Ταξίδι - Ελληνόφωνα χωριά της απουλίας

4/5/2015

Στον  ιταλικό νότο, μια άλλη, ξεχασμένη Ελλάδα, με υποδέχτηκε και με καλωσόρισε στην αγκαλιά της. Με τις πινακίδες των εννιά ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας να μου εύχονται ολόθερμα το… Kalos irtate, οι κάτοικοί τους, οι Γραικάνοι, μου πρόσφεραν ένα αλησμόνητο μάθημα Ιστορίας.
Calimera, Castrignano dei Greci, Corigliano d’ Otranto, Martano, Martignano, Soleto, Sternatia, Zollino, Melpignano. Εννιά συνολικά κωμοπόλεις και οικισμοί, που απλώνονται γεωγραφικά στο περίφημο "τακούνι της ιταλικής μπότας", απαρτίζουν την ελληνόφωνη περιοχή της Κάτω Ιταλίας (Απουλία),  γνωστότερη ως Grecia Salentina. Πρόκειται για μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτίως της πόλης Lecce, που κατοικείται από 40.000 κατοίκους, των οποίων τα ήθη, τα έθιμα, αλλά κυρίως η γλώσσα τους –η γραικάνικη διάλεκτος– αναδύουν άρωμα και πολιτισμό ελληνικό.
Ανατρέχοντας άλλωστε στα αρχαία κείμενα του Στράβωνα και του Ηρόδοτου, προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία αναφορικά με την ελληνικότητα της περιοχής, ενώ οι πρώτες αναφορές ξεκινούν από την Μινωική εποχή, όταν η σημερινή Απουλία ήταν η χώρα των Ιάπυγων, των Μεσσάπιων και των Λευκανών.
Παρά το γεγονός της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή της Απουλίας, οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις (στηριζόμενες φυσικά στις διαθέσιμες ιστορικές πηγές) δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν επαρκώς για το εάν το ελληνικό γλωσσικό στοιχείο της περιοχής έλκει την προέλευσή του από την αρχαιότητα ή προέκυψε κατά την βυζαντινή περίοδο, εξαιτίας της μετακίνησης ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή –με την μορφή μεταναστευτικών κυμάτων– από την Πελοπόννησο.
Η διάλεκτος των Γκραίκων (όπως ονομάζουν τον εαυτό τους οι γηγενείς των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας), από τις αρχές του 20ου αιώνα έχει αποτελέσει θέμα εκτεταμένης έρευνας και μελέτης από κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς φιλολογικής κοινότητας. Ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση της γλώσσας δεν έχουν ακόμα προκύψει.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εννιά δήμοι της περιοχής προχώρησαν στην δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού (Unione dei Comuni della Grecia Salentina), με σκοπό τη διάσωση της ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς. Παράλληλα, στο πανεπιστήμιο του Lecce, ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί έδρα ελληνικής φιλολογίας.
Η δική μου γνωριμία με τα ελληνόφωνα χωριά της Grecia Salentina, που έγινε  παρέα με μια λευκή Suzuki  DL650A V-Strom, συνοδεύτηκε από την συγκλονιστική διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη για την ελληνικότητα της συγκεκριμένης περιοχής. Αρκετοί ήταν εκείνοι που μου δήλωσαν απερίφραστα ότι είναι Γκραικάνοι, όχι μόνο στην κουλτούρα αλλά στη μνήμη και στην καρδιά. Παντού συνάντησα ονόματα ελληνικά: στα χωριά, στους δρόμους, στις επιγραφές καταστημάτων – ακόμα όμως και το τοπίο, ένα κλασικό οικοσύστημα ξερολιθιάς και ελιάς, θύμιζε έντονα αντίστοιχο ελληνικό.


Δίχως υπερβολή, η παρουσία μου στα χωριά των Γκραικάνων, μόνο χαρά και ενθουσιασμό προσέδιδε στους ντόπιους, αφού απέναντί τους είχαν ένα "λεντίτι" (αδελφό) από την Ελλάδα. Ενώ εγώ από την πλευρά, με έκπληξη συνειδητοποιούσα ότι η περιπλάνηση με την λευκή V-Strom 650 στα ελληνόφωνα χωριά της Grecia Salentina είχε μετουσιωθεί σε κάτι δυνατότερο και πιο συναρπαστικό από ένα συνηθισμένο ταξίδι στην ιταλική γη. Παραδόξως, το οδοιπορικό μου στην Απουλία είχε προσλάβει την μορφή μιας ενθουσιώδης αναζήτησης άλλου ενός χαμένου κρίκου της μακριάς αλυσίδας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Τι πήρα μαζί μου αποχαιρετώντας την ελληνόφωνη γη της Απουλίας; Ένα γκραικάνικο ερωτικό τραγούδι, που έκλεισα για πάντα μέσα
στην καρδιά μου: 

"Orrio tto fengo pu su ste kanoni
orrio tto fengon io pu s’ oste panu su.
Esprize tikane, sekundu o chioni
jo llustro pu embie o fengo’pu cipanu.
Ma en io ttosso ciso mea spiandorro
Cino pu ferefse i kkardian emena,
io t’ ammai-ssu, a maddhia, o muson olo
Pou kante o fengo, kanononta esena!"

("Ωραίο το φεγγάρι που κοιτούσες.
Ωραίο το φεγγάρι που ήταν πάνω σου.
Άσπριζαν τα πάντα σαν το χιόνι
για το φως που το φεγγάρι έστελνε από εκεί ψηλά.
Μα δεν ήταν τόσο αυτή η μεγάλη λάμψη
αυτό που πλήγωσε την καρδιά μου,
όσο τα μάτια σου, τα μαλλιά, όλο το πρόσωπο
που μάγευαν το φεγγάρι που κοιτούσε εσένα!")

 

Κωνσταντίνος Μητσάκης

 

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Μέσω του προγράμματος Ducati Unica, ο Massimo Bottura αυξάνει τους κατοίκους του γκαράζ του
motomagDucati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

14/5/2024

Μία Multistrada V4 Pikes Peak επέλεξε ως βάση ο Massimo Bottura, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ostera Francescana, που έχει βρεθεί δύο φορές στα “50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου”, για να φέρει στα μέτρα του μέσω του προγράμματος Ducati Unica, χαρίζοντας της μοναδικά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από μακριά και προσθέτοντας ένα ακόμα “παιχνίδι” στο γκαράζ του, το Multistrada V4 Pikes Peak Desert.

Το πρόγραμμα Ducati Unica, ξεκίνησε την πορεία του τον Ιανουάριο του 2022, προσφέροντας σε όλους του Ducatisti την ευκαιρία να δημιουργήσουν την μοτοσυκλέτα των ονείρων τους. Κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνεί απευθείας με τους σχεδιαστές του Centro Stile Ducati, έχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε κορυφαία υλικά, αποκλειστικά φινιρίσματα και ξεχωριστές χρωματικές επιλογές. H Multisrada V4 Pikes Peak Desert είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της συνεργασίας της καλλιτεχνικής ματιάς του δημιουργικού σεφ, Massimo Bottura και της προσοχής στην λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει το σχεδιαστικό τμήμα της Ducati.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Η βαφή που επιλέχθηκε είχε ως στόχο να κάνει την μοτοσυκλέτα να μοιάζει λες και μόλις επέστρεψε από μία περιπετειώδη ταξιδιωτική εμπειρία στις αχανείς αμμώδης εκτάσεις της αφρικανικής ηπείρου. Για ακόμα πιο ρεαλιστική απεικόνιση, διάφορα μέρη της μοτοσυκλέτας, όπως τα φτερά, οι χούφτες, η ποδιά και οι τροχοί, έχουν δεχτεί “sand effect” φινίρισμα. Άλλα στοιχεία που έχουν δεχτεί την φροντίδα του Centro Stile της Ducati είναι η σέλα με κάλυμμα Alcantara, η οποία ακολουθεί το χρωματικό μοτίβο της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας, το αμορτισέρ πίσω. Η εξάτμιση έχει τελικό της Akrapovic, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο, προκειμένου να ταιριάζει εμφανισιακά με το υπόλοιπο σύνολο.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Οι χούφτες και οι χειρολαβές της Multistrada V4 Pikes Peak Desert έρχονται από το εξωτικό Multistrada V4 RS. Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά, βρίσκουμε πάνω στην μοτοσυκλέτα μερικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στην καριέρα του διάσημου σεφ, όπως η υπογραφή του Bottura στην σέλα και τα τρία, διάσημα στην γαστρονομία, αστέρια Michelin, τα οποία από το 2011 συντροφεύουν το όνομα Osteria Franscescana. Μαζί τους, υπάρχει και το “Πράσινο Αστέρι”, με το οποίο επιβραβεύονται τα εστιατόρια που ασχολούνται με την ολιστική προσέγγιση της κουζίνας, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της εκάστοτε πρώτης ύλης.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Η φράση “Υπάρχουν οι μοτοσυκλέτες, και μετά υπάρχει και η Ducati” στο πιο πρόσφατο βιβλίο του “Slow Food, Fast Cars”, που έγραψε μαζί με την σύζυγό του, Lara Gilmore, είναι χαρακτηριστική της αφοσίωσης του Bottura στο εργοστάσιο της Bologna. Αυτό το πάθος του Ιταλού σεφ ήταν η αιτία να γίνει πρεσβευτής του ονόματος Ducati, με την επιτυχημένη συνεργασία να εμπλουτίζεται τώρα με ένα νέο κεφάλαιο, εμπνευσμένο από τις ερήμους. Το όνομα αυτού, Mutlistrada V4 Pikes Peak Desert.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak Desert – Μοναδική έκδοση στο χρώμα της ερήμου

Τώρα βέβαια η συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι και εκείνη που θα επέλεγε κανείς για οποιοδήποτε αμμώδες έδαφος, ενώ όλη αυτή η διαδικασία των "πρεσβευτών" και της ακριβής εξιδείκευσης δεν ταιριάζει με την πλειοψηφία γενικά στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι μία καλή ευκαιρία να μάθει κανείς πως υπάρχει το πρόγραμμα Ducati Unica, ενώ δεν παύει να είναι μία πηγή έμπνευσης για οποιαδήποτε μετατροπή, σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα.

Ετικέτες