Ταξίδι - Ελληνόφωνα χωριά της απουλίας

4/5/2015

Στον  ιταλικό νότο, μια άλλη, ξεχασμένη Ελλάδα, με υποδέχτηκε και με καλωσόρισε στην αγκαλιά της. Με τις πινακίδες των εννιά ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας να μου εύχονται ολόθερμα το… Kalos irtate, οι κάτοικοί τους, οι Γραικάνοι, μου πρόσφεραν ένα αλησμόνητο μάθημα Ιστορίας.
Calimera, Castrignano dei Greci, Corigliano d’ Otranto, Martano, Martignano, Soleto, Sternatia, Zollino, Melpignano. Εννιά συνολικά κωμοπόλεις και οικισμοί, που απλώνονται γεωγραφικά στο περίφημο "τακούνι της ιταλικής μπότας", απαρτίζουν την ελληνόφωνη περιοχή της Κάτω Ιταλίας (Απουλία),  γνωστότερη ως Grecia Salentina. Πρόκειται για μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτίως της πόλης Lecce, που κατοικείται από 40.000 κατοίκους, των οποίων τα ήθη, τα έθιμα, αλλά κυρίως η γλώσσα τους –η γραικάνικη διάλεκτος– αναδύουν άρωμα και πολιτισμό ελληνικό.
Ανατρέχοντας άλλωστε στα αρχαία κείμενα του Στράβωνα και του Ηρόδοτου, προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία αναφορικά με την ελληνικότητα της περιοχής, ενώ οι πρώτες αναφορές ξεκινούν από την Μινωική εποχή, όταν η σημερινή Απουλία ήταν η χώρα των Ιάπυγων, των Μεσσάπιων και των Λευκανών.
Παρά το γεγονός της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή της Απουλίας, οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις (στηριζόμενες φυσικά στις διαθέσιμες ιστορικές πηγές) δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν επαρκώς για το εάν το ελληνικό γλωσσικό στοιχείο της περιοχής έλκει την προέλευσή του από την αρχαιότητα ή προέκυψε κατά την βυζαντινή περίοδο, εξαιτίας της μετακίνησης ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή –με την μορφή μεταναστευτικών κυμάτων– από την Πελοπόννησο.
Η διάλεκτος των Γκραίκων (όπως ονομάζουν τον εαυτό τους οι γηγενείς των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας), από τις αρχές του 20ου αιώνα έχει αποτελέσει θέμα εκτεταμένης έρευνας και μελέτης από κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς φιλολογικής κοινότητας. Ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση της γλώσσας δεν έχουν ακόμα προκύψει.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εννιά δήμοι της περιοχής προχώρησαν στην δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού (Unione dei Comuni della Grecia Salentina), με σκοπό τη διάσωση της ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς. Παράλληλα, στο πανεπιστήμιο του Lecce, ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί έδρα ελληνικής φιλολογίας.
Η δική μου γνωριμία με τα ελληνόφωνα χωριά της Grecia Salentina, που έγινε  παρέα με μια λευκή Suzuki  DL650A V-Strom, συνοδεύτηκε από την συγκλονιστική διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη για την ελληνικότητα της συγκεκριμένης περιοχής. Αρκετοί ήταν εκείνοι που μου δήλωσαν απερίφραστα ότι είναι Γκραικάνοι, όχι μόνο στην κουλτούρα αλλά στη μνήμη και στην καρδιά. Παντού συνάντησα ονόματα ελληνικά: στα χωριά, στους δρόμους, στις επιγραφές καταστημάτων – ακόμα όμως και το τοπίο, ένα κλασικό οικοσύστημα ξερολιθιάς και ελιάς, θύμιζε έντονα αντίστοιχο ελληνικό.


Δίχως υπερβολή, η παρουσία μου στα χωριά των Γκραικάνων, μόνο χαρά και ενθουσιασμό προσέδιδε στους ντόπιους, αφού απέναντί τους είχαν ένα "λεντίτι" (αδελφό) από την Ελλάδα. Ενώ εγώ από την πλευρά, με έκπληξη συνειδητοποιούσα ότι η περιπλάνηση με την λευκή V-Strom 650 στα ελληνόφωνα χωριά της Grecia Salentina είχε μετουσιωθεί σε κάτι δυνατότερο και πιο συναρπαστικό από ένα συνηθισμένο ταξίδι στην ιταλική γη. Παραδόξως, το οδοιπορικό μου στην Απουλία είχε προσλάβει την μορφή μιας ενθουσιώδης αναζήτησης άλλου ενός χαμένου κρίκου της μακριάς αλυσίδας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Τι πήρα μαζί μου αποχαιρετώντας την ελληνόφωνη γη της Απουλίας; Ένα γκραικάνικο ερωτικό τραγούδι, που έκλεισα για πάντα μέσα
στην καρδιά μου: 

"Orrio tto fengo pu su ste kanoni
orrio tto fengon io pu s’ oste panu su.
Esprize tikane, sekundu o chioni
jo llustro pu embie o fengo’pu cipanu.
Ma en io ttosso ciso mea spiandorro
Cino pu ferefse i kkardian emena,
io t’ ammai-ssu, a maddhia, o muson olo
Pou kante o fengo, kanononta esena!"

("Ωραίο το φεγγάρι που κοιτούσες.
Ωραίο το φεγγάρι που ήταν πάνω σου.
Άσπριζαν τα πάντα σαν το χιόνι
για το φως που το φεγγάρι έστελνε από εκεί ψηλά.
Μα δεν ήταν τόσο αυτή η μεγάλη λάμψη
αυτό που πλήγωσε την καρδιά μου,
όσο τα μάτια σου, τα μαλλιά, όλο το πρόσωπο
που μάγευαν το φεγγάρι που κοιτούσε εσένα!")

 

Κωνσταντίνος Μητσάκης

 

Triumph Originals 2025: Διεθνής διαγωνισμός custom από τους Βρετανούς

Δημιουργικές “μάχες” για οχτώ ομάδες με μούσα μια Bonneville
Triumph Originals 2025
Από το

motomag

30/4/2025

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε τον Triumph Originals 2025, τον διεθνή custom διαγωνισμό με στόχο να αναδείξει τη μοναδικότητα, την καινοτομία και τη διαχρονική αισθητική της βρετανικής κουλτούρας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σειρά Bonneville.

Με θέμα "Icons of British Originality", ο διαγωνισμός καλεί οκτώ ομάδες Triumph από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία και Ταϊλάνδη (λείπει ένα από Ιαπωνία δε νομίζετε) να συνεργαστούν με διακεκριμένους τοπικούς custom builders, δημιουργώντας μοναδικές custom μοτοσυκλέτες βασισμένες στα μοντέλα Bonneville.

Triumph Originals 2025

Οι κατασκευές θα αξιολογηθούν με βάση πέντε κριτήρια που αναμένεται να βάλουν δύσκολα σε όλους τους συμμετέχοντες αφού πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα: το εμβληματικό στιλ, τη βρετανική αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και τη καινοτομία, τη δεξιοτεχνία και την οδηγική εμπειρία. Η Triumph δίνει ούτως ή άλλως μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια στις μοτοσυκλέτες της και αυτό αναμένεται να παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο στην τελική αξιολόγηση των custom κατασκευών όπως επίσης και η αίσθηση που δίνουν κατά την οδήγησή του.

Η τελική φάση περιλαμβάνει την επιλογή πέντε (5) φιναλίστ από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ με δημόσια ψηφοφορία που θα συνυπολογιστεί στο τελικό αποτέλεσμα θα αναδειχθεί το Triumph Original 2025, που θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο του 2025.

Triumph Originals 2025

Ο Nick Bloor, CEO της Triumph Motorcycles, δήλωσε σχετικά: “Η Bonneville αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ατομικότητας και έμπνευσης για custom δημιουργούς εδώ και δεκαετίες. Με το Triumph Originals 2025, θέλουμε να δούμε πώς οι μοντέρνες επιρροές της βρετανικής κουλτούρας εμπνέουν τους κορυφαίους δημιουργούς του κόσμου σήμερα.”

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.