Ταξινομήσεις Απριλίου 2019

Αύξηση +19,2% οι μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/5/2019

Ο Απρίλης ήταν ένας πολύ δυνατός μήνας για την ελληνική αγορά δικύκλων, τόσο σε ποσοτικά, όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συμπληρώνοντας το πρώτο πεντάμηνο, οι ταξινομήσεις έφτασαν τις 9.138 μονάδες, όπου σε σύγκριση με τις 8.140 μονάδες της αντίστοιχης περσινής περιόδου, έχουμε μια συνολική αύξηση +12,2% σε σχέση με το 2018. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, πως και το 2018 είχαμε αύξηση +22,7% σε σχέση με το 2016. Με άλλα λόγια, η ελληνική αγορά δικύκλων  μεγάλωσε +35%  τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης όσοι γκρινιάζουν σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς και της κυριαρχίας των μικρού κυβισμού παπιών και scooter, η αλήθεια είναι πως φέτος έχουμε αύξηση +19,2% στις μοτοσυκλέτες άνω των 750 κυβικών και +6,6% στις μεσαίες μοτοσυκλέτες μεταξύ 500 και 750 κυβικά.

Θετικά είναι και τα μηνύματα από την αγορά των ATV, που δέχτηκαν βρώμικο πολιτικό πόλεμο πέρσι. Το 2019 οι ταξινομήσεις τους έχουν φτάσει τις 226 μονάδες, έναντι μόλις 93 μονάδων πέρσι τέτοια εποχή.

Συνολικά η κατηγορία των μοτοσυκλετών ανεξαρτήτως κυβισμού είναι μέχρι τώρα στο +7,7%. Σε επίπεδο εταιρειών, το Top 10 παραμένει αμετάβλητο, με τη SYM (1961 μονάδες) στην κορυφή και τις Honda (1674 μονάδες) και Piaggio (1209 μονάδες) να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση. Στη λίστα με τα Best Seller, πρώτο scooter φιγουράρει το SYM Symphony ST 200 με 480 μονάδες. Στα παπιά πρώτο είναι το Daytona DY 125 RS και στις μοτοσυκλέτες το Yamaha Tracer 900 (71) και Tracer 900 GT με συνολικά 137 μονάδες.

 

Top 10 Εταιρειών

 

SYM 1961 (+17,5%)

HONDA 1674 (+2,6%)

PIAGGIO 1209 (-12,5%)

DAYTONA 1189 (+25,5%)

YAMAHA 1141 (+61,4%)

KYMCO 464 (+28,5%)

BMW 232 (+2,1%)

SUZUKI 127 (+26,5%)

VESPA 147 (+5,7%)

KTM 98 (-15,3%)

 

Κατηγορίες

 

SCOOTER 5196 (+0,5%)

ΠΑΠΙΑ 2196 (+54,4%)

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ 1469 (+7,7%)

ATV 226 (+141,9%)

 

 

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες