Triumph Factory Visitor Experience: Φόρος τιμής στην αυθεντική "Μεγάλη απόδραση"!

Με επίτιμο καλεσμένο τον John Leyton
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/2/2020

Το Triumph Factory Visitor Experience (TFVE) είναι μια υπηρεσία που προσφέρει η αγγλική εταιρεία σε όσους θέλουν να επισκεφτούν το εργοστάσιό της στο Hinckley, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Leicester της Αγγλίας, όπου ο επισκέπτης πρακτικά μπορεί να δει τα πάντα. Από το τμήμα σχεδιασμού με τα πρωτότυπα σχέδια κατασκευασμένα σε πηλό μέχρι τη γραμμή παραγωγής, καθώς και πάρα πολλούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους του εργοστασίου, αφιερωμένους στην Ιστορία της. Επίσης, υπάρχει και μια ολόκληρη έκθεση με τα πιο εμβληματικά μοντέλα της Triumph, καθώς και η συλλογή απ’ τα ρεκόρ που κατέχει η εταιρεία.

Οι μοτοσυκλέτες της ανέκαθεν εμφανιζόντουσαν σε πολλές υπερπαραγωγές του Χόλυγουντ, είτε καμουφλαρισμένες είτε όχι και αυτό είναι κάτι που αναδεικνύει η Triumph στο εργοστάσιό της. Μια από αυτές είναι και η TR6 που είχε μεταμφισεστεί σε BMW στην “Μεγάλη Απόδραση” με τον stuntman Bud Ekins να ντουμπλάρει τον Steve McQueen και να πραγματοποιεί το επικό άλμα πάνω απ’ το συρματόπλεχτο φράχτη. Πρόσφατα μάλιστα, ο Guy Martin επανέλαβε με επιτυχία το άλμα στο ίδιο ακριβώς σημείο με τη νέα Scrambler 1200XE.

Θυμηθείτε: Triumph Scrambler 1200XC/XE: Συνένωση κόσμων [video]

Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο και είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει μια φυλακή υψίστης ασφαλείας –για τα δεδομένα της εποχής - το Stalag Luft III, με σκοπό να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια απόδρασης των κρατούμενων. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης είχε χτιστεί 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, στη σημερινή Πολωνία, εκεί όπου η σύσταση του εδάφους ήταν αμμώδης και η δημιουργία των τούνελ διαφυγής ήταν σχεδόν ακατόρθωτη.

Η Triumph θέλοντας τιμήσει του ήρωες εκείνης της εποχής διοργάνωσε ένα ξεχωριστό TFVE με επίτιμο καλεσμένο τον John Leyton, που υποδυόταν τον Willie “the tunnel king” (σ.σ. τον βασιλιά των τούνελ) και είναι απ’ τους τελευταίους εν ζωή ηθοποιούς που είχε παίξει στη “Μεγάλη Απόδραση”. Ο 83χρονος Βρετανός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκάλυψε πολλές ιστορίες απ’ τα γυρίσματα, όπως ότι ήταν απ’ τους ελάχιστους ανθρώπους που έμαθαν να οδηγούν μοτοσυκλέτα απ’ τον Steve McQueen. “Όλοι στην ταινία ήξεραν να οδηγούν μοτοσυκλέτα με αποτέλεσμα να τις βλέπεις παντού! Θυμάμαι τον Steve να με ρωτάει αν ξέρω να οδηγώ, δυστυχώς δεν ήξερα. Τότε ο Steve προθυμοποιήθηκε να μου μάθει!” είπε αναπολώντας τα χρόνια της νιότης του Leyton.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η TR6 που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία παρουσιάστηκε με τον Dick Shepherd να την οδηγεί στη σκηνή. Ο Shepherd έχει μεγάλο πάθος με τις μοτοσυκλέτες της Triumph και έχει τη δική του συλλογή, ενώ είναι ο κάτοχος της συγκεκριμένης TR6, η οποία πλέον βρίσκεται μόνιμα ως έκθεμα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Chief of Engineering της Triumph, Stuart Wood, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εγχείρημα του Martin να πηδήξει πάνω απ’ το φράχτη με την Scrambler 1200XE. “Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον project και τσεκάραμε τις αναρτήσεις, ιδίως τις πίσω, αν χρειάζονται τροποποιήσεις για το άλμα. Κατόπιν ενδελεχών μελετών συνειδητοποιήσαμε πως το αρχικό set up των αμορτισέρ της Öhlins ήθελε ελάχιστες αλλαγές.”

Να θυμίσουμε πως η Scrambler 1200XE εμφανίζεται και στη νέα ταινία του James Bond, "No Time to Die" και επιστρατεύεται για άλλο ένα γιγαντιαίο άλμα στην Ιταλία. Η θεματολογία του επόμενου TFVE θα είναι αφιερωμένη στην Ιστορία του Daytona και θα παρουσιαστούν ορισμένες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που δεν έχουν ξαναεμφανιστεί στο παρελθόν. Για όσους ενδιαφέρονται να κλείσουν μια θέση στο Triumph Factory Visitor Experience μπορούν να βρουν λεπτομέρειες εδώ.

Honda: Προσθέτει κι άλλη γραμμή παραγωγής δικύκλων στην Ινδία – Δυνατότητα επιπλέον 670.000 μονάδων ετησίως

Στοχεύουν στην παραγωγή 8 εκατομμύριων μονάδων ετησίως το 2028
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/3/2026

Η Honda Motorcycle and Scooter India Private Limited (HMSI) ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο εργοστάσιο της στην Ινδία, που θα παράγει 670.000 δίκυκλα ετησίως.

Σας είχαμε ενημερώσει πέρυσι, πως η ιαπωνική εταιρεία ετοιμαζόταν για την προσθήκη τέταρτης γραμμής παραγωγής στο πρώτο εργοστάσιο της στο Vithalapur και σήμερα η θυγατρική εταιρεία της Honda στην Ινδία ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο της εργοστάσιο στην Tapukara.

Η νέα γραμμή παραγωγής υπολογίζεται πως θα αρχίσει να λειτουργεί το 2028, με ετήσια παραγωγική δυνατότητα 670,000 μονάδων, κάτι που θα αυξήσει την συνολική ετήσια παραγωγή του εργοστασίου στα 2,01 εκατομμύρια μονάδες. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2011 με ετήσια παραγωγική ικανότητα 600.000 μονάδων, η οποία αυξήθηκε σε 1,2 εκατομμύρια μονάδες τον Μάρτιο του 2012.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για δίκυκλα στην Ινδία, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, η HMSI θα επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ένα οικόπεδο έκτασης 74.000 στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί. Η νέα γραμμή παραγωγής θα είναι ικανή να παράξει 670.000 σκούτερ και μοτοσυκλέτες 125-160 κυβικών ετησίως, κάτι που θα δημιουργήσει παράλληλα 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η HMSI σχεδιάζει την γενικότερη ανάπτυξή της παραγωγικής της ικανότητας και σκοπεύει να την αυξήσει από τα 6,25 εκατομμύρια μονάδες που είναι σήμερα σε περίπου 8 εκατομμύρια μονάδες ετησίως έως το 2028.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Tsutsumu Otani, δήλωσε: “Η αγορά δικύκλων στην Ινδία συνεχίζει να επεκτείνεται σταθερά παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη. Η Honda θα συνεχίσει να ενισχύει συνεχώς το σύστημα εφοδιασμού της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των πελατών της, τόσο στην Ινδία όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέσω της πρόσθετης επένδυσης στο δεύτερο εργοστάσιο, θα προσφέρουμε ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο την περαιτέρω αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μας.”