Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Triumph Factory Visitor Experience: Φόρος τιμής στην αυθεντική "Μεγάλη απόδραση"!

Με επίτιμο καλεσμένο τον John Leyton

Το Triumph Factory Visitor Experience (TFVE) είναι μια υπηρεσία που προσφέρει η αγγλική εταιρεία σε όσους θέλουν να επισκεφτούν το εργοστάσιό της στο Hinckley, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Leicester της Αγγλίας, όπου ο επισκέπτης πρακτικά μπορεί να δει τα πάντα. Από το τμήμα σχεδιασμού με τα πρωτότυπα σχέδια κατασκευασμένα σε πηλό μέχρι τη γραμμή παραγωγής, καθώς και πάρα πολλούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους του εργοστασίου, αφιερωμένους στην Ιστορία της. Επίσης, υπάρχει και μια ολόκληρη έκθεση με τα πιο εμβληματικά μοντέλα της Triumph, καθώς και η συλλογή απ’ τα ρεκόρ που κατέχει η εταιρεία.

Οι μοτοσυκλέτες της ανέκαθεν εμφανιζόντουσαν σε πολλές υπερπαραγωγές του Χόλυγουντ, είτε καμουφλαρισμένες είτε όχι και αυτό είναι κάτι που αναδεικνύει η Triumph στο εργοστάσιό της. Μια από αυτές είναι και η TR6 που είχε μεταμφισεστεί σε BMW στην “Μεγάλη Απόδραση” με τον stuntman Bud Ekins να ντουμπλάρει τον Steve McQueen και να πραγματοποιεί το επικό άλμα πάνω απ’ το συρματόπλεχτο φράχτη. Πρόσφατα μάλιστα, ο Guy Martin επανέλαβε με επιτυχία το άλμα στο ίδιο ακριβώς σημείο με τη νέα Scrambler 1200XE.

Θυμηθείτε: Triumph Scrambler 1200XC/XE: Συνένωση κόσμων [video]

Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο και είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει μια φυλακή υψίστης ασφαλείας –για τα δεδομένα της εποχής - το Stalag Luft III, με σκοπό να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια απόδρασης των κρατούμενων. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης είχε χτιστεί 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, στη σημερινή Πολωνία, εκεί όπου η σύσταση του εδάφους ήταν αμμώδης και η δημιουργία των τούνελ διαφυγής ήταν σχεδόν ακατόρθωτη.

Η Triumph θέλοντας τιμήσει του ήρωες εκείνης της εποχής διοργάνωσε ένα ξεχωριστό TFVE με επίτιμο καλεσμένο τον John Leyton, που υποδυόταν τον Willie “the tunnel king” (σ.σ. τον βασιλιά των τούνελ) και είναι απ’ τους τελευταίους εν ζωή ηθοποιούς που είχε παίξει στη “Μεγάλη Απόδραση”. Ο 83χρονος Βρετανός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκάλυψε πολλές ιστορίες απ’ τα γυρίσματα, όπως ότι ήταν απ’ τους ελάχιστους ανθρώπους που έμαθαν να οδηγούν μοτοσυκλέτα απ’ τον Steve McQueen. “Όλοι στην ταινία ήξεραν να οδηγούν μοτοσυκλέτα με αποτέλεσμα να τις βλέπεις παντού! Θυμάμαι τον Steve να με ρωτάει αν ξέρω να οδηγώ, δυστυχώς δεν ήξερα. Τότε ο Steve προθυμοποιήθηκε να μου μάθει!” είπε αναπολώντας τα χρόνια της νιότης του Leyton.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η TR6 που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία παρουσιάστηκε με τον Dick Shepherd να την οδηγεί στη σκηνή. Ο Shepherd έχει μεγάλο πάθος με τις μοτοσυκλέτες της Triumph και έχει τη δική του συλλογή, ενώ είναι ο κάτοχος της συγκεκριμένης TR6, η οποία πλέον βρίσκεται μόνιμα ως έκθεμα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Chief of Engineering της Triumph, Stuart Wood, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εγχείρημα του Martin να πηδήξει πάνω απ’ το φράχτη με την Scrambler 1200XE. “Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον project και τσεκάραμε τις αναρτήσεις, ιδίως τις πίσω, αν χρειάζονται τροποποιήσεις για το άλμα. Κατόπιν ενδελεχών μελετών συνειδητοποιήσαμε πως το αρχικό set up των αμορτισέρ της Öhlins ήθελε ελάχιστες αλλαγές.”

Να θυμίσουμε πως η Scrambler 1200XE εμφανίζεται και στη νέα ταινία του James Bond, "No Time to Die" και επιστρατεύεται για άλλο ένα γιγαντιαίο άλμα στην Ιταλία. Η θεματολογία του επόμενου TFVE θα είναι αφιερωμένη στην Ιστορία του Daytona και θα παρουσιαστούν ορισμένες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που δεν έχουν ξαναεμφανιστεί στο παρελθόν. Για όσους ενδιαφέρονται να κλείσουν μια θέση στο Triumph Factory Visitor Experience μπορούν να βρουν λεπτομέρειες εδώ.