Triumph "Elvis Presley" και αντίστοιχη κιθάρα πουλήθηκαν για καλό σκοπό
Συγκεντρώνοντας 20.000 δολάρια υπέρ του φιλανθρωπικού ιδρύματος Elvis Presley
Από τον
Κώστα Γκαζή
5/3/2024
Μια μοναδική στο είδος της "Elvis Presley" Triumph Bonneville και μια ασορτί κιθάρα Gibson Les Paul πωλήθηκαν έναντι 20.000 δολαρίων στη δημοπρασία Amelia Island που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Bonhams στις 29 Φεβρουαρίου. Η δημοπρασία έγινε για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Elvis Presley Charitable Foundation, το οποίο υποστηρίζει πολυάριθμους φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η συγκεκριμένη Bonneville T120, διαθέτει custom design από τον βραβευμένο customizer J Daar και είναι εμπνευσμένη από τις αυθεντικές Triumph της "Memphis Mafia" και το Bonneville Desert Sled που εμφανίστηκε στην ταινία "Stay Away, Joe" του 1968. Είναι επίσης επηρεασμένη από την εμβληματική εμφάνιση Comeback Special του Elvis το 1968, σε κόκκινο, ασημί και χρυσό χρώμα.
Η μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε στο 2023 Barber Vintage Festival στο Birmingham Alabama και έκτοτε εκτίθεται στο Presley Motors Automobile Museum at Graceland.
Ο θρυλικός τραγουδιστής ήταν ανέκαθεν παθιασμένος με τις μοτοσυκλέτες, με τη γνωριμία του Elvis με την Triumph να λαμβάνει χώρα το 1965, ενώ έκανε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα και περνούσε χρόνο με τους πιο στενούς του φίλους, γνωστούς ως "Memphis Mafia", στο σπίτι του στο Bel Air. Ο φίλος Jerry Schilling είχε παραγγείλει μια καινούργια Triumph T120 Bonneville και ο Elvis την πήρε για μια βόλτα στη γειτονιά. Ο Elvis εντυπωσιάστηκε, και όταν επέστρεψε... παρήγγειλε από μία για κάθε μέλος της παρέας του.
Η ασορτί κιθάρα Les Paul, δωρεά της Gibson, διαμορφώθηκε επίσης από τον J Daar και προσφέρθηκε προς πώληση μαζί με τη μοτοσυκλέτα. Η επιλογή της κιθάρας ήταν εμπνευσμένη από μια άλλη περίπτωση γενναιοδωρίας του Elvis- όταν έκανε πρόβες για το Comeback Special του '68, ο Elvis έπαιξε μια Les Paul, την οποία στη συνέχεια χάρισε στον σεφ του.
Zontes 703T: Στην Ελλάδα η τρικύλινδρη sport touring με σούπερ τιμή
Η διάθεση της νέας Zontes 703T στην ελληνική αγορά ξεκίνησε, με τις πρώτες μοτοσυκλέτες να παραδίδονται ήδη στους ιδιοκτήτες τους.
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
14/9/2026
Δίπλα στην 703F, η Zontes παρουσίασε στην περσινή έκθεση EICMA την ασφάλτινη εκδοχή 703T, με 17άρες ζάντες και εξοπλισμό που αναβαθμίζει το πλουσιότατο πακέτο της F σε πολλά σημεία και τώρα είναι επιτέλους διαθέσιμη στην ελληνική αγορά.
Η τρικύλινδρη Sport Touring με την όρθια θέση οδήγησης χτίζεται γύρω από τον τρικύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα των 699 cc που αποδίδει 95,2 ίππους στις 11.200 σ.α.λ. και 7,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 8.500 σ.α.λ. με σχέση συμπίεσης 13.0:1, φορώντας σφυρήλατα πιστόνια και κυλίνδρους με ειδική κεραμική επίστρωση που περιορίζει τις τριβές και ενισχύει την αντοχή.
Διαθέτοντας πλέον κεντρική μονάδα IMU 6 αξόνων και ηλεκτρονικό γκάζι ETC, η 703Τ υποστηρίζει Cornering ABS και ρυθμιζόμενο Cornering TCS, διαθέτει 4 Riding Modes (Road, Sport, Rain και Rider), ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα (Engine Brake), το Cruise Control που έλειπε από την 703F και quickshifter διπλής κατεύθυνσης (ανέβασμα και κατέβασμα σχέσης).
Η Zontes 703T χτίζεται γύρω από ένα περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, τύπου διαμάντι, με το κύριο πλαίσιο να ζυγίζει μόλις 12,5 kg και το υποπλαίσιο 2,7 kg, καθώς και χυτό ψαλίδι αλουμινίου.
Στον τομέα των αναρτήσεων εξοπλίζεται με πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 43 mm, με διαδρομή 155 mm. Πίσω, η προοδευτική ανάρτηση με μοχλικό διαθέτει υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης και ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς.
Η πέδηση υποστηρίζεται εμπρός από δύο ημίπλευστους δίσκους 300 mm με ακτινικές δαγκάνες και ακτινική τρόμπα φρένων της Nissin, ενώ πίσω χρησιμοποιείται δίσκος 240 mm.
Η Zontes έχει εξοπλίσει την 703Τ με έγχρωμη TFT οθόνη 8” που διαθέτει 4 διαφορετικές επιλογές εμφάνισης, συνδεσιμότητα με smartphone και πλοήγηση μέσω mirroring.
Η 703T διαθέτει επίσης Keyless σύστημα 3ης γενιάς, εμπρός και πίσω κάμερα καταγραφής με ποιότητα Full HD 1080P, υπερευρυγώνιο φακό 140° και διάφραγμα F2.0, καθώς και ενσωματωμένη μνήμη 128 GB.
Στον touring εξοπλισμό περιλαμβάνονται ρεζερβουάρ 20 λίτρων με ηλεκτρονικό κλείδωμα, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα αναβάτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα μεγάλης επιφάνειας, διπλή θύρα USB-A και USB-C ταχείας φόρτισης έως 30W, κεντρική σχάρα αποσκευών αλουμινίου, σχάρες πλαϊνών βαλιτσών, ανοξείδωτα προστατευτικά κάγκελα και ρυθμιζόμενος λεβιές πίσω φρένου.