Τιμόνι με… εκρηκτικά στο όνομα της ασφάλειας!

Ελβετική πατέντα για την μείωση των τραυματισμών στα χέρια
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/8/2021

Το θέμα της παθητικής ασφάλειας στις μοτοσυκλέτες έχει απασχολήσει πολλούς κατασκευαστές στο παρελθόν, όμως σε σχέση με τα αυτοκίνητα δεν έχουμε δει έως τώρα κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Την προστασία του αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο εξοπλισμός ασφαλείας που φορά ο ίδιος και η συμμετοχή της ίδιας της μοτοσυκλέτας στην μείωση των επιπτώσεων ενός ατυχήματος είναι απούσα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως το σώμα του αναβάτη δεν μένει σταθερό πάνω στη μοτοσυκλέτα, αλλά και στο γεγονός πως η κατεύθυνση των δυνάμεων προς το σώμα του αναβάτη διαφέρει πολύ σε κάθε διαφορετικό είδος ατυχήματος. Τόσο ο αερόσακος που εξοπλίζει (προαιρετικά) η Honda τα Goldwing, όσο και ο προστατευτικός κλωβός με τις ζώνες ασφαλείας που είχε το BMW C1, λειτουργούν αποτελεσματικά κυρίως στα ατυχήματα όπου η μοτοσυκλέτα κινείται όρθια και ευθύγραμμα προς ένα σταθερό αντικείμενο (π.χ. παραβιάζει STOP αυτοκίνητο και σκας πάνω του). Σε όλα τα υπόλοιπα σενάρια ατυχημάτων (π.χ. πατάς σε λάδια, πέφτεις στην άσφαλτο και μετά σκας πάνω σε ένα σταθερό αντικείμενο) η αποτελεσματικότητα του αερόσακου και του κλωβού μειώνεται ή εκμηδενίζεται. Οπότε το κράνος , το μπουφάν, το παντελόνι, τα γάντια και οι μπότες εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, ακόμα κι αν καβαλάς Goldwing με αερόσακο ή C1 με κλωβό.

Το ίδιο ισχύει και για την καινούρια πατέντα της ελβετικής εταιρείας Autoliv που δραστηριοποιείται στην κατασκευή αερόσακων για την αυτοκινητοβιομηχανία. Το κράνος και τα ρούχα προστασίας εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, όμως η Autoliv πιστεύει πως με την δική της πατέντα θα μειώσει πολλών ειδών σοβαρούς  τραυματισμούς που οφείλονται στην επαφή του σώματος του αναβάτη με το τιμόνι. Και εδώ η αποτελεσματικότητα της πατέντας αφορά την σύγκρουση με σταθερό αντικείμενο, αλλά πιθανόν να μειώνει τους σοβαρούς τραυματισμούς και σε πιο περίπλοκα σενάρια ατυχημάτων, διότι αν το καλοσκεφτούμε το τιμόνι της μοτοσυκλέτας είναι μια μεταλλική ράβδος με αιχμηρές άκρες, οπότε και οποιαδήποτε βίαιη επαφή το σώματος και των άκρων μαζί του μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Έτσι η Autoliv κατέθεσε πατέντες με τρεις διαφορετικές εκδοχές για την χαλάρωση ή την μερική ή ολοκληρωτική “αποκόλληση” του τιμονιού. Η πρώτη εκδοχή αφορά την πλήρη “αποκόλληση” των άκρων του τιμονιού με την χρήση πυροκροτητών (όπως στους αερόσακους δηλαδή) οπότε οι καρποί των χεριών και τα γόνατα του αναβάτη δεν θα δεχθούν ισχυρές δυνάμεις από την σύγκρουση της μοτοσυκλέτας με το σταθερό αντικείμενο και το σώμα θα φύγει (πιο) ελεύθερα πάνω από τη μοτοσυκλέτα. Η δεύτερη εκδοχή αφορά την ολοκληρωτική αποκόλληση της βάσης του τιμονιού από την πάνω πλάκα. Και εδώ το σκεπτικό είναι ίδιο, απλώς μπορεί να εφαρμοστεί σε μοτοσυκλέτες με ξεχωριστό τιμόνι (on-off, street και scooter) ενώ η πρώτη εκδοχή έχει εφαρμογή κυρίως σε μοτοσυκλέτες με clip-on (supersport, sport-touring και touring). Η τρίτη εκδοχή αφορά την “χαλάρωση” του τιμονιού, δηλαδή το τιμόνι αποκτά μια μεγάλη ελευθερία κίνησης ώστε να “απορροφήσει” το πρώτο σοκ και οι δυνάμεις προς το σώμα και τα άκρα του αναβάτη να έχουν μια στοιχειώδη προοδευτικότητα. Ποια από όλες αυτές τις εκδοχές θα δούμε στην παραγωγή (αν τις δούμε…) θα εξαρτηθεί από την επιλογή  που θα κάνει ο κάθε κατασκευαστής μοτοσυκλετών ξεχωριστά. Η Autoliv πάντως σκοπεύει να προχωρήσει όλες τις εκδοχές του συστήματος έως το στάδιο της παραγωγής σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον από τους κατασκευαστές. Όσο για τις αμφιβολίες χρήσης εκρηκτικών στο τιμόνι μιας μοτοσυκλέτας, καλό είναι να θυμόμαστε πως τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούν κάθε μέρα το αυτοκίνητό τους με έναν εκρηκτικό μηχανισμό ακριβώς μπροστά στη μούρη τους!  

Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο ο τζίρος ξεπέρασε το ένα δις ευρώ

Πολύ καλά πάνε οι δουλειές για την ιταλική εταιρεία η οποία είδε και πάλι τα έσοδα της να αυξάνονται
motomag Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/5/2024

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Brembo είδε σε ένα τρίμηνο τον τζίρο της να ξεπερνά το ένα δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4.4% ως προς τα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου της περσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής εταιρείας, στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31η Μαρτίου 2024 τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε 176.8 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 75.2 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα βάσει των συγκρίσιμων συναλλαγματικών ισοτιμιών αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα της συγκεκριμένης περιόδου της περσινής χρονιάς, με τον χρηματοοικονομικό δανεισμό να φτάνει τα 529,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 23,1 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με αυτόν της 31ης Μαρτίου 2023.

Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Brembo, Matteo Tiraboschi ανέφερε: “H Brembo ξεκίνησε και το 2024 με θετικά αποτελέσματα, συνεχίζοντας την θετική τάση που υπήρχε και το 2023. Για πρώτη φορά σε ένα μόλις τρίμηνο ξεπεράσαμε το ένα δις ευρώ σε έσοδα. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις αυξημένες σε όγκο πωλήσεις στους βασικούς επιχειρηματικούς μας τομείς και στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε, ώστε να προωθήσουμε τη στρατηγική παγκόσμιας επέκτασης του Ομίλου μας. Στην Ταϊλάνδη κατασκευάζουμε το πρώτο εργοστάσιο μας το οποίο θα παράγει προϊόντα που αφορούν μόνο τις μοτοσυκλέτες. Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Brembo στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας”.

Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα που βλέπουμε, ένα μόνο είναι το σίγουρο, πως η Brembo διάγει την καλύτερη της περίοδο όσον αφορά την εμπορική της πορεία παγκοσμίως.

Ετικέτες