Συνεργασία Honda – Yamaha!

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/10/2016

Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά για πραγματικό γεγονός το οποίο μάλιστα ανακοινώθηκε επίσημα από την Honda. Η είδηση είναι ότι η Honda και η Yamaha ξεκίνησαν τις συζητήσεις για μια πιθανή συνεργασία στο χώρο των μικρών scooter (έως 50cc) και στις μικρές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες για την ιαπωνική αγορά. Η συνεργασία δηλαδή αφορά την "Class-1", όπως ονομάζεται στην Ιαπωνία η κατηγορία που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, "οχήματα που διαθέτουν δύο ή περισσότερους τροχούς και κινητήρα με χωρητικότητα ως 50cc ή λιγότερα, ή έναν ηλεκτρικό κινητήρα με απόδοση 0,60kW (0,8 ίππους) ή λιγότερα".
Ο πλουραλισμός που επικρατεί στις επιλογές για τις εντός πόλης μετακινήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση μέχρι μικρά scooters, έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το μερίδιο αγοράς τους τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, τα εργοστάσια έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και διαφορετικές προκλήσεις σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας και τους περιορισμούς των ρύπων οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί. Κατ' επέκταση, η εξέλιξη και παραγωγή μικρών scooter, όπως καταλαβαίνετε, αρχίζει και γίνεται ασύμφορη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Honda και η Yamaha κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνεργασίες είναι η μοναδική λύση για να βρεθεί μια συμφέρουσα διέξοδος σ' αυτό το ζήτημα, οπότε και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για να βρεθεί η φόρμουλα μιας συνεργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα πεδία συνεργασίας καθορίζονται σε τρεις τομείς. Αρχικά, έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα ως τα τέλη του 2018, όπου η Honda θα προμηθεύει με scooter 50 κυβικών την Yamaha ως ΟΕΜ (Original Equipment Manufacturer, δηλαδή ως εργοστασιακός προμηθευτής) τα οποία θα είναι εξελιγμένα με βάση τα Honda Tact και Giorno 50, τα οποία ήδη πωλούνται από την Honda στην Ιαπωνία. Η Yamaha θα πουλάει αυτά τα μοντέλα ως αντικαταστάτες των Jog και Vino. Λέτε να δούμε και το EV-Cub με λογότυπα Yamaha;

Honda Giorno 50

Επιπλέον, η Honda και η Yamaha αυτή την στιγμή εξελίσσουν, κατασκευάζουν και πουλάνε πενηντάρια scooter για επαγγελματικές χρήσεις, όπως το Honda Benly και το Yamaha Gear. Οι δύο εταιρείες λοιπόν να αναζητήσουν λύσεις για να εξελίξουν μαζί την επόμενη γενιά αυτών των μοντέλων, την οποία θα προμηθεύει επίσης ως ΟΕΜ η Honda την Yamaha.
Τέλος, η συνεργασία τους θα επεκταθεί και στον τομέα των μικρών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, με στόχο να διεισδύσουν ακόμη περισσότερο τα ηλεκτρικά στην Class-1. Τα δύο εργοστάσια θα αναζητήσουν μαζί λύσεις για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τα ηλεκτρικά οχήματα όπως η αυτονομία, ο χρόνος φόρτισης, οι επιδόσεις και το κόστος. Γι' αυτό το σκοπό θα σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο επιδιώκοντας συνεργασίες με άλλα εργοστάσια και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.
Η τελευταία όμως πρόταση της ανακοίνωσης είναι ίσως η πιο ουσιαστική κι αυτή που ανοίγει μεγάλα θέματα για το μέλλον, καθώς αναφέρει πως "οι δύο εταιρείες θα δουλέψουν από κοινού για την περαιτέρω αναζωογόνηση της αγοράς της μοτοσυκλέτας στην Ιαπωνία."
Ο Shinji Aoyama, o Πρόεδρος της Honda Motor δήλωσε πως μέσα από αυτή τη συνεργασία οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να προσφέρουν οχήματα για την μικρή κατηγορία που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πελατών τους, δίνοντας έμφαση στην αύξηση της επιρροής της ηλεκτροκίνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογος του στη Yamaha, Katsuaki Watanabe είπε πως η συνεργασία που θα ξεκινήσει με την μορφή OEM θα προσχωρήσει και πέρα από το πλαίσιο της απλής προμήθειας προϊόντων και θα χαράξει μια διαφορετική μοτοσυκλετιστική κουλτούρα στην Ιαπωνία.

Ιταλία: Άρχισαν έλεγχοι της αστυνομίας στα Αλπικά περάσματα του νότιου Τιρόλο [Video]

Μπλόκα στα πάσα κόβουν σωρηδόν κλήσεις για εξατμίσεις, ελλιπή χαρτιά και άλλες παραβάσεις
πάσο
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/7/2026

Καθώς η καλοκαιρινή σεζόν αρχίζει να μπαίνει στην πιο τουριστική της περίοδο και τα ορεινά πάσα των Άλπεων στενάζουν από κόσμο, η ιταλική αστυνομία έχει επιδοθεί σε συνεχείς ελέγχους.

Στόχος της δράσης αυτής είναι η προστασία των κατοίκων των περιοχών αυτών από έντονες οχλήσεις, όπως είναι οι θορυβώδεις εξατμίσεις, η επικίνδυνη οδήγηση και κάθε άλλη παράβαση που θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους σε αυτές τις τουριστικές ζώνες που δέχονται μεγάλο αριθμό οχημάτων αυτήν την εποχή.

Διαβάστε σχετικά: Ο πόλεμος των Πάσων - Μποτιλιαρίσματα, θανατηφόρα τροχαία και κλεισίματα ορεινών περασμάτων στις Άλπεις

Τη δράση έχει αναλάβει η αστυνομία του Μπολζάνο, της πρωτεύουσας της επαρχίας Bolzano-Alto Adige, ή Νότιου Τιρόλο ως είναι επίσης γνωστή, στην επικράτεια της οποία περιλαμβάνονται τα περισσότερα φημισμένα περάσματα των Άλπεων, όπως τα Stelvio, Rombo, Monte Giovo, Pennes, Resia, Palade, Mendola, Stalle και άλλα.

Πολλή προσοχή συστήνεται σε όσους θα ταξιδέψουν οδικώς στις περιοχές αυτές φέτος το Καλοκαίρι, καθώς από τη μια η έντονη κίνηση και από την άλλη οι αστυνομικοί έλεγχοι απαιτούν προσοχή στην οδήγηση και συμμόρφωση με την ιταλική νομοθεσία.