Συνεργασία Ducati–Audi-Ford διασύνδεσης οχημάτων

Επικοινωνία μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/1/2019

Στην CES, την έκθεση τεχνολογίας που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στο Las Vegas των Η.Π.Α., η Ducati μαζί με τις Audi και Ford, παρουσίασαν ένα σύστημα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων, οδικών υποδομών και πεζών, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Αμερικάνικο κοινό.
Αυτή η επίδειξη-δοκιμή στις Η.Π.Α. έπεται της πρώτης δοκιμής του ConVeX (Connected Vehicle to Everything) που είχε προηγηθεί στην Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο. Το ConVeX αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στην γενικότερη στρατηγική της Ducati με τίτλο "Safety Road Map 2025", η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών συστημάτων ασφάλειας. Δύο από τα αρχικά στάδια αυτής της στρατηγικής, είναι η υιοθέτηση του cornering ABS σε ολόκληρη την γκάμα της Ducati, και η παρουσίαση μιας μοτοσυκλέτας που θα διαθέτει ραντάρ εμπρός και πίσω μέσα στο 2020.

Η Ducati, η Audi, η Ford και η Qualcomm Technologies (μια θυγατρική της Qualcomm Incorporated), ανακοίνωσαν από κοινού τις συντονισμένες προσπάθειες των εταιρειών τους προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εμπορική κυκλοφορία του C-V2X, του πρωτόκολλου άμεσης επικοινωνίας για την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αποτελεσματικότητα και την αυτόνομη οδήγηση. Στο CES του 2019, ένα Multistrada 1260 μαζί με αυτοκίνητα της Audi και της Ford, έκαναν επίδειξη οδηγικών συνθηκών με την χρήση του C-V2X. Όλα τα οχήματα ήταν εφοδιασμένα με την συγκεκριμένη τεχνολογία μέσω του chipset 9150 C-V2X της Qualcomm, προκειμένου να δείξουν στην πράξη πώς το C-V2X βοηθά τα οχήματα να μπουν σωστά σε μια διασταύρωση τεσσάρων κατευθύνσεων χωρίς σήμανση. Επιπλέον, τα οχήματα έκαναν επίδειξη και των συστημάτων V2V (διασύνδεση μεταξύ οχημάτων), V2P (μεταξύ οχημάτων και πεζών) και V2I (μεταξύ οχημάτων και υποδομών) σε διάφορα πιθανά σενάρια και συνθήκες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του C-V2X.

Το V2V χρησιμοποιήθηκε ως βοήθημα για την κίνηση σε διασταυρώσεις αποτελώντας ένα βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων που συμβαίνουν σε τέτοια σημεία, ενώ το V2P έκανε επίδειξη για το πώς μπορούν να προστατευθούν ευπαθείς χρήστες των δρόμων, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Το σύστημα V2I χρησιμοποιήθηκε σε ένα σενάριο προειδοποίησης έργων στο δρόμο, το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει στους οδηγούς έγκαιρες προειδοποιήσεις για τυχόν οδικά έργα που είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να τα αποφύγουν. Δοκιμαστικές αξιολογήσεις του C-V2X είχαν γίνει μέσα στο 2018 στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Κίνα, ενώ στις Η.Π.Α. στην προκειμένη περίπτωση, ήταν η πρώτη φορά που το σύστημα δοκιμάστηκε ταυτόχρονα σε μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο και οδικές υποδομές.
H Ducati, η Audi και η Ford συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις πολλές βιομηχανίες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που έχουν δοκιμάσει και αξιολογήσει το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο είναι αυτή την στιγμή και η μοναδική εναλλακτική λύση που συνεισφέρει στην εξέλιξη του δικτύου 5G, ενώ είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει αξιόπιστη και συνεχόμενη πληροφόρηση σε πραγματικά οδηγικά σενάρια. Το ότι το C-V2X μπορεί πολύ εύκολα να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε ασύρματο modem προσφέροντας ασύρματη επικοινωνία, η εγκατάστασή του έχει πολύ μικρό κόστος, ειδικά στην σύγχρονη εποχή που όλο και περισσότερα οχήματα διαθέτουν ασύρματα συστήματα επικοινωνίας.

 

Ετικέτες

Ανάκληση Honda CBR650R 2024-2025 για καλωδίωση

Πιθανώς να σταματήσουν να λειτουργούν φλας, φώς φρένου, ταχύμετρο και κόρνα
Ανάκληση Honda CBR650R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/1/2026

Στις Η.Π.Α. αλλά και στη Γερμανία η Honda προχώρησε σε ανάκληση ορισμένων CBR650R με έτος κατασκευής 2024-2025, καθώς οι κραδασμοί του κινητήρα ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στην καλωδίωση του διακόπτη φλας, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα και να καεί η ασφάλεια.

Η καμένη ασφάλεια θα προκαλέσει απώλεια της λειτουργίας των φλας, των φώτων φρένων, του ταχύμετρου και της κόρνας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος ή τραυματισμού.

Ο Αριθμός ανάκλησης NHTSA στις Η.Π.Α. είναι ο 25V911000, ενώ ο πιθανός αριθμός επηρεαζόμενων μοτοσυκλετών φτάνει τις 2.155. Παράλληλα, η ανάκληση προβλέπεται να ανακοινωθεί άμεσα και στη Γερμανία, όπως δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Motorrad. Παρόλο που η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών (KBA) δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει αντίστοιχη ανάκληση του Honda CBR 650 R, η Honda απάντησε στο MOTORRAD θα ανακοινωθεί σύντομα για την Ευρώπη και τη Γερμανία. Μάλιστα έδωσε και αριθμό επηρεαζόμενων CBR650R για τη Γερμανία -3.681 μοτοσυκλέτες.

Καλωδίωση

Οι dealer της Honda θα επιθεωρήσουν και θα επισκευάσουν τη καλωδίωση του διακόπτη φλας, όπως απαιτείται, χωρίς χρέωση. 

Το ΜΟΤΟ επικοινώνησε με την αντιπροσωπεία της Honda στην Ελλάδα, όπου πληροφορηθήκαμε πως για την ώρα δεν υπάρχει αντίστοιχη ανάκληση για τη χώρα μας. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα αν προκύψει κάτι διαφορετικό.

Θυμίζουμε πως στις αρχές 2025, το CBR650R είχε δεχθεί μια ακόμη ανάκληση τόσο σε Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη για τον λεβιέ ταχυτήτων.

Ετικέτες