211 775800 (εσωτερικό 355).